Kakanie a blok u dvojročnej dcérky

simona92101
21. máj 2021

Ahojte,skusene maminy by vedeli poradit?dcerka zacala pred 2 tyzdnami s odplienkovanim,cikanie do nocnika jej ide super,pyta sa,ide aj sama na nocnik,od vcera aj na klasicke wc,aj vonku do travicky. Problemom je vsak kakanie,vsimla som si ze zacala zadrziavat stolicu.pyta sa aj kakat,chyta si zadok,povie ze tam ma hovienko a uteka na nocnik,sadne si ale akoby nevie/boji sa potlacit.takto ide denne aj 20x,aj ked s nou sedim,citame si na wc,nepotlaci.na spanok ma este plienku ale ani do tej plienky nekaka.nakoniec to vzdy skonci tak,ze sa vykaka do nohaviciek so slovami:joj plepac,hovienko🤷‍♀️. Vcera uz to tak vygradovalo,ze 3 dni nekakala.cely den chodila nervozna,chcela kakat a nic.dala som jej vlakninu do mlieka,vecer sa vykakala do nohavic.
Neviem,ako jej vysvetlit,ze moze aj kakat do nocnika,len musi potlacit.vsimla som si,ze kaka po stojacky.
Druha vec,ze odkedy zacala s odplienkovanim,obedny spanok zacala bojkotovat,aj ked ma bohaty program a je unavena,bud nezaspi vobec lebo robi cirkus,alebo az po dlhom zaspavani,a to potom by spala aj 2 hodiny.moze to mat suvis?
Dakujem za rady 🙏

bagre
21. máj 2021

no daj jej trochu času, myslím že si zvykne úplne. Len jej vždy povedz, že treba aby to kako skončilo v šerbli, presne ako keď ciká. Niketoré detičky to majú s tým kakom trochu zložitejšie...
Moje 2 deti sme odplienkovali naraz - aj cikanie aj kakanie. Žiadny problém. Tretí syn - cikanie v pohode, s kakaním neskutočné problémy. Zašíval sa a kakal do slipiek, potom len do plienky... zo začiatku sme mali trpezlivosť, ale potom sme spravili chybu /bolo veľa iných vecí na nás, ja problémy, rodinné/, a plus mal ísť do škôlky takže sme začali veľmi tlačiť. Výsledok bol ten, že kakal všade len nie do šerbla a nakoniec sme sa vrátili k plienkam na asi 3 mesiace a ešte ďalší rok boli radi keď kakal aspoň raz za 5 dní.
Najmladší syn sa odplienkovával pred rokom a tiež sa začínal opakovať scenár cikám do šerbla ale iné do gatí. Poučená minulosťou som ho nechala - vždy som mu len povedala, že to tiež má ísť tiež do šerbla. Ale ak sa mu aj stane nehoda, má prísť vždy povedať a prezlečiem ho. Po pár dňoch prišiel pocit víťazstva keď hnedô padlo do šerbla. A odvtedy je pokoj.
Veľmi dôležitá vec - nenúť ani v dobrom ju ísť sa vykakať, že potlačiť alebo tak - ono to má ísť samé. Dieťa nemá tlačiť /to len výnimočne pri občasnej zápche keď sa už inak nedá/. Skús to slovne vôbec neriešiť. Nepýtaj sa jej, nepripomínaj. Ak ti povie že jej treba, choďte , ak sa nepodarí - nevadí. Uvidíš čo urobí za pár dní. Možno len potrebuje aby sa jej to podarilo na šerbli - aby videla že sa to dá, aj keď je to iné.
Spánok - no môže ale nemusí to vôbec súvisieť. Môj má 3,5 a ak sa nevyspí je ako drak na okolie. Niekedy má obdobie pár dní že sa sám uloží, potom zase ho nedonútime ani keby sme ho priviazali. Každé moje dieťa sa rozhodlo prestať spať inokedy - najhoršia bola prvá dcéra v 9 mesiacoch - len v koči alebo v aute. Od roka nikde, čo ti poviem - ak som toto prežila, tak som vďačná za každý deň kedy moje deti spali

simona92101
autor
21. máj 2021

@bagre dakujem za nazor.ona je velmi sikovna,uci sa sama abecedu,vie pocitat do 10,pesnicky sa uci sama naspamat..ale je strasne energicka,a narocna.potrebuje pozornost,stale cosi robit,nezastavi sa.a tym padom je pre nu aj sedenie na nocniku strata casu.ked ide cikat,ide uz tak ze to ma na krajicku,cize sadne,a hned sa aj postavi.lebo este ked vstava tak docikava.musim ju striehnut,aby sa vycikala poriadne.a kakanie ju tym padom nebavi,lebo si musi posediet.s tym kakanim mala od babatka problemy, tak sa obavam ci sa neboji kakat..
A spanok to je tiez kapitola na dlhe rozpravanie,ona ked nespi cez obed tak je do vecera ako z divych vajec.potom nevie co so sebou,cika kade tade,vecer tym padom aj zle zaspava lebo je upistana..

bagre
21. máj 2021

@simona92101 o dôvod viac aby sa v prvom rade pravidelne vykakala /hoci spočiatku do gatí/ a aby sama zistila že aj to sa dá riešiť na šerbli. Ak pôjde vtedy keď jej bude už ozaj treba /čiže žiadne tlačenie a sedenie nasilu/, tak sa to podarí 😉 pamätám aký nadšený kričal môj syn že kakal /som vlastným ušiam neverila 😀 /

simona92101
autor
21. máj 2021

@bagre mne nevadi ani tak to,ze kaka do gati ale ze zadrziava.potom ma tvrde bobky,a samozrejme aj to vyprazdnenie nieje prijemne

gleep1
21. máj 2021

@simona92101 mna napadlo že existuje taký reflex
The esophago-rectal reflex seems to be conducted through the myenteric plexus from the esophagus down along the gut wall to the rectum, initiating rectal contractions. It is likely that these signals alarm the rectum for the entrance of new contents in the gut so that the rectum may evacuate its contents.
Ja som ho u dcérky využila raz keď som jej isla dať nočnú plienku a zbadala som ako trochu trčí hovienko a čakala som a ona tlačila a tlačila a nič, nešlo. Dala som jej napiť z prska a hneď na to pekne nad záchodom sa hneď na to vykakala.
Mne príde že ta tvoja by chcela, ale nejde jej- tak keď bude na nocniku skús jej dať niečo malé na papanie alebo vypiť mliecko, aby sa reflex aktivoval, mohol by jej pomôcť. A inak ako písala bagre hore, určite na ňu netlač nedávaj na javo že by nejako zlyhala a podobne. Všetci sa to raz naučia a tvoja dcérka nebude výnimkou 🙂

bagre
21. máj 2021

@simona92101 chápem,zažila som 😧 skús minimalizovať akýkoľvek tlak okolo vecí so šerblom, ani to nerieš že aby nemala tvrdé. Teda myslím slovne. Nechaj to na ňu, povedz jej že je to normálne tam kakať a že sa naučí. Všetci sa naučili. Aj tu platí že menej je viac 😊