Kedy sa robí očkovanie proti chrípke?

dominika_79
26. feb 2020

Ahojte, chcela by som poradiť kedy sa dá očkovať proti chrípke a či sa očkujú aj deti vo veku 4 rokov?

sunny8
26. feb 2020

Nedávala by som .. sama dr mi to neodporúčala

dominika_79
autor
26. feb 2020

@sunny8 prečo? je to nevhodné pre deti vo veku 4 rokov?

sunny8
26. feb 2020

Ja neviem bližšie info 🙂

amelia000
26. feb 2020

@dominika_79 ockovanie proti chripke je zbytocne. Viacero doktorov sa vyjadrili ze ludia tu chripku dostali tak ci tak a zas chripka nema nejaky strasny priebeh aby sa trebalo nanu ockovat (tot moj nazor)

dominika_79
autor
26. feb 2020

@amelia000 ďakujem za odpoveď

pallacinka
26. feb 2020

@dominika_79 Da sa samozrejme ockovat aj vo veku 4 roky. Ockuje sa kazdy rok na jesen.

dominika_79
autor
26. feb 2020

@pallacinka no ale asi nedám teda

lenkakravcova
26. feb 2020

@dominika_79 Očkovanie proti chrípke sa odporúča najmä dôchodcom, keďže pre nich to ma väčšinou zle následky ak ochoreju. Deti a dospelí sa s ňou vysporiada akú väčšinou dobre (ak nemajú nejaké špeciálne ochorenie).

amel
26. feb 2020

@dominika_79 ja by som tiez nedala a nedavam. Ockuje sa proti par kmenom, no kmene neustale mutuju resp. vznikaju nove (vid korona) a tym je ockovanie neucinne. Akurat oslabi organizmus.
Je este vsak sanca, ze ochories na konkretny typ, ale nie velmi vysoka.

angelinja
26. feb 2020

necapem naco sa pytas toto v case uz skoro po chripkovom...

angelinja
26. feb 2020

a nie dietatu ani sebe by som nedala proti chripke

angelinja
26. feb 2020

@lenkakravcova cakala som minuly rok v cakarni kde stary jeden chcel ockovanie a dr mu medzi dverami povedala ze nech si ide kupit decko a cecko..ockovanie sa nekonalo

angelinja
26. feb 2020

@dominika_79 a ockovat sa robi samozrejme pred sezonou cize na jesen a nie uz v sezone skoro konciaceej chripkovej

angelinja
26. feb 2020

chod na urad verejného dzravotnictva na ich stranku kde mas kazdy tyzden vyhodnotene ako to je s chripkou a inými respi. ochoreniami-samozrejme oficiálnymi...uz toklesa je tam aj minuly ork v podstate to vzdy sa kazdy rok kopiruje dokonca tento rok bol vrchol nizsi ako minuly rok

lenkakravcova
26. feb 2020

@angelinja 🙄🤔 tak to je "super" prístup lekára..

belllinka
26. feb 2020

@angelinja nahodou, super mu odporucila 👍

katka2602
26. feb 2020

Nikdy už nikdy nedám dobrovoľne očkovať na chrípku seba,alebo svoje deti. Raz v živote nás presvedčila doktorka nech sa dáme zaočkovať aj ja aj brat. Takú chrípku sme obaja dostali, že sme sa nevedeli postaviť z postele. Nikdy viac. Do vtedy a od vtedy som nikdy chrípku nemala, mávam občas prechladnutie, bolesť hrdla a to je všetko. Takže očkovať na chrípku je hlúposť, hlavne z dôvodu že chrípka rýchlo mutuje.

pallacinka
26. feb 2020

@dominika_79 Hlavne sa prosím poraď so svojim pediatrom, aj keď z mojich skúsenosti slovenskí lekári majú veľmi zvláštne a alibistické správanie sa v tejto veci. Záleží, aký je ten tvoj. Vedci sú stále úspešnejší v predpovedani vírusu, minuloročnou aj tohtoročnou vakcínou sa trafili presne a sú účinné. Ja mám len pozitívne skúsenosti, ockujeme sa celá rodina od môjho detstva (aj keď som bola tehotná, keďže na západe je to bežné) a nikdy sme žiadny problém nemali. Len ako som písala, teraz nie je na to vhodná doba, znova až na jeseň.

heidy222
26. feb 2020

Ockovanie Proti chripke Treba kazdorocne. Vacsinou prvy krat sa vyskytnu ako neziaduci efekt priznaky podobne chripke, pri dalsich ockovaniach ( o rok, o dva atd) sa tieto Uz obvykle nevyskytuju. Ja ako zdravotnik som ockovana kazdorocne. Dceru som nedala,zabudla som a Mali v skolke Epidemiu pravej chripky ( nie kazde prechladnutie je chripka).;5 dni Mala horucky, kasel Ze zvracala, dalsi tyzden nechutenstvo, slabost. Ja som to nedostala. Na buduci rok zaockujem aj ju.

lindusss2016
26. feb 2020

@lenkakravcova je to super pristup, tak by sa mali zachovat vsetci lekari. Preco sa oni sami proti chripke neockuju? Lebo vedia, ze je to zbytocne a viac ublizi nez poskodi. Takze tsto aspon bola uprimna

vevesh
26. feb 2020

@lindusss2016 na sk nie je povinne, ze sa zdravotnicky personal ockuje? Lebo v zahranici ano (takisto ako u inych povolani je to povinne...). A ja teda nepoznam lekara, ktory nie je ockovany voci chripke...

lenkakravcova
26. feb 2020

@lindusss2016 Naša lekárka sa proti chrípke očkuje.

katka2602
26. feb 2020

@heidy222 za seba a svoje okolie každý jeden čo sa dal zaočkovať tak mu bolo 100x horšie, takže nie len nám po prvom ako píšeš. No nemôže byť možné, že u vás dávajú inú vakcínu? Lebo mňa by už neprekvapilo nič teda. Ja som v mojom okolí nepočula ani jedno jediné pozitívum na očkovanie proti chrípke a to mi povedala aj kamoška zdravoťačka, ktorá žila 10 rokov v Nemecku, že očkovanie proti chrípke je zbytočné.

elenka74
26. feb 2020

Ja očkovanie odporúčam, aj keď náhodou ochoriem, som len trochu prechladnutá, žiadne teploty, stavy na umretie. Nechápem ľudí, ktorí sa nedajú očkovať a potom sa sťažujú, keď sú od chrípky polomŕtvi.

heidy222
26. feb 2020

@katka2602 skusenosti su rozne, ja mam takuto skusenost ako som popisala. Ockovanie Proti chripke nie je jednoznacne, je aj v odbornej komunite kontroverzne, preto je nepovinne a kazdy sa moze rozhodnut za seba

katka2602
26. feb 2020

@elenka74 môžem sa opýtať a čo Ti zaručuje, že si nemala chrípku vďaka očkovaniu? Odkiaľ vieš , že by si mala chrípku (keby si sa nezaočkovala) a nie len prechladnutie ako píšeš? 🙂 Mne stačilo, keď som za svoj život mala originál chrípku a stav na umretie len jediný raz, aj to po očkovaní ako píšem vyššie. 🙂

elenka74
26. feb 2020

Veď práve o to ide, že nemávam chrípku, vysoké teploty, ako predtým, max. ľahké prechladnutie. A možno ťa zaočkovali, keď si už začínala byť chorá, preto taká odozva.

katka2602
26. feb 2020

@elenka74 Dali sme sa očkovať s bratom naraz (bolo to cca 17 rokov dozadu) a obaja sme sme boli ako píšem po očkovaní na "zomretie" a nie neboli sme chorí. A za ďalších 17 rokov som nemala chrípku ani raz, mávam 2-3x do roka prechladnutie aj to bez teploty.

lindusss2016
26. feb 2020

@vevesh fuha, tak teraz si ma zneistila. Citam o ockovani aj zahranicne clanky a musim priznat, ze toto bolo uz davnejsie, tak mozno to ani nebolo z svk 😳 neviem teraz naozaj.
Avsak ta podstata ostava, ockuje sa proti jednemu kmenu a je ich xy. Ja som napr.proti chripke nikdy ockovana nebola a teda pravu chripku som nemala najmenej 15 rokov, co sa pamatam...

lindusss2016
26. feb 2020

@elenka74 boze moj, ved nie kazde prechladnutie je hned chripka 😳 a ockovanie mas len proti jednemu kmenu chripky, cize proti ostatnym virusom a ani inym kmenom ta absolutne nechrani... takze toto, co si ty spojila, absolutne nema suvis... ja sa neockujem a tiez neumieram, pretoze som chripku nemala najmenej 15 rokov. Tak ako to vysvetlis?