Kiahne a more

31. júl 2023

Môže sa dieťa kúpať na začiatku výsypu v mori? Nie, nenakazi nikoho, deti čo sú s nami už kiahne mali a inde do kolektívu s ním nepôjdeme. Sme v dome na pláži tak aspon by som ho omocila párkrát za deň do mora, že mu to skôr vyschne z tej slanej vody, len neviem či je to vhodné. Pediatrička nezdvíha zatiaľ.

majlo1234
31. júl 2023

Cisto teoreticky moze. Prakticky by sa vsak nemal vystavovat slnku, aby sa tkanivo nezjazvilo. Ale je vysoko infekcny pre vsetkych dookola, neviem ci je vhodne vychadzat s nim teeaz na verejnost(za predpokladu ze vasa plaz je navstevovana aj inymi ludmi).

raffaella
31. júl 2023

no neviem si predstavit drazdivu morsku vodu na kiahne. Ked su kiahne, tak sa odporuca prave skludnujuci kupil - repik, hypermangan a podobne. A sice deti, co mali kiahne priamo kiahnami ohrozene nie su, no moja dcera co prekonala kiahne ako babatko dostala od deti v skolke s kiahnami pasovy opar, co teda rozhodne sranda nebola.

autor
31. júl 2023

@majlo1234 na pláž chodia len ľudia z 3 domov, jeden z nich sme my. Dokopy asi 10 cudzích ľudí ale nechcem ich samozrejme ohroziť, ani malého vystavovať slnku. Zobrala by som ho ráno a večer na rukách len namočiť na pár minút do mora a späť na dvor.

@raffaella všetky články čo som našla, more odporúčajú ale naozaj neviem, nejdem sa hádať

beata_k
31. júl 2023

Ja by som ho okupala ako ty. Rano, vecer bez ludi a rychlo dnu. Uvidis co ti povie. Ci ho nestipe.

raffaella
31. júl 2023

ved ani ja sa nejdem hadat, ale obe moje deti prekonali kiahne a teda neviem si predstavit morsku vodu na to. Skusit mozes, po mori osprchovat normalnou vodou a uvidis. Dieta same si povie ci mu je lepsie alebo horsie.

zuzubb007
31. júl 2023

No v ziadnom pripade nie slane more na to, ak ma kiahne ostat doma a neublizovat mu viac

yoxinka
31. júl 2023

Nemám vlastnú skúsenosť, ale dve známe áno. Jednej sa syn vysypal deň po príchode do Dominikánskej. Normálne sa kúpal, po kiahňach mal o 4 dni. Iná známa bola v Turecku, tam sa im vysypal syn. Šli k hotelovému lekárovi, ten že žiadne obmedzenia, normálne nech sa kúpe. Obom deťom sa to vybavilo za pár dní, nemajú žiadne jazvy, nič. Nejdem ťa posielať do mora ani na slnko … ale zjavne, iný kraj, iný mrav 🤷‍♀️.

majlo1234
31. júl 2023

Tiez mi pride, ze by mu mohlo more pomoct. Ved uvidis, ako sa bude tvarit pri prvom namoceni.

@yoxinka asi nejde nutne len o kiahne, ale celkovo sa pri chorobe odporuca oddych. A slnko vycerpava. Tak to chapem ja. Ze je to trochu hazard. Ale dnes ne bezne, ze sa deckam zrazi teplota a sup von medzi ludi, takze tiez sa neviem fundovane vyjadrit😝

zuzinka888
31. júl 2023

My sme boli pri mori a boli tam bodkovane deti. Ci to boli kiahne al komare- neviem. Ale ak komare, tie deti asi mali poriadne "sladku krv" podla mnozstva bodiek. Ci je to ok🤷‍♂️🤷‍♀️🤷

majlo1234
31. júl 2023

@zuzinka888 vrazdila by som, byt tam s malym dietatom😀 pretoze naozaj viem, ze su toho mamicky schopne, dotrepat infekcne dieta medzi ine deti.
Pri nasom poslednom lete sa k nam otocila mamicka s obodkovanym syncekom sediaca pred nami, a povedala, ze nema kiahne, je iba postipany, ze sa nemam bat. Velmi som to vtedy ocenila🙂

autor
31. júl 2023

@majlo1234 tiež to nemám rada keď niekto bezohľadne pozerá len na seba, ja deti ani do škôlky nedám kým sú není ozaj doliečene, aj keď viem, že veľa matiek na to kašlu a za týždeň ich mám zas doma s niečím inym. Ale k veci, ja som netušila že bol v kontakte s kiahnami, keby áno, zrušim odchod aj z večera do rána, prišli by sme len o časť zálohy za ubytko, inak sme cestovali autom. Ale sme tu 4.den a zrazu dnes ráno sa vyhadzal. Nebudem ho hneď trepat domov, nie sme v hoteli a medzi ľudí nepôjde. Ide mi čisto len o to, či ho môžem apson v tom mori okúpať keď už sme tu a môže mu to byť prospešné.

majlo1234
31. júl 2023

Rozumiem, nemierila som na teba, ale na ten oznaceny komentar o bodkovanych detickach na plazi medzi ludmi.
Je mi jasne, ze taka dovolenka je pre bsetkych zicastnenych na prd. Ja som tiez momentalne doma s infekcnym dietatom namiesto na dovolenke(stastlivo mu zacali teploty noc pred odchodom, takze sme ostali doma) cize ta uplne chapem

slavomira236
1. aug 2023

No v prvuch dnoch kiahni sa nema dieta mocit len kratky 5minutovy kupel sa odporuca teda pokial je vysyp ked uz su chrasty je to ine. Po dalsie vy ste kiahne mali ale co ti okolo? Kiahne sa siria aj vzduchm a to na dost metrov.

autor
1. aug 2023

@slavomira236 opísala som situáciu, sme mimo cudzích ľudí a to úplne. Malý je izolovaný na dvore len s nami. A kúpať som ho bola keď sa už takmer zotmelo, na pláži boli len ľudia čo sa fotili, asi 20m od nás. Tak snáď fúkal dobrý vietor 🤔 no nezamurujem ho teraz niekam, bohužiaľ to takto vyšlo.

lucia337
17. jún 2024

Dobrý deň,ako dopadlo kúpanie pri mori s kiahnami?my máme podobný scenár ako vy

autor
17. jún 2024

@lucia337 výborne 🙂 po dovolenke nebolo po kiahnach ani stopy. Morská voda a morský vzduch to krásne a rýchlo vyhojili. Akurát na slnko sme dávali pozor aby moc nechodil.

lucia337
18. jún 2024

Och to rada počujem 🙂 A po akom čase od vysypu ste kúpali?až po zaschnutí?jasné na slnko budeme dávať pozor,len ma zaujíma či je tá morská voda vhodná.ale všade čítam že áno 🙂

autor
19. jún 2024

@lucia337 on sa vyhádzal až na dovolenke, a asi na tretí deň od prvého vysypu sa kúpal. Vysusilo mu to úplne až more. A tie nove co vznikali som 3x denne natierala tea tree olejom, veľmi rýchlo sa vysušili.

nikaeli
19. jún 2024

Mňa zaujala veta - deti, čo sú s nami, už kiahne mali - a vieš, že existujú aj staršie deti a dospelí, ktorí kiahne nemali? napr. moja 17-ročná dcéra a manžel 🤷🏻‍♀️ teda - už ich mali, chytili ich v októbri od syna, no byť s vami v lete na pláži, tak ďakujem pekne 🙁 manžel vyzeral hrozne, skončil na liekoch. Keby to schytal pri mori, neviem čo by sme robili..

lucia337
20. jún 2024

Ďakujem pekne za odpoveď

mamatroch
21. jún 2024

@autorka - aky tea tree olej si pouzivala? to si priamo neriedeny pouzivala? lebo ja mam ten z DM a tam je napisane, ze sa nema pouzivat taky koncentrovany a priamo na pokozku...

miselka007
21. jún 2024

@lucia337 ahoj, aj nas maly mal kiahne na dovolenke pri mori. Chodi s mojimi rodicmi. Normalne sa tam kupal, ziadne obmedzenia a zhruba za 4 max 5dni bolo po kiahnach. Vsetko sa mu tam vysusilo a zahojilo. Drzim palce 😊