Kefalhematóm a reč

6. mar 2024

Dobry den, je tu nejaka mamicka, ktorej dietatko malo po porode kefalhematom na hlavke? Nase dietatko malo. Vdaka prilbicke, ma hlavku krasnu, ale mame oneskorenie v reci. A nasla som aj studie podla ktorych tieto deticky maju taketo dosledky kefalhematomu. A tak ma zaujima ci ozaj aj ine dietatko po kefalhematome malo oneskorenie v reci? Hladam zaroven dovody, preco nase coskoro 3 rocne dietatko sa tak tazko uci rozpravat. Samozrejme k logopedicke chodime, trenujeme rec, a viem ze su aj ine dovody oneskorenia reci. Ale my sme mali ozaj velky kefalhematom

anavixy
6. mar 2024

Ahoj, trochu pomimo, tak sa ospravedlnujem, ale zaujalo ma to, kedze som doteraz nepocula o tom, ze by kefalhematom mohol mat za nasledok oneskorenu rec. Kefalhematom je krv nahromadena medzi kozou a lebkou (ten sa punktuje, inak moze osifikovat), neviem ako by mohol vplyvat na mozog, nie je to myslene skor tak, ze vacsinou deti s kefalom mali tazsi porod a pripadne dalsie komplikacie (hypoxia napr.), ktore mozu taketo oneskorenie z neurologickeho hladiska sposobit? Ak mas linky na tie studie, mohla by si ich, prosim, pridat? 🍀

trgypadl
6. mar 2024

Ahoj, moj maly mal kefal. v juni bude mat 3,s recou sa tiez tazsie rozbieha, ale my sme prisli na to, ze mal problem s uskami.

autor
6. mar 2024

@anavixy
Tak ono vacsinou je tazsi porod a nejako tu hlavu stlacilo a vznikol kefalhematom. A asi to centrum reci nejako narusi ☹️. Ale tak mal by to byt len oneskoreny nastup reci a treningom by sa to malo upravit. Tak snad.

autor
6. mar 2024

@trgypadl Nas problem s uskami nema. Ale ozaj denno denne kartickujeme. Ine dieta by uz vedelo aj morho basnicku, keby s nim rodicia tolko rec trenovali. Vidno velke pokroky u nasho. Ake keby nekartickujeme tak by do teraz nepovedal ani slovo ☹️.

trgypadl
6. mar 2024

Boli ste aj na krcnom? Lebo my sme na to prisli nahodne

autor
6. mar 2024

@trgypadl Neboli sme na krcnom. Ale nas vsetko pocuje, aj sepnutie, ked je chrbtom. Rozumie uplne vsetko, len produkcia slov je oneskorena.

trgypadl
6. mar 2024

Aj nas tak reagoval, vobec by som nepovedala, ze ma nejaky problem. Ked som sa ho nieco opytala odpovedal, reagoval, sem tam ignoroval

bebotka
6. mar 2024

Ahoj, moja mala kefal a poriadny. Dva krát jej ho museli vyťahovať. Hlavičku potom mala peknú a s rečou problém nebol, rozbiehala sa rovnako, ako aj u mojich ďalších deti.

autor
6. mar 2024

@bebotka Nas mal stvrdnuty kefalhematom, ten sa odsat neda. Musel nosit prilbicku a ako rastla hlavka v prilbicke, tak sa ten kefalhematom stratil. A stvrdnuty je asi aj horsia diagnoza. Lebo ten ostava len rastom hlavky sa strati. Taky makky sa odsaje par dni po narodeni a je pokoj.

autor
6. mar 2024

@trgypadl Tak momentalne vie nase dietatko vsetko zopakovat, aj ked som chrbtom a nieco poviem, odpovie. Ale mame stale problem povedat vetu viac ako 2 slovnu. A 3 slabicne slovo iba ked slabikuje povie. 2 slabicne slova uz vie povedat vsetky. Tak neviem ci by mohol mat nieco s uskami.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anavixy
6. mar 2024

No nie vzdy je to tak, kamoska rodila pred par dnami, porod siel hladko (ja som bola pri nom aj tam pracujem), dieta vyslo na dve zatlacenia a kefal mal. Mne ide len o to ze samotny kefal na rec vplyv podla mna nema, skor ide o celkovy priebeh porodu a poporodnu adaptaciu. Kazdy kefal sa da odsat, ak si to vsimnu a riesia v porodnici, ta osifikacia prebieha az casom a teda niekedy sa aj odsaty kefal znova naplni. U nerologa ste sledovani? Drzim palce 🍀

trgypadl
6. mar 2024

Pozri za skusku nic nedate, aspon vylucite, ci aj to nemoze byt problém

autor
6. mar 2024

@anavixy Vies co uz si to dopodrobna nepamatam, lebo uz 3 roky tomu budu. Ale porod som mala tazky, natrhnuta som riadne bola. A kefalhematom sa objavil uz pocas pobytu v porodnici. A ubezpecovali ma ze zmizne sam. No nezmizol iba sa zvacsil a rychlo stvrdol. Bol ozaj velky. Maly nevedel ani na jednej strane kde bol kefal lezat, lebo tam mal tu hrcu na hlave tvrdu. Velmi skoro zacal tu prilbicku nosit, a ako som pisala hlavku ma krasnu. Nuz ale rec trenujeme a trenujeme. A v tom screene co som sem dala aj napisali, ze oneskoreny nastup reci. Tak neviem.

tiezjedna
6. mar 2024

ahoj, náš prostredný mal kefalhematom, pôrod na prd. Vstrebával sa pomerne dlho a jediné, čo fakt spôsobil bola dlhšie trvajúca novorodenecká žltačka. Hovoriť začal (plynule) až skoro v 4 rokoch a odvtedy mele ako verklik, dnes má 11...😀 Ja som bola v klidu, pretože bolo zrejmé, že počuje dobre a iné problémy nemá. Proste si dal načas...

autor
6. mar 2024

@trgypadl Asi skusime to orl, ale aj teraz sa hra a uplne potichu som ho zozadu oslovila a hned pozrel, a reagoval. Tak neviem ci by mohol mat nieco s uskami.

jana005
6. mar 2024

Môj syn mal problém s rečou odmalička, ešte v troch rokoch mal svoju hatlaninu.
Chodili sme na logopediu a ona nás poslala na ORL, lebo sa jej niečo nezdalo a samozrejme, nepočul dobre, mandle museli ísť von, dostal aj ventilačné trubičky do uší.
Teraz má 11 a stále nevie povedať R, ani č, š, dž
Kefalhematon nemal.
Aj druhý syn (6) má problém s rečou.
Dievčatá nemajú žiadny problém.

Dcéra mala kefalhematon, on sa pekne vstrebal sám a ona, keď mala iba rok a pol, už vedela povedať čučoriedka s R aj s mäkčenmi, čo sme nechápali.
Čiže u nás doma chlapci otras s rečou a dievčatá bez problémov.

ku_uk
6. mar 2024

Ja som mala pôrod krásny, rychly, bez komplikácií a syn Kefalhematom mal aj tak…. Dala som mu to odsat na súkromnej ambulancii. Po 2ntyzdnoch mu to začínalo kostnatiet tak sme nečakali a konali. Tiež má Prehovárali, že to zmizne, ale dala som na svoj pocit.
Rec nemusí mat oneskorenú. Každé dieťa má svoje tempo, ak vsetkemu rozumie. Skús sa poradit s doktorkou, čo na to povie

drake122
6. mar 2024

Kefalhematom nema priamy suvis a oneskorenim vyvoja reči, hladajte inde pričinu. Ak dieťa malo kefalhematom, mohlo pri pôrode prebehnut aj iné poškodenie vnútrolebečne, ktoré potom súvis s rečovým zaostávaním môže mať.

autor
6. mar 2024

@ku_uk Ked skoro 3 rocne dieta hovori max 2 slovne vety je to bohuzial oneskorena rec. Chodime k logopedicke. Ziadne ine problemy nase dietatko nema. A rozumie uplne vsetko. Len ma trapi ta oneskorena rec.

autor
6. mar 2024

@drake122 Na neurologii sme boli este ked bol syncek babatko, kvoli kefalhematomu. Robila mu doktorka sono hlavky a vsetko v poriadku povedala.