Kliešť u 5-ročnej

3. jún 2024

Vcera som nasle dcere kliesta prisateho na hrudniku. Nebol nacucany, max 2 hodky ho mohla mozno aj menej. Hned som ho vybrala, vysiel cely aj s hlavickou. Miesto som vydenzifikovala. Aky je dalsi postup? Iba ju sledovat ci sa u nej neprejavia priznaky nejakeho ochorenia? Dakujem. Nezijeme v oblasti s vysokym vyskytom kliestovej encefalitidy

selenka7
3. jún 2024

len sledovat, pripadne do buducna mozete kliesta ulozit do 70% liehu a nechat otestovat:
https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/latky-zo-...
resp.: "Ideálne je vytiahnuť kliešťa celého – bez toho, aby sa narušil. Ak je k dispozícii čistý lieh (najmenej 70 %), kliešťa treba umiestniť v malej skúmavke s liehom. Takto je možné kliešte skladovať aj dlhšie. Nevýhodou je, že takto uskladnené kliešte nie sú vhodné na vyšetrenie vírusov. Pre komplexnú analýzu treba kliešte umiestniť v skúmavke alebo v malej nádobke s navlhčenou vatou a doniesť na vyšetrenie čo najrýchlejšie."

manqua
3. jún 2024

Moze mat boreliozu, ale absolutne nemusi, netreba sa dopredu zbytocne bat a stresovat seba i dieta. Treba to rozhodne sledovat, ak by sa na pokozke nieco menilo, tak treba ist k lekarovi, ale myslim, ze to bude v pohode. 🙂 Aj my sme mali viackrat kliesta a vsetko bolo ok.

rucka77
3. jún 2024

Ak sa ti ho podarilo vybrat celeho, tak by nemalo nic hrozit, ked si este aj ranku osetrila. Teraz uz vlastne nic. Len sleduj par dni miesto, ci sa nevytvori cerveny flak okolo toho miesta uhryznutia.

sisska96
3. jún 2024

Nič, netreba panikáriť. Keď bude sa zle cítiť treba ísť k lekárovi, ak nie tak nič.

domka222
3. jún 2024

@rucka77 nie je pravda,že keď je celý von a ranku ošetrili,tak by nemalo nič hroziť. A tiež fľak s červeným okrajom sa môže objaviť hocikde na tele,nie len v oblasti ranky