Kedy už je potrebné ísť so škôlkárom k doktorovi?

16. sep 2024

Ahojte. Chcem sa spýtať skúsenejších mamín, kedy už je potrebné, aby choré dieťa videl lekár? Ide o to že 3 r syn od septembra prvýkrát nastúpil do škôlky. Po 4 dňoch mal priesvitný soplik, to sme od piatku do nedele preliečili doma a od pondelka išiel znova do škôlky. Po piatich dňoch znova priesvitný soplik, cez víkend už aj začal kašlať, je to taký vlhký dusivý kašeľ. Cez deň teplotu nemá, večer sa mu dvihne na 37,4. V noci mal najviac 37,2. Nechala som si ho doma ale teda váham, či to zvládneme doma, alebo treba ísť k dr?
Som doma na RD s mladším synom, čiže papier od lekára nepotrebujem žiadny, ale zas nechcem nič zanedbať. Kedy je už “správny čas” ísť k lekárovi?

andreja13
16. sep 2024

Priesvitny soplik podla mna nie je dovod na to, aby sa chodilo k lekarke. Ale ked hovoris, ze sa k tomu pridavaju aj ine veci, tak by som mozno aspon tej lekarke zavolala a ona ta uz znaviguje, ako treba postupovat.

simkima
16. sep 2024

dalsia vec, ze v niektorych skolkach toleruju aj ten soplik, inde vobec. vsetko zavisi od ucitelky. ale k lekarovi by som asi nesla, vacsinou len volam v takychto pripadoch.

dobryden
16. sep 2024

S takou teplotou ktora trva len dva dni sa k dr nechodi,jedine ak by syn cudne kaslal,piskľavo alebo nevedel dychat pri kaslani alebo v noci mal zachvatovite kasle kt vystúpia do dávenia(cierny kasel)Ale zda sa ze u vas je to obycajna nadcha s kaslom.Ked sa Vam kasel podarilo zvlhcit je to v poriadku.Ked sa kasel nepodarí zvlhcit a suchy kasel trva 3tyzdne vtedy zasa k dr.
Po odznení zvýšenej teoloty moze este dieta kaslat aj 2-3tyzdne.Cize zatial nikam nechoď.Doma davaj sirupy na vykaslavanie hlienu,pusti difuzir na zvlhčenie vzduchu,do nisa sterimar.Vonku nechoďte,radsej poriadne vyvetrajú a neprekúruj miestnosť.Vitaminy a probiotika pridať do liečby.

autor
16. sep 2024

@andreja13 naša dr má veľmi veľa pacientov a takéto telefonické konzultácie nestíha.

biglovemom
16. sep 2024

To neni teplota ani len zvysena teplota
Kasel - mozno bronchitida , prejde to same.
Na povrdenie treba dychanie popocuvat.
Urcite ziadne diagnozy cez tel.
Kedze si doma nechala by som ho cez tyzden doma.

dobryden
16. sep 2024

Ak by takato zvysenka trvala 5dni tak kludne chod na kontrolu ale zatial nemate ani teplotu a uvysenka trva len 2 dni to ti ani nic nezistí.Podla mna bežná viroza,kebyze to je bakteriálnej povodu,vtedy su aj teploty vyssie do 39 alebo pretrvávajú zvysenku ale tak 5 dni.Po 2 dnich nic nezistí.

30katrusa40
16. sep 2024

Pokiaľ je kašeľ ja vždy volám doktorke poviem čo a ako je s dieťaťom aby aspoň vedela že môže sa stať že sa zhorší stav a možno prídeme .

autor
16. sep 2024

@simkima áno, obyčajný soplik tolerujú, lebo vraj soplikova sezóna je od septembra do mája 😅a to by im tam nik nechodil.
Teraz ale kvôli tomu kašľu a zvýšenej teplote ho už do škôlky určite nedám.
@dobryden Toto všetko robíme od soboty ale nezdá sa mi že by sa to nejak zlepšilo, skôr mu ešte viac dnes tečú sople. A teda bojím sa aby mu to nesadlo na priedušky alebo pľúca, alebo aby sa z toho nerozvinula nejaká bakteriálna infekcia. Len neviem určiť tú hranicu, kedy je to ešte na domácu liečbu a kedy už nie. Doteraz moc chorý nebýval.

autor
16. sep 2024

@biglovemom no pokiaľ viem tak nad 37 sa už berie že to je zvýšená teplota..
@dobryden skúsim počkať ešte aspoň nejaké dva dni
@30katrusa40 a čo berieš za zhoršený stav kedy je už potrebné aby dieťa videl lekár?

biglovemom
16. sep 2024

Do 37,5 pri malom dietati je normalna teplota.
Moja mala casto 37,1-2-3 nikdy som to neriesila.
Ale mozno iny kraj iny mrav
A lekarovi ked dieta nevie poriadne dychat,piska, dusi ho moc pri kasli.

mofa
16. sep 2024

Zvysena teplota nie je horucka. To sa este ani nedavaju lieky proti teplote.Takze ak ma poriadnu horucku a si stale schopna zrazit to liekmi tak tiez mozes pockat. Co sa tyka kasla pokial je to taky normalny kasel a dieta vie dychat, nedusi sa, nechrci, nelapa po dychu, nema take namahave nadychovanie, nebuble v nom, nesypi tak to stale vies poriesit doma.
Lekar ti aj tak nic ine neda len to co si vies kupit.
A taky kasel mavaju deti aj mesiac.

autor
16. sep 2024

@biglovemom tak môj máva bežne okolo 36,7-8, takže 37,5 už beriem že je zvýšená.
@mofa ja rozumiem, veď na tú zvýšenú by ma nenapadlo dávať mu niečo od teploty. To riešim až keď má 38,5. Ale teda sú aj detské choroby kedy je už potrebné atb, že malým deťom radi takéto infekcie zlezú dole a pridruží sa aj nejaká bakteriálna infekcia kedy sú už potrebné atb.
Napr keď mal 2 roky tak vlhko kašľal, nebolo to nič hrozné že by sa nejak dusil alebo čo, nemal ani teplotu a dr ho popočúvala a zhodnotila že nemá čisté dychanie a nasadila mu antibiotiká.

bublinka1426
16. sep 2024

viac ako 3 dni ked ma nad 38.st

ja_mama
16. sep 2024

My tiez nebehame s takymto stavom k Dr, to by sme tam boli od skolkarskeho veku kazdu chvilu. Pokial teploty za par dni prejdu (a nie su to horucky), sopel a kasel sa zacne zlepsovat tak to zvladnete normalne s volnopredajnymi liekmi. Ten tyzden-dva som hocikedy nechala dceru doma na doliecenie. Pokial sople boli hnusne zlte/zelene huste take ze nesli vysmrkat viac ako tyzden, alebo kasel prieduskovy (nie ze len vykasliava sople ale ze to aj znie zle ako uz vyssie baby pisali), alebo horucka nad 38st 3 dni tak sme sli...ale to vidis aj na dietati ci sa trapi s tou chorobou, je unavene alebo ma sice sople po kolena ale napriek tomu skace od rana do vecera. Nam teda Dr robi vzdy najskor CRP a az na zaklade toho dava atb a teda to CRP je relevantne najskor po 3 dnoch teplot, skor nema vyznam tam ist ak je dieta inak v pohode.

30katrusa40
16. sep 2024

Keď ma dlhšie teploty ako 3-4 dni prípadne sa stav zhorší. Naša doktorka sama povie že máme volať aj keby ma len nádchu len aby vedela ona si všetko zapisuje aj to čo je nahlásené telefonicky. Napríklad pri dcére musím pri teplotách ktoré trvajú viac ako 48 hodín doniesť moč k lekárke. Aj keď nemá stále zvýšenú ale kolisavu. Lebo má problémy s ladvinami.

vilma7
16. sep 2024

Išla by som s dieťaťom k Dr, keby vysoké teploty pretrvavali 3 dní aj napriek tlmeniu (lieky podávam až od 38.5). So soplilmi určite nie.

lentilka209
16. sep 2024

Zavolat priamo dr. A prediskutovat to s nou?

dobryden
16. sep 2024

Mojej dcere sa raz takto prihodilo,napisem.Starsia zo skolky doniesla virozu ona a este jedna dcera len zvysena teplota kasel.sopel.Tretia dcera sople,ktore zatekali,najskor teplota zvysena,37,4 po dvoch dňoch to preslo.Ale o dva dni vyskočila teplota na 38,nurofen vydrzal ledva 3h .To uz som vedela ze zle crp 50 ale kázal este sledovat dva dni,neprešlo to a stale bola vysoka teolota 39,5 po analgetiku zišla len na 38.Po dvoch dňoch crp 160,dal atb.Tak to z vírusu preslo uz na zapal.Takze pokial ma len zvysenku a nemusis davat analgetikum je to ok.Pokial ale by trvala aj ta zvysena teplota 5 dni,uz sa moze jednat o zapal.Ale tiez treba to podchytit liečbou,mukolitika,inhalovanie vincentkou,zvlhcovat vzduch,sterimar do nosa.Ak je vlhký kasel je to dobre,horsie by bol suchy.

autor
16. sep 2024

@dobryden ďakujem, to mi pomohlo 🙂 áno inhaluje, púšťam difuzer, čistíme nos s morskou vodou, natierame hrdlo a hrudník s tymianovou masťou. Tá teplota stále len max 37,5. Tak snáď to zvládneme bez lekára.

nikpa
16. sep 2024

Neblázni 🙈 potom ze sú preplnené čakárne keď niekto ma pocit, že s priesvitnym soplom a kašľom treba ísť k pediatrovi 🙄

domka222
16. sep 2024

Moja je aktuálne vyše týždňa chorá. 4 dni horúčky 39,sople,sem tam kašeľ. Ale teda ani ma nenapadlo bežať k lekárke, keďže horúčka už nie je a sople zvládneme aj doma.

basska_b
16. sep 2024

Niekde som citala take pekne zhrnutie, kedy ist k Dr alebo na pohotovost. Ked teploty nejdu zrazit, ked teploty nad 38.5 sice zrazit idu, no trvaju viac ako 3 dni a este ked dieta zvracia, neprijma tekutiny a hrozi dehydratacia. Potom asi aj take tie symptomy anginy -bolave hrdlo, podozrenie na zapal slepeho creva, podivne vyrazky, ktore nemiznu atd. (Samozrejme pri kiahnach nie, vtedy karantena)

fiafia
19. sep 2024

Lekarovi by som išla keby teplota neklesala a to nad 38, 37 a niečo je len niečo málo zvýšená teplota. Išla by som keby bolo dieťa malátne, malo záchvatovy kasel, pískalo na hrudi, zelené sopliky alebo teda keby som videla na dietatku, ze je zle. Netreba tie deti hneď niečím napchavat. Dala by som morskú vodu do nosa, stodal alebo stopkasel tie sú na oba druhy kašľa, pripadne kalciovy sirup. V prípade potreby lieky od teploty. Veľa piť a kľúdový režim.

ivec16
19. sep 2024

kym ma zvysenu teplotu ako pises a vidis ze je viac unaveny nechala by som ho doma… ked nebude mat teplotu poslala by som do skolky, ak to ucitelke nevadi aj s miernym soplikom a kaslikom

neznama1234
19. sep 2024

No môj syn už druhý deň chodí so soplikom a nikto nerieši. Ja chodím k dr až keď kašle dlhšie ako 3 dni a nič nepomáha, alebo má vysoké horúčky dlhšie ako 3 dni, čudné vyrážky, brúsne problémy dlhšie ako 3 dni. Inak riešim najskôr doma

monco89
19. sep 2024

ale prosim ta ukludni sa,nalej si vina a relaxuj a neries ,,soplik"uz by ti asi trebalo vypadnut z domu😄 poprosim nekomentovat toto dik pa a uzivaj zivot 🙋🏻‍♀️

juliet86
19. sep 2024

precitaj si,stranku pediatridetom.sk

elzena2
19. sep 2024

@dobryden to celý tento čas bola len s liekmi proti horucke? A koľko teda mala horucky - 3 dni horucky a potom atb? "Ale o dva dni vyskočila teplota na 38,nurofen vydrzal ledva 3h .To uz som vedela ze zle crp 50 ale kázal este sledovat dva dni,neprešlo to a stale bola vysoka teolota 39,5 po analgetiku zišla len na 38."

dobryden
19. sep 2024

@elzena2 Najskor 2 dni len zvysena,to stačil jeden nurofen,potom dva dni ziadna teplota ale potom po 2dni bez teploty vyskočila 39,5 to som sla na k dr ale na druhy den po dohovore,lebo bola taka aj spáva,vtedy crp 50 tak dr kázal vyčkať ,ak by ale teplota neprešla tak o dva dni prist,prisli sme lebo stale teploty a uz cep 160.Cize realne vysoke teploty mala 4 dni.Alw zaciatok nol pred 7-8dnami.

miskatucnakryska
19. sep 2024

To by som vôbec nešla k dr. Ak začne kašľať z toho, že ma zadný sopel, mne vždy zabral Stodal. Overené a odskúšané.