Hladala som podobnu diskusiu, ale nenasla som (no mozno som hladala zle, ak taka existuje, kludne ma navigujte).
Rada by som podiskutovala a vymenila si skusenosti, ak mate doma dietky, ktore potrebuju redukovat vahu. Uvitala by som nejake prakticke tipy, ktore u vas funguju, nie vseobecne teorie, tie ovladame asi vsetky. Je to beh na dlhu trat, mam pocit, ze urobime jeden krok dopredu a potom dva kroky dozadu a takto stale dookola.
Pripadne by som bola aj za vytvorenie skupiny, co vy na to?
Mala som taky isty problem so synom. Uz sa aj hanbil vyzliect na plazi do plaviek. Teraz? Vyzera fantasticky. Ako som to riesila? Chcela som aby zacal cvicit? Makala som vo fitku s nim. Zo zaciatku som mu aj platila mladeho fesneho trenera - bol mu motivaciou. Chcela som aby sa lepsie stravoval? Prekopala som jedalnicek celej rodine. Vsetkym nam to prospelo. Aj dnes, pride zo skoly ku mne do prace a ideme behat. Takto sa to podarilo nam, pekne spolu 😉 .
@sintra Detičky by mali chudnúť hlavne vďaka pohybu, pridať nejaké denné aktivity (podľa veku), cez víkend dlhšie prechádzky hravou formou, zapojiť fantáziu 🙂 aby sa nenudili, tešili.
A menšia úprava jedálneho lístka, hlavne pravidelnosť, postupne naučiť dieťa na zeleninu, ovocie, zdravé sladidlá. Namiesto plnotučných mliečnych výrobkov - polotučné, to si dieťa naozaj ani len nevšimne. Žiadne kupované sladkosti, keď, tak zdravšie a menej kalorické (príp. sušené ovocie). Žiadne malinovky, radšej riedené 100% ovocné šťavy atď. atď.
Koľko má rokov? Kde vidíš problém, keď sa vám nedarí?
deti nemaju co chudnut. Treba sa od malicka zdravo stravovat a mat dostatok pohybu. My behame sutazne cela rodina a dvaja starsi hraju v klube futbal, cize to co zjedia aj vybehaju. A chodime von v kazdom pocasi. Telku nepozerame, pocitac mame len muz a ja, deti vlastne nemaju. Ani ziadne konzoly atd. Cize ich to ani nelaka hrajkat sa. Pri velmi zlom pocasi ideme na plavaren alebo na indoorihrisko.
Ak ma dieta nejaky zdravotny problem, musi brat lieky z ktorych pribera atd., tak to treba konzultovat s lekarmi. Ale ak je uplne zdrave dieta tucne (nevravim trochu silnejsie, lebo geny neoklames, ale fakt ze tucne), tak to je len zle stravovanie a nedostatok pohybu. Takze by som zacala tam: strava a pohyb.
Mam podobny problém. 5-ročnú dcérku,ktorá mi od malička priberala viac ako mala. Doktorka sa vzdy zasmiala,že aká baculka a nič neriešila, tak som si myslela že je to normálne. Neskôr mal každý dotaz: Veď z toho vyrastie...Na svoj vek je dosť vysoká,ale aj pevná. Má cca 128 cm a 30 kg. Stravuje sa v škôlke, po škôlke chodíme von, pohyb má, aj sa bicykluje na ulici,ale postava sa jej nemení. Preto aj mna zaujíma táto tema..Ešte dodám-krotíme ju so sladkostami, ale problém je hlavne ak ideme na naštevu a teraz tam všetko povykladajú a ona si samozrejme dá.. ☹ Boli sme aj na vyšetrení na endokrynologii, zväčšená štítla žlaza sa nepotvrdila.
z vlastnej skusenosti...teda, z velmi blízkeho okolia...viem, ze treba zacat u rodicov. Zmenit im myslenie, priznat si problem, prestat sa vyhovarat na ön/ona je len pevna, on/ona z toho vyrastie...NIE, ked ma dieta nadvahu a nie je to zdravotna indikacia, tak je to chyba nas, rodicov. A je na nas sa s tym problémom vysporiadat. Treba si prestat mysliet,k ze tym, ze obmedzime, pripadne uplne zatrhneme sladkosti, dietatu ublizujeme, ze ked mu nedame duplul robime mu zle...
@lorela Praveze ziadne light produkty. kazdy dobry lekar ti nikdy neodporuci light produkty. My kupujeme len plnotucne mliecne vyrobky. Ani jedno dieta nie je tucne. A to maju nabeh z muzovej strany. V jeho rodine maju v genoch byt plnostihly. Aj moj muz by bol ako brav, keby pchal do seba vsetko mozne a intenzivne nesportoval. A kedze toto vsetko vieme a nasi dvaja mladsi maju aj jeho stavbu tela, tak robime vsetko preto aby sme sa cela rodina zdravo stravovali a aby deti mali od kolisky vztah k intenzivnemu a pravidelnemu pohybu.
@lubkavargova1 ziaden nezdravy trend ani detska anorexia, jednoducho deti, ktore maju evidentnu nadvahu.
@sintra si ma predbehla. Nad zalozenim skupiny uvazujem uz dost dkho, len je problem najst moderatoeku 🙂 mame tento priblem, dcerka jemobezna, uz aj nasa dr nas upozornovlal ze ma nadvahu a je potrebne schudnut. No mala je hrozny jedak, ta by zjedla aj kince s makom, kebyze ju necham. Obavam sa co bude ked nastupi do skoly.
@lorela co sa tyka stravy, sladene napoje sme uz davnejsie vyradili, iba rano pije caj osladeny mierne medom. Sladkosti redukujeme, nahradzame ovocim ako sa len da, ale aj to ma vysoky obsah cukru, takze to nie je velmi efektivne riesenie.
Klucovy je unho nedostatok pohybu - na ziaden sportovy kruzok ho nedostanem, skrz jeho povahove specifika (nechcem to tu rozoberat), prirodzeny vztah k sportu nema, to ma bohuzial po mne, ja som si vztah k pohybu nasla az v dospelosti.
@sintra chapem to. Trosku som sa asi zle vyjadrila.
@yanni ale to ja vsetko viem moja mila, preto mi nepis vety typu "deti nemaju co chudnut".
Hladam rady od niekoho, kto tento problem riesi a denno denne prekonava, nie od niekoho, kto nevie, o com je rec.
Sory ak som sa ta dotkla, mozno som to napisala tvrdo, ale nejde o utok ani nie som dotknuta, jednoducho len chcem prakticke tipy a rady do kazdodenneho zivota, napriklad prave ako motivovat k pohybu dieta, ktore k nemu vztah nema.
@evelina86 velmi podobne u nas. Syn nema zatial vyraznu nadvahu, je od malicka velmi vysoky na svoj vek, ale to mame v rodine (momentalne 8 rokov, 145 cm, cca 45,5 kg), ale kedze problemy s nadvahou sa u nas v rodine vyskytuju casto (ja sama som ako decko bola bacula, neskor som schudla, ale za cenu zdravotnych problemov ktore som musela potom riesit, momentalne si uz niekolko rokov drzim normalnu vahu) a pozorujem cca posledne tri roky, ako sa mu tuk vo zvysenej miere uklada na bruchu. Chcem to riesit teraz, nie ked bude mat vyraznu nadvahu a bude z neho tucko.
@sintra S ovocím opatrne, je zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, no je to zdravá sladkosť. Denne 2ks ovocia je primerané množstvo. A môžeš uprednostňovať menej sladké druhy (napr. jablká, citrusy, v lete melóny, bobuľové za hrsť).
A čo tak prechádzky vo svižnejšom tempe, futbal na ihrisku, tenis (kým počasie dovoľuje) 3 - 4x do týždňa, cez víkend ľahšia turistika? Čiže spoločne trávený čas, nemusí ísť vyslovene o navštevovanie športových krúžkov.
O čo menej pohybu, o to viac si bude treba dať záležať na stravovaní. Dieťa je však vo vývoji, takže opatrne smerom ku vyváženému a racionálnemu jedálničku.
@sintra chyba bola uz v tom, ze ste tie sladene napoje vobec zaviedli. My pijeme len vodu. Caj chalani piju len v zime alebo ked su chori a to neosladeny. Obcas k obedu urobim jablkovu stavu silno zriedenu s vodou. Na ranajky a veceru piju za hrncek mlieka.
Sladkosti kupujem minimalne. Niekedy nepytaju ako je tyzden dlhy. Obcas, hlavne ked sme niekde na cestach, na vylete atd. nabalim Doppelkeks. Inak ziadne medvediky, cukriky, cokolady. NIc. Raz za cas upeciek kolac, muffiny a pod. zo spaldovej muky. kazdy recept prisposobim. Cukrom cesto len potrasim. Ja som zistila, ze ked maju vela sladkeho, hlavne na vianoce a velku noc, su ako z divych vajec. Takze sladke nehrozi. Inak sa stravuje uplne klasicky. Nic im nezakazujem. Ale vzdy musi byt zelenina. Jednoducho vyvazena strava. A mozu zjest kolko chcu. Ale medzi ranajkami, obedom a vecerou uz nic nie je. Popripade len ovocie (hlavne jablka), zelenina alebo biely jogurt. Iny ako biely jogurt nekupujem. ked chcu, mozu si dat s domacim lekvarom. Inak ziadne podobne sr...ako pribinacik atd. nekupujeme. Tvaroh ked chcu vyslaham s ovocim. Puding uvarim s minimom cukru. Gris robim bez cukru.
Ono je to ako so vsetkym. Cukor je tiez droga. Podobne ako cigareta a alkohol. Telo je na to naucene a pyta si viac a viac. Najlepsie s tym ani nezacat.
@sintra my sme malu zapisali na tanecnu. Chodieva tam 2x do tyzdna. No pretrhnut sa tam nejdu 😝 mala je od narodenia pohodlne dieta. Nema potrebu pobehovat, lietat, skakat. Radsej si sadne a bude kreslit, strihst, malovat. Manzel ju brava na bike, alebo idu plavat. No dcerka je hrozne divat sa, co dokaze dieta robit pre sladkost. Mame v rodine cukrovku, cize o to viac sa snazime stravovat zdravo, nesladime cukrom a nekupujeme bielu muku a pecivo. Pecivo ako take sme vysadili uplne. Sladkosti ziadne, radsej nieco upeciem. Aj to velmi malo. No kila nasej dcerky sa stale drzia, ba co viac za leto pribrala 2 kg. Stitku ma v poriadku. No nasu dr. napadli, ci nema alergiu na nejsku potravinu.
@sintra vyhod prilohy. Ja napriklad k masu (kludne aj reznu, aj ked teda vyprazam vyslovene raz za pol roka) podavam ako prilohu salat. Nestazuje sa ani manzel, ovela menej je po obede clovek unaveny. A salaty su krasne, farebne, vyzera to velmi pritazlivo na tanieri. Z masa preferujem na prirodno, syn trebars zboznuje peceneho lososa, alebo bravcovu panenku pecenu v susenej sunke. A k tomu spominany salat. Takisto obmedz pecivo (u seba som napriklad vylucila uplne a nechyba mi vobec), pripadne aspon nahrad celozrnnym. Na veceru si trebars syn navala plny tanier sunky (vysoky obsah masa, odporucam LIDL), syra a paradajky + uhorky. Bez chleba.
@yanni dobre, ale pochop, toto ja vsetko viem. Syn je vleky jedak, jest mu velmi chuti. U nas neexistuje take, ze medzi ranajkami, obedom a vecerou nic nie je. Syn by mi zozral hlavu s prepacenim. Na jednej strane to chapem, lebo on fakt velmi rastie, takze tu energiu asi potrebuje. Na druhej strane ma to desi, lebo casto za cely den poje podstatne viac, ako ja, dospela osoba, a to ma len 8 rokov.
Sladkosti nekupujem ani ja. Mame ich doma, len ked nieco dostaneme a to velmi prisne redukujem mnozstvo - priklad - jedna kocka cokoladky, jeden cukrik a podobne. Skor radsej raz zacas nieco upeciem, bez cukru a muky (ja sa stravujem podla zasad paleo)
ESTE JEDNU MODERATORKU POTREBUJEM
Ahojte, tak sa bohužiaľ pridám 😝 Naša najstaršia dcérka má 6 rokov, 132 cm a takmer 33 kg. Je strašný pažroš, pripadám si už ako policajt...ona je aj dosť pohyblivá, v zadku má nasolené ako sa vraví, sama o sebe je aj statná ale túčik sa jej už začína ukladať 😖 chodí dvakrát do týždňa na tanečnú a raz na tenis..ale nejak extra to na nej nie je vidieť.. Prosím vás, dajte mi dajaké tipy čo jej zabaliť na desiatu do školy...ostáva tam do tretej a nechcem jej dávať pečivo..tak aby sa jej to nepokazilo a aby aj najedená z toho bola...
trosku by som upresnila vekove rozhranie..aby nedoslo k nepochopeniu. Lebo do urciteho veku deticky priberaju , potom sa natiahnu, a potom to opat priberaju...a aby to nedopadlo ze sa podporuje nejaky nezdravy trend alebo nieco take 🙂