Kedy sa u vašich detičiek prejavila táto choroba? Prišlo nejaké varovanie? Niečo iné v správaní? Alebo bolo od malička "normálne"
Pracujem s autistami a u kazdeho je to trocha inak, ale vela rodicov to spozoruje velmi skoro. V podstate toto co pisala predo mnou ailiba je najcastejsie.
Až na to rozprávanie v podstate to isté ako je napísané v prvom príspevku
Niet za co. Keď sa ta môžem spýtať... V čom sa ti zdá iné? Ono je aj autistické spektrum. Môže mat(teraz nemyslím tvoje dieťatko) autisticke crty. Diagnostika sa robí v 3 rokoch.
@ailiba nehrá sa s inými deťmi, skôr sa im vyhýba. Nehrá sa s hračkami, nevydrží pri žiadnej činnosti. Je veľmi, velmi akčný a živý. Fascinujú ho kolesá áut. Ale zase, je kontaktný. Čo sa týka ocneho kontaktu taktiež oblapania. Je to mojkac. Ale je proste iný ako starší. Len ma to vystrašilo. A neviem teda, žeby to boli len charakt.crty
Tieto deticky napr musia mat svoju rutinu,ked nemaju robia cirkus...toto co opisujes mi pride v poriadku,skor si zvyknuta po 2 detoch na nieco ine....to ze ma ine spravanie ako tie dve nemusi hned znamenat,ze ma autizmus...ja mam 2 deti a su ako ohen a voda...uplne ini,ine spravanie,ina zaujmy atd....ze ho hracky nebavia??? To vela deti...casom sa zacne hrat....aj moj mensi radsej pozoroval,skumal kadeco ale pri hracke nevydrzal,behal vsade a strasny mojkac a starsi uplny opak,kludny,dlho sa hral s hrackou,pomojkat sa nechcel velmi a led tak max so mnou.....uvidis ale toto co pises sa mi nezda nicim zvlastne
Nemyslím si, že to čo popisujete je typické pre autistu... Ten očný kontakt je dosť typický. Autisti ho nemajú. To, že sa vyhýba deťom nemusí nič znamenať... Sú extroverti aj introverti. Niekto sa proste hra rad sám. Možno nevydrží pri hre, lebo je taky živý a akčný. Môj syn sa tiež stále hra s autami... Ale autisti sa hrajú tak zvláštne... Ich povedzme fascinujú kolieska, ale auto im nič nehovorí. Strašne radi sa točia. Ta ich hra je taká akoby to ani nebola hra...
Autisti nebývajú mojkaci... V minulosti sa hovorilo, že autistov majú citovo chladné matky (co je nezmysel). Ale autisti "ignorujú" aj dospelých... Jednoducho, keby namiesto ľudí tam boli stromy, tak sa tvária rovnako.
Koľko má syn rokov? Samozrejme, môže byt úplne iný ako súrodenci...
vela deti fascinuju veci ktore sa tocia. Napriklad pozerat sa ako sa toci pradlo v pracke, to je detsky hit. Z toho co si opisala, mas doma normalne zdrave dieta. 2r dieta nie je zrele na kvalitnu socialnu interakciu - obzvlast ak je jedinacik. Nemal sa kde naucit hrat sa s detmi.
90% deti s ktorymi robim su kontaktni. Teraz mam v triede deticky okolo troch rokov a stale by sa tulili, maju ak ocny kontakt, ale absentuju ine veci. Ak ma dieta atypicky autizmus pre inych sa moze zdat uplne ok, ale nemusi to tak naozaj byt.
Mame v rodine autistu, tak odpisujem. Od narodenia bol taky zvláštny. Napríklad veľmi málo plakal. Keď sa udrel, tak nereagoval tak, ako iné deti... Povedzme sa zasmial, alebo nic. Po roku to bolo zreteľnejšie... Nepozeral do očí, páčili sa mu také hry, akože točil kolieska na aute (dlho pri tom vydržal. Neznášal objatia, hladkánia, dotyky. Občas ale k niekomu prišiel a len tak ho objal. Nerozprával, vydával zvláštne zvuky, ktoré opakoval.