Potrebujem poradiť. Dnes som bola s malým u doktorky, lebo sa ráno zobudil a trošku pokašliaval. Prišli sme domov a mal už zvýšenú teplotu. Dala som mu čípok o 2hej. Večer o 6tej mal skoro 40 teplotu. Musela som mu dať další cipok, lebo ďalšie 2 hodiny by nevydrzal. Nemôže sa mu nič stať? Čo mám vlastne robiť?
Pravdepodobne mu idu aj zuby.
A ešte jedna otázka, keď budem cítiť v noci, že má teplotu, tak ho mám zobudiť alebo nechať spat?
@dominika0126 ja by som s nim urcite isla na pohotovost. 40tky teploty nie su zo zubkov a kasel tiez nie.
Má atb predpísané, aj na kašeľ lieky.
@dominika0126 pokial ma atb, tak treba vydrzat, zrazat teplotu a ak by bola stale taka vysoka, zajtra urcite konzultovat s lekarom.
@luliu ja si myslim, ze pohotovost je pre kazdeho choreho, toboz pre male deticky. Nesla by tam so soplikom, ale vysokou horuckou. V minulosti takto chodil lekar normalne domov, si to este pamatam ako dieta. Poznas pojem febrilne krce? Ale ma antibiotka, tak to je super a myslim, ze bude dobre. Moc drzim palce, nech je rychlo opat zdravy.
Mnohe detske lekarky hovoria, ze sa chodi az s teplotou, ktora trva 3 dni. Ako zdravotnik vies, ze teplota moze byt prospesna, lebo sa burcuju imunitne odpovede organizmu. Po dnovej teplote sa nechodi k lekarovi. Treba ponukat tekutiny, antipyretika, ochladzovat vlaznou vodou,sledovat vedomue,vetrat...
@ls85
Ale nehádajte sa tu pre koho je pohotovosť. Veď som prosila len o radu. Jasne, že keď bude veľmi zle, tak tam pôjdem, aby som sa ubezpečila. Veď má len rok, viete ako veľmi sa oňho bojím? A vy na miesto toho, aby ste poradili mi tu píšete takéto veci. Veď sa niekedy trochu zamyslim nad tým, čo píšem.
Ďakujem za rady.
@dominika0126 uplne ta chapem, ja sa o toho mojho tiez neskutocne bojim. Drzte sa! Bude v poriadku! Ma antibiotika, horucka mu klesne a bude opat v poriadku🍀🍀🍀
40-tky teploty zo zubov kľudne môžu byť ... môj mladší brat mal pri každom zube teploty cez 40 st. ... krátkodobo sa môžu lieky od teploty panadol/nurofen striedať po 3 hodinách ... rozkroj citrón a natieraj mu stopy, lýtka a slabiny citrónom, stiahne mu teplotu.
@dominika0126 ja som mojej zvykla dávať zábaly. ale nie priamo na telo. na telo urobila som "sendvič". suchý uterák, mokrý-studený uterák a opäť suchá plienka alebo tenký uterák. na to som ju zabalila tak, aby bola prekrytá len oblasť srdca dookola - čiže už nie do oblasti ľadvín, prakticky mokrá plienka alebo uterák bol široký len cca 10 cm. na tento sendvič som ju položila, obalila okolo hrudníčka a pozakrývala poriadne perinami. spočiatku som zábaly menila po 7-8 minútach, keď trošku klesla teplota po 10-15 (podľa teploty). môj rekord bol tuším 2-hodinové zábaly :( tiež vedela teda poriadne teplotovať. a žiaľ, moja veľmi málo pila. ak ti chlapec pije, len lej doňho tekutiny. moja nechcela, o to ťažšie to šlo dolu. mnohokrát skončila v nemocnici na infúzii práve pre dehydratáciu :(
držím palce, možno pomôže aj skúsenosť so zábalom.
ešte sme skúšali aj nastrúhaný zemiak do ponožky, ale u nás to vôbec nikdy nezabralo (skúsila som možno 5x pri rôznych chorobách aj teplotách...)
@dominika0126 mozes striedat Paralen a Nuforen po 4 h, prosim Ta, prestuduj si letak a vyrataj si davku podla vahy, nie veku, lebo ho poddavkujes. Na krabicke je uvedene najnizsie mozne davkovanie. Pri vysokej horucke davam to najvyssie mozne davkovanie. Ja si to nikdy nepamatam, ale furt to pocitam. A dalsia vec, mozes davat aj zabaly, ked je tak vysoka teplota. Ak je to bakterialne, ATB zaberu tak do 3 dni, bude dobre. A casto aspon po duskoch ponukaj vodu alebo prsnik, podla toho, ci dojcis. My sme s prvorodenym ako 9 mesacny skoncili na infuziach, lebo nechcel pit. Do 3 dni po zavodneni bol fit, mal len nejake sopliky, virozu. Ale napriklad uz s tretim dietatom to bolo lepsie, chory bol tiez ako 9 mesacny a dali sme to fajn. Drzim palce 🙏
@dominika0126 pokiaľ mu ide zničiť teplota na pohotovosť by som zatiaľ nešla. Kombinuj napr paralen cipok a nurofen sirup po 4 hodinách. Nedávaj ten istý liek. A dávala by som aj fenistil, aby nedostal z teploty kŕče
Ďakujem za rady. Dojčím momentálne na požiadanie a vody mi vypije veľmi veľa, s tým nikdy nebol problém. Len s tými zabalmi to nejako bolo. Studené ruky nemôžu byť, ak chcem robiť zábal sa mi zdá :/ ale to by nevydrzal. Po cipku klesla teplota
@dominika0126 nurofen a Paralen môžeš striedať každé 3h. Rovnaký liek najskôr po 6h. Teplotu treba merať aj cez noc a podať liek ak bude treba