Ahojte.prosim poradte.syn (4roky) bol 3tyzdne doma,lebo bol chory,potom sme boli na dovolenke..dnes konecne isiel do skolky,ale dozvedela som sa,ze tam maju kiahne vo vedlajsich triedach.a teraz otazka.mame naplanovane viacere dovolenky,ja som na MD takze nemam problem si ho nechat doma pre istotu,ale nebude mu chybat socializacia..?cely jul maju skolku zavretu,v auguste idu len 2t.co by ste poradili.aby isiel a risknut to,nech je so spoluziakmi este par dni,alebo ostat doma pre istotu,dakujem za rady
Nechaj ho so spolužiakmi ... skôr či neskôr kiahne aj tak dostane ... v podstate nikdy nie je vhodný čas ... vždy choroba dieťaťa niečo - dovolenku, návštevy atď. skomplikuje ... ja už to neriešim ... proste ochorie, budem riešiť, neochorie, pôjdeme podľa plánu.
Nedala by som ho, neriskovala by som keby mám naplánovanú dovolenku..
Kiahne, rovnako ako inú chorobu môže chytiť kdekoľvek, dala by som do škôlky.
No baby,zatial je to stale 50/50 :D
Vsetky argumenty su presne co si aj ja hovorim..len sa bojim,ze dostane dva dni pred odchodom na dovcu a budem si nadavat..ale zas nechcem ho ukratit o tieto posledne dni ked maju aj rozne atrakcie v skolke naplanovane.jaj keby som vedela co je lepsie :(
Je lepšie chytiť kiahne v mladom veku ako v dospelosti. Deti sa z toho rýchlo dostanú.. ale zasa ak máte naplánovanú dovolenku , asi by som kvôli pár dňom socializacie neriskovala. Tak isto sa môže socializovat na detskom ihrisku, alebo u nejakého rovesnika na návšteve atď
Pozri, necháš ho pre istotu doma ... a dostane deň pred dovolenkou črevnú virózu ... lebo sa chytí zábradlia, vo výťahu stlačí tlačidlo, ktoré chorý človek pred ním stlačil ... alebo donesieš Ty, muž z obchodu ... nerieš to, daj ho do kolektívu ... čo má byť bude ...
Jasné, že ochorieť môže aj deň pred dovolenkou, lebo stať sa môže fakt hocičo, zákon schválnosti. Ak ho však dáš teraz do škôlky, tak kiahne dostať nemusí, ale môže a ja by som to pred naplánovanou dovolenkou neriskovala lebo ak ich náhodou dostane budeš si búchať hlavu o stenu, že si tomu mohla zabrániť 🤔🤷
ak mate naplanovanu dovolenku, tak ho nedaj. 90 percentna je sanca, ze ich chyti. Akurat to studujem :D lebo zrejme mladsi ma kiahne
Nedavala by som. Určite je oveľa nižšia pravdepodobnosť, že sa nakazí niečim mimo škôlku, ako v škôlke s kiahňami, ktoré sú vysoko infekčné.
My sme akurat riesili podobny pripad. Mame zaplatenu dovolenku od 1.7. a v piatok som sa dozvedela, ze v skolke vo vedlajsej triede su kiahne. Pracujeme s manzelom z domu, tak som syna uz do skolky nedala. Nechcem to riskovat a mat zas pokazenu dovolenku. Aj ked som si vedoma toho, ze uz to mohol chytit a 14 dnova inkubacna doba vychadza presne na nasu dovolenku... uvidime, co bude. Ale radsej minimalizovat riziko. Chapem, ze cim skor si tym syn prejde, tym lepsie, ale teraz sa nam to vazne nehodi.
Vybrala zo škôlky lebo to ovplyvniť môžem. Jasné môže aj inde chytiť aj inú chorobu aj deň pred odchodom, počas dovolenky atď. Ale to už neovplyvníš.
Ak ti na dovolenke veľmi záleží urob čo môžeš na zníženie miery rizika a uvidíš.
Ak ti až tak nezáleží nechaj v škôlke.
Dakujem za nazory a rady.nedala som do skolky,tak nam oficialne zacali prazdniny 🙂 presne by som si hlavu buchala keby ich pred dovolenkou dostal.
záleží kedy idete na dovolenku a či niekam do zahraničia alebo len tu, ak máte zaplatené niečo drahé v zahraničí, tak by som ho isto nechala doma, aj ked moj najstarší napr. v školke vôbec kiahne nedostal, aj ked skoro celá školka ich mala. Dostal až ako 17-ročný, ale úplne v pohode priebeh mal.
určite nechať doma