Kiahne u detičiek mladších ako 1,5 roka

katrinka8
23. jan 2015

Ahojte baby, aké máte skúsenosti s kiahňami detičiek mladších ako 1,5 roka? Totiž, staršia dcérka majú v škôlke potvrdené kiahne (zatiaľ síce len 1 prípad vo vyššej triede, ale isto sa to rozšíri). Bola by som aj rada, keby sme ich mali za sebou, len zase neviem, ako by prípadne reagoval synček. Má 14 mesiacov. Že či dcérku preventívne kvôli malému nechať doma, či je to v pohode v takom veku... Ďakujem.

dahra
23. jan 2015

Malá mala 8 mesiacov,presne v tomto case vlani schytala od brata kiahne. Teplotu vobec nemala, mala tak cca 50ks vyraznych vodnatych pluzgierov v priebehu choroby. Teda od zaciatku a dokonca dokopy. Obavala som sa trochu, ale ani si ich neskrabala, ani nebola nejak nervozna. zatoja na svoje "kiahnovanie" v 13tich nikdy nezabudnem.

alobalka
23. jan 2015

Naša dostala od starších súrodencov ako 8 mesačná. Bola dojčená, priebeh normálny, až na 1 deň a noc, kedy som ju okupala v hypermangáne. Strašne potom plakala. Mohlo to byť na 3 deň.
Možno to s tým nesuviselo, ale mala som pocit, že jej ten kúpeľ nezapasoval 😖
14 mesiacov sa mi nezdá nejak rizikový vek. Skôr veľmi malé bábätká môžu mať problémy (s imunitou, priebehom...). A všetko je individuálne. Horšie kiahne znášajú ekzematici alebo detičky s iným chronickým ochorením, poruchou imunity, pri ďalšom práve prebiehajúcom akútnom ochorení....to by som uvažovala oddialiť ich.

demeterka
23. jan 2015

My sme mali v skolke ohlasene kiahne uz asi 6 krat, vzdy som sa tesila ze konecne aj my dostaneme a nic... takze to ze sa tam vyskytli vôbec neznamena ze to aj starsia donesie domov. a 14 mesiacov je upolne OK vek na kiahne. Ale kazde dieta je individualne nikdy nevieme ako to bude prebiehat ani u starsich.

demeterka
23. jan 2015
zuzkat
23. jan 2015

my sme mali kiahne pred rokom a vtedy moja mala mala 11mesiacov, chytila ich od starsiej ktora to doniesla zo skoly....vtedy sa cela nasa dedina vystriedala....ak ich ma dostat nech ich dostane teraz.....starsia mala iba 1 den taky hrozny inac to znasala v pohode ,mala zas bola dost zle na tom asi 3 dni ,ale dalo sa vydrzat bola zaplakana cez den ale v noci spala dobre, na noc som jej dala ditiaden, kvapky fenistil ,natierali sme a som rada ze to mame za sebou....kedze som tie kiahne mala spolu s nimi... 🙂

liebling98
24. jan 2015

@katrinka8 môj najmladší syn mal kiahne ako 6 mesačný, znášal ich zo všetkých troch synov najlepšie. Teplota len do 37,5, pľuzgierov asi 50. Najstarší doniesol zo škôlky, za 2 týždne boli bodkovaní aj mladší dvaja.

brumka
24. jan 2015

@katrinka8 moja mala v 4,5r a druha v 10mesiacoch a v poohode, pouziala som tea tree z justu olej je drahy ale na 4den vsetky pupaky zaschnute

saza007
24. jan 2015

@katrinka8 moja dcera dostala kiahne ked mala 12 tyzdnov, od starsieho brata. Priebeh bol velmi mierny. Dr povedal, ze ak deti dostanu kiahne v takom utlom veku (do prveho roka zivota) mozu ich neskor prekonat este raz.

brumka
24. jan 2015

@katrinka8 a zabudla som obe maly riadne kiahne ale mensia ich mala v niekolkych aj stovkach, prve 2-3dni boli vselijake ale inac uplne super

wolfie
24. jan 2015

@katrinka8 mojej mladsej 7-mesacnej zaciatkom januara skoncili, dostala ich od starsej...bez najmensich problemov, aj ked je pravda, ze mala velmi lahky priebeh (ja som to schytala horsie 😅), nemala teploty, ani tych pupacikov nemala nejako vela, mozno okolo 30-40, nijako ju to neovplyvnilo v jedeni, ani v spanku, v nalade, proste sa vyhadzala, natierala som ju pudrom, opadalo a tym to haslo. to ja som ich mala este aj v hrdle, tyzden som zila na mliecnych koktejloch a silvestrovala som s 39 horuckou a zimnicou 😅 ale som stastna ako blcha, ze to uz mame vsetky za sebou a pevne verim, ze lekar @saza007 sa myli 😀

momikpd
24. jan 2015

Nasa mala presne v jednom roku, od syna, ktory to doniesol zo skolky. Kym on mal asi tak 100 na celom tele a ani nevedel, ze mu nieco je, jej som len na hlavke naratala okolo stovky. Prvy den mala teplotu, na radu doktorky sme davali fenistil a dithiaden a zvladli sme to,...az na to, ze jej ostali pri nosteku male jazvicky, ale ako rastie, su mensie a mensie.

25daniela
24. jan 2015

@katrinka8 moja najmladsia mala kiahne ako 9 mesacna. Mala viac pluzgierov ako starsie, ale mali sme priebeh rovnaky ako u vsetkych, aj manzel asi 4-5 dni chodil, ze sa neako blbo citi, akoby mal chripku a nakoniec mal kiahne. Teplotu nemal nikto ani len zvysenu. Priniesla mi ich prostredna zo skolky a dostala ich aj prvacka, ale vyslo to super na koniec skolskeho roka, takze prazdniny sme mali uz od prveho dna v pohode 😀

lucinka13
24. jan 2015

Moj prvy syn mal kiahne ako 5mesacny. Teraz ma 17 rokov a jazvicky ma doteraz. V oblasti plienok sa mu chrasty trenim plienky odtrhali a preto mal jazvy.

evittam
24. jan 2015

@katrinka8 Záleží od dieťaťa. Ale napríklad mojej kamarátky dcéra mala kiahne keď mala 8 rokov - jazvy a dosť nepekný priebeh-dostala ich jej vtedy 3-mesačná druhá dcérka - cca max.2-3 vyrážky a všetko v pohode. 🙂 😉

vejula
24. jan 2015

môj ich mal ako 9 mesačný, priebeh velmi dobrý... dojčila som ho, zrejme mal aj moje protilatky z mliečkaa.... čo ma ale zaujima je, či je možné,, že ak dieťatko prekonalo kiahne pred rokom, môže ich ešte dostať... navyše ak bolo dojčené. Preto ma zaujima, mamičky, ktorým detičky prekonali kiahne pred prvým rokom a boli ešte dojčené, či vaše detičky kiahne už druhý krat neprekonalo.

marianka0101
24. jan 2015

My sm mali cca v 7 mesiacoch. Mali sme taky tazsi priebeh, kedze dcerka bola dlhodobo na atb a mala dost oslavenu imunitu. Nakoniec ale hosp.nebola potrebna, ustali sme to. Tazsi priebeh z mojho pohladu: vysoke teploty, nechut do jedla, naozaj casty plac, spanok minimalny a mala ich naozaj velmi vela. U syna som si hovorila ze toho ma naozaj dost, ale potom ako sa dcerka vyhadzala,tak to bola supa. Som rada ze to mame za sebou, vtedy mi to prislo nekonecne, teraz si hovorim ze to nebolo nakoniec az take hrozne

margarita
24. jan 2015

nasa najmladsia chytila od starsich ako 6 tyzdnova...ale bez teplot, dokopy mozno 40 ks po telicku. bola viac nervozna, smadna, ale inak nic. potom v polroku sa jej to vyburilo "v zelenom" ako pasovy opar.
zatial v pohode, no moja skusenost je, ze mladsim tazsie vysvetlit, aby sa neskrabali, nasa 5.5.rocna nema jednu jazvicku, syn vtedy 2 rocny si niekolko nevedomky alebo v spanku na tvari rozskrabal...

katrinka8
autor
24. jan 2015

@dahra
@alobalka
@demeterka
@zuzkat
@liebling98
@brumka
@saza007
@wolfie
@momikpd
@25daniela
@lucinka13
@vejula
@evittam
@marianka0101
@margarita
Babule, dúfam, že som na nikoho nezabudla 😀 Ďakujem Vám za skúsenosti, takže budem pomaly čakať, čo sa bude diať, či sa to k nám dostane alebo nie 😉 Akurát som zisťovala u svoky, či mm mal alebo nemal kiahne, lebo si nepamätal. Vraj mal veľmi mierne, ja tiež tak. Čiže uvidíme, čo nás čaká.

denduska
24. jan 2015

@katrinka8 ahoj, naša stredná mala ako 9 mesačná, samotná choroba v pohode,ale po nej masaker..celý rok sme boli chorí, nepreháňam. Ale prežili sme. Držte sa 😉

katrinka8
autor
24. jan 2015

@denduska - no zbohom 😖 My zatiaľ nemáme, len som premýšľala, či nechať dcérku doma alebo v škôlke (kvôli mladšiemu synčekovi), lebo v škôlke sú ohlásené. Ale tak risknem to a nech chodí, uvidíme, čo z toho vzíde... A ďakujem 🙂

wolfie
24. jan 2015

@katrinka8 inak, v tomto ma denduska pravdu, na tvojom mieste hned nasadim vitaminy na imunitu, my sme vsetky tri chore uz dva tyzdne, lekarka mi vravela, ze najma ten druhy tyzden po kiahnach je velmi rizikovy, ze sa mam vyhybat infektom...no hold nestihli sme, nalepilo sa na nas vsetko, co okolo nas preslo

katrinka8
autor
24. jan 2015

@wolfie - dcérka užíva Imunoglukán, synček nič, ale zas on je asi na také ešte maličký, či? Má len 14 mesiacov, ale je dojčený. Okrem toho obaja užívajú D-ko.Teoreticky by to mohlo stačiť, či nie?

vijavi
24. jan 2015

Moj Matej mal 3 mesiace a chytil ich odo mňa mala som pasovy opar a o 7 dni hned dcera a ta mala 6 rokov to ti poviem to bol konec a manzel v praci v Prahe.Vtedy mi nebolo do smiechu.

memma
24. jan 2015

moja chytila od starsej ked mala 8 tyzdnov. Lekarka mi vravela ze mladsia ich nedostane, kedze bola kojena a ja som mala kiahne v detstve a aj tak dostala, mala ich sice ovela menej ako starsia ale bola velmi nervozna a nechcela velmi spat. Teraz som rada ze to mame za sebou