Ahojte,chcela by som pcut vas nazor na moju dilemu..ist ci neist do skolky.
Moja mala dcerka ma v triede akciu,ze maminky inych narodnsti pridu porozpravat nieco o tej ktorej krajine odkial su(sme v zahranici) a mam 4mes.synceka,ktry by samozrejme siel so mnou...lenze viem,ze ich spoluziacka je doma s kiahnami a tak predpokladam,ze virus uz maju v sebe aj ine deticky(moja dcera ich mala min.rok),
no a kedze chodime na ockovania s malym tak sa kiahni samozrejme bojim,
myslite,ze som hysterka alebo je to normalna reakcia,ak ucitelke oznamim,ze to rusim?
Vdaka za reakcie🙂
Len choď. Nikto ti nezaručí že ich dostane malý. Veď je malinký ešte, s nikým nepríde do kontaktu - že by ti ho pestoval alebo sa hral s hračkami čo sú v škôlke. Bude ležkať v kočíku alebo škrupinke. Tak ich nemá ani ako dostať. Nerob si zbytočné stresy. Ja by som v pohode išla.
to je fakt dilema, aj mne vraveli, ze nasa najmladsia kiahne od vlastnych surodencov nedostane, bola vtedy 3 tyzdnovy novorodenec, lebo ved je este malinka a ma imunitu vdaka dojceniu, a cosi kamsi v 5 tyzdnoch sa mi zrazu vysypala 😎 takze je to mozne, ale zase nemala nijako hrozny priebeh ani teplotu, asi 20 kiahni spolu po celom telicku.
najlepsie fakt keby si ho mohla tu chvilu dat inde, ale na druhej strane, nikdy nevies ci kiahne nema aj niekto iny mimo skolky, s kym si tiez v kontakte ...
je to vírus, takže stačí chvílka v taktomto prostredí a do 2 týždňov to má, poznám to..deti mali kiahne február-marec..najskôr to dostalo jedno dievča a potom všetky deti, čo nemali...skôr by som riešila u tak malého dieťaťa opateru u niekoho, ako ho tam brať, je to predsa len vírus, kt.sa šíri vzduchom
kiahne sa prenasaju vzduchom, tak ze dieta vdychne virusy, ktore sa vylucuju z vyrazok nakazeneho dietata, virusy sa vylucuju uz par dni pred tym, ako sa nakazene dieta vysype. Takze maleho sa nemusi nik dotknut a kiahne moze kludne dostat. Ale aj nemusi, ale riziko urcite je. 😉
My sme všetkými desiatimi uvítali ked bratranci mali kiahne - hned sme sa išli dobrovolne nakaziť aby sme to už mali za sebou teraz v školkarskom veku ako v škole kde budu deti chýbať cele týždne z vyučovania. Ak tvoja dcera do toho kolektívu chodí tak to može aj tak zavliecť domov, pripadne to nemusí vobec maly chytit je to individuálne - poznám takých čo do infekčného prostredia naschvál isšli a nič...a okrem toho u každého to má iný priebeh. Ja som vraj ako decko bola vysypaná po celom tele, moja sestra mala vraj jednu bodku...a moje deti - dcera cca 5 kiahni ani som nevedela že to má kebyže nemá tých 5 vyražok, syn jedna hnisavá vyražka toť vsjo.
Nesla by som s tak malym babom 😒 nam prave kiahne koncia.
cim skor ich dostane, tym lepsie. moj mensi mal kiahne v 10tich mesiacoch a mal ovela lepsi priebeh ako moj starsi ktory mal v tom case skoro 3 roky
moji mali nedavno obaja, starsi mal super priebeh, ale mensi mal 5 dni horucky...s tak malym dietatom by som tan nesla urcite
Rozhodnut sa musis ty, ja osobne by som to nerusila....vobec kuahne dostat nemusi ale ano aj moze....udajne u malych deti ta choroba tazky priebeh nema....ked mal moj o rok starsi brat kiahne bola som s nim nonstop v kontakte a nedostala som ich. Ked som mala asi 13-15 rokov som to dostala od mladdieho brata .on ako maly mal mozno 10 pupacikov teplota jeden den a ja vyrazky uplne vsade. Vysoke teploty a jazvy doteraz....
Ja by som s malým dieťaťom určite nešla. Neterka ich dostala ako 4 mesačná, kojená. Načo ísť do rizika, keď sa nemusí.
Nesla by som
Nesla by som alebo by som dala maleho niekomu postrazit.
kiahne su vysoko infekcne ochorenie, ja by som s malym nesla. ako pisu mamicky vyssie, kazde dieta ma iny priebeh. vzdy je to 50/50. nas starsi sa vyhadzal minuly rok na dovolenke v turecku, hoci predtym uz tyzden do skolky nechodil. no virus ho musel chytit teda este predtym. a mensi hned po prichode domov. ale som trpla, ze ako bude a pod.
Ja by som s tak malym babom urcite nesla 🙂 ,alebo ho nechala na tu hodinku niekomu prizriet 🙂 🙂 🙂
Neriskuj,ostante doma,virus sa šíri vzduchom...a na take male babo by to mohlo mat vazne nasledky,ak by teda chytil kiahne...
Nešla by som s malým,daj ho postrážiť 😉
Ja by som nesla... pre malicke babatka to moze mat vazne nasledky - ako pise aj @sunny15 ... 😔
Vseobecne info o kiahnach, velmi dobre napisane:
http://choredieta.sk/index.php/infekcia-ochoren...
Detom do roka mozu sposobit vazne komplikacie, novorodencom az smrt alebo postih:
http://www.ovciekiahne.sk/
Z mojej rodiny viem, ze je to nebezpecne, synovec dostal od starsich sestier kiahne este ako babatko (do roka, neviem uz presne, kolko mal - neviem, ci nie pol roka)... pediatricka bola zhrozena, poslala ich na infekcne, take male deti mozu dostat napr. zapal mozgovych blan alebo im to moze "sadnut" na vnutorne organy... ja by som neriskovala zbytocne... 😉
Ja osobne by som s tak drobným bábätkom nešla. Tiež žijeme v zahraničí a keď som bola tehotná a potom, keď dcérka bola maličká, tak som syna do škôlky nedala, keď boli kiahne, šarlach atď. Nechcela som riskovať. Podotýkam, že očkovaní sú obaja, ale aj tak...
no jasne, ze ten virus s najvacsou pravdepodobnostou je v skolke. nemas dat kam maleho? ze by si sla len ty. alebo nechod vobec. alebo chod a maly to bude mat za sebou. aj tak sa tomu raz nevyhne. osobne som nemala doteraz, som nejaka divna. aj napriek dvom po sebe u deti sa na mna nechytili 😀 mozno nechyti ani maly.