Dobrý deň, poprosím o Váš názor či skúsenosti. Staršia dcéra je od konca januára chorá, najprv mala virózu, z toho sa vyvinul zápal priedušiek. Na to sme dostali ATB Summamed. Piaty deň od začiatku liečby ATB sa začala sťažovať na bolesť ucha. Lekárka povedala že zápal tam nemá, asi jej soplíky tlačia na uško. Pre istotu dala Otobacid. Ten som dávala, + Nasivin a Nurofen od bolesti. V noci sme takmer nespali ako ju to bolelo, ucho aj hlava, okrem toho sa pridalo aj druhé ucho. Tak sme išli na pohotovosť. Tam nám zmenili ATB na Amoksiklav. Moja otázka: kedy ísť sa ukázať na ušné? Hneď, alebo o pár dní na kontrolu? Ide o to že je to čakanie na niekoľko hodín, dcéra je teraz ubolená ... kedy by ste šli vy?
A aká lekárka povedala, že nemá zápal v ušku? Na ORL?
@agnes28 Kedy Ste boli na pohotovosti? Obycajne nechavaju 3 dni a potom na kontrolu, pri zhorseni ihned. Skontroluju ako sa to hoji, ci nevznikol hnisavy zapal - ten je ovela horsi a na dlhsie. Usko urcite nicim nezakryvat!!! - podporuje sa tym mnozenie bakterii. Hojace sa usko tvori tekutinu na bubienku a ak sa bakterie do tej tekutiny dostanu, je z toho okamzite hnisavy zapal a to je velka komplikacia. Ani neumyvajte hlavu tak, aby sa uska namocili. Ziadne nahrievanie a naparovanie. Usko musi byt v suchom a pri normalnej izbovej teplote. Od bolesti urcite nieco dat, ak to velmi boli. My sme si tymito zapalmi presli uz niekolkokrat a nastastie bez komplikacii.
My ked sme mali zápal stredného ucha dala atb a otobacid a kontrolu až o tyzden ale dcéru to v podstate už na další den nebolelo ale ked ju to strasne boli asi by som nečakala viac ako dva dni. A to ze ma zápal stredného zistila takým prístrojom to sa neda zistiť len tak ze kukne do ucha neviem ake vysetrenie urobili vam ci dôkladne lebo to sa neda len na základe pozretia do ucha.ale mam skúsenosti aj s poctivými lekármi aj takými ledabolo.
@zrka včera sme boli u obvodnej lekárky, pozrela jej do uší tým malým prístrojom, neviem ako sa volá a nevidela tam zápal. Možno to bolo v začiatkoch, ktovie... na ORL nás neposlala.
@andromeda_ja dnes nad ránom bol s ňou manžel. To som nevedela že sa ucho nemá zakrývať, a čo tá vata do ucha, to sa tiež nemá?
Ale nám to zisťovala Orl lekárka nie pozretim do ucha to mala taký prístroj a vytlačili jej taký graf a na základe toho grafu usúdila ze je tam zápal stredného. Tiez jej pozrela do ucha a vo vonkajšom nemala zapal. Ale moze byt aj iný problém nechcem spochybňovať lekárku.
@agnes28 no my sme mali nadchu skoro celý december a od začiatku ho bolelo ucho. Každý týždeň sme chodili na ORL, pretože mal zapal stredného ucha, dala atb, bolo 3 dni dobre, potom opäť veľké plače a prebdená noc že ho uško bolí. Tak opäť na ORL. Za ten mesiac mal 2x atb, ale na uško sa sťažoval stale, tak nakoniec nám bolo odporučené vybratie mandlí a aj v narkóze mu odsali sekrét, čo tam mal, čo spôsoboval bolesť, zápal. Určite keď sa dieťa bude sťažovať na uško, hlavne v noci a bude mať aj zvýšenú teplotu, tak choď na ORL. Môže to byť dosť nebezpečné, keď sa niečo zanedbá môže to poškodiť aj sluch, nehovoriac o tom , aké sú to pre dieťa bolesti. My máme už mandlu vybratú, 1,5 týždňa bolo dobre a opäť máme nádchu a zase sa sťažuje, že mu tlačí v uchu... Ide ma poraziť. Môžem sa poďakovať p. učiteľkám v škôlke, že keď išli von na dvor, kde bolo 20 cm snehu, tak náš malý bol v teplákoch a oteplováky mu zostali v skrinke..
išla by som čím skôr,ide o to,že zápal sa vyvíja a je možné,že potrebuje paracentézu-miniihlou prepichnúť bubienok a vypustiť hnis,ktorý sa za tým tvorí,dieťaťu sa okamžite uľaví od bolesti,ten hnis sa vie uvolniť aj sám,ale tak,že tlakom praskne bubienok a vytečie to,je to dlhšie a oveľa bolestivejšie...ale liečbu máte dobrú,
tak ak ustupujú horúčky a nebolí,tak stačí kontrola v piatok...a poriadne fúkať nos a dávať kvapky do nosa,je to dôležité
a nemate tam pohotovost ORL? ja som zo zapalom stredneho ucha nesla na beznu pohotovost, ale priamo na ORL pohotovost, vzali ma bez vsetkeho, nerobili problemy
ORL pohotovosť tu bohužiaľ nefunguje... no pôjdeme radšej zajtra ráno na ORL ambulanciu, nechcem nič zanedbať. Ďakujem Vám za príspevky. Dcéra hovorí že už ju to menej bolí, snáď to už bude len lepšie
Ja by som išla hneď, však ak som prišla skoro tak mi povedia že mám prísť o niekoľko dní, resp. po dobratí liekov. Niekedy sa človek v tých lekároch nevyzná.
Najneskôr do piatku ak jej neprejdú bolesti by som riešila ušné aj skôr.Poznáš sv. dieťa najlepšie, keby sa ti to nezdalo kľudne, bez výčitiek svedomia choď.Nepíšeš aká je malá stará, ak je to ako máš uvedené 6r.dievčatko, skús aj napariť, prípadne nahriať nad UV lampou.U nás to malému zaberie.A moja babka nám vždy dávala na noc hlavičku do plienočky a do teplej postele, vyskúšaj na uvoľnenie hlienov kt.tlačia na uško.Držím palce, prajem skoré uzdravenie.