Čaute mamičky, ako keď som bola malá nepamätám, aby keď niekto z rodiny mal herpes tak ho mal len on.... Ale teraz mam strážiť mojej sestry bábätko a moj 2r syn má herpes. Tak nevieme, či to je dobrý nápad... Chorý bol minulý týždeň, teraz už len odkasliava... Proste viac ako týždeň je uz len prechaldený a uz nie je infekčný len sa mu dnes ráno vyhodil herpes...
Môže ho dostat a pre bábätká je nebezpečny ale keď dáš pozor aby neprisli do kontaktu, nech ho tvoj syn nechytá, nebozkava, nepodáva mu hračky....
Treba dodržiavať hygienu, nech k bábätku nechodí a ty si vzdy poriadne umy ruky po hre so synom, nemuckaj ho atď. Ja mávam veľmi často herpes, dokonca už v pôrodnici sa mi vyhodil, hned ma aj upozornili, že treba byť opatrná, neobjimam vtedy decka, dávam si fakt bacha a kojim s ruskom radsej
Nie je vzduchom prenosny,iba kontaktom,takze ak zabezpecis aby sa ho maly nechytas ani nic bude ok. Ani spolocne hracky nedavaj babatku chytat,lebo si ich moze dat do ust. Pre babatko je herpes velmi nebezpecny. Moj mladsi dostal herpesovu anginu ale bol starsi od mojho brata ked spolu skladali kocky,brat mal herpes a maly daval vsetko do ust😅
ja som mala herpes po pôrode a malý to nedostal, dávala som pozor, aby som ho nebozkávala.
tak ako baby odporucali, hygiena je najdolezitejsia - naozaj davat pozor aby syncek babatko nechytal zvlast za ruky (babatko si ich strci do pusy, do oci, do nosa) a tiez na tvari a odhalenej kozi. Ruky casto teplou vodou a mydlom umyvat, zvlast uteraky. Herpes u babatka nie je sranda, ine je ot u dospeleho a vacsich deti. A herpes liecit - Zovirax, Vectavir, pridala by som aj vitaminy (idealne B a C).
Všetko, čo tu ženy uviedli je pravda, len neviem, či vám to bude stáť za tie nervy byť neustále v strehu okolo bábätka. Nakoľko 2r. to až tak nepochopí prečo sa nemôže "hrať" s bábätkom, keď pre neho to bude tak zaujímavé a lákavé.
@tamvtme
@katren dievcata citate s porozumenim? nechytat, to je vsetko, teraz ked mate vy alebo niekto z vasej rodiny herpes ho vyhodite pred byt? normalne zasnem, aki su ludia teraz ...
moj muz ma herpes tak 6x do roka, deti myslim ani nemali a ja mam tak raz za 3r ked mam horucky 40ky a to v nose. Zakladna hygiena a netreba stresovat.
este mi napadlo ze ja som moje deti ucila vzdy babatka hladkat za nohu alebo po hlavicke, nikdy nie tvar a ruky ( bezohladu na herpesy, je to cast ktoru si babatko olizuje)
@adriannasvk ne nepôjde k nej... Lebo akurát pôjde spať... Ja len 2h budem pri nej maximálne, potom sa už vráti jej mamka, len teraz nás ráno napadlo aby sme nenakazili malu
mavam hepres cely zivot, nastastie moje decka to po mne nezdelili ani nikdy nechytili. Za mna su najlepsie tie nalepky na to, nebabre si to potom clovek stale a hoji sa to pekne pod tym.
Áno môže dostať. Treba dávať pozor aby mu nechytal tváričku, rúčky, nedával hračky.
To das v pohode,len nedavaj babatku nic co chytal maly,ty si ruky umy a hotovo😉
Ja viem trochu inak, od našej pediatricky. Ak má niekto herpes, dieťa môže /nemusí dostať 6.chorobu. Z ničoho nič vysoké horúčky 3-4 dni, 39-40... Nic, len horúčky a potom vysyp. Mali sme, nechápala som z čoho. Dr.sa pytala, ci nik z detí alebo dospelých nemal herpes. Mal... Nikdy bábätko/malé dieťa nebozjavali, ale prenos v rámci domácnosti bol...
Píšem, že môže a nemusí. Vždy je to o imunite, ale riziko je. Mali sme aj situácie, ze herpes bol, a bábätko žiadne horúčky nedostalo...
ja by som bola opatrná, malé bábätká nemajú imunitu vyvinutú, môže dostať aj zápal mozgu či mozgových blán. herpes sa prenáša aj kvapockami. neriskovala by som.
robila som operku, mala som 14 mesačného a davala som si akurát viacej pozor aby som sa nedotykala ust, aby sme náhodou nepili nejedli z toho istého a samozrejme žiadne pusinky. Všetko ok, nic nechytil
co ma herpes s babatkom? nech ho nebozka a umyva si ruky, herpes nie je ebola