Kiahne - prenos

martusik2305
29. mar 2024

Ahojte viete mi niekto povedať ci môžem preniesť kiahne na manžela od malého syna? Manžel sa izoloval je rizikový chceme ho ochrániť. Ak by vedel niekto poradiť ďakujem

anavixy
29. mar 2024

Nie, tretou osobou sa kiahne neprenasaju (je to velmi vynimocne, az nemozne). Teda pokial manzel nebude so synov do dobe infekcnosti a ty si uz kiahne prekonala (teda nehrozi ze ich dostanes aj ty a budes infekcna), tak sa manzel nenakazi.

martusik2305
autor
29. mar 2024

@anavixy prosím Vás keď napríklad iba prejdú okolo seba alebo na toaletu pôjdu po sebe? Alebo len dotykom a kvapôčkovo?

janage
29. mar 2024

Manžel už kiahne mal? Ak nie môže ich od syna chytiť ak áno a je rizikový, oslabený môže dostať pásový opar.
Wc po synovi dezinfikovat ak je spoločné
A áno je to kvapockova infekcia plus tekutina v pluzgieroch je tiež vysoko infekčná, takže ak by sa ho dotkol priamo tam nakazil by sa dotykom.

ankare
29. mar 2024

@martusik2305 ak nie sú teda úplne odizolovani, tak prenos na manžela je možný,si myslím. Prenáša sa to aj kvapockovo.

nikaeli
29. mar 2024

Tvoj syn bol infekčný cca 3 dni pred výsypom, prenáša sa ako kvapôčková infekcia, teda napr. aj kašľom. Môj syn sa tak nakazil v MŠ. V piatok boli deti spolu, prvý chlapček sa vysypal v nedeľu, mamka nás o tom informovala v skupine. Postupne sa nakazila takmer celá trieda. Od syna sa nakazil manžel, aj dcéra, ktorá už raz kiahne mala 🤷‍♀️ manželovi dal dr.antivirotiká, mal oveľa rýchlejší priebeh ako deti, menej ho to svrbelo, ale pre zmenu ho veľmi bolela hlava, dva dni doslova prespal.

martusik2305
autor
29. mar 2024

@nikaeli on bol v zahraničí zo synom ešte nebol pride zajtra tak to zisťujem ako zabezpečiť aby ich nedostal. A nemal ešte kiahne.
@janage

janage
29. mar 2024

@martusik2305 tak to mate blbé. V jednej domácnosti by to šlo len ak by sa zavrel do izby vychádzal len s respiratorom a ty po synovi wc a kúpeľňu zakaždým dezinfikovala. Plus dezinfekcia rúk. Skôr by som išla smerom informovať lekárku a pri prvých náznakoch nasadiť antivirotiká.
Áno aj môj manžel sa nakazil od deti, a to sa svokra dusovala, že už kiahne mal. Ak mal však mierny priebeh mohol ich dostať 2x. Aj on dostal antivirotika
@nikaeli

janage
29. mar 2024

@martusik2305 a v čom je manžel rizikový ak môžeš napísať? Lebo moja mladšia sa nakazila od staršej v čase teste po veľmi škaredom akútnom vzplanutí atypického ekzému- mala až hnisave ložiská a lokálne silné kortikoidy, ktoré ako vedľajší účinok majú potlačenie imunity. A oslabený pacientom bohužiaľ hrozia komplikácie ako zápal uč a horšie. Mala teda dostala antivirotika tiež bohužiaľ až na 3.den a ten výsev bol príšerný všade to mala. Tam kde predtým mala tie ložiská ostali jazvy po kiahniach.

anavixy
29. mar 2024

Len dotykom a kvapockovo (teda ak dieta kychne, zakasle v blizkosti manzela, tak sa nakazit moze). Odporucam dezinfikovat klucky, wc dosku a vsetko coho sa dieta dotklo a coho sa manzel bude dotykat v bezprostrednej dobe.

nikaeli
29. mar 2024

@martusik2305 ak spolu vôbec nebudú, nenakazí sa. Ale keďže ide o kvapôčkový prenos, šanca tu je... Syn prestane byť infekčný zaschnutím poslednej kiahne.

snehulak77
29. mar 2024

Ešte je možnosť, nech sa dá manžel zaočkovať

simona92101
29. mar 2024

@snehulak77 ockuje sa v 2 davkach s cca 1 mesacnym odstupom,cize toto im nepomoze

janage
29. mar 2024

@martusik2305 k nám domov muž doniesol črevnú chrípku, mladšia sa nakazila tiež ja som pri nej spala 2 noci v jednej posteli a par dni nonstop sa starala s respiratorom a dezinfikovala ruky plus všetky plochy wc, kúpeľňa sanytolom, vela vetrala. Nenakazila som sa, takže šanca je, ale neviem ci by ste také prísne opatrenia doma s malým zvládli.

snehulak77
29. mar 2024

@simona92101 v pribalovom letáku sa píše aj o očkovaní po kontakte

martusik2305
autor
30. mar 2024

@janage aké antivirotika??

janage
30. mar 2024

@martusik2305 na kiahne myslíš? Už si nepamätám bolo to 10 rokov dozadu. Viem len, že brala po pol tabletke. A muž ktorý bral hneď mal najmiernejší priebeh, potom staršia a najhoršie mladšia. Co by s ňou bolo bez antivirotik neviem. Asi nemocnica by nás neminula.

janage
30. mar 2024

@martusik2305 sú to antivírusové lieky a predpisujú sa výnimočné pacientom, ktorí sú ohrozená skupina a hrozia komplikácie. Vtedy ešte očkovanie nebolo tak v povedomí a aj mala bola ešte malička cca 16m. Mala posunuté aj normálne očkovanie kvôli nejakým problémom. Inak z toho co viem dnes by som ja osobne dieťa čo do puberty kiahne neprekona zaočkovať určite dala. Dospelého dupľom. Tie antivirotiká sú tiež riadna záťaž organizmu, plus sme brali atb do očí, lebo mala kiahne aj tam a ak by sa obsah kiahne vylial do oka bol by pruser aspoň tak vtedy vravela dr. Potom samozrejme koža v dezolátnom stave tak speci masť museli sme masti atď. Mesiac kým som ju ako tak dala dokopy a imunitu to odpalilo tiež.
Za mňa očkovanie predstavuje omnoho menšie komplikácie ako následná liečba. Preto som bola rozhodne aj za MMR, má 2 dávky síce posunuté na neskôr, ale má. To si nechcem ani predstaviť čo by s ňou tie osypky porobili.
A ona chodí na sútaže kde sú aj deti zo zahraničia, jej sestra takisto chodila. Plus sme v oblasti kde vkuse nejaké ohnisko sa objaví. Samozrejme rátam s tým, že očkovanie nie je vsemocne, aleja som urobila co som mohla.

taktotedanie
30. mar 2024

@martusik2305 ak niekto v detstve neprekonal kiahne mal byt uz davno zaockovany

janage
30. mar 2024

@taktotedanie tak nevieme, dôvod môže byť na neockovanie rôzny. Inak súhlasím Ja by som buď muža poprosila nech radšej nepríde domov keď fakt je také riziko pre neho lebo ťažko bude synovi, že sa nemôže k tatovi priblížiť.
Toto je na konzultáciu s lekárom. Moja známa teraz ma pásový opar a kvôli tomu, že je rizikový pacient skrz inú diagnózu jej nemohli dat určité lieky, ktoré by inak mohla.
Každý liek má aj kontraindikácie.
Takže autorka zavolať kľudne na infekčné do najbližšej nemocnice, vysvetliť prečo je manžel riziková skupina a spýtať sa na moznosti.
Oni majú určite najlepšie informácie a skúsenosti. Vyhodnotiť riziko pre manžela