Kašeľ a škôlka

2. okt 2023

Ahojte, zaujíma ma či dávate deti PO chorobe, ktoré ešte kašlú a majú sopeľ do škôlky. My sme po kovide, syn nebol v škôlke 10 dní. V piatok pediatrička povedala, že už môže ísť do škôlky aj keď má stále kašeľ a sople. Kašle hlavne preto , že vykašliava hlieny, ktoré mu zatekajú. So soplami sa budeme trápiť ešte minimálne dva týždne , u neho je každý sopel beh na dlhú trať kvôli problémom s nosnými mušľami . Ráno som ho vzala teda do škôlky, v šatni sa do mňa hneď obuli rodičia, že je chorý a nemá byť v škôlke. Učiteľka ho v pohode prebrala, nemala žiadny problém keďže som predložila papier od pediatričky, že už nie je infekčný a môže ísť do kolektívu. Ako ja by som si ho doma nechala kľudne , ale pediatrička mi už potvrdenie nedá a ja mu môžem ospravedlniť Max 7 dní do mesiaca.

kacena4
2. okt 2023

a? co ocakavas tu? mala si to riesit v skolke s rodicmi a vysvetlit im ze dieta nie je uz infekcne a ze mas potvrdenie od dr.

thereisabear
2. okt 2023

Ja som nedávala, ale učiteľka len mávla rukou, že to je v pohode a chodia aj tak deti. Tak veľký význam ho tam nedávať vlastne ani nemá...

autor
2. okt 2023

@kacena4 prvá veta " zaujíma ma či dávate deti PO chorobe, ktoré ešte kašlú a majú sopeľ do škôlky". Zaujíma ma ako to majú iný. Nejaký problém? Či môžme diskutovať len o tom čo sa tebe páči?

ivkav5
2. okt 2023

Ja sa na jednej strane nečudujem ani rodičom, keďže v dnešnej dobe x rodičov posiela do škôliek a škôl aj choré deti a tvária sa, že im nič nie je, prípadne že “prechladli” alebo majú alergiu a podobné výhovorky…sama mám v okolí asi 5 mamičiek, ktoré majú permanentne choré deti a každy sa z nich už smeje, pretože sa len vyhovárajú a hovoria buď, že sú už po chorobe alebo sa stále vyhovárajú, že dieťa je alergik, pričom každy príčetný človek vidí, že to je od alergie na míle vzdialené 🙈 takže chápem tých rodičov, ale na druhej strane, ak ste naozaj po chorobe a nemôžeš už dieťa ďalšie dni nechať doma, tak to len treba rodičom vysvetliť, že už bol 2 týždne doma a ešte možno aj mesiac bude mať nejaké “následky” 🤷‍♀️

zuzubb007
2. okt 2023

Ja som nedavala, pretoze kasle z nejakeho dovodu ak zatekaju sople moze to udriet na priedusky atd. budu vonku atd. kasle a siri bacile vsade a do toho chyti daco dalsie v kolektive, ako chapem vytocene mamicky tiez ma to hneva

hennyinnsbruck
2. okt 2023

Ano davam. Nenecham vam ju este rok doma po chorobe, u nas v skolke to neni problem.
Riadim sa skolkou , nie rodicmi i ked u nas sme vsetci rodicia na rovnakej vlnovej dlzke.
Taky kasel po chorobe moze pretrvavat este dlho.
A ked mas Papier od lekara neni o com👌🏻👌🏻

tanyan
2. okt 2023

Akonáhle bola dcéra plne životaschopná, tak išla do škôlky. Ona dokašliavala niekedy aj mesiac po chorobe. "Alergické" priesvitné soplíky neberiem ako chorobu, ale len snahu sliznice o zvlhčenie - alergia, suchý vzduch a podobne.
Záleží však aj od dieťaťa či si tie soplíky vie utierať a či pekne fúka. Ak si ich totiž nechá celý deň zatekať, tak si akurát zarobí na ďalšiu chorobu.

sapetka
2. okt 2023

Ano. Dala by som.

pribinak
2. okt 2023

Otec dieťaťa si nemôže vziat pár dni volno? Alebo babka? S pediatrickou by som komunikovala že dieťa sa evidentne necíti dobre
Čudná doktorka

autor
2. okt 2023

@tanyan on vyfúka pekne, ale kvôli tým mušliam sa mu tvorí o dosť viac hlienov a v noci mu to pozateká lebo keď spí nefúka...

@pribinak a načo mu bude? 😀 ja som doma , ale dieťa nemôže byť doma keď mu lekárka nechce dať dlhšiu ospravedlnenku.

januska12323
2. okt 2023

Kašľať po chorobe môže ale sople? Vie si ich vyfukat alebo bude utierať do rukáva?

januska12323
2. okt 2023

K tej ospravedlnenke - stačí 1 deň v škôlke a zase môžeš 7 dní ty.

pribinak
2. okt 2023

Nemáš jazyk? Idem k doktorke a poviem, nie je stále ok, nemôže ísť do MS. Pán otec nie je kompetentný? Ste rodičia, hádam viete komunikovat s lekárkou

autor
2. okt 2023

@pribinak veď som s ňou komunikovala, bola som tam na kontrole, zhodnotila zdravotný stav dieťaťa a povedala, že do škôlky ísť už môže. Ona jeho zdravotný stav pozná, vie, že zahlienenie u neho trvá minimálne 30 dní , a vie aj prečo. Ale doma ho nenechá aby zbytočne vymeškával keď nie je chorý . Čomu rozumiem keďže tento rok opakuje predškolskú triedu kvôli tomu , že minulý vymeškal viac ako 90%A nechápem na čo sem ťaháš otca dieťaťa.

fiafia
2. okt 2023

Je rozdiel ci po chorobe par x zakasle, alebo kašle ma ešte aj sople. A nie, nedala. Nieje fit, zatekajuce sople môžu udrieť na priedušky alebo uši. Ma oslabenú imunitu, ja napr som sa po kovide dávala dokopy asi mesiac. Mozno mu 10dni nestacilo. Ja ako rodic vidim ci je dieta v poriadku, ked nie ponjednom dni v zariadeni mozes ospravedlniť dalsi tyzden. Aby tam nechytil čosi ďalšie. Píšem to ako rodič co mal dieťa v škôlke viac doma choré ako tam.

abbey1
2. okt 2023

Nie, dieta som s kaslom a soplom do skolky nedavala. Ty mozes ospravedlnit opakovanie. Ziadne ze 7 dni za mesiac.
Neviem, ako je stare dieta a ako zvlada hygienu. Cize smrkanie, sople kade tade,....

slavomira236
2. okt 2023

To nieje 7dni do mesiaca to je 7dni v kuse..doteraz si mala papier od doktorky teraz mozes 7dni ty. A je novy mesiac ci nie?

slavomira236
2. okt 2023

Moj syn ked mal sople bol doma aj 3tyzdne

janage
2. okt 2023

A syn sa cíti ako? V noci sa vyspí dobre tak, aby mohol cez deň fungovať? Dokáže v kľude spať cez obed alebo kašle dusivo a ruší ostatné deti? Zvládne bežné skolkarske činnosti ako behanie, skákanie atď. Dokáže cez deň vnímať?

autor
2. okt 2023

@slavomira236 ja môžem len 7 dní do mesiaca, kvôli sociálke, na ostatné potrebujem papier. Minulý školský rok veľmi veľa vymeškal, kvôli chorobám. Dokopy bol v MŠ len 43 dní. Nebehala som s každým soplom k dr vtedy. Od lekárky mal ospravedlnenie len pri dlhších chorobách. Väčšinou v pondelok išiel do MŠ a v utorok bol už doma. Aktívna pani riaditeľka nás nahlásila , že si syn neplní povinnú predškolskú dochádzku bez toho aby sa vôbec pokúšala zistiť čo je vo veci. Teraz je už v novej MŠ ,ale ja si zbytočné problémy nebudem robiť . V domácnosti nás síce nenavštevujú , ale posudok zo škôlky si ešte pýtať budú.Cez leto sme doriešili lekárov. Potvrdili mu chronickú rinitídu aj mu operovali tie nosné mušle, on má výtok z nosa celoročne, ale takto po chorobe je to horšie určitý čas.

@janage je zdravý, v noci spí ako drevo, kašeľ má len ráno lebo vykašliava hlieny čo mu v noci pozatekajú. Myslím, že bežné škôlkárske aktivity zvládne, doma sme už fungovali normálne po troch dňoch keď prešla teplota. Preberali sme veci z pracovného zošita, ktoré mu dali v MŠ, hral sa..po piatich dňoch sme už začali aj na prechádzky chodiť. Všetko bez problémov.

babulkomale
2. okt 2023

@pribinak kde si vzala ze sa neciti dobre? Su deti, co maju kasel a sopel a aj tak lietaju cele dni a absolutne nie su unavene. Ja som bola hlupa ze som pri kazdom sopli nechala doma a ked sme prisli do skolky, tam tuberacke kasle a sople na kila.
Uz som s tym prestala. Ked nekasle v noci a ani nema teplotu, nie je malatny ale naopak plny zivota, ide.

beata_k
2. okt 2023

Nie, nedavam. Obzvlast ak ma sopel. Vie si sam fukat? Alebo ho prevezmes so zelenou svieckou pod nosom? Covid test si robila, ze nie je infekcny?

thoughtfulweirdo
2. okt 2023

Pokiaľ vieš, že bude kvôli iným problémom kašľať ďalších 30 dní, určite by som ho s tým nenechávala mesiac doma len tak. Potom po 2 týždňoch ochorie znova a zas bude 1,5 mesiaca doma?
Rodičom v šatni by som povedala, že toto rieši učiteľka a tá dostala papier od lekárky.

autor
2. okt 2023

@beata_k covid test robila doktorka. Nie je infekčný, zelené sople nemal ani počas pozitívneho testu. A nos si výfukať vie. Dokonca vie, že pri kašlaní a kýchaní za ústa nezakrývajú dlaňou, ale servítkou alebo sa kycha do záhybu lakťa . Nie je to dvojročné decko za ktorým treba behať s odsávačkou.

lilizzachy
2. okt 2023

Moja je teraz po chorobe, ešte občas zakasle keď spí . Po týždni a pol doma ide v stredu do škôlky.

simona20201309
2. okt 2023

Nie nedávam. Mňa nikto nepresvedčí že kašľať mesiac je úplne v pohode - kaslik po chorobe. A na alergiu sú lieky. Tak ak je to alergia, aj tá sa dá liečiť- brat lieky na alergiu.
Nič zlé nikomu neprajem, ale každý prechodeny soplik a kaslik sa vám raz krásne vráti.
Aktuálne leží na jyske 3r dievčatko s obojstranným zápalom pľúc..... mamička nás 2tyzdne presviedcala, že je ti len soplik z alergie a potom kaslik zo soplikov ...
Nevyjadrujem sa viac na tému soplik a kaslik v škôlke lebo by mi museli odstrániť účet.

simona20201309
2. okt 2023

A môj názor na pretrvávajúci kasel po chorobe - kde mam istotu a kto mi zaručí, že ten kasel je naozaj neškodný??? Co ak sú to pľúcne mykoplazmy? Co ak je stale infekcny, nedolieceny?... véd vieme ako dnes matky liečia svoje deti... s domácimi receptami, koľko krát ich ani lekárka nevidí, alebo vidí a rodič lieky ani nevyberie....
Zákon hovorí jasne - dieťa ktoré neprejavuje známky ochorenia. Pretrvavajuci kasel a tecuci sopeľ nie je znak zdravého dieťaťa.