Ahojte
Dcérka chytila kiahne minulý týždeň, a o týždeň by sme mali ísť na dovolenku ( všetko zaplatené, nedá sa stornovať)
Mala by to 11-12 deň cca od prvej vyrážky. Vyrážky ma už suché- niektoré začervenané( keďže si vyškrabala), chrasty atd..
otázka je, Môže sa ísť kúpať podľa vás na dovolenke do vody ? ( nie bazén, prírodná voda)
Alebo čo ste robili v podobnej situácii ?
Lebo počula som že išli na dovolenku rodičia s deťmi aj napriek tomu atd. Ale neviem teda , nemám s tým skúsenosť 🤷♀️
Urcite nie,dieta po kiahnach by nemalo ist nejaku dobu na slnko.
V pohode by som sla,ak bude v poroadku.Ked ma teraz chrasty o tyzden nebude mat ani tie.Poriadne natierat,uv tricka by som davala a viac byt v tieni.Ale to napriklad ja robim bezne.
@simona92101 na slnku by bola v podstate len tak ako aj doma. Cez priame slnko a najväčšie teplo aj bez kiahni by sme do vody nechodili s deťmi. Od rana by sme šli, deku na veľkom tieni, na obed ma aj menšia spánok, čiže pri vodu znovu sz po 17-18:00 keď už slnko neni priame. Vodu máme priamo pred apartmánom, čiže škôd to bude večerné kúpanie , nech si vodu aj deti užijú 🙂
My sme toto riesili minuly rok s neterkami,ale tie mali dost husty vysyp.tiez mali booknutu dovolenku,kozna lekarka im pobyt na slnku neodporucala.cele leto museli nosit lahke tricko s dlhym rukavom.v cestovke ich este upozornovali,ze ak by to predsalen chceli risknut,aby nemali v lietadle problem-starsia neter mala aj na tvari a rukach po kiahnach flaky a vyzeralo to dost nepekne..preto vtedy dovolenku radsej stornovali..
no neviem ako idete, ale napriklad lietadlo moze byt problem, tam s kiahnami nevezmu a treba potvrdenie o bezinfekcnosti.
Zalezi aj od vysypu a stavu. Osobne minimalne UV tricko dlhe na cely den. Ale ja som s malou bola na plavarni cca tie 2 tyzdne po (u nas sa kiahne ako tragedia neberu, nezijem na SK, je to bezne)
Nie
@beata_k moze. Ale kiahne su bezna detska choroba. Ak viem, ze ako tehu som kiahne neprekonala, tak si budem davat pozor ja a nie ocakavat to od ostatnych ludi.
PS kiahne su infekcne uz 48h pred vysypom, takze to ludia nemusia vediet a kym sa tvoria vyrazky. Chrasty su uz len uzdravovaci proces. A vyrazky sa nam tvorili cca 4-5 dni, 2 tyzdne po uz dieta infekcne urcite nebolo.
Ďakujem za vaše odpovede ☺️
Samozrejme, pokiaľ by bolo dieťa v štádiu , že ma ešte vodnate pluzgiere, ani by ma nenapadlo niekde chodiť, keďže stále je infekčná + aj pre ňu by to bolo nebezpečné
Dcérka ma už vyrážky vysušené/ ma tam chrasty.
Ohľadom toho tehotenstva viem, že je to nebezpečné, ale na druhej strane, napríklad teraz u nás sú kiahne všade. A infekčné sú deti už 2-3 dni pred výsevom, čiže pokiaľ tehotná žena vie, že ešte neprekonala kiahne, mala by sa chrániť.
Ideme ináč autom. Ideme do Maďarska
@beata_k prosim citaj s porozumenim. moje dieta uz pluzgiere nemalo davno. Iba chrasticky, ktore uz infekcne nie su.
A clovek sa moze pred kiahnami chranit napriklad ockovanim, pokial planujem tehotenstvo a kiahne som nemala. (90% dospelych kiahne prekonalo, cize zostava 10% populacie, z toho aj muzi, takze tych zien je skutocne minimum). A dalsia moznost je vyhybat sa, pokial je to mozne, miestam kde su v uzavretom priestore male deti. Ja netvrdim, ze spolocnost nema chranit slabsich jedincov, ale zase na druhej strane by ludia mali byt zodpovedni sami za seba
@cookie29 poznam ludi ktory sa zaockovat dali a aj tak ich dostali...a tehotna ma teda sediet 9m doma?
@simona92101 nie preco? Ale ani neinfekcne dieta predsa doma sediet nemusi, ci ano?
este raz, urob si prepocet, 90-96% ludi starsich ako 10rokov kiahne prekonalo a ma imunitu. Pravdepodobnost minimalna.
No ja napríklad ako tehotná pred pôrodom ( termín v septembri ) , som sa vyhýbala miestam, kde je viacero ľudí naraz. Počas covid obdobia som bola väčšinou doma s malou, chodievala som von medzi ľudí minimum( ale zas na druhej strane, doma máme všetko, veľký dvor , pozemok atd)
Keby som neprekonala kiahne a slm tehotná, a napríklad viem že sú teraz kiahne skoro všade, tak by som tiež nechodila na také miesta, kde viem že budú väčšinou deti a vela ľudí. Nehovorí tiež že ma tehotná sedieť 9 M doma.. Ale keby ja som tehotná v takejto situácii, rozmyslela by som si kde pojdem.
Alebo sa minimálne zaočkovala ešte pred tehotenstvom, keďže viem aké rizika môžu byt 🤷♀️
Len vezmi do úvahy ešte fakt, že po kiahnach ide imunita dole. Ty vieš kam idete, či tam bude plnka hoci budete na tráve v tieni, či budete na súkromnom pozemku, či mieste kde bude menej ľudí. Aby ste zbytočne nebojovali s nejakou virózou miesto kúpania.
A mimo témy, zaujala ma kombinácia veľký tieň, prírodná voda. Ak ti nevadí, môžeš napísať, kde idete?
Na Balaton ideme, chodievame tam skoro každý rok, už máme také svoje miesta kde vieme že aj vo vode sme ďaleko od ľudí, stromy sú všade čiže sme na tieni celý deň v podstate, deťom plus beriem taky prístrešok, a hlavne ubytko máme hneď pri vode, čiže cez priame slnko na obed sme na ubytku a deti budú spať. A na večer okolo 17-18:00 chodievame nazad pri vodu, vtedy už slnko zachádza, je prázdno skoro, voda teplá. To už aj deti nechám vo vode aj hrad si stavať z piesku atd 🙂 Majú to skoro cele pre seba 🙂
@elizabet173 Ale to neznamena, ze ma chodit s pluzgiermi kade take lebo ved "obycajna" detska choroba.
Definícia, a úplne najlepšie odkonzultovať s pediatrom, ktorý dieťa pozná. Infekčnosť - začiatok je 2-3 dni pred prvým výsevom, trvá počas celého obdobia výsevu čo je zhruba 5-7 dní a potom až do zaschnutia všetkých vyrážok.
Ak má všetky vyrážky zaschnuté, nemáte iné deti, ktoré by kiahne od dieťaťa č.1 mohli chytiť a byť infekčné priamo na dovolenke, budete mimo davu, išla by som.
U nás jedno dieťa od druhého presne po 2 týždňoch sa vysypalo.
@beata_k čítaš správnu konverzáciu ? 🤔
Nereagovala som na teba autorka. Ale ako to maju v cudzine. Ze sa neberu ako tragedia. A pomaly na kupalisko sa s nimi chodi.
@elizabet173
@beata_k v poriadku, ďakujem za vysvetlenie. Už som sa zľakla 😅
Hej, uz som citala celu konverzaciu. Dost mimo temu pisem. Som sa zabudla trochu 😀
Vklude mozete my sme mali tiez kiahne minule leto a mladsiemu koncili ako sme isli na dovolenku. Vsetko ma pekne zahojene ziadne jazvy.
Určite áno, je to už dosť času.