K akému psychológovi ísť v 14. rokoch?

bebe58
29. jan 2022

Mám 14 a neviem či bude lepšie chodiť k detskému psychológovi alebo k normálnemu, nemám skúsenosti ani s jedným. Mám skúsenosti s CPPPaP kvôli tomu, že som integrovaná takže neviem či to mám brať ako skúsenosť. Nebola som tam asi 2-3 roky, lebo je covid... Dlho nad tým rozmýšľam, lebo už od začiatku roku 2021 mám niake problémy a teraz sa to zhoršilo. Keď som išla ku doktorke na konzultáciu kvôli rehabilitáciám. Skoro celú dobu tam hovorila o tom, ako na mne vidí, že som uzatvorená a, že mám úzkosti a depresiu. Rozmýšľam nad tým už asi mesiac, lebo sa necítim dobre psychicky a už aj fyzicky.

kacena4
29. jan 2022

ak mas 14r ries to s rodicmi nie na MK. a psycholog je psycholog robi deti aj dospelych. psychiater sa deli na detskeho a dospelackeho. drzim palceky

mamina0078
29. jan 2022

Detský je to isté ako normálny. Jediný rozdiel, že normálny nemusí zobrať deti do 18. a detský nemusí zobrať dospelých nad 18. Ale v tvojom veku by som to riešila so školským psychológom alebo rodičmi.

bebe58
autor
29. jan 2022

@kacena4
@mamina0078
Ďakujem nevedela som, že je to isté. Mame som minulý rok povedala, že sa necítim dobre a jej odpoveď bola, že som na to moc mladá a, že to nič neni. Bola aj so mnou, aj u doktorky takže počula celý rozhovor a videla, ako je mi nepríjemné, keď o tom doktorka rozpráva. Tak týždeň dozadu ma mama našla, ako plačem v kúpeľke a ráno mi s otcom chceli už prehľadávať mobil a vyčítali mi, ako im nič nehovorím. Školského psychológa nemáme jedine školského špeciálneho pedagóga alebo výchovného poradcu. Ku školskému špeciálnemu pedagógovi chodím už 8 rokov, ako ju poznám tak by povedala, že je to sprostosť, že by si to všimla. A so školou to nechcem riešiť vôbec, lebo by to každý učiteľ otočil proti mne. Nikomu nič nevyčítam proste si myslím, že by bolo dobre ísť za odborníkom, ale nie som si istá.

luccija
29. jan 2022

@bebe58 určite chod a zdover sa znova doma.Pediatricka by Ti vedela niekoho odporučiť

bebe58
autor
29. jan 2022

@luccija Asi to bude jediná možnosť. Ďakujem

mpg
29. jan 2022

Pediatrička by mohla vypísať výmenný lístok na vyšetrenie k psychológovi. ale dá sa ísť aj k súkromnému, tam sa objedná a keď nemá 18 rokov tak v doprovode matky. U súkromného sa platí.

bebe58
autor
29. jan 2022

@mpg A musí byť rodič celú dobu pri každom vyšetrení?

matabb73
29. jan 2022

Rozdiel medzi detským psychológom a pre dospelých nie je žiaden. Niektorí dokonca liečia aj deti aj dospelých. Moj syn k takej psychologičke chodil. Na prvých vyšetreniach som bola s ním a na terapie už chodil sam, ja som čakala vonku. Mal vtedy 12 rokov. Ak cítiš, že to potrebuješ, tak tam choď. Tvoja pediatrička by ti mohla odporučiť kam ísť. Môjmu synovi to veľmi pomohlo.

bebe58
autor
29. jan 2022

@matabb73 Budem sa snažiť o tom porozprávať s mamou a snáď nepovie, že to nemám preháňať. Ďakujem za radu, nech sa vášmu synovi ďalej darí.

loliki
29. jan 2022

@bebe58 Máš problémy v škole? Alebo je to taká náladovosť, že niektoré dni sa ti chce plakať a je všetko o ničom? Integrovaná si kvôli čomu?

mpg
30. jan 2022

@bebe58 To už rozhodne psychológ podľa situácie, ale môže byť, že sa bude rozprávať na úvod s mamou a potom len s tebou, ale taký rozhovor nie je nič zvláštneho a môže len pomôcť, lebo 14 ročné deti ešte nemajú hlavne životné skúsenosti a obávajú sa často niečoho, čo sa dá prekonať.

bebe58
autor
30. jan 2022

@loliki Šikanu som zažila v škôlke a na prvom stupni, ale už nepokračuje, teraz už nemám niake problémy jedine, že sa nebavím s nikým v triede, ale to mi je jedno. Náladovosť to neni som stále unavená aj keď spím 12 hodín, niekedy sa prejedám a niekedy zase nejem vôbec, keď mám záchvat dokážem si urobiť sama modriny, nemám náladu chodiť vonku a vždy, keď prídem zo školy si idem ľahnúť a som na mobile... Mám zistenú zlú kradkodobú pamäť, dyskalkúliu, dysortografiu.

bebe58
autor
30. jan 2022

@mpg Jasné chápem, ďakujem.

loliki
30. jan 2022

@bebe58 Je ťažké nájsť kamarátov. Radšej asi odignorovať nevhodných spolužiakov. Z tých dysiek sa netráp. To je dobré, že teraz sa to zisťuje a prihliada sa na to. Ja som sa pýtala preto, že sa mi práve zdalo, že písomný prejav je bezchybný, je na úrovni. Veľa dospelých žien sa takto nevyjadruje na MK. Ja som to nazvala náladovosťou, či to nesúvisí s meštr. cyklom, proste raz je super, potom zas príde opak.

loliki
30. jan 2022

@bebe58 Ináč, to sme asi dve, tiež sa občas prejedám, nemám náladu chodiť von, síce nemám zistenú ale s pamäťou krátkodobou či dlhodobou mám určite problémy.😕 A keď mám "záchvat", tak rodinu vopred upozorňujem, nech ma neštvú, lebo budem zúriť. 😖 Na tú únavu, ber nejaké vitamíny, veľa železa, C, veľa spánku😴, veľa maku a makové slíže, makové záviny. 🙂

bebe58
autor
30. jan 2022

@loliki Spolužiakov neriešim. Snažím sa písať zrozumiteľne a bez chýb, ale nie vždy to ide. S menštruáciou to nesúvisí, lebo už to celé trvá rok.

bebe58
autor
30. jan 2022

@loliki Vitamíny beriem vo veľkom by som povedala, spím 12 hodín denne ak nemám záchvat k noci potom sa mi nedá spať. Záchvat mám v tom zmysle, že sa mi rýchlo sama od seba trasie noha, neviem niekedy popadnúť po dychu. Po poslednom mám stále modriny od toho, ako som sa kúsala, proste a celá schúlim a neviem to ovládať. S tým prejedaním to mám vo veľkom a strieda sa to asi po mesiaci. Mesiac nejem a ďalší mesiac sa prejedám.

loliki
30. jan 2022

@bebe58 Mávaš strach večer? Alebo je tocelodenné? Tras nohy súvisí so strachom? Kúsaním sa to snažíš riešiť, ten strach?

bebe58
autor
30. jan 2022

@loliki Je to skôr celodenné, neni to iba zo strachu proste stres a tak. Neviem prečo ma napadlo práve sa kúsnuť, ale celkovo si kúšem aj nechty. Mám problémy zo sebe poškodzovaním aj niekedy.

loliki
30. jan 2022

@bebe58 Odkedy to máš? Ten rok, čo spomínaš? Stalo sa niečo? Z čoho máš stres, zo školy, či z rodiny? Ako sa správajú k Tebe tvoji rodičia? Mám pocit, akoby Ti voľakde chýbala istota. Objatie. Berieš aj Magnézium?

bebe58
autor
30. jan 2022

@loliki Neviem presne, ako to začalo doma mi bolo dobre fakt neviem prečo to začalo. Stres mám skôr z otca, lebo je celkom výbušný, škola je proste škola to je normálne mať v nej stres si myslím. Mama je prísna, ale jej mama je tiež prísna takže to má od nej. Magnézium beriem.

mpg
30. jan 2022

@bebe58 S týmto by bolo dobre začať chodiť po lekároch, možno to bude aj niečo iné ako rieši psychológ, trochu sa to podobá na začínajúcu tetániu. Ale to všetko treba overiť. Tam treba brať dávky magnézia vyššie.
A tie dys-, to nebude veľmi vážne, písanie je celkom dobré a ak je problém s číslami, tak si vybrať strednú školu kde nie sú veľmi podstatné.
Tento vek 14 rokov je taký prechodný (niekto má ešte aj problémy z puberty), ale napr. po nástupe do strednej školy sa už lepšie dá vybrať niekto na kamarátku, lebo majú dosť podobné záujmy.
A dobre by bolo aj urobiť si taký plán, chodiť aj von, na prechádzky, nespať toľko hodín, venovať sa niečomu, pomáhať aj mame. Celkove tak zdravšie žiť.
Niekedy pomôžu aj bylinkové čaje napr. medovkový, lipový, harmačekový.

loliki
30. jan 2022

@bebe58 Niekde sa stala chyba. Mňa vždy napadne, že človek potrebuje 12 objatí denne. Ak je z Tvojho pohľadu mama prísna a otec výbušný, z toho ľahko vyjde výsledok, že dieťa je úzkostlivé. Psychológa potrebujú Tvoji rodičia, niečo podstatné by mali zmeniť. Čím skôr, tým lepšie.

jana_eyre_2
30. jan 2022

@bebe58 v prvom rade veľmi, veľmi chválim že to chces riešiť s odborníkom, je to perfektne že si takto odhodlaná a uvedomujes si, že nieco nie je úplne ok.. ak nemáš v riešení podporu doma, alebo u pediatra či školského špeciálneho pedagóga, skús zavolať na linku nezábudka..
https://linkanezabudka.sk/

Najlepšie tá budú vedieť vypočuť, nasmerovať, poradiť.. nenechaj to len tak, určite keď cítiš že je na teba toho moc, ries to a nepočúvaj že si na to moc mladá.. ja som zažívala depresie v tvojom veku a neskor, dnes si to plne uvedomujem.. ale bohužiaľ vtedy neboli informácie, možnosti..

Toto je blbá, neistá doba, vplýva to na ľudí či to priznajú alebo nie, nie je to úplne jednoduché.. vždy sa nájdu ľudia čo takéto stavy budú zľahčovať, ale to nie je moc na mieste.. určite skús zavolať a poradia ti kam sa obrátiť.. držím palce..

bebe58
autor
30. jan 2022

@mpg Niesom si istá, čo je tetánia, ale niečo si o tom prečítam. Nad strednou školou som ešte nepremýšľala. S jednou kamarátkou chodíme každý piatok si niekde sadnúť na obed a premýšľam nad tým, že aj sama začnem chodiť na prechádzky, a tak. Chcela som začať cvičiť len neni úplne na to počasie a prostredie. Tie čaje skúsim ďakujem za radu.

bebe58
autor
30. jan 2022

@jana_eyre_2 Skúšala som ipčko, ale majú tam dosť návaly a, keď som sa aj dostala na radu tak som zistil, že to neni úplne niečo pre mňa. Skúsim zavolať na tú linku, ale ešte pred tým to skúsim s mamou prebrať či nezmení názor. Ďakujem za radu.

loliki
31. jan 2022

@bebe58 Kedy ideš do školy? Ste v karanténe, či nie?

loliki
31. jan 2022

@bebe58 Pri tetánii zvyknú bývať tie svalové zášklby, preto tiež odporúčajú zvýšený príjem Magnézia. Podarilo sa Ti rozprávať s mamou?