Kedy ste sa rozhodli ísť s dieťatom na imunoalergológiu?

7. aug 2024

Opíšem Vám choroby ktoré prekonal, či je toto prost normálne, mám prvé dieťa takže skústenosti s detskými chorobami som nemala ešte.
Ako 1,5 ročný nastúpil do jaslí, tam začali choroby každý mesiac, s tým som počítalam kolektív, jeseň a zima = choroby.
-september iba školkarský soplík na týždeň
-oktober zvracanie hospitalizacia nič sa nezistilo, potom ešte koncom mesiaca kašeľ a sople
-november relatívne tiež len slabý sopel kašeľ a teploty
-v decembri 27 začal kašľať a kašľal 3 ťýždne kým zo sterov vyšliel Hemofil bacil dostal ATB to bol už januar

-február som ho nechala doma nech si telo odpočinie a buduje imunitu po chorobe a po ATB
-marec 3 týždne horúčky bez iných príznakov, crp nízke, vyšetrenia nič neukázali nakoniec už dali ATB raz na 3 dni, zabrali ale zas po 3 dnoch začali ešte horšie horúčky dostal ďalšie ATB a horúčky prešli.
-apríl som ho zas nechala doma odpočinúť po ATB a chorobe a potom som jasle zrušila úplne.
- Máj bez nejakého kolektívu s detmi jasle som zrušila už nechodí.
-jún 2 dni horučky a prešli bez iných príznakov, koncom mesiaca zase zvracanie hospitalizacia nič sa nezistilo
- Júl po návrate z dovolenky začal kašlať, u dr nič sa nezistilo že iba zadná nádcha. Ale včera sme už museli na pohotovosť mal híkavý kašeľ a majú podozrenie na čierny kašeľ takže čakáme na výsledky do pondelka, zase ATB predpísali

Už uvažujem či ísť na imuno alebo toto je proste "normálne" byť takto vkuse v nemocnici a na pohotovosti :( tie atb má už v podstate od januára 4tý x :(

Vopred Ďakujem za vaše skúsenosti a rady

egonsk
7. aug 2024

Deti ked nastupia do skolky, tak az na vynimky minimalne pol roka su obtyzden chore, takze ak doktorke tvojej to nepripada uz trosku privela chore, tak sa netreba stresovat. Inak ajtak vela alergologov objednava 4 a viac mesiacov dopredu az...

earlgrey
7. aug 2024

Na podnet detakej lekárky, dcéra mala 5r. tiež nástupom do škôlky stále chorá ale nie vždy brala antibiotiká. Ale poviem ti, že moja tak vystrájala, že ani 3 silné ženy sme ju nedokázali chytiť, udržať a tým pádom jej ani krv nevzali. Urobili jej len tie testy na prach, peľ, trávu a neviem čo, kde jej zistili alergiu na roztoče a brezu, tým pádom aj na orechy a iné čerstvé ovocie a zeleninu, ale normálne je aj ovocie aj zeleninu, orechy jej nedávam a nič jej nie je. Od januára v škôlke nebola a ani chorá nebola, dokonca v máji sme mali mať najťažšie obdobie čo sa týka alergie na brezu, keďže vtedy začína kvitnúť (podľa lekára) a máj zbehol tak, že sme o tom ani nevedeli. Žiadna reakcia, nič a to sme každý deň von. Takže ja tú jej chorobnosť pripisujem škôlke, lebo keď chodila, tak týždeň škôlka, 3 týždne doma, keď prestala chodiť, vôbec chorá nebola a vážne od januára ani raz. Teraz sa pripravujem na september, že to začne znova.

pribinak
7. aug 2024

Však môžete ísť, aj tak bude nejaký čas trvať kým dostanete termin

autor
7. aug 2024

@pribinak aha čiže to sa dlho čaka tak to teda už začnem asi riešiť no lebo podlmna mna je toho veľa na neho :(

autor
7. aug 2024

@egonsk moju dr budem meniť nerieši veci riadne nepáči sa mi jej prístup viac menej si ja sama musím všetko pýtať a vyžadovať

pribinak
7. aug 2024

Neviem v akom meste zijete, ale napr v Ba sa na termíny čaká

autor
7. aug 2024

@egonsk no to je dlho teda som nemyslela že to tak dlho sa bude čakať na termín :/

viestta
7. aug 2024

Na alelrgologiu tak ci tak potrebujes vymenny listok od pediatra. A ano, na terminy sa caka aj mesiace

earlgrey
7. aug 2024

@viestta My sme išli do KE, z iného mesta a asi sme mali šťastie, lebo termín sme mali o 3 týždne a dokonca po týždni nám volali, či nechceme prísť v NEDEĽU, áno v nedeľu, že bude tam lekárka a môžu nás vziať. Takže sme čakali len týždeň.

autor
7. aug 2024

@earlgrey u koho ste prosím boli?

autor
7. aug 2024

@viestta dakujem napisem pediatricke po dovolenke ked sa vrati aj tak vysledky toho kasla budú až v pondelok

earlgrey
7. aug 2024

@autor
Dr. Šafčáková - Dargovských hrdinov

autor
7. aug 2024

@earlgrey Ďakujem krásne a trebalo k nej od pediatričky listok ano?

earlgrey
7. aug 2024

@autor
Áno, trebalo žiadanku od pediatra

autor
7. aug 2024

@earlgrey ďakujem za info napísala som rovno už mail dr teda

earlgrey
7. aug 2024

@autor
Super, uvidíte, čo vám odpíšu.

zuzubb007
7. aug 2024

No takze pri veľa chorobách sa to robí tak, že ťa detská pošleme na ORL a z vyšetrenia ORL potom môžeš ísť na alergologiu, trvá to tak zhruba pol roka kým sa k dacomu dopracujes, ak má zväčšenú mandlu odporučia ti vybrať, ale osobne si myslím, že dieťa bude 100% fit, tak isto sme boli každý mesiac chorý, kolektív je sviňa, keď sú prázdniny deti záhadne nikdy niesu choré

autor
7. aug 2024

@zuzubb007 ja mam az strach ho dat do skolky potom ked teraz jasle narobili taku sarapatu ale zas nechodi do jasli od maja a aj tak daco schyta a to nechodime na ihriska k detom nemam to tam rada :D radsej prechadzky vonku alebo u babky na dedine na zahrade byt,

zuzubb007
7. aug 2024

Akože synovi extrémne pomohlo vybratie mandlí, nechcela som ale nakoniec som rada, že sme išli do toho, lebo už som bola podobne zúfalá z choroby do choroby dva týždne pokoj a znova

pohodacka03
7. aug 2024

Moji(3 a 4 roky) su 2 roky skoro nonstop chori. Po roku sme to zacali riesit s pediatrickou, maju vybrate nosne mandle, boli na plucnom, na gastre aj alergologii. A zistili im vies co? Nic. A na termin na alergologiu som cakala 6 mesiacov 😐.

letfenixa
7. aug 2024

Syn nástupom do škôlky bol v kuse chorý, a nie ako tu citavam, že z mesiaca týždeň doma, ale 3 dni v škôlke a následne 3 týždne doma. Po 2 rokoch sme išli na alergologiu, lebo aj my obaja rodičia sme alergici-astmatici s poruchou imunity. A nezistili mu nič. Ešte aj tá doktorka to komentovala, že vysledky sú pekné a prečo je teda stále chorý? ORL navrhovala odstránenie nosnej mandle, to sme nechceli. Prešiel rok, to už bol prvák a zas hocikedy chorý. Už mal zväčšene nielen nosné mandle, ale aj krcne. Tak teraz tesne pred prázdninami bol na odstráneni nosnych a orezani krcnych a strašne dúfam, že to pomôže! On teda mal tie krcne plné hnisu a to bolo vidno až pri zákroku, takže stačilo trochu a ostal chorý. Takisto mal hnis aj za tými nosnymi, a to sa dalo len čiastočne konvičkou dostať von.
Nehovoriac o tom, že termín na alergologiu bol možný o polroka, alebo 2 h cesty od nás za poplatok o 3 mesiace.

4stanka4
7. aug 2024

Na imunoalergologiu nas poslala Dr. keď mala behom 4 mesiacov asi 6x herpes. Od 2 rokov chodila do jasliciek, od 3 do škôlky a teda vydržala tam 3-4 dní a zas chora. Bežný sopeľ sa hneď zmenil na zápal priedusiek, obliciek atď. Uvidíme co bude od septembra 😞

lienka.7
7. aug 2024

@autorka a výsledky krvi ma aké?
K alergologovi ta musí poslať pediatrická a nestačí k tomu iba výmenný lístok. Potrebuje aj vyšetrenia vidieť, co ti robila pediatrická vytery + krv.
A este treba mať aj ORL.

marianarem
7. aug 2024

Mne to v porovnani s mojim ani nepripada ako nejaka vysoka chorobnost. Moj ked chodi do skolky, tak je chory v podstate stale, ma pauzy medzi chorobami len par dni. Ale je pravda, ze na nemocnicu to nebyva. Nasa dr. to povazuje za normal.

tana85
8. aug 2024

od nastupu do skolky dcera vkuse chora, ale ze 3 dni v skolke a 3 tyzdne doma. nastvali sme sa az v prvej triede ked sme videli, ze nic sa nezlepsuje - nasledovalo ORL, potom imunologia. vysetrenia, kadeco, cakaj, ze to potrva aj rok. ja mam normalne pocit, ze su skolky, ktore maju nizsiu chorobnost lebo su tam zodpovednejsi rodicia. zazila som co mi vraveli kamarati, ze v ich triede malokedy deti chybaju, ich dcera celu skolku skoro vobec chora. to staci jedna rodina, co "neuznava" choroby a to dieta potom roznasa nonstop vsetko mozne. ale teda k imunologicke sme isli az po 3 rokoch takychto strasti v skolke :(

autor
8. aug 2024

@tana85 ano toto som pocula aj ja uz ze su zariadenia kde je nizka chorobnost a inde vysoka. Ucitelky vela x aj slabo oblecu deti v zime, hole krky, ciapka poriadne nenatiahnuta na cele a ušiach, nedaju rukavice a deti prefukne z toho a už to ide.

earlgrey
8. aug 2024

@lienka.7 Nás poslala bez odberu krvi, bez výterov, hoci na ORL sme boli a nič nezistili. Všetko OK. Takže nie vždy musí mať alergológ aj výsledky krvi, on si krv odoberá sám 🙂

letfenixa
8. aug 2024

@tana85 to si skopirovala môj príspevok 🙂

tana85
8. aug 2024

@letfenixa velmi podobne u nas. vybratie nosnej mandle pomohlo ciastocne, ale este to nie je uplne idealne, druhy polrok bol brutal, nazbierala takmer 200 absencii :(

letfenixa
8. aug 2024

@tana85 syn mal v 1.polroku 114 a v druhom 200 - ale to v polovici mája mal úraz chrbtice a už do školy nešiel. Uvidíme teraz v 2.ročníku.