Ahojte! Chcela by som vedieť Vaše skúsenosti s ovčími kiahňami pri viacerých deťoch...9-ročný syn ich teraz dostal. Veľa detí v jeho triede, aj na prvom stupni to už malo. Priebeh má mierny...vyrážok nie je až tak moc...síce len druhý deň od prvej vyrážky, tak neviem, či ešte budú pribúdať...nemal ani teplotu zvýšenú, len hlava ho bolela...Lenže...Mám ešte staršieho syna, 11-ročného a ten ich zatiaľ nemá. Má síce nádchu, ale príznaky žiadne ešte. V ich triede kiahne nikto nemá.
Po Vianociach, 25teho, máme ísť na chatu, tak už teraz mám obavu, že budeme musieť ostať nakoniec doma. Myslím, že syn sa za tie 2 týždne môže v pohode vyliečiť, len ak to dostane starší, tak asi ťažko...Aké máte skúsenosti, dostali to Vaše deti jedno od druhého? Pri takýchto väčších deťoch to ako prebiehalo? Ďakujem.
"to
no asi by si mala ratat aj s moznostou, ze na chatu nepojdete. my sme to mali tak, ze moja segra ich dostala ako 6 rocna a skoro nic jej nebolo, mala par kiahni ale ziadne horucky ani nic, u mna sa objavili uz skoro dva tyzdne potom ako ich dostala ona (maju dlhsiu inkubacnu dobu).. ja som mala 12 a musim povedat, ze na to nerada spominam, mala som vysoke horucky, od hlavy po paty same kiahne, nemohla som spat, vracala som stale, jest nehrozilo, ledva som nieco vypila a takto som bola dva tyzdne. tym som ale chcela povedat, ze kazde dieta to znasa inak, vraj to mladsie znasaju lepsie ako starsie, no tazko povedat ako dopadnete vy. dufam, ze to bude lepsie 🙂
U nás to dostal syn od dcéry presne na 14 deň. Dcéra mala ľahší priebeh, syn veľmi ťažký. Kiahne by sa nemali zachladit, môžu byť vysoké horúčky, samozrejme nemusí sa nakaziť ale pravdepodobnosť tam je
u nas tiez odstup 14 dni...najskor najmensia, po dvoch tyzdnoch starsia a ja😀
U nás dostal syn kiahne 10dní po dcére,a ja 7dní po synovi... Rátaj s možnosťou,že na chatu nepôjdete...
U nas ich doniesol syn 6rcez leto zo skolky ale dcerka 3rich nedostala .takze je tu moznost ze ich nedostane
@jelenec448 druhý môže ochorieť tak s 2-3-týždnovým odstupom po prvom ... taká je inkubačná doba, ale aj nemusí dostať. Uvidíš...
Mladšiemu daj teplý čaj, nech sa zohreje a nech sa mu to vyhádže naraz. vyrážky ešte asi pribudnú, dcere sa to davalo postupne až týžden, synovi tak 4 dni.
Ja som mala v 12 rokoch, tiež presne cez vianoce ,,, naši sa tešili, že nevymeškám zo školy.
Ja som cez leto takto rusila dovolenku....velmi som sa tesila....syn ich dostal 1.6....darcek na den deti😀dr mi povedala,ze tak 10 dni doma a nal tiez prve dva dni kde tu vyrazku ani teplota vsetko super,a potom dalsie dni katastrofa,vo vlnach sa vysypal nenormalne,dostal teploty,ale hypermangan nas zachranil skoda,ze som ho hned od prveho dna nedala....a druhy syn ich dostal.cca 2 tyzdne po prvom....inkubacna je u kiahni dost dlha....takze rataj s tou moznostou,ze ich moze druhy syn dostat aj nemusi a moze sa stat,ze pojdete na chatu,nebude mu nic a dostane ich tam,alebo az po prichode domov...je to naozaj individualne...musis len cakat....
ak aj nebude tych kiahni vela tak oni by nemali "nachladnut" lebo to bude este horsie takze by ste nemali riskovat nejake behanie po vonku a po chatach. asi by ste mali tak na 50% aspon ratat s tym, ze sa nikam nepojde. hlavne teda ak to chyti starsi
je veľká pravdepodobnosť, že to od neho starší chytí takže by som veľmi s chatou nerátala :/
Ak bude mať jeden alebo druhý kiahne keď budete mať ísť na chatu tak isto nechoďte lebo sa to môže celé skomplikovať. Radšej by som rátala s tým, že zostanete doma. Veď na chatu môžete ísť aj inokedy potom..
@jelenec448 cim starsie diety tym horsi priebeh, pri mensich detoch ( mojemali obe v 4rokoch) to boli 2dni teploty a nasledne len "skaredy vyzor" ale inak pohoda.
s chatou by som ja osobne neratala.
syn dostal kiahne v skolke, obe sestry (aj starsia aj mladsia) dostali od neho presne na 14 den od jeho prveho pupenca.
no je celkom mozne, ze prave pred odchodom na chatu to chyti.. nam sa stalo, ze som brala inkubacnu dobu dva tyzdne, medzi prvym a druhum dietatom to tak aj bolo. Potom preslo 2,5 tyzdna, tretie dieta ich nemalo, tak se na chatu odisli a prvy den pobytu ich najmladsi chytil tam... sedeli sme na izbe, ale kedze on nevedel doma spat, tak sme ho nababusili do kocika a spal veselo vonku, ale to mal 3 mesiace... nemal ani horucky ani ziadne velke hnisave vyrazky, len take male drobne bodky....
@jelenec448 Syn do priniesol zo skoly-za 10dni od vysypu bol v poriadku, dcérke sa zacal vysyp presne o dva týždne ako synovi do 8dni bola ok. Aj rodinnej kamošky dcéra ich dostala po 2 týždňoch. Ak chces aby sa rýchlejšie vysypal tak daj do čaju na malu lyžičku trochu alkoholu-rumu napr.😉