Kedy končí dieťaťu karanténa?

anomois
11. dec 2021

Ahojte, keďže mame absolútnu nehodu názorov s mužom prosím poraďte mi kedy konci dieťaťu karantena v nasledujúcej situácii:
Dieťa v striedavej starostlivosti u nás a u mami, v nedeľu prišlo k mame kde sa zistilo že brat v domácnosti je pozitívny (pozitívny PCR test z nedele)
OK, infikovaný brat absolvuje 10 dnovu karantenu s mamou aj druhým bratom... a nasledujúcu stredu po 10 dňoch ide do skolky (bez opätovného testu vraj to sa už nerobí)
Dieťa zo striedavé starostlivosti (ktoré koronu asi nemalo. Len bolo s bratom v karantena) ma ísť na PCR TEST v pondelok teda po 7 dňoch doma s infikovaným bratom a 3 dni pred ukončením jeho karantény.
Matke to príde ôk a štvrtok si vraj mame dieťa normálne zobrať lebo je po karantene pozitívneho dietata.
Nemalo by však dieťa ísť na pcr test 5 dní po Poslednom kontakte s pozitívnym a teda 5 dní po ukončení karantény brata s ktorým je doma?
Zdravý rozum mi hovorí ze nakaziť sa dieťa môže kľudne aj deň po teste keďže brat ma ešte stále karantenu ci?
Matka to samozrejme berie easy lebo sa chce deti rýchlo zbaviť ale ja mam obavy o moju mamu ku ktorej pôjdem a nerada by som riskovala.. ..

Dakujem za každý názor moc mi to pomôže..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lukina20
11. dec 2021

Ano nakazit sa moze aj den po teste, ked bude brat stale v karantene, to mas pravdu... datum PCR testu je v poriadku robi sa cca 5-6 dni po kontakte s pozitivnou osobou... cize to sedi, ked jemu ten PCR bude vykonany po 7 dnoch ...
ked bude dieta pozitivne tak treba ho urcite nechat v karantene u matky
ked bude negativne, tak pre tvoj pokoj na dusi predtym ako ho pojdeme vyzdvihnut nech mu urobia antigen.

anomois
autor
11. dec 2021

@lukina20 ale. Pozitívne dieťa je v karantena do Stredy a druhe dieťa má dva dni pred tým PCR test a ak ma negatívny ma ísť k nám..... Čiže sa nemôže akože nakaziť napr ďalší deň utorok v ešte stále karantena s pozitívnym bratom??????

gabriellka
11. dec 2021

@anomois a to pozitívne dieťa je na tom ako? Ma ešte príznaky? Ak nie tak už nie je infekcne

sense
11. dec 2021

Ma pozitívne dieťa príznaky alebo len test je pozitívny?ak pozitívne dieťa už nemá Symptomi tak infekčné nie je

Ú nás sa napr kontrolný PCR nerobí ak nemá dieťa min 48 hod žiadne Symptomy

lukina20
11. dec 2021

@anomois ved prave preto by som mu urobila este predtym ako pojde k vam antigenovy test, ktory by ukazal ci je pozitivne alebo negativne. vyssie som to pisala... Pokial ma brat priznaky napr kasle jasne, ze dieta sa moze nakazit aj den po vykonani testu t.j. v utorok. Pokial v pondelok vyjde pozitivne karantenu ma u matky a je potrebne informovat pediatra.
Pokial vyjde negativne, predtym ako dieta pride do vasej domacnosti spravte mu antigenovy test, ktory vam rychlo ukaze ci je pozit ci negat.
pisala som vsetko vyssie.

andrejka1974
11. dec 2021

@anomois ak dieta nie je ockovane musi byt v karantene az pokial neskonci poslwdnemu clenovi v rodine karantena ak bude mat pozitivny pcr test tak od pcr dalsich 10 dni plus vsetci co nie su ockovani pokracuju v karantene vlastna skusenost najmladsia bola doma 20 dni hoci bola negativna ale neockovana

moniikka
11. dec 2021

@anomois nám bolo povedané ze členovia domácnosti v ktorej je pozitívna osoba môžu ísť na PCR testy až najskôr na 10 deň a karantenu museli normálne dokončiť (12 dní keďže neboli očkovaní)) aj keď boli výsledky negativne. Negatívne aj boli a na 12 deň bum a syn pozitívny. Takže začala ďalšia 12 dňová karantena a PCR testy zasa až na 10 deň

moniikka
11. dec 2021

@andrejka1974 naša dcéra bola takto doma 26 dní

makica
12. dec 2021

Pytala si sa:"Nemalo by však dieťa ísť na pcr test 5 dní po Poslednom kontakte s pozitívnym a teda 5 dní po ukončení karantény brata s ktorým je doma?" - za deň posledneho kontaktu sa v spolocnej domacnosti pocita odo dna pozit testu +5 dni, vo vasom pripade ak to bola nedela, piatok sa pocita ako posledny kontakt. Na test najskor na 5 den t.j. streda (v pripade priznakov nahlasit sa aj skor). V pripade neg.vysledku karantena konci na 7 den od posledneho kontaktu t.j. v piatok. Takuto info nam poskytla nasa detska lekarka. Manzel mal 10 dni karantenu a syn neg.testovany 12 dni.