Kiahne - súrodenec predškolák bez príznakov

guizui
29. jan 2023

Dobrý deň, neviete prosím, ci predskolak môže ostať 3 týždne doma, hoci nemá priznaky, keď ma mladší surodenec kiahne? Dá dr ospravedlnenku? Dostali sa kiahne ku mne rôzne info, tak či niekto neriešil takuto situáciu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danieladeley
29. jan 2023

@elizabet173
@guizui u nas sa v skolke tiez toto vyskytlo, mamicka dala vediet v oboch triedach,ucitelky z oboch tried sa dohodli, ze si ma mamicka nechat radsej aj zdraveho surodenca doma... v case asi najhorsej korony, tak nechceli riskovat a zatvarat uz aj tak casto zatvatane triedy.

guizui
autor
29. jan 2023

@elizabet173 ide mi o to, aby dcera predskolacka neinfikovala jej triedu. Rodicia nadšení nebudú, a ja ju kľudne môžem mať doma, keďže mladší syn bude doma s kiahnami. Len neviem pri povinnom predškolskom roku, či môže dr dat ospravedlnenku na v podstate zdravé dieťa, hoci pravdepodobnosť, že to dcera od brata chytí je vysoka.

beata_k
29. jan 2023

@elizabet173 Moze byt infekcny este pred vyrazkami. Kiahne su velmi nakazlive.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beata_k
29. jan 2023

@elizabet173 Zrejme sa boji, ze sa moze kedykolvek nakazit. +- uzdravenie 3 tyzdne trva

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beata_k
29. jan 2023

@elizabet173 Samozrejme, ze je dieta infekcne pocas celej doby. Kedykolvek sa druhe dieta moze nakazit a roznasat to veselo dalej. Tak hadam nebude sebecky infikovat deti v skolke len preto, ze to moze dostat kdekolvek. Uz aj tak je tu skareda chripka, tak este kiahne do toho.

kiki68
29. jan 2023

Zalezi aj ci je v skolke nejaka ucitelka tehotna. Lebo to potom musi ostat ta dotycna doma. Aspon u nas to tak bolo, ze nam dve kolegyne museli ist domov na dva tyzdne. Skrz riziko. Inak je to asi zbytocne, u nas sa iba informovalo na nastenke a u syna tiez iba info. Ono ta doba je dlha a moc tomu nepomozes ani tak, ze necha dieta doma. Ale zavolaj vedeniu skolky, ze co povazuju za dobre riesenie. Ci teda risknu alebo povedia, ze radsej doma

guizui
autor
29. jan 2023

@kiki68 dakujem. Písala som dr, či mi dá ospravedlnenku na také obdobie, predpokladám, že hneď ráno bude volať. Ak mi ju dá, tak dcera ostane doma samozrejme, nepôjdeme vedome šíriť ďalej kiahne. Ak je však problém s tým, že je predskolacka, tak ju bohužiaľ budem musieť dat do škôlky a čakať...

guizui
autor
30. jan 2023

Pridam odpoved, ak by niekedy niekto riesil podobnu situaciu - pediatricka moze ospravedlnit v tomto pripade aj zdrave dieta, nieje problem, ze je v predskolkej triede. Ale plati vseobecne pravidlo, ze zdrave dieta bez priznakov moze chodit do skolky/skoly, napriek infekcnemu surodencovi. Osobne dceru nechavam doma, kedze uz syn je doma s kiahnami, nevidim dovod vedome sirit kiahne v jej triede.