Kedy prejdú problémy s nosnou mandlou?

15. apr 2023

Ak mali vase deti problemy s nosnou mandlou, ale nebolo to na vybratie, v akom veku im to asi preslo?
Dcera ma asi od 3 rokov s nou problem - v noci chrape, dycha ustami, "buble" jej v nose, pocujem akoby tam mala sopel ale ked fukne tak do vreckovky takmer nic nejde. Teraz ma zase take obdobie ze rano par krat zakasle aby vykaslala asi stecene sople. Ale na kazdej kontrole orl povie ze to nie je ani na lieky. Co som aj celkom rada, nechcem do nej pchat kortikoidy zbytocne. Bud je ta mandla mierne zvacsena alebo normalna. Podla toho v akom case ideme na kontrolu. Ci je po nejakej chorobe alebo nie. Lenze bude mat 5 rokov a mna to uprimne uz hneva. Nechcem jej dat vybrat mandlu ked jej to ine problemy nerobi. Nikdy nemala problem s usami, pri chorobe atb neberie, tento skolsky rok dokonca mala nadchu len malo a skor mala horuckove choroby. Aj do skolky chodila ovela viac ako minuly rok. Ale vadi mi to nocne chrapanie, to nocne dychanie ustami(mam pocit ze preto sa jej robi pluzgierik na hornej pere a neskor jej odpadne vysusena koza), vadi mi to bublanie v nose lebo ju nutim fukat zbytocne a hneva ma aj ten kasel, lebo rano par krat zakasle a cez den uz vobec ale vzdy sa bojim, ze mi budu zo skolky volat ze mam pre nu prist.
Mozem to brat tak, ze mandla sa zvykne zvacsovat cca do tych 5 rokov a zachvilu tie problemy mozno zmiznu? Alebo to po takom case uz moze mat chronicke a proste z toho nevyrastie?

autor
15. apr 2023

ustami dycha aj cez den, to ju stale upozornujem aby dychala nosom. aj pocas rozpravania sa nadychuje ustami.

jaskolka
15. apr 2023

Nosohltanova mandla zaniká v puberte, vplyvom hormónov
Čiže dovtedy ťažko povedať, či jej to prestane alebo nie. Neviem prečo sa tak branis vybratiu, to ze v noci chrápe, nie je len rušivé,ale aj jej organizmus je zle okyslicovany. Hovoríš ze tebe vadí to a to, vadu tu, že dýcha ústami (ona sa ťažko nadchne nosom) jej to asi vadí tiež a pritom sa silou mocou branis vybratiu a akejkoľvek liečbe. Tak ju nechaj tak, nech chrápe, nech jej to buble, upozorňuj ju nech dýcha, ako chceš ty, hoci aj s problémami a počkaj do jej 14, 15,v tedy to prestane.

mia_von_prag
15. apr 2023

Skúsilaby som iné ORL. Dychanie ustami, chrápanie, opakovane zapchaty nos, choroby byva dôvod na odstránenie.

autor
15. apr 2023

@jaskolka branim sa preto, ze lekar, cize odbornik na mandle hovori, ze to nie je ani na lieky. ze je to v norme. vybratie nespomenul ani okrajovo.
a ked ju upozornim aby dychala nosom tak pekne dycha, nema s tym problem. mne to pride, ze uz je zvyknuta dychat ustami, lebo nimi dychala casto. ked je v klude a dycha nosom, tak dycha uplne normalne bez namahy.

autor
15. apr 2023

@mia_von_prag mozem skusit, len budem musiet zistit ku komu ist do ineho mesta. tento je u nas jediny detsky. ale teda vsetci si ho chvalia.

stanulienkat
15. apr 2023

Skus konvicku. Inak, ak ma stale problemy, dala by som ju vybrat. Resp konzultuj ineho Orl lekara.

anaj_janka
15. apr 2023

My sme s tým mali tiež problémy a bola stále na hrane, či operovať alebo nie ....problém bol keď dostala nádchu,tak ju potrápila 3tyzdne.
Nakoniec sme to ustáli, keď mala 8-9rokiv nosná mandla sa zmenšila a je to už v poriadku.

zuzkaa1991
15. apr 2023

My mame to iste ze nam sa upchava nos chrape iba ked je chora(nachladena) kedze v skolke vydrzi az 3dni doteraz🙈uvidim tento mesiac keď konecne nastupi v pondelok tiez sme viac menej mali choroby s teplotami az divne mi bolo kedze nezvykne mat teploty....tiez ma 5r nam hrozi vyberanie mandli zevraj ale nestazuje sana usi ani nechrape.noci ak nie je chora a tiez orl lekarka ze je to na mne ci davat lieky (sprej do nosa snaizm sa bylinkove morsku vodu ak zabera na upchatie nosteka) alebo dat vybrat ale ze as v puberte sa zmensi.....neviem aku velku ma ale u nas je sa tazko dostať na orl rozmýšľam ze skocim skontrolovať do nemocnice jej opat hlavne uska kedze sme mali aj termin na vyberanie ale dostsla covid týždeň pred termínom....ale tiež si myslím ze ak netlaci na uska tak nechavam tak kedze neberie antibiotika maz 2krat do roka

janinah
15. apr 2023

pozri ako vyzerá facies adenoidea,k tomu sa dopracovať nechceš...určite by som šla pre názor k inemu orl dr,chrápanie a dýchanie cez ústa v noci nie je dobré...

autor
15. apr 2023

@anaj_janka moja praveze mava nadchy uz v pohode. trvaju ovela kratsie ako kedysi a nemava ani nejaky husty sopel.

autor
15. apr 2023

@janinah ano, viem co sposobuje dychanie ustami. mozem sa spytat, ci moze po vybere nosnej mandle nastat stav, ze bude castejsie/vaznejsie chora? ze nebude mandla zachytavat choroby? lebo doteraz brala atb len 1x aj to podla mna zbytocne(dr vobec nerobila crp). inak mavala 1. rok v skolke len sopel, co sme presli s volnodostupnymi liekmi. a tento 2. rok mava 1-2 dnove horucky ktore prejdu a dieta sa tvari ze mu ani nic nebolo. k lekarke s nou ani nechodim, odhlasim ju zo skolky a s mamou sa pri nej prestriedame. takze ak ta mandla zachytava tie horsie choroby, ozaj by som ju vyberat nechcela.

jaskolka
15. apr 2023

Určite by som išla za iným orl. Toto sa mi nezdá ani náhodou v poriadku, ak ona chrápe, huhni(buble jej v nose) dýcha cez ústa, to je jedna z indikácii na výber, aj keď nie je enormne veľká, ale proste robí problémy. Zrejme jej nedáva ani nijake spreje, lieky podľa toho čo píšeš, čo vlastne jej teda kázal robiť doktor? Len tak, že "nech to je aj naďalej, veď z toho vyrastie?" od takého by som hneď zdrhala.
Vôbec nemusíš ísť len za detským orl, robila som roky na dospelej orl ambulancii, a brali sme normálne aj detičky od 2 týždňov.

autor
15. apr 2023

@jaskolka nedal jej nic, pretoze vzdy ked sme tam boli mala bud mandla normalnu velkost, alebo bola len mierne zvacsena. ona nema tie problemy stale. ma take fazy, ale ustami dycha uz permanentne. teraz aktualne ma stav, kedy v noci chrape a sem tam jej buble v nose. dnes doobeda napriklad pekne cisto dychala nosom. ale po upozorneni, nech zavrie usta.

autor
15. apr 2023

@jaskolka a potom tie deti po vybere nemaju problem s inymi chorobami, ked ich mandla nefiltruje? lebo ako som pisala vyssie janinah, tak dcera nema vobec problem s inymi chorobami ako sopel(zlte a zelene nemava), kasel a 1-2 dnove horucky. tak aby sa nestalo, ze sice nebude chrapat ale bude brat atb niekolko krat do roka.

jaskolka
15. apr 2023

To, že sa vyberie mandla neznamená, že už dieťa nebude nikdy choré. Ide však o to, či je isté, že teda mandla jej robí dýchacie problémy. Lebo ak je podľa doktora o
nezvacsena, tak nemôže to byť dôvod že dcéra chrápe a huhni. Aj preto by som šla k inému orl doktorovi.
Vyšetril ju ako? Len zrkadielkom, alebo endoskopiu jej spravil?

kleopatra114
15. apr 2023

U nás v 5 rokoch síce zväčšená ( dýchanie ústami , chápanie , sople , ale žiadne bolesti usi ani atb) a v 6 už polovičná strata sluchu na jednom uchu , tekutina - proste musí ísť von

autor
15. apr 2023

@jaskolka roztvori jej nos takymi svorkami a svieti baterkou. potom pozrie do ust a do ucha.

autor
15. apr 2023

@jaskolka a nemyslim ze nikdy nebude chora, ale ci nezacne mat vaznejsie choroby, ked uz nebude mat mandlu, ktora by ich zachytavala...

autor
15. apr 2023

toto nam dal naposledy

jaskolka
15. apr 2023

Mandla sa pozerá cez ústa zrkadielkom nie cez nos. Píše, že jej robil rhinoendiskopiu, to je taky prístroj, ktorý sa dá do nosa. Nie svorky.
To nikto nepovie, či bude viac chorá, alebo nie. Všeobecne je to taj, že ak mandla robí viac problémov, ako osohu teda ze už neplní svoju funkciu, ale je skôr na škodu, tak je lepšie ju odstrániť.
No práve preto je dobré, aby naozaj bola dcéra poriadne vyšetrena, či skutočne mandla môže za jej chrápanie.

sainatt
15. apr 2023

Syn 5r, ani po vybere velke zahnisanej nosnej mandle (slova chirurga), neprestal byt chory. Hned po tyzdni v skolke opat priniesol nejake virusy. Mal z nadchy zapalene prvykrat oci, z nosa mu tieklo tiez, ale teploty nemava tak vysoke a prespi pocas choroby aj noci, predtym sa castejsie budil kvoli zavalenym dutinam. Teraz je mu aj lepsie rozumiet, kedze predtym hovoril nosovo. Takze vybrata mandla mu kvalitu zivota zdvihla a zatial nelutujem.

autor
15. apr 2023
tinkavvv
15. apr 2023

Tak podla mna tymto sposobom tu mandlu dobre nevidi. Dcere ju pozeral kamerou cez nos.

vlucifuk
15. apr 2023

Náš syn bol na tom rovnako. Pričom on ani nechrápal, nikdy nemal problém s ušami, len mal často nádchu a dýchal ústami. Na ORL sme boli, všetko bolo v norme. Bolo to uzavreté ako alergia, ktorá mu aj neskôr bola potvrdená kožným testom. Lenže syn mal nádchu každú chvíľu a trvala vždy 2 týždne, tak mi to nedalo a šli sme na iné ORL. No a tam lekár zistil, že madľa je už tak veľká, že tlačila na eustachovu trubicu, takže syn už na jedno ucho takmer nepočul. A to nikdy nemal zápal stredného ucha, nič! Behom dvoch týždňov bol na operácii a odvtedy má pokoj. Na jar a jeseň má kvôli alergii na všetko zelené aj ťažšie dni, ale nedá sa to porovnať s obdobím pred vybratím mandle. Problém má ale stále s uchom, pretože mandľa šla neskoro von. V bubienku má dierku. Už bol dvakrát na operáciiách, ktoré nepomoholi, takže ho čaká miringoplastika. Veľmi si vyčítam, že sme tú mandľu nedali vybrať skôr, pretože to jeho jedno ucho už nikdy nebude stopercentné. Verím, že vám to dopadne dobre, ale pre pokoj duše by som dcérin stav išla konzultovať s iným odborníkom. A ak by navrhol vybratie mandle, neváhala by som. Držím palce.

scorpionflower1
15. apr 2023

Vies co, to chrapanie - moj synovec chrape tiez, nie sice konstantne, ale chrape a nema mandlu zvacsenu, ma uz 9 rokov, byva chory, ale ATB len obcas berie, Ide o to, ci to chrapanie vadi viac tebe alebo jej. Ked to ma ORL pod kontrolou, ja by som neriesila, poznam viacero deti, ktore chrapu aj po vybere mandle. Deti nemaju este v hrdle taky svalovy tonus, tak chrapu castejsie. Ja idem s dcerou na ORL estelen teraz, tiez ma tieto problemy, tak dufam, ze budeme ok, ak bude treba vyberat tak dam, ak nie, budem rada. Ked ti nedali ani lieky, to znamena, ze to nema vazne. Skus jej robit vyplachy nosa ak este nerobis. Ale tie decka z toho vyrastu raz. Ked som bola mala, tak mne tiez stale hrozili vyberom nosnych aj krcnych mandli. Lenze, moja mama bola instrumentarka na operackach a casto bola pri tychto operaciach, ked sa malym detom robili este v lokalke, vtedy sa to nerobilo pod narkozou a vzdy, ked to robili, tak sa chodila schovavat na zachod, lebo sa na to nemohla pozerat. Tak povedala, ze mi ziadne mandle vybrat neda a veruze ma to ako skolacku preslo a nebola som nijak zvlast chorlave dieta. Neskor mi zistili alergiu, tak mi liecili tu.
Pokial to nevadi tvojej dcere a nema komplikacie ako zapaly ucha, tak by som sa na to vyprdla. Moja dcera ma tiez nadranom otvorene usta, ked dycha, ale vacsinu noci dycha nosom, rano je normalne vyspata, skace cely den ako opica. Aj ja ju stale upozornujem na pootvorene usta (neviem preco ich ma otvorene, nos nema upchaty).
Ak ti to neda, tak chod k inemu ORL, ale ja zas by som nedala vyberat, kym nema mandlu zvacsenu, nie je nevyspata....su aj taki experti, co poslu dieta na vybratie mandle len co sa postavia deti medzi dvere ordinacie, je mozne, ze natrafis na takeho.

scorpionflower1
15. apr 2023

@vlucifuk ja nerozumiem tomu ako na jednom ORL mozu povedat, ze vsetko ok a na dalsom ORL povedat, ze mandla je tak velka, ze ma kvoli nej poskodeny sluch. Vsak co boli na tom prvom slepi? Btw. vy ste si nevsimli, ze je nahluchly? Ja dcere robim formou hry kazdy den test, sepkam jej cca pol metra od nej nazvy dinosaurov, aby som vedela, ci pocuje.

mia_von_prag
15. apr 2023

Inak odstránenie mandle nemá vplyv na imunitu. Po odstraneni nebude častejšie chorá ako teraz. Skus pogooglit, je o tom veľa článkov.

monika4487
15. apr 2023

My sme toto tiez riesili s dcerou. Boli sme u 6 roznych lekarov ORL. Chrapanie, stekanie hlienov, caste zapaly stredneho ucha, tečieni z ucha, nepocula, atd. Kedze nebyvame na SR tak sme to tu riesili s 2 lekarmi, ked mala zapaly stredneho ucha a nepocula. Normalne jej to vycistili parkrat, aby jej to tak netieklo po krku, dali kvapky do ucha a povedali, ze oni operácie robia az ked je velmi zle a ze sa to začiatkom puberty samo strati. Aj pocas leta sa nam to stalo na Slovensku. Boli sme pri dvoch, jeden nam od dveri hned zahlasil, ze to je na vyber. Dalsia, ze nie. Tak sme si nasli este jednu lekarku ORL na SK pocas leta a ona nam spravila este raz vysetrenia, vysvetlila, dala nam pre istotu kortikoidny spej na mesiac, ale kedze zacalo byt teplo tak ani nam to uz nebolo tak treba. Neboli sme velmi nekloneni vyberu nosnej mandle, ak by tak bola zhoda, dali by sme ju vybrat. Na jesen este trosku bojovala a potom jeden den normalne po 3 rokoch som myslela, ze odpadnem, ked jej tiekol sopel z nosa. A uz asi pol roka sme bez tychto problemov. My sme skor mali problem s plavanim. Lebo je to tu povinne a vzdy ked bola plavat, tak ju uz bolelo ucho a sople v uchu. Teraz ma 5.5 roka.

scorpionflower1
15. apr 2023

Vacsine deti operacia asi pomoze s priebehom choroby a dychacimi problemami, ale vraj na chorobnost to az tak nepomaha, kvoli samotnej chorobnosti by sa mandle vytahovat nemali, ked je to jediny dovod. Aj tu na MK sa dozvies, ze po vybrati nosnych sa zvacsili krcne.mandle a nie jedna to tu pisala. Potom deti zas posielaju na vyber krcnych v priebehu jedneho roka. Ale chapem tvoje obavy, tiez by som pochybovala. Len ja poznam ten pocit, ked ides dvom-trom dr. a kazdy ti povie nieco ine. To nevies, ktory ma pravdu. Rozhodnutie je aj tak vzdy na tebe. Ja som si tak dala operovat oci - jedna dr. ma presvedcila, ze ked nepojdem na operaciu, tak sa mi stane nieco strasne vazne a dalsia sa na mna pozerala ako na magora, ze preco som na tu operaciu isla. Btw.Ked jej to pozera endoskopom, tak potom presne vie aku tu mandlu ma.

vlucifuk
15. apr 2023

@scorpionflower1 Neviem, ako sa mohlo stať, že na jednom ORL bolo všetko v poriadku a na druhom nie. Medzi vyšetreniami bolo 6 mesiacov. Nie, nevšimla som si, že je syn "nahluchlý", lebo také prejavy nemal. Som laik a bola som presvedčená, že syn s uchom problém nemá. Špeciálne vyšetrenia od skutočného odborníka ukázali opak. Som rada, že sme za ním šli.