Dobrý deň , mám dcérku dva a pol ročnú v stredu večer dostala teploty. Vo štvrtok ráno som spozorovala na jej malom telíčku drobné červené vyrážky hneď som šla ku koženej, vraj kiahne. Máme krém Tanno-Hermal. Noo je to v hroznom stave má to v oku na vnútornej strane viečka ledva otvára oči. Má to v ústach odmieta jesť. Má to v uchu a dokonca aj na konečníku a vnútri v pišulke. Mám pocit , že sa jej to ako by rozlieva.Poraďte mi čo mám robiť ? Je to normálne ? Keď jej dávam krém veľmi plače bolí ma za ňou srdce. Nedokáže sa vypiškať ani vykakať. Do oka jej dávame betadine roztok a antibiotické kvapky. Stále sa škrabe teplotuje celé noci nespí. Však , že je to v poriadku a prejde to ? Poraďte mi ako jej pomôžem ? V čom ju môžem okúpať? Zatiaľ som ju od vtedy nekúpala. Prosím pomoc 💔
@abcdefgahc ahoj, my sme mali pri 3 detoch kiahne takmer naraz, vsetky deti mali rozny priebeh - najmladsia to mala tiez na atypickych miestach, ake popisujes aj Ty a tam sa potom uz zvazuju nejake konkretne antivirotika, lebo je to rizikove, tak ak mas moznost, kontaktuj pediatricku, drzim palce
Môžeš si zarobiť hypermangan aj do misky a tampónom jej umyť tvar a uši, ale pozor aby sa jej to nedostalo do oci.
@pribinak áno mame dithiaden dávam jej večer polovičku. A keď nemám možnosť sa teraz dostať do lekárne môžem ju okúpať aj v normálnom géle ?
@karolinka1991
Myslíš , že vydrží do pondelka ?
@abcdefgahc to je aký normálny gél?
Nemáš možnosť ísť do lekárne? Ak mam dieťa v takomto stave, tak sadnem do autá a idem. Alwbo dám susedovi 20e a poprosím ho.
Myslíte si , že by som mala ísť na pohotovosť?
@abcdefgahc uf, no tazko povedat...ako dlho uz teplotuje? Nam tie antivirotika spominala pediatricka tusim preto, ze v takychto pripadoch by mohla mat tie kiahne aj vnutri v organizme, hoci to nie je caste...nemas moznost zavolat na pohotovost? Ja inak na pohotovosti veci neriesievam, ale nic lepsie mi nenapada - mozno este najprv skusit sa popytat tu v skupinke Zdravotniky na MK
@abcdefgahc po dvoch dňoch od vysevu ju môžeš okúpať, ako píšu baby, v hypermangane a neutierqt trením, len jemne prikladať uterák plus kúpeľ tak cca 2 minútky. Kúpanie s klasickým sprchovákom by som nedávala.
U nás doma už druhé dieťa kiahne, jedno skončilo, druhé začalo. Skús potierat aj kiahne betadinom, napr. Cez deň a v noci tanum. Veľa nech pije, aj keď len slamkou. Na pohotovosť si zavolaj, co ti poradia, lebo len tak s infekčným dieťaťom tam nemôžeš nabehnúť musí ísť do infekčnej miestnosti.
@pribinak manžel je na týždnovke. Práve sme sa prisťahovali nikoho nepoznám vodičák nemám a myslela som normálny detský gél na kúpanie
@abcdefgahc dcérka 5rokov má dnes 9den kiahne , mala na pisuli v oku v ústach vo vlasoch v uchu tiež všade , od teploty paralen sirup žiaden nurofen od svrbenia zodac 5kvapky ráno a večer a poutierali sme jej 3x denne betadine vatovou tycinkou, sprchovali sme ju bez mydla iba raz-dva slabým prúdom vody, žiadne šúchanie uterákom iba prikladanie, vlasy som jej umyla až po týždni aj to bez šampónu a bez suchania keďže má v hlave kopec nech jej nestrhem chrasty .. vitaminy a do oka neviem či je betadine vhodný to by som konzultovala s dr my sme mali očné kvapky ..
@abcdefgahc nie, ten nedávaj. Hypermangan dezinfikuje a vysušuje pokožku.
Tak si zavolaj taxislužbu či ti taxikár nekúpi a nedonesie za poplatok
@abcdefgahc kupat sa nesmie tiež veľa toho neviem tiez mame druhy deň voda rozsiruje zevraj tak 3 dni nekupem na teplotu len paralen nedavali ste nurofen??
Tn hypermanganovy kupel idem zajtra vyskúšať potieram len tea tree a tantum verde kedze tanno hermal nemali
Na pohotovosť urcite nie keďže su maličké bábätka aj
Sledovať hlavne tekutiny kolko denne pije poprípade zavolať na pohotovosť
Drzim prsty. Starsi skoncil mladsia zacala 3 den
@zuzkaa1991 áno dávam nurofen ? Nemal by sa ?
Žienky nedávno som volala s mojou lekárkou. Povedala mi že ju mám kúpať každý deň a že najlepšie je v sode bikarbóna alebo v ovsených vločkach a vôbec ničím nenatierat ale že vôbec ničím žiadne krémy neriešiť ani ústa ani oči len ju každý deň okúpať a dávať dithiaden
@alex93 nám to betadine dali na očnom a aj kvapky
Zozen si hypermangan a kup v tom, raz denne, nesmie ist do oci a do ust, neoplachovat uz cistou vodou a hlavne pozor na to aby bol roztok slabo ruzovy (najdi si fotky na nete). Zatial mozes v odvare z ovsenych vlociek alebo v tej sode co ti poradila dr, aj ked som to este pri kiahnach nepocula.. ale urcite si kup ten hypermangan! Ziaden sprchovy gel nepouzivat!!! Nema sa dlho macat vo vode, ale rychlo okupat, hypermangan dezinfikuje a susi, taky kupel je viac nez vhodny, inak nekupat.
Natierat pokojne mozes, mozes davat tantum verde, fenistil gel alebo tanno hermal, alebo dezinfikovat betadinom, ale to by som asi nerobila, je to velka plocha. Nenatierat pudrom ani nijakou bielou pastou typu sudokrem. Inak urcite natierat. Zmierni to svrbenie a susi.
Nurofen nepodavat!! Hrozi zavazne zhorsenie stavu, je to sice vzacna komplikacia, ale vazna. Liekom prvej volby ma byt paracetamol, ibuprofen len v krajnom pripade. S kiahnami na pohotovost urcite neist! Mozes tam zavolat a poradit sa, ale urcite nechod medzi deti! Takyto stav, ak je nezvladnutelny, patri na infekcne, nie normlane na pohotovost.
Antihistaminika mozes davat aj viackrat denne, len si pozri davkovanie, aby si dieta nepredavkovala, nestaci davat na noc, ked ma problem vydrzat aj cez den…
@abcdefgahc neee citala som nurofen ešte zhoršuje preto mam. Nachystane paralen kedze na teplotu davam nurofen stale ale nesmie sa davat ;)
@anavixy presne prechadzam s tym aj ked soom si vygoogllillaa postup v lekarni dostala.odporucania zajtra planujem hypermanganovy kupel vo štvrtok večer mala cervene bodky vcera aj par ks pluzgiere to môžem malú uz zajtra namocit. Do kúpeľa?
Niekde citam ze hned od začiatku niekde ze od 3 dna😇
Viete poradit pľuzgiere po akej dobe sa zacnu menit???sa mi zda rychlo ze vcera pluzgier s tekutínou a dnes uz pukol
@zuzkaa1991 mozete hned od zaciatku a v pripade potreby (vyrazneho svrbenia) aj viackrat denne na kratky cas 🙂 ono by to malo aj par dni trvat, kym prasknu, resp. od fliaciku cez tvrdu vyrazku az k pluzgieriku naplnenemu tekutinou to trva par dni, ten pluzgierik uz potom praskne asi hocikedy (pripadne moze byt aj mechanicky prasknuty na niektorych miestach). Prikladam link na skvele info od dermatologicky https://www.instagram.com/p/CNzxxP1Ld48/?igsh=M...
@anavixy ďakujem pľuzgiere jej pukaju poo jednoom dni som si všimla ale ďakujem krasne dnes idem ju dat do kupela 2krat denne kedze cez noc zas sa o dost rozsirilloo
@abcdefgahc kúpať ju môžeš v hypermangane . Ten kúpiš aj bez predpisu v lekárni, zarobíš ružový roztok vo vlažnej vode a okupes
Dithiaden vám doktorka nepredpisala?