Kiahne a dovolenka pri mori

puli9
7. jún 2024

Ahojte 17teho ideme na dovolenku k moru lietadlom, s dvoma deťmi jeden má 2 roky a druhý 8 mesiacov. Synovec dostal v utorok kiahne, vlastne prvú vyrazku mu sestra našla v utorok, boli sme spolu v nedeľu. Myslite že to môžu moje deti dostať ? Poprípade ako by ste to riešili?

domka222
7. jún 2024

Dieťa je infekčné už pred prvou vyrážkou. Čiže áno, mohli sa nakaziť. Inkubačná dobu máš min 2 týždne

amelia89
7. jún 2024

Nemuseli to chytit, sanca je ale dostali by to az tak za 2-3 tyzdne, asi by som normalne sla

jamidea
7. jún 2024

@puli9 tak to mas, ze riadne na houby.
Jedine, ze by to nedostali, co je tiez mozne, ale dostat to pri mori a s takou intenzitou ako moje ditko, horucky 5dni vysoke, vyrazok milion a vsade, skoncil na kramaroch. Velmi si to rozmysli. Drzim paste

veronikaszabova
7. jún 2024

@puli9 dcera (14m) uz bola 2x v kontakte s dietatom, ktore malo kiahne. Nedostala ich.

deedol
7. jún 2024

pozri si, ci este ma zmysel ockovat. mari sa mi, ze pri kontakte je tam este nejaka moznost.
Očkovanie do 3 dní po expozícii môže pomôcť zabrániť vzniku ovčích kiahní "
(kopirujem z pribaloveho letaku)

amelia89
7. jún 2024

@deedol hej to je pravda ! dobrty tip!

e1i
7. jún 2024

@puli9 hlavne ak sa kiahne prejavia,nebudete moct odletiet.

anavixy
7. jún 2024

Ockovanie je do 3 dni (max 5, tak naznacuju studie, ale nie je uplne potvrdene), to uz tak ci tak nestihate. Dostat to mozu a nemusia. Dieta je infekcne cca 2 dni pred vysevom, takze naozaj je to 50:50. Ak sa rozhodnete ist, tak sa hlavne zasobte liekmi a pripravkami na ošetrovanie kiahni (hypermangan, tantum verde, tanno hermal a paracetamol, ibuprofen sa pri kiahnach nema davat, len v krajnom pripade). Ale teda neviem ako to poriesite s navratom atd.. 🫣

kiki68
7. jún 2024

Chodte na dovcu, ako sanca , ze doslo k nakaze je taka, ze 50:50

kiki68
7. jún 2024

A Este by som mozno zvazila vakcinu proti ovcim kiahnam, ihned dnes podat

puli9
autor
7. jún 2024

Vakcína už je neskoro, vôbec má to nenapadlo, každopádne pôjdeme a uvidime, zásobime sa liekmi, vraj infekční sú do vysušenia kiahni tak snáď by nas domov lietadlom pustili🙏

kikuskar5
7. jún 2024

u nasich deti sme cakali kiahne minuly skolsky rok od januara do konca jula, rad radom sa striedali spoluziaci (aj spolusediaci) a nasi nic, posledny kontakt s cerstvymi kiahnami bolo 3 tyzdne pred odletom na dovolenku, to uz som realne trpla, nastastie nic. Tento skolsky rok dalsia varka spoluziakov od januara a nakoniec to chytili az koncom aprila dcera, 1,5 tyzdna po sa vysypal syn. Takze ja by som asi neriesila a sla, ozaj nie je 100% istota, ze sa nakazili.

martul
7. jún 2024

@puli9 zásobíte sa liekmi...to je riešenie? Som zvedavá na tú dovolenku, preležíte celý čas na izbe lebo budete samý pupák, nedajbože horúčky...to chceš riskovať?
A áno, pri ceste domov by som sa na to ,,snáď by nás pustili" nespoliehala. Určite dieťa s viditeľnými pupákmi po tvári a tele milučko privítajú na palube, jasné!

luuckka
7. jún 2024

@puli9 prepáč ale môžte stretnúť toľko detí a tehotných žien to chceš takto riskovať? Nemôžeš posunúť termín? V teple sa ti deti budú viac potiť teda ich viac všetko bude svrbieť. Tie nervy za to nestoja. A to riziko pre ostatných ľudí tiež nie.

jankalukasova
7. jún 2024

@puli9 len si uvedom, že keď sa Ti vysypú tam, tak žiadne slnko a to je na dovolenke pri mori dosť na figu. Ale keď už tak áno, lieky proti teplote a tiež hypermangan aj keď neviem či budete mať na izbe vaňu, tak radšej možno alpu do rozprašovača. Ale teda, ja keď si spomeniem aké to bolo peklo, keď to decká mali. Tak by som to na dovolenke fakt nechcela zažiť a hlavne ten vysyp sa strácal celkom dlho.

ivanakal
7. jún 2024

Mohli, a nemuseli sa nakazit, to nikdy nevies. Takisto ako nevies s kolkymi detmi ste uz boli v kontakte (na ihrisku, a pod.) a dostali kiahne.. Ja by som to nerusila.

sissy27
7. jún 2024

@puli9 nechala by som tomu voľný priebeh. Ak sa vysype do odletu, tak samozrejme dovču zrušiť / presunúť, podľa toho, aké máte podmienky. Ak sa nevysype, tak proste ísť.
Moja dcéra bola xy-krát v úzkom kontakte s kiahňami, nikdy ich nedostala. A keď ich konečne dostala, tak široko-ďaleko sme ani nepočuli o kiahňach, nie ešte že by bola s niekým v kontakte. Proste niekde náhoda, v autobuse, v škole, bohvie... takto by ste sa na tú dovolenku nedostali nikdy, lebo proste nevieš kedy koho stretneš.
A teda aby som trošku vybalansovala tie katastrofické scenáre - dcéra mala úplne ľahký priebeh, teplota vôbec, trochu ju bolela hlava a výsyp asi 10 - 15 vyrážok. Dvakrát som ju opláchla v hypermangáne a bolo po probléme. Jedna taká väčšia chrasta sa držala asi 2 týždne, ostatné boli po týždni preč, zahojené.

candii
7. jún 2024

Veru môžu dostať, ja osobne by som to neriskovala. Ak je možnosť to presunúť. Tak by som presunula. Lebo naozaj dostať kiahne pri mori, vôbec nie je výhra 🫣

puli9
autor
7. jún 2024

Samozrejme na predloženie sa spýtam v cestovke, ale pre tie ktoré píšu že to riskujeme a ohrozujeme predstavte si že o tom ani neviete a tie kiahne dostanú alebo ich nedostaneme vôbec. To mám rušiť keď ich nemáme 🙈 samozrejme ak sa do dovo vyhádžu nepôjdeme😉

candii
7. jún 2024

@puli9 no môj keď bol v kontakte s kiahnami dostal ich presne o 2 týždne. Kiahne sú vysoko infekčné, ak deti boli spolu v priamom kontakte je dosť možné že ich dostanú. Tak ale rozhodnutie je na tebe, hlavne sa vybav liekmi a keď nedostanú tak šťastie.

slavka1988
7. jún 2024

@puli9 môžu aj nemusia dostať to naozaj nik nevie 🙂 ale osobne som videla dovolenkujúcich nepustili do lietadla lebo na dietati bolo kiahne vidieť takze skôr by slm sa bala toho

zafir01
7. jún 2024

@puli9 mám tri deti . Všetci dostali kiahne po 14 dňoch od kontaktu s nakazenym . Syn dostal druhý krát pásový opar . A každý rad radom po dvoch týždňoch sa vyhadzal . Dcéra dosť postupne . Kým jej zaschli posledné vyrážky ,prešli tri týždne , teda je možnosť , že ak kiahne dostanú , naspäť sa dostať nemusíte , lebo za 10 dní ( alebo teda 2 týždne ,nemusíš vyrážky byť zasusene )

lucia245
7. jún 2024

@puli9 v škôlke mali kiahne každý rok, ani raz ich syn nechytil. Až leto pred školou, a to ich prinieslo naše najmladšie dieťa, čo ani nechodilo do kolektívu v tom čase🙂 takže vôbec nemuseli tvoje deti chytit teraz, neries

fiafia
7. jún 2024

To je síce pravda,ze nemusia dostať kiahne aj že je možnosť kedykoľvek sa nakaziť kdekolvek a nevedieť o tom. Je však obrovský rozdiel nevedieť a vedieť. Ja by som si s takým vedomím dovolenku neuzila

nyphadora
7. jún 2024

@puli9 mohli a nemuseli, dvojročneho tychlo zaočkovať a pri 8 mesačnom dufať, že to nechytil- bol s bratrancom v priamom kontakte ?

nyphadora
7. jún 2024

@puli9 pre istotou by som pre mladšieho vzala lieky na kiahne, alebo presunuť dovču. Staršieho určite zaočkovať, ked su vakciny. Taka boba situacia verim 🙈

sono2
7. jún 2024

@puli9 mohlo nemohlo.
Pýtaš sa neskoro. Mohla si dat deti očkovať hneď v utorok a ak by aj dostali. Staršiu som tak riešila aj muža ten nedostal a staršia od mladšej áno ale mala max 5 vyrážok teplotu žiadnu.
Škoda. Takto len dúfat, priebeh môže byť kadejaký.

sono2
7. jún 2024

@nyphadora už je neskoro žiaľ.
Do 2 dní od kontaktu

sono2
7. jún 2024

@zafir01 moja dcéra ma 12 ty den

sunshine_18
7. jún 2024

Infekcne su deti 24hod pred vysevom , nemyslim si ze to chytili