Žienky poprosim o radu resp.nazor.
V skôlke ktorú navštevujeme,chodi dieťa,ktorého rodinny príslušník ma kiahne.To dieťa ešte kiahne nemalo,tak podľa mňa by nemalo čo hľadať v škôlke. Kompetentná bola upozornená a nič sa s tým nerobí.Čo vy nato?ďakujem 🙂 a čo viem boli nahlasene uz 3deti v tej triede co dostali kiahne
@magdalenatothova33 to, že sa kiahne šíria bežne v skolke medzi deťmi je fakt, ktorý nijako nezmeníš. Dalsie 3 ochoreli - chceš povedať, že ochoreli od daného dieťaťa? A tá kompetentná osoba sa určite musí držať nejakých pravidiel, kde určite nie je nič o karanténe celej rodiny, keď sa v nej kiahne objavia...
Takže k tvojmu dotazu - zdravé dieťa patrí do škôlky.
Keď dieťa kiahne nemá tak prečo by malo byť doma? Pekná blbosť... Vôbec ich nemusí dostať...
ok pytam sa,nemam skusenosti s tym.....dakujem
Presne ako pise Sandey ak dieta kiahne nema preco malp byt doma aj ked jeho rodinny prislusnik ma.A k tomu ak to dostane ich dieta kiahne ak nahodou nemalo ja by just davala dceru s nou hrat nech dostane aj ona aspon bude mat pokoj s kiahnami.ja ked som bola mala dostala som kiahne niekolko deti sa prislo ku mne hrat aby dostali tiez,je to lepsie ked ma kiahne este dieta.Manzel dostal v 26tke kiahne a bol to des.Takze vedi z toho robit ze 1 dieta chodi do skolky a v rodine su kiahne uplny nezmysel.
Nevidim dovod,preco by to dieta nemalo chodit do skolky. To by mohlo byt aj pri beznej chorobe,ak by jeden surodenec mal a druhy nie,tak by ten zdravy musel ostat doma? Kiahne su bezna detska choroba,malo by ich mat kazde dieta/ ano,cest vinimkam mamiciek,ktore svoje deti ockuju,a drzia v sklenenej bubline/. Ak sa tak bojis,nedaj tam svoje dieta a mas pokoj.
Tiez nechapem prečo dieta co nemalo kiahne by malo prestať chodiť do školky, školy... su deti čo kiahne nedostanu aj po celý život... napr u nas .. dcera dostala kiahne ako 3-ročna, syn mal cca 10 mesiacov, kiahne nedostal... potom syn nastupil do školky, kde kiahne dostalo 20 deti z 24 deti a syn ich zas nedostal... nastupil do prvého ročnika, kde opat boli kiahne a opat syn nič nedostal... 2 roky dozadu dostal kiahne moj muž ako 38 ročny a hadaj čo ??? syn ich opat nedostal ... teraz ma syn 11 rokov a nic .. a pritom sme sa aj stretavali s inymi čo kiahne mali a on stale nic.. a čo mam teraz robit ?? no jednoducho nic a beriem to tak že syn je zdravy ako repa... ako jasne že by som bola radšej keby ich dostane ako dieťa, ale s tym ja nič uz nenarobim .. teraz to už bude len o tom že bud ich dostane ako dospely alebo vobec ..
My sme teraz prekonali kiahne a mame to v suchu, išli sme cielene nanavštevu kde ich mali ...neni to ziadna zavazna choroba pre bezne, inak zdrave dieta. Dokonca syn ma uz chrasty na chrbate týžden a dokotorka povedala ze do školy moze ist...dokonca bol v škole aj v den kedy bol infekčny - čo som nevedela a ziadne dieťa od neho neochorelo...
A podla mna je lepšie ked to dostane male dieťa ako velke....naša 9 mesačna ani nevedela, ze je ,,chora,, vysmiata, spokojna len bodkata a starší 9 ročný ,,na nervy,, ze nemože ist von behat....viac starosti som s nim mala ako s batolatom.
@mmonika mam 38 a kiahne som nemala,ani moj brat,dokonca ani moj otec,a kontakt s kiahnami bol,mama nas naschval ako deti nechavala so susedmi hrat sa,aby sme ich dostali,a nic. Teraz len dufam,ze ich nechytim pri mojich chlapcoch,az ich dostanu oni. Maju 6,v skolke boli kiahne uz 3x,zatial ich nedostali. Neockovali sme proti nim.
@magdalenatothova33 dieťa vôbec nemusí byť doma, iba ak by ono same malo kiahne. kiahne sú bežná detská choroba takže netreba robiť paniku.čím skôr ich budete mať tým lepšie.oveľa nebezpečnejšie sú v dospelosti.
@magdalenatothova33 vies,podla tejto teorie by v skolke nemali co hladat ani spoluziaci tych troch deti,u ktorych sa kiahne vyskytli a teda ani tvoje dieta,pretoze uz mozu byt teorericki nakazazeni... Cize teraz budu 14-21 dni doma,ze co keby?
@zuzankasm podľa mňa si to fakt vystihla.... ja ešte mimo témy dodávam, že samé bio veci treba jesť a nedajbože, že by dieťa zjedlo nejakú sladkosť...... a ked čítam, že "ktorá škôlka je najlepšia kde je zdravé stravovanie a angličtina od prvej triedy? " ako táto doba je celkvo podľa mňa veľmi extrémna . treba ísť zlatou strednou cestou a s ničím neterba preháňať......
@magdalenatothova33 Podla toho, co si napisala, tak by do skolky nemali chodit ani deti rodinnych prislusnikov, ktori maju akukolvek infekcnu chorobu, nie? Vsak co ak nakazia dieta a to v skolke nakazi dalsie deti?! Fiha a co s tymi, ktori su bezpriznakovi nosici nejakeho ochorenia? Ako riesit tychto? Pokial dieta nie je chore a infekcne, tak do skolky chodit moze a vobec sa nemusi kiahnami nakazit. Moj syn chodil do skolky v case, ked sa tam vyskytovali kiahne a 2 roky ziadne nedostal, az na treti rok. Dcera sa od neho vobec nenakazila, ked ich prekonaval, a nenakazila sa ani tento rok v skolke, ked bolo vela deti chorych a kiahne prekonalo.
V dospelosti alebo v staršom veku mozete miesto kiahní dostať pasový opar! Čo je ovela horšie a bolestivejšie ako cele kiahne koli ktorým je ,,tolko kriku,,. Kiahne aj pasovy opar sposobuje ten isty virus. Prekonanim kiahni sa ziskava určita imunita proti tymto herpetickým ochoreniam - samozrejme zavisi aj celkovo od organizmu ak je dieťatko nejako celkovo chorlave, slabe, ma poruchy imunity tak chapem obavy. Ale u bezneho inak zdraveho dieťaťa v tom nevidim problém prekonat to.
Dokonca moja mama ma 60 rokov, tvrdí, ze kiahne nikdy nemala aj ked im bola vystavena ako decko a v pohode - nič od nas nechytila, pritom zvykla trpeiť na herpesy..Takže tažko povedať...
@magdalenatothova33 dieta co nema kiahne moze byt normalne v skolke ,vsak ked ich dostane v skolke nebude a ked su v skolke kiahne, tak sa budu urcite sirit a urcite ich nedonieslo dieta od surodenca, kazde dieta timto vacsinou prejde a ver mi je to lepsie dostat v skolke ako potom v skole alebo v dospelosti
no mne ked na konci januara ochorel najstarsi, tak doktorka mi kazala nechat doma aj mladsiu spolu s nim. O dva a pol tyzdna dostala kiahne aj ona a syn uz po prekonani siel do skolky. O dalsieho dva a pol tyzdna ich dostal aj maly stvormesacny. U neho sme neocakavali, vsetci naokolo hovorili, ze to nedostane ked je kojeny a nie je priamo blizko pri starsich - no dostal. Medzitym bol ten maly v kontakte s dvoma rodinami nasich priatelov - zrovna den pred tym ako sa prejavili u neho - tak uz ich dostali aj ich deti.
Ludkovia od januara som uz okolo kiahni a ich infekcnosti pocula od odbornikov tolko teorii, ze sa len smejem 🙂
Kazdopadne my uz mame kiahne za sebou a som tomu velmi rada. Prebehli uplne lahko u vsetkych troch.
@magdalenatothova33 ja osobne by som aj bola rada,kebyze ti moji kiahne prekonaju.. Zatial nas obisli,hoci sme chvilu boli vonku s detmi,ktore o par dni kiahne dostali.
Radsej,nech to prekonaju v skolke,ako v skole kvoli dlhej absencii.
Nastastie maly dostal odklad,tak dufam,ze do jeho nastupu do skoly ich prekona.
Takze toto by som osobne nezazlievala ani mamicke,ani skolke.
Mnohi prave vyhladavaju take deti a idu k nim na navstevu,len aby aj ich deti to uz mali za sebou.
@magdalenatothova33 moje deti dostali kiahne od svojho bratranca skolkara - boli spolu jeden den pred jeho vyhadzanim a jeho mama nevedela, ze uz je prenasacom.. iba vdaka tomu som vedela, kedy asi kiahne vypuknu - cize uz 11ty den od ich stretu sme sa uz vyhybali detom, kedze su infekcne este 3dni pred vysevom..
dovtedy sme sa normalne s detmi stretavali, detom nic nebolo - boli zdrave..
preto si myslim, ze ak dieta chodi do skolky, jeho mama urcite sleduje, kedy to u "rodinneho prislusnika" vypuklo a par dni pred moznym zacatim infekcnosti si da pozor..
ale aj keby to tak nebolo - myslim, ze je to uplne jedno.. kiahne clovek dostane kdekolvek ani nevies odkoho a kedy, prave z toho dovodu, ze nosic este ani nevie, ze je infekcny.. mozno ste boli vcera v obchode vedla chlapca, ktory sa zajtra vyhadze..
dieta do skolky nepatri vtedy ak je aktualne chore, nie "ak este len moze byt".. to by sme potom deti nemali davat do kolektivnych zariadeni vobec, lebo co ked tam niektore dieta ma nieco o com este nevie 😀
Zalezi od imunity dietata surodenec ma kiahne ale dieta co chodi do skolky nie lebo ma dobru imunitu moze a nemusi dostat ja si myslim ze cim skor moja mala dostane kiahne tym lepsie aspon by sme to mali za sebou mali vo vedlajsej skolke u naz zatial nic cakame tiez patri medzi najmensie deticky v skolke uvidime kedy dostaneme....