Kedy ísť k lekárke s dieťaťom, ktoré má kašeľ a soplík?

danielkadandy
11. okt 2023

Uz tyzden kasle hlinovite a ma sople aj zvysenu teplotu mava...zatial domaca liecba, len najvacsi problem ze tekutiny len na silu do neho ani caj velmi nechce...s tym problem dlhodobo...a nechce ani fukat ani sprej, ani vysat sople..vsetko na silu len...takze to nieje tak casto ako by bolo treba ..
Nechcela by som antibiotika nakolko za ten rok ich uz mal vela ale samozrejme ked treba tak ano...len nikdy neviem rozoznat kedy je to uz na navstevu lekara a kedy este staci domaca liecba ...vdaka za rady ♥️

simca06022011
11. okt 2023

no zaklad je to co nechce, pit, odsavat... a davat lieky na nadchu, kasel... ak teplota neprejde u nas za 3dni, tak u mna je to smer dr... (teraz minimalne by som volala a dohodla sa). KEd tak pit caj sa da aj so zabavou :D so striekackou z nurofenu :D

kiki68
11. okt 2023

@danielkadandy mne lekar povedal, ze ked po 3 dnoch klasiky doma nevidiet ziadne zlepsenie stavu, kasel meni napr intenzitu a charakter, tak jednoznacne k lekarovi. Oni uz vyhodnotia co s tym dalej.

danielkadandy
autor
11. okt 2023

@kiki68 uhm ale nemusis hned nasadit atb nie? Ze mozno poradia nieco ine davat ci?

kiki68
11. okt 2023

@danielkadandy nie, beru vzdy krv z prsta a podla toho. V Rakusku dostanes atb iba ked naozaj treba.

ivangeline
11. okt 2023

Ak je to virus,tak proste atb netreba.. aj u nas sople 2t..pokym to odide..

jaroe
11. okt 2023

@kiki68 tak u nás sa 3 dni choroba len rozbieha. Najprv jemne škrabanie v hrdle, potom tečie voda z nosa a tak. Ja by som povedala tak po týždni od začiatku choroby, že treba prípadne ísť. Nehovorím v prípade dlhotrvajúcej horúčky, teploty, samozrejme.

kiki68
11. okt 2023

@jaroe ja myslim to intenzivne stadium, nie sopliky. Take bezne virozy to je ok, ale ked napr dieta zrazu nevie vykasliavat a nic nezabera, ma teploty a mora sa to dokola bez vysledku, tak proste k lekarovi.

lilizzachy
11. okt 2023

@danielkadandy ak už týždeň kašle išla by som k lekárovi nech ho minimálne popocuva...u nás boli týždeň sople potom 3 dni kašeľ potom sa už v noci dusila a nakoniec jej to sadlo na priedušky a berie antibiotiká. Pre kľud v duši by som išla k lekárovi, nech ho popocuva ak sa už týždeň stav nelepsi.

sisaka
11. okt 2023

K lekárovi ak 3 dni sú teploty nad 38 a neklesajú, alebo ak by som videla že ma zapálene mandle s hnisom. Čo napríklad môj mladší 15 ročný ešte v živote nemal. Keď dieťa malo len nádchu a kašeľ som nikdy neriešila, posilnila som imunitu vitamínmi, pripadne dala niečo na nádchu a kašeľ a vždy to prešlo. V podstate tak isto ako u dospelého človeka.

danielkadandy
autor
11. okt 2023

@sisaka zvysenu mava max do 37,6

sisaka
11. okt 2023

@danielkadandy neviem, aké malé je dieťa, ale písala si, že tento rok už niekoľko krat bral atb, tak už máš predstavu aký priebeh máva choroba u tvojho dieťaťa. Napríklad tu som čítala, že dieťa začne nádchou, potom kašle a za týždeň ma z toho zápal priedušiek. Moje dieťa dostane nádchu, 3-4 dni ma nádchu, potom sa pridruži kašeľ a za týždeň, najneskôr 2 je zdravý. Každé dieťa je iné a inak reaguje na choroby, ak sa ti niečo nezdá radšej k lekárovi a nechať vyšetriť ako skončiť so zápalom pľúc

pink_lady
11. okt 2023

Ak sa nelepsi, choďte k lekarovi.
Ja už musim hned, kedze při malom zakaslani mi volaju zo školy že "strašně kašle" ale ospravedlnenky od rodica neakceptuju 🙈

tianna
11. okt 2023

@danielkadandy ja nechodím lekárovi takmer nikdy. Bola som len keď bol kašeľ ozaj hnusný, neutichal cez 2 týždne alebo horúčky viac než 3 dni nad 38,5.

tianna
11. okt 2023

@kiki68 fúha a potom že sú pediatri preťažení 🙄🙇🏼‍♀️ u nás kašeľ bežne 2-3 týždne, poriadny.. napriek tomu to bolo u najstaršieho syna (ten máva kašeľ najhorší a najdlhšie) na ATB len raz. Chvalabohu za našu pani doktorku ktorá vie posúdiť stav aj bez toho aby sme tam museli chodiť s každým soplom 🙂

kiki68
12. okt 2023

@tianna a to mas 2-3 tyzdne dieta doma na nejakom sirupe?

tianna
12. okt 2023

@kiki68 nie, sirup dávam až po cca 5 dňoch. Nechávam max. týždeň, akonahle začne vykasliavat nechám ešte cca 2 dní a nechám odozniet. Čo by lekár spravil si myslíš? Keď to nie je na ATB? Len by sme v čakárni chytili niečo ďalšie.

tianna
12. okt 2023

@kiki68 napríklad aj na teplotu dávam len keď je nad 39, aj to väčšinou len jednorazovo.

maciatkolulu
12. okt 2023

@kiki68 neviem kde,ak teda alwkarka ubnas dáva ATB ako cukríky....a crp robí snáď iba klasický,keď prídu výsledky do týždňa. Celkovo lekári veľmi radi dávajú ATB . A aj PN. Takže záleží od doktora,miesta atď,ale globálne,že v Rakúsku nedávajú,som sa úprimne zasmiala. Malého kamaráti veru viac ako môj zje cukrikov a vždy je to to isté,doktorka povedala.

danielkadandy
autor
12. okt 2023

a ked mu cely ten tyzden vyskakuje aj zvysena teplota tiez nic nedavas? Ja uz len zato bg som asi sla nech ho popocuva aby na priedusky nesadlo...ci zvysenu teplotu pri kasli a soploch neriesis u deti?
@tianna

tianna
12. okt 2023

@danielkadandy nie, no je pravda že u nás väčšinou teplota vyskakuje do 5 dní. Imunita potrebuje bojovať a dávať hneď lieky proti teplote si myslím správne nie je. No to už samozrejme je na každého zodpovednosti ako sa rozhodne. Ja mám výhodu že mám sesternicu lekárku, teda telefonicky zvyknem s ňou konzultovať a teda tieto veci som si už za tých 11 rokov materstva nejak odsledovala a zároveň zapamätala 🙂