Ahojte ,ak sa tu nájde niekto koho dieťa chodí do škôlky ,chcem sa spýtať ako je to vlastne s chorobami co je povolené a kedy nechať dieťa doma? Napr..ak je bez teploty a čule ma len sople a občas kašeľ nechať doma? Ďakujem lebo fakt neviem kedy dat kedy nechať ci to ani trochu nemôže mať sople a musí byť úplne zdravé? Sme ešte len začali chodiť tak sa pýtam
Žiadny kašeľ, ani sople, normálne zdravé dieťa, vždy, keď má dieťa sopel začína choroba a preto sú potom deti nonstop chore
Z mojho pohladu cule dieta bez teploty so soplom a obcasnym kaslom do skolky ist moze. Aj ja v takom stave chodim do roboty. Ale uvedomujem si, ze nie kazdemu sa moj nazor bude pacit. Nastastie su moje deti uz dospele.
@simsalabim amen. Dieťa so soplami a dokašliavanim do škôlky určite ísť môže 🙂
@simsalabim
@vahcaac sebecke obe, to ze budu soplave aj ostatne deti aj učiteľky je ozaj milé od vás
@valikasikulova uplne s tebou suhlasim
Škôlka by mala byt otvorena od marca do konca septembra. Už len najt takeho zamestnávateľa s dvojnásobným platom a bude to paráda.
Už som tu dnes písala.
Autorka ty sa opytaj ucitelky vo vašej skolke a riad sa tým a svojim pocitom.
Náš malý vybral 2x atb a aj potom ešte pomaly 3 týždne kaslal. Cez deň bol za troch a , veselý vysmiaty, nič mu nebolo. Učiteľke som to povedala, a v pohode. Len to je rozdiel ako keď ti dieta drsne, doma ráno atb a sup do skolky...
Bolo by absolutne idealne dat ich tam uplne bez soplov a aj tohoto "zvyskoveho" kašlu.
To by ale matky takmer 6 rokov museli byť doma. Nie kazdy si to môže dovoliť zial.
Na jednej strane sa kritizuju zeny,ktore su s detmi doma pomaly do siestich rokov, na druhej strane chcem vidiet zamestnavatela, ktory toleruje OCR kazde dva tyzdne ( to uz pocitam aj ocr druheho rodica, lebo niekore deti su doslova tyzden v skolke a tyzden doma). Ja uz fakt neviem, jak ma ta zena vykuzlit to, aby pracovala a zaroven davala len tip top zdrave dieta do skolky. A ak dieta s dokasliavanim a obcasnym priesvitnym soplom nie, tak potom take dieta nie ani do obchodu, detskeho kutika a na ihrisko ci navstevy.
@autorka je to v prvom rade na tvojom zváženi, lebo je to tvoje dieta.
Inak paci sa mi tu argument, že keď dieta nema teplotu, tak je v podstate zdravé. 👌 co z toho, že kašle ako tuberak, a sople mu visia pomaly po bradu.👎
@simsalabim porovnávať seba s dieťaťom je totálne od veci. Predpokladám, že v praci, keď si nascipana sa nemas potrebu "socializovat" s kolegami. 🤦♀️
U nas v skolke so soplom nie, dokasliavanie je ok. V skole beru ok aj mierny sopel, ak je inak dieta ok.
@lienka.7
@valikasikulova nemam potrebu sa s vami o tom hadat… v zahranici bezne deti chodia do skolky s prechladnutim, to len u nas sa to vecne riesi ako smrtelna choroba. Pravdou je, ze nazory na toto sa vzdy budu roznit a tusim dnes? niekto pridal do podobnej diskusie vyjadrenie lekarov - ze prechladnutie nie je choroba a dieta do skolky moze. Ja chapem frustraciu mamin, ktore si nemozu dovolit dalsiu OCR, aj frustraciu mamin, ktorych deti su casto a silno chore. Faktom ale je, ze ochoriet mozu vselikde. Nie kazda zena si moze dovolit s kazdym soplikom byt doma. Nie kazdy soplik sa spaja s vysokou teplotou a teda riadnou chorobou.
U nás by mi ju so soplom otočili vo dverách. Sem tam zakaslanie ok ale aj to je s pripomienkami
Vies co zamysli sa, ze keby si ty mala zdrave dieta v skolke a bolo by tam take co ma sople a kasel, ci by ti to vadilo 🤷🏼♀️
ano v zahranici bezne chodia deti do skoliek a skol este aj tak, ze rano im daju normalne paralen alebo nurofen, lebo maju teplotu a potom sup z domu.. Zelene sople po kolena a kaslanie jak tuberak, no podla mna pokial dieta nema teplotu a citi sa dobre, je ok do kolektivu. Kazde dieta si musi prejst chorobami, prvy rok je najhorsi, niekto ma imunitu slabsiu a niekto silnejsiu. A ochoriet sa a aj inak, napr casto pri zmenach vonkajsej teploty, po kruzkoch kde dieta sa spoti, po vnutornych ihriskach a podobne. Mne fakt nevadilo a ani nevadia chore deti okolo mojich, maju teraz 11 a 9 a aj ked boli malicky, mi to nevadilo, jedine co mi vadilo su deti co sa citia zle, maju teplotu, vracaju a podobne. A ano jedna byvala kamoska ma skoro zabila preto, lebo som chcela dat na letny tabor 7 rocneho syna, ktory zakaslal tak raz-dva krat za hodinu. Ozelela som peniaze za tabor, zostal doma, peniaze prepadli a kamaratstvo skoncilo :D
No, do skolky ma ist dieta zdrave! Bez soplu! A to som matka skolkarskeho dietata, ale zaroven ucitelka na zakladnej skole a vecne nam tam chodia chore decka, ucitelka potom ochorie..ja ucim kmenove predmety, ked tyzden v skole chybam, tak to tazko dohanam...
@simsalabim lekárom sa fajn mudruje, oni s deťmi doma nie sú. A tiež nie sú to ich deti. Ja sa vždy lekára pytam, co by urobil/odporučil, keby to bolo jeho dieta. Lebo jedna vec je kecať niečo do éteru a druha vec je realita, pokial ide o blízku osobu. A opakujem sa už po Xty krát. Keď sú tie deti so soplami, kaslami a pod.vlastne zdravé, z čoho sú potom v skolkach tie choroby? Vsak teda nikto nie je chorý. 🤷♀️
@simsalabim presne "Nie kazda zena si moze dovolit s kazdym soplikom byt doma" takže poďme nakaziť tých 10 deti ktorých matky to uz majú kvôli takým ako ty nahnute v praci
@lienka.7 a z coho sa nakazili tie soplave a kaslajuce deti v skolke? kamoska ma tam dcerku a sli s nimi na bazen a potom kaslala, ved zmena teploty, prehrievanie alebo naopak primalo obelcene dieta + netreba zabudnut na psychiku dietata, to vsetko vplyva na choroby, nielen deti co kaslu a smrkaju v triede. Z coho sa nakazis ty? len od niekoho? tak to maju aj male deti
@kluska fajn ale keď viem ze sa mi decko nakazilo lebo mu ofuklo hlavu s mokrými vlasmi tak ho nepošlem úmyselne nakaziť ďalších, vidíš ty vôbec rozdiel v tom? 🤦♀️
@valikasikulova bazen mali v areali, nemuseli ist vonku, vsetky deti tam boli, zmena teploty moja
@valikasikulova tu vole a čo budeš robiť v prvej triede? A ďalej? S každým soplom doma?
Vaša škôlka nemá konkrétne pravidlá? Neexistuje žiadna celonárodná norma, záleží teda na škôlke. Len pre ukážku - naša škôlka sa riadi odporúčaniami odbornikov, teda stopka pre návštevu škôlky je:
- teplota nad 37,5 °C
- silný dusivý kašeľ
- hnačka
- zvracanie
- apatickosť, silná únava
- zápal spojiviek
- konkrétne infekčné choroby (v zozname sú napr. ovčie kiahne, osýpky, šarlach...)
Dieťa môže do škôlky nastúpiť 24 hodín po odoznení týchto sympómov.
Myslím ze je rozdiel sopeľ a kašeľ keď choroba začína. Alebo sopeľ a kašeľ po chorobe, čo trvá dlhšie. V druhom prípade by som dala.
@simsalabim Úplný súhlas
A ja napíšem ,raz som podobne pisala, tie matky ,ktoré este tyzden akoze doliečuju,im prajem byť matka samozivitel napr v AT.
2 x 5 dni OČR na cely rok.
Cely celucicky rok😂😂 ďakovali by skolke ze ich deculo moze ist so soplikom do skolky🤣
@msnesquik takže opäť a dokola,ja neviem,či prekročením hraníc sa deťom mení imunita,či ako,ale v Rakúsku,čo sa týka školy,so soplom a kašľom dieťa,ktoré nemá teplotu a je apatická atď,MUSI ísť do školy,naša učiteľka za 4roky chýbala dva týždene,mala liečenie,inak zdravá. Počas koronu presne jeden týždeň zatvorená škola. O škôlka....sopel,kašeľ rovnako nie je dôvod na absenciu,ale môžu deti ostať doma s výnimkou predškolskej,rovnako prísne ako v škole. A záver je,že napríklad môj syn nemal v ZIVOTE ATB kvôli chorobe. Raz,kvôli úrazu. Okolo nás deti skoro 100per dochádzka. Žiadne pančušky a termogatusky,. Decka jedia každý deň vonku desiatu. To mi už prišlo cez. Ale dobre. Aj v tom vetre,čo bol. Takže menej hystérie a možno budú deti zdravšie. Prvé dve na sk vo waldorfe,tiež sa chodilo zasoplaveni,ale väčšinou boli deti vonku,imunita to nejako pochopila sama😉. A to som bola a som doma,mohla som si dovoliť sedieť a nimi doma,skrecat po ATB a držať deti v 27st.byte, kŕčovito a hystericky. 🤷
@biglovemom si predstat toto je debata o svk a nie o rakúsku Indii Austrálii a iných štátoch kde majú iné podmienky zákony a pravidlá
@biglovemom o Tom som ani nepísala....nie,že na dve,ale na vsetko živé v domácnosti. Žiadne Pcka,prípadne otázky,som doma na RD s pomaly trojročným deckom,mám nádchu,necítim sa dobre,môže si zobrať manžel na mňa OCR🤣🤣🤣. Ale ja to chápem,na západe je všetko lepšie ,ja ta imunita a výkonnosť . To bude tými lepšími potravinami a avivazou. Asi...
@valikasikulova inak majú choré deti?
@lienka.7 ako vies, od koho akurat tvoje dieta ochorelo? Ja som bola prechladnuta nedavno - zacalo mi to stvrtok vecer. Nikde som ten tyzden nebola, ani v obchode, iba v praci a domov - autom. V robote nebol nikto chory. Kde som ochorela? Prefuklo ma? Ci bol niekto z tych zdravych bacilonosicom? Odomna nikto neochorel, ani v praci, ani doma. Odkial ma teda bolelo hrdlo a kde sa vzal ten mierny sopel? 🤔
Alebo, pred rokmi, doma moji starsi s covidom, jeden s tazsim priebehom. A do toho najmladsia trochu zachripla. Fakt minimalne a nic, vobec nic ine. Kebyze doma nemam covid, ani ma nenapadne vytiahnut test, ale nechcela som ju poslat nedzi ludi, ak by nahodou. A bola pozitivna! Ostala teda doma… zachripnutie na dalsi den odislo. Ja som neochorela vobec. Co tym chcem povedat? Tvoje dieta kludne moze ochoriet od naoko zdraveho Janka a kludne moze neochoriet od usoplenej Anicky.
Ahoj, určite konzultuj v škôlke alebo sa riad pocitom.Tu čo ženy spomínajú priesvitné sople, zelene sople stále dokola, farba soplov je úplne nepodstatná a nič neurčuje. Ja dávam malu do škôlky keď ma mini soplik, tak, aby bola schopná v škôlke fungovat. Keď jej riadne tečie z nosa a soplov je veľa, ona si to bez môjho dozoru nedokáže tak vyfúkať a samozrejme učiteľka, ktorá ma v triede 20 deti okrem nej, jej nemôže každú chvíľu fúkať nos, tak zostava doma. Ja tiež nechávam doma keď už kašle. Teplota, zvracanie, to samozrejme tiež ostáva doma. Ked je kašeľ už preliečeny cca po týždni a dokasliava ide do škôlky.
@valikasikulova Skús trochu menej emócii dávať do komentovania. Či sa to tebe páči alebo nie, dokašliavanie aj číry sopel je do škôlky úplne v poriadku. Takýto stav je u deti často po infekte dlhotrvajúci, dieťa neni v tejto fáze infekčné.
Musí byť uplne zdravé