Kliešť u dieťata za uškom

kapanek1
28. máj 2024

Ahojte, syn prisiel zo skolky a az vecer ked sme ho sprchovali som zistila ze ma kliesta. Na takom blbom mieste za uchom. Uz bol aj nacecany ale nie zas uplne veliky. Muz sa ho snazil vybrat zmrazenim Atixom a pinzetou. Vybral ho, ale na mieste mu este ostala taka cierna mini ciarka - asi kusok kliesta. Vydezinfikovala som mu to.

Pockame do rana a uvidime. Rano to chceme skusit vybrat ak mu to vyhnisa - dufam. A ked nie idem volat detskej doktorke ze co s tym? Alebo pohotovost?

Ake su vase skusenosti?

Ďakujem.

tundra
28. máj 2024

@kapanek1 ak tam zostala hlavicka,urcite kontaktuj doktorku,pohotovost je na zvazenie.
Skus zavolat na pohotovost,co ti povedia.

gelifil
28. máj 2024

do rana to urcite nevyhnisa....smer chirurgia

riesska123
28. máj 2024

Len do budúcnosti - takto sa kliešť nevyťahuje. A bežte doktorke, pravdepodobne ostala hlavička. Bývajú z toho problémy, hlavne zápal mozgových blán

bora0123
28. máj 2024

Tak dolezite je vybrat kliesta rychlo, to ze sa zalomila hlavička je vedlajsie, ta uz naozaj nema ako byt infekcna, treba ju vybrat ako triesku a ked to nejde tak k doktorke

nikpa
28. máj 2024

@kapanek1 určite nečakat do rána. Keď bol infikovaný, treba aby sa dostal von 24hod od prisatia alebo aspoň teda co najskôr. Čize ak máte ešte pohotovost, tak choďte. My sme takto boli na pohotovosti s kliešťom, ešte nebol ani nacecany a dr. povedala, že dobre ze sme prišli keď sme ho nevytiahli celého.

bora0123
28. máj 2024

@kapanek1 este mam toto neviem ci ta to potesi alebo vystresuje, ale aby si vedela, ak si z rizikovej oblasti kliest sa da poslat na analyzu napriklad

bora0123
28. máj 2024

@nikpa teoreticky to moze zahnisat alebo sa infikovat ranka, ale ak je rec o encefalitide alebo borelioze to uz bolo v tom tele co vybrali

marika39
28. máj 2024

môj muž minule mal , kúpila som atix a v lekárni mi povedali, že keby čo i len maličký kúštik zostal v rane , treba ísť potom k dk alebo na pohotovosť, že to nevyhnisá, treba určite vybrať

lindusss2016
28. máj 2024

@tundra
@gelifil
@riesska123 uplne zbytocna panika, damy. Hlavicka nema nic spolocne s prenosom infekcnych ochoreni. Kliestova encefalitida je velmi zriedkava a u deti to plati dvojnasobne. Na prenos boreliozy, ktora je castym ochorenim, je potrebne, aby bol kliest prisaty nejaku dobu. Ak tam ostala hlavicka, chova sa ako akekolvek cudzie teleso v organizme, takze vyhnisa. Kvoli tomuto absolutne netreba chodit ani na pohotovost a ani na chirurgiu...

lindusss2016
28. máj 2024

@marika39 predpokladam, ze pani lekarnicka uz videla asi tak 0 zivych kliestov... Hlavicka vyhnisa... Ostala nam tak x krat, raz mala dcera v pupku, to sa absolutne nedalo vybrat. Kliestov vyberam detom a sebe kazdu sezonu niekolko....

liv1
28. máj 2024

Mne detska doktorka povedala, ze zostala hlavicka nesposobuje ziadne choroby. Ze treba natierat Ichtamolom, ze netreba ziadnu pohotovost ani chirurga. Celkom ma to prekvapilo, ale urobili sme tak

liv1
28. máj 2024

@lindusss2016 na boreliozu nie je potrebne aby tam bol “nejaku dobu” ak teda myslis 12 hodin+. Boreliozu prenasa aj bodavy hmyz..

beronsche
28. máj 2024

@liv1 pokiaľ viem, borelie ma kliešť v žalúdku a na to, aby sa dostali z jeho žalúdka do krvného obehu človeka je potrebné, aby mal kliešť naplnený žalúdok, čiže nejakú dobu bol prisaty. Myslím že počas +/- 24hod je riziko nízke.
Ale áno, bodavy hmyz boreliózu prenáša tiež.

beronsche
28. máj 2024

@kapanek1 toto nie je na pohotovost.
Čiste teoreticky, ak by kliešt bol infekčný (čo vôbec nemusí byť) na encefalitídu, nakazi hneď po prisati.
O borelióze píšem vyššie.
Kliešť.moze prenest ďalšie ochorenia, ale myslím, že tie sú pomerne zriedkavé
Hlavne žiadnu paniku, hlavičku vyberte ihlou, vydezifikujte a nejaký čas ho sleduj. Pri akýchkoľvek zdr. problemoch informuj pre istotu dr. , že mal kliešťa. Hlavne pokoj, riziko síce je, ale nie je veľmi vysoké.

liv1
28. máj 2024

@beronsche okolo kliestov a chorob ktore prenasaju je mnoho nepresnych informacii. Jedna z nich je aj dlzka prisatia. Ludia z velkej skupiny na FB by o tom vedeli rozpravat. Klieste casto prenasaju aj ine choroby, napr babesiosa, ci bartonela. Jedno horsie ako druhe.
Prejavy takej boreliozy su velmi individualne a niekedy sa o nej clovek dozvie az po rokoch. Avsak len 5% nakazenych kliestov realne aj nakazi cloveka, je to vdaka imunite, krora si s tym vo vacsine pripadov vie poradit.

lindusss2016
28. máj 2024

@liv1 myslim aj dobu kratsiu ako 12 hod, ale v porovnani s encefalitidou, ktoru sposobuje virus a na nakazu staci aj prisatie, je to proste doba. Aka presne, neviem, lisi sa aj literatura.... Ale toto ani nir je podstatou temy, kliesta vzdy treba vybrat co najskor, ale hlavicka z hladiska prenosu infekcnych ochoreni nepredstavuje ziadne nebezpecenstvo

tundra
28. máj 2024

@lindusss2016 mamicke som napisal,co by som urobil, ako otec dietata.Nas syn prekonal, ako 9 rocny boreliozu, po ustipnuti, asi ovadom.
@kapanek1 drzim palce,nech to dobre dopadne.

basska_b
28. máj 2024

Jeeeminenky, cudujem sa, ze este zijem, prave po zmrazeni Atixom vo mne alebo v dietati ostala asi v 50% pripadov hlavicka/sosak (zmrazeny kliest je proste strasne krehky), ale on uz nevypusta ziadne toxiny, ked sa zmrazil. Miesto s hlavickou zacervenalo ako vyrazka a behom 1-2 dni cierna bodka - sosak - vypadol bez komplikacii

kapanek1
autor
29. máj 2024

@riesska123 a ako sa kliest vytahuje? Inokedy muz vyberal za pomoci liehu a pinzety.

tundra
29. máj 2024

@kapanek1 tu je pekne vysvetlene ako vyberat kliesta.Ja som kedysi davno pracoval v horach a kliestov som vyberal na dennej baze.
https://zecken-stich.ch/wie-wird-eine-zecke-ent...

liv1
29. máj 2024

@basska_b celkom potesujuca info, ze to zmrazenie vylucuje riziko 👍

riesska123
29. máj 2024

@kapanek1 v lekárni sa dá kúpiť niečo takéto ☺️😊 pomocou tohto vytahujem aj nám doma keď máme, aj mačke. Nikdy sa mi nestalo, že by ostala hlavička, a dokonca my sme kúpili v lekárni také, že sú tam tri veľkosti, podľa toho aký je veľký kliešť a viem vybrať aj úplne mini kliešťa. Predtým sme používali tiež ako vy, klasika pinzeta alebo mydlom, a veľakrát ostala hlava alebo sa ani nedal vybrať a museli sme počkám kým bude väčší. Týmito klieštikmi oni majú háčik prispôsobený tomu kliešťovi a vždy všetko išlo

riesska123
29. máj 2024
letfenixa
29. máj 2024

Nám na pohotovosti povedali, že nevadí, keď nie je vybratý celý. Podstatné je, či je alebo nie je infikovany, a to aj tak nikdy človek nevie.

riesska123
29. máj 2024

A pardon, nevšimla som si, že atix je špeciálny na vyberanie kliešťa. 😅 nepoznám to. Možno aj tým sa fajn vyberá, ale zas pinzetou nevieš ho dobre chytiť, toto zelene podsunies pod neho zachytí ho to a točíš a nemá ako vypadnúť

maryetta
29. máj 2024

My sme boli naposledy s dcerkou na chirurgii. Mala kliesta v pupku 🙈 fakt trapenie ho vybrat. Aj sam dr hovoril ze dobre ze sme prisli ze aj on sa potrapil.
Ale to je zas ine lebo nam sa ho nedarilo vybrat.

lindusss2016
29. máj 2024

@riesska123 s tymto nemas sancu chytit maleho kliesta, to je fajn tak na pouzitie u psa na nacucaneho kliesta.

kapanek1
autor
29. máj 2024

Ľudia ste super! 🤗🤗🤗 Ďakujem za vase reakcie.

Rano som volala detskej doktorke, vravela ze mame ist na chirurgiu. Ked muz pride este mu to usko pozrie a pojdeme. Syn tam ma stale mini ciarocku - asi sosak, na hlavu je to prilis male podla mna na to aky bol kliest velky ked ho muz vyberal. Uvidime co nam povedia, a nabuduce uz budeme vediet.

Prvy krat od minuleho leta sa nam stalo u deti ze sa kliest nevybral cely. A to ho tento rok uz mala aj dcera ale na zhybe nozicky.

Ďakujem.

tundra
29. máj 2024

@kapanek1 otazka mimo temu,dostali ste pneumatiky zo sutaze?

kapanek1
autor
29. máj 2024

@tundra preco? 😄