Ahojte mamičky, prosím je moje správanie voči škôlke správne? V pondelok som vynadala riaditeľke škôlky a vyjadrila som pobúrenie k tomu ako sa zachovala.
Keďže z dcérkinou učiteľkou aj riaditeľkou mám dobre vzťahy. V stredu som nastúpila do nemocnice na vyvolanie pôrodu, vo štvrtok sa synček narodil, medzi tým dcérka chodila do škôlky, učiteľky vedeli že som porodila. Aj s tým, že dcérka chodí za mnou do nemocnice, a tu sa stalo to, že v piatok naobed našli 8 deťom kiahne, tým rodičom oznámili nech si prídu pre deti, no nám ostatným, ktorým deťom sa to neobjavilo, nechali naďalej v škôlke, nikomu nič neoznámili.
Až v pondelok naobed napísali do fb skupinu školky, že mamičky majú dodržiavať 14 dňovú karanténu. Takže hneď som išla pre dcérku do škôlky, keďže mám doma 4 dňové bábo a vtedy som jej vynadala.
Rôzne hovadiny do skupinky na fb vedia vypisovať ale takéto dôležité veci nevedia napísať.
Dcérka od dnes má príznaky a ja zo strachom čakám kedy sa to objaví aj synovi. Viem nemusí sa to objaviť tak malému bábätku ale môže.
Neviem či so mnou burcujú hormóny alebo fakt mám také zlé srdce na škôlku.
Riaditeľka mi potom aj volala, že sa nemám dôvod hnevať pretože oni to zistili až v piatok naobed, keď sa deťom objavili vyrážky. Ale do kelu aspoň to mohli povedať mužovi keď prišiel pre dcéru, a to nevravím, že dcérka chodila veselo za mnou do pôrodnice.
A čo by si urobila keby to vieš v piatok? Dala by si ju na 14 dní svokre?
A áno, myslím, že si to prehnala dosť a mala by si ss ospravedlniť.
Pokial si prekonala kiahne syn by mal mat protilatky v materskom mliecku, dcera mala ako 3rocna kiahne, tesne pred objavenim prvej vyrazky sme boli ma rodinnej chate s polrocnym babatkom, dcera ho objimala hrala sa s nim kolko slo a drobec nechytil, mal od maminy protilatky
Hormóny. Drvivá väčšina matiek staršie dieta vyberie z MS práve kvôli tomu, aby neohrozovali novorodenca s rôznymi baktériami a vírusmi.
Pani dôležitej neoznámili okamžite, aby bola v obraze....🙈 inkubačná doba je 21dni, takže je to úplne jedno, či ti to dali vedieť v piatok, alebo v pondelok....
Môžeš sa vyhovoriť na hormóny, tak sa im ospravedlň. Určite to pochopia
V našej škôlke boli tiež kiahne a toto je štandardný postup. Môj syn riadne chodil aj kamoskyna dcéra deti dostali a oni dvaja nie. Takže zbytočne by som ho nechavala doma.
veď predsa deťom ktorým to zistili, tie išli domov....nemali dôvod volať všetkým rodičom aby si prišli pre deti....kiahne nie sú predsa koniec sveta....ak to dieťa dostať malo, tak by to dostalo aj za 5minut v kontakte...čo sa týka kiahní, čím mladšie dieťa tým by mal byť lepší priebeh ale aj tam sú výnimky....naša mala keď mala pár mesiacov a vyhodili sa jej pár bodiek....
Tak inkubacna doba je 14 -21 dni, cize ak sa prejavuju priznaky, to znamena, ze uz mala dcerka virus v sebe. Ale zas napr. podla mna kiahne su nieco, co by skolka mala rodičom oznamovat hned/vcas, v nasej som to skor zachytila medzi recou vo dverach, a tiez som z toho nebola natesena. Obavam o babatko sa nedivim, tiez by som sa bala, ale tak dufam, ze to bude ok. Ak si prekonala ovcie kiahne, bábo by malo mat protilatky od teba..drzte sa!
Ja úplne chápem autorkio rozhorčenie a obzvlášť keď učiteľky vedeli že má doma novorodenca. Mali hneď informovať všetkých rodičov a nie len rodičov detí, ktoré sa vyhádzali. Autorka predsa mohla dať dcéru zaočkovať hneď ako to zistila ..do 72 hod po kontakte je možné očkovať a je vysoká šanca že by kiahne nedostala a uchránila by aj svojho malého súrodenca.
Ak si ty kiahne prekonala, tvoja babatko ma docasnu imunitu. Kiahne nedostane 🙂
Myslím, že si to prehnala. Keby išla domov o pár hodín skôr, nič by to nemenilo na situácii, že predtým bola v kontakte s infikovaným deťmi. Ja keď som bola tehotná a dcéra nastúpila do škôlky, som ju práve z dôvodu prevencie dala ďzaočkovať proti kiahňam. Vyhla som sa tomu, že by sa mohol nakaziť novorodenec.
Nam tiez skolka neoznamila ze koluju kiahne v celej skolke meisace a tiez som bola vytocena,lebo nas rodicov vobec neupozornili na to...moj syn ma pfapa syndrom a dostal horucku,tak som si myslela ,ze je to horuckovy atak ,tak som mu podala jeho medicinu na atak a prd na druhy den uz bol pluzgier na svete ..keby som vedela,ze su to kiahne ,tak pockam 1-2dni ...takze ja by som asi reagovala ako aj ty... chvalabohu zvladol priebeh ...ale ta jeho medicina mu mohla zmenit uplne inac vsetko a to k horsiemu a dlhsiemu priebehu...riziko ...
ale ked sopliky a kasel v skolke ,tak to sa ucitelky vedia ozvat,ale taketo vazne veci ,tak to vobec nie...ja som sa to tiez len dozvedela od mamiciek z inych tried...brrrrr
U nas teda ziadnu karantenu nemali...to co za hlupost? Chodilo sa normalne, kto mal kiahne ostal doma. Niekto nemusi vobec chytit.
Ale samozrejme, ze to hned v piatok mali rodicom pri preberani deti poobede oznamit.
Ak si mala ty kiahne, maly dostat nemusi, kedzs je aj dojceny a protilatky od teba dieta ma.
Nemyslím, že si to prehnala.. zúrila by som rovnako, aj som zúrila, lebo tiež v škôlke boli veselo kiahne a nikto nič nevedel napísať do skupiny.. aspoň aby sa aspoň človek pripravil na to 😬
@mamickalisticka veď kiahne sa v škôlke objavili v piatok na obed. Cez víkend deti v škôlke neboli a v pondelok rodicov informovali. Keby to “tajili” týždeň nepoviem ani slovo, ale ich predsa informovali na druhý pracovný deň. Zase takú tragédiu by som z toho nerobila 😉
prehnala si to tvoja mala mala virus uz v sebe este nez si rodila
ak by si chcela byt zodpovedna tak si ju mala nechat pekne doma so sebou min 2 tyzdne pred a mesic po porode
na mieste je kytica a velke ospravedlnenie od teba k skolke
a oznamili v pondelok ked to bolo potvrdene od rodicov a ti od lekara ucitelka nemoze sama diagnostikovat len odporucit navstevu lekara
@jaaty veď ale mohli oznámiť celej triede, že sa objavili kiahne už v piatok naobed.. nech rodičia vedia, že cez víkend môžu očakávať niečo.. pre mňa by to bolo férové, čomu napr pripisovať zmenu správania dieťaťa, ak by niečo bolo..
@mamickalisticka netvrdím, že to nemohli povedať hneď. Mohli, ale to ze to povedali “až” v pondelok by som nevidela ako dôvod na to vynadať riaditeľke škôlky. V prvom rade si mala autorka zabezpečiť to, aby sa jej dieťa nenakazilo “hocičím”, keď privezie domov bábätko. Tak isto mohla v škôlke chytiť Covid, chrípku…
Však už v piatok boli v kontakte a infekčné sú deti už 48 hod pred vyhádzním. Čiže by sa nič nezmenilo,keďže sa mohla nakaziť už skôr
Patrilo by sa ti vo skolke ospravedlnit, ze ti trosku preplo a zahrat to aby si nevyzerala ako hysterka a kupit daku cokoladku, ako co by sa zmenilo na tom, ci to vies v piatok alebo pondelok je to jedno, dieta je najinfekcnejsie den pred vypuknutim, a navyse ak prve dieta malo kiahne az v piatok, nieje mozne, ze by tvoja mala inkubacna doma je minimalne 7 az 21 dni, dieta ti zo skolky moze doniest aj horsie ako kiahne tak by som to neprehanala, navyse, ked su kiahne skolka ide dalej nechodi tam len dieta co ma, ostatni idu normalne ak chyti dalsie ostane to doma atd takze tak
Nadávaj sebe do zrkadla, keď chceš chrániť novorodenca, tak si láskavo nehaj mladú doma... V škôlke sú aj iné veci ako len nejaké kiahne ale napr.aj pneumokoky a hemofil, dieťa je chránené po prvom očkovaní v 3.mesiacoch
Asi by to na Tom nič nezmenilo ale za férové jednanie by som považovala keby dajú oznam hneď ako zistili,že sú v škôlke kiahne.
Prvýkrát počujem o Tom, že kvôli kiahniam je karanténa. U nás nám len každý deň povedali kto zase dostal. A áno, prehnala si to
Že ti preplo.Tak si malú nemala dávať do škôlky posledné dva týždne kym neporodis.To ju teraz budeš izolovať len ,aby dačo nedoniesla k novorodencovi?
No nadavat si nemusela, veď ako mala dopredu vedieť, že budú kiahne, a keď už sa u detí prejavili, aj tak bolo neskoro ....
Asi by som sa ospravedlnila za neprimeranú reakciu