Jedovaté dreviny a prítomnosť detí

vejula
10. sep 2016

Zdravím mamičky. Mam otázku. PResťahovali sme sa z bytu do domu so záhradou. V záhrade je množstvo drevín a kvetov medzi inými i niektoré jedovaté druhy a ja teraz rozmýšlam, či je to bezpečné alebo radšej tieto dreviny vykopať. Máme tu napríklad tis obyčajný, ktorý sa práve obsypáva lákavými červenými bobulkami, jedovaté je i ihličie. JE to sice v určitej výške, zrejme by na to nedočiahli, no čo po opadnutí? Rozmýšlala som, či by sa to nedalo nejako zabezpečiť, pripevniť niečo pod zarodené vetvičky, nech to neopadáva na zem. 😀 Alebo to radšej rovno celé vykopať (i ked pôvodná majitelka nebude nadšená) Tiež tu máme konvalinky ktoré su práve obsypané plodmi, to asi všetko skosíme. Deti maju 6r, 4r, a 1 a pol.r. Ani neviem či im hovoriť aby to nejedli, nech ich na to práve takto neupozorním a ešte viac nenalákam, kedže zakázané ovocie najlepšie chutí. Ako tieto veci riešite vy, mamičky, ktoré už máte záhrady dlhšiu dobu? VĎaka za každu radu a skusenosť.

jana_eyre
10. sep 2016

myslim, ze starsi by ti to po vysvetleni uz nejedli, ale ten najmladsi - kvoli nemu by som tis rovno vykopala.. susedin syn mal tri roky, ked plod tisu zjedol a skoncil v nemocnici - to by som neriskovala..

my mame zahradu, ktoru sme si zariadovali sami, takze zvacsa nemame nic co by mohlo ublizit, iba brectan prerasta od susedy, ale ten deti nikdy nelakal.. detom chvilu trvalo, kym som im vysvetlila, ze nesmu papat plody pavinicu - ten ale nie je jedovaty, len nejedly..
a povodna majitelka sa moze hnevat kolko chce, ked je raz nieco uz vase, tak ju dotoho nic.. 😅

ajana1
10. sep 2016

Zvlast ak mate v zahrade aj jedle ovocie tak to vsetko vytat pripadne sa opytajte povodnej majitelky ci si to nechce prestahovat.

nefertiti7
10. sep 2016

Som zahr.arch a keď záhradu navhujem tam kde sú deti..snažím sa minimálne používať jedovaté druhy. No zial. Je jedovatá takmer kazda druha. Vo vasom prípade môžete plody odtrhavat, strom ohradit alebo vykopať. Konvalinky môžete aj pokosit. Vyrastu opäť. Snazte sa starsim deťom vysvetliť co to o rastlinach...nech vam pomahaju v záhrade a oni sa to naucia. Samozrejme najmladšie dieťa treba strazit. 😉 keď sa to tak vezme aj obyčajne tuhe sa cypruseky sú po konzumaci jedovaté...vavrinovec cezmina mahonia a vedľa inych

vejula
autor
10. sep 2016

@jana_eyre
@ajana1 ano tiež sa priklanam k tomuto riešeniu. Dnes som sa o tom s bývalou majitelkou rozprávala (sťahuju si ešte nejaké veci z garaže čo nestihli) no a hovorila, že ten je tam už 30 rokov, takým smutným tonom, a že presadiť sa už nedá, videla som, žej to nieje jedno (ma k tej zahrade ešte citový vzťah) ale ja hovorím, aj mužovi, bezpečie je prvoradé. Takže pôjde von. Čo potom s tým drevom? Niekde ho vyhodiť, či spáliť? Čo by ste radili, ako sa toho zbaviť?

ajana1
10. sep 2016

@vejula ak mate krb tak spalit aspon usetrite na dreve 😉 Sice je smutne taky stary strom vytat ale namiesto neho mozete nasadit nejaky ovocny strom z ktoreho budete mat uzitok a je bezpecny pre deti.

vejula
autor
10. sep 2016

@nefertiti7 dakujem za názor, čo sa týka tisu ten na zimu opadava? opadané ihličie má v sebe ešte jed?

stardust
10. sep 2016

mojim rodicom na zahrade odjakziva rastli konvalinky. Ale velmi skoro som sa aj dozvedela od nich, ze su prudko jedovate a mala som pred nimi respekt uz ako velmi mala. Takisto mi v prirode hovorili, ktore rastliny su jedovate.

vejula
autor
10. sep 2016

@stardust moja stredna je hrozna opica, neviem kde sa to v nej berie, ale rada skuša zakazané veci, preto neviem či jej hovoriť, že tie červené bobulky nejedla, či ju to ešte viac nebude pokušať to skusiť.

stardust
10. sep 2016

@vejula zakazujes alebo informujes? Tak ako moji rodicia, tak aj ja svojim deckam vysvetlujem, co sposobuju take jedovate rastliny...velke bolesti brucha, zvracanie a ze mozu zomriet z toho.

stardust
10. sep 2016

@vejula ejha, ty cakas stvrte dietatko? Gratulujem 🙂

aristka
10. sep 2016

Mam okrasnu zahradu a pestujem vela druhov rastlin .ale ani jedno dieta mi nic nejedlo a nikto ich ani neupozornoval a ako sa pise hore .kazde druhe su jedovate a to aj kvety v crepnikoch doma .nejak ich nenspadlo to chutnat .kedze ani rodicov nevideli jest ihlicie .ci listy .ci cervene gulicky ...ja cakam kedy mi stromy vyrastu .taham ich ocami a niekto ich uz ma a ide ich vytat ...aka ironia osudu....

sissy27
10. sep 2016

@vejula asi som divná, ale nemala by som srdce vyťať zdravý strom či ker... Postavila by som nejaké oplotenie, viedla deti k rešpektu k prírode, nenechávala bez dozoru, čokoľvek, ale strom by som nevyťala...
A mimochodom, ak si dobre pamätám, tak tis je chránená drevina...

lintu
10. sep 2016

@sissy27 ale tuším len ak rastie v prirodzenom prostredí.... na záhradkách dnes vidieť už kadečo chránené, s kadečím sa dokonca verejne obchoduje a nikto to nerieši.... skôr by ma zaujímalo, ako by to dopadlo s povolením na výrub stromov ( neviem, nespiľujem dreviny, viem len že i niečo také existuje)

@vejula tis na zimu neopadáva.... nedávno túto drevinku riešili na inej stránke... tie červené bobuľky sú vraj na nej jediné nejedovaté... len si z nich treba najprv povyberať semienka 😠 neviem, kde máte stromček na pozemku umiestnený, ale výrub by som zvolila tiež len ako posledné riešenie.... tých pár rokov, kým decká povyrastú, ubehne rýchlo.... nebude tis a konvalinky, môže prísť niečo iné....

ukulela
10. sep 2016

my sme vyrastli na dvore, kde najvacsim krikom bol tis. aj najkrajsim, nikdy nikomu ni nenapadlo ho spilit (urcite nemyslis vykopat a presadit 🙂 a ani nikto z deti sa neotravil. jednoducho nas naucili - nejst, a hotovo.
ja neviem, radsej, ako dieta naucit, ze to nema robit, vsetko vypilim a urobim sterilnym? ked pridete na nabvstevu a budu tam mat difenbachichi, tak ich poziadas, aby ju pocas navstevy vylozili pred dvere?

janinah
11. sep 2016

myslím,že preháňaš,deti treba strážiť na každom kroku,ak nezjedia bobule,tak vyparatia niečo iné, 6.ročnému vysvetlíš a tie menšie predsa nenecháš len tak po záhrade samé behať

vejula
autor
11. sep 2016

vďaka za nazory a rady, práve preto sa pýtam, že s takouto situaciou ešte namam realnu skusenosť, preto neviem aké je riziko toho, že sa niečo môže stať.
Tiež neviem ako sa k tomu postaviť, či deťom vysvetlovať, či ich na to radšej vôbec neupozornovať, možno si ich ani nevšimnu mame to strašne množstvo drevín kvetov. Najstaršiemu by som aj verila, hej ta stredná to je taká povaha, že proste, velmi rada prekvapí hovadinou 😅

@ukulela práveže nieso typ čo by umýval každu hračku po spadnutí na zem, alebo mal prekryté všetky rohy. Keby bolo najväčším rizikom bolenie brucha, neriešim. No čo čítam jed pôsobí na srdcový sval a pri otrave dochadza k umrtiu. Napr ak pes zje konarik z tisu, je to pre neho smrtelná dávka. Zajacovi stačia 2 g ihličia. Proste radšej sa poradím, ako funguju iné rodiny iné mamičky. Nejdem sa tváriť akopán Boh, uznávama, že v určitých otázkach mi dobre padne počuť názor iných, na to tu máme fora.

vejula
autor
11. sep 2016

@stardust dakujem 😵

bosoriak
11. sep 2016

@vejula Rovno by to islo von. Zahrada ma byt miestom, kde sa relaxuje a to sa neda ak tam su jedovate plody.

Vykopat aj s korenom, hlavne tie konvalinky. Tis podla mna staci vypilit a vyklcovat koren, kolko pojde. Bohuzial, ja chapem aj predoslu majitelku, ale tak bezpecie mojich deti by mi bolo prednejsie, nez pocity byvalej majitelky, nech som empaticka ako chcem. Ja som mala tiez dva nadherne 1.5 m vysoke oleandre, ale museli ist prec.

U nas na zahrade bolo odjakziva vsetko len take, co sa dalo zjest. 🙂 Lebo som tam mohla potom pokojne nechat aj dvojrocnu bezpecne objavovat svet. Aj samu, ja som sedela s knihou, ona lozila po travniku a po rastlinach a ja som nemusela trpnut, ci nezje nieco, co nema.

Na prechadzke sme sa samozrejme vzdy ucili, ze su aj jedovate veci, ukazujem im rozdiely v jedlych a nejedlych bobuliach. Doma tiez nenecham na zemi kuchynsky noz, ale pockam na jeho pouzitie detmi, kym budu same chapat, naco sluzi.

vejula
autor
11. sep 2016

@bosoriak ved to, že tiež niesom ten typ mamy, ktorý by bol každu sekundu živvota svojmu dieťaťu za zadkom. A proste áno, chcem napríklad vypustiť svoje deti na záhradu a ja si zatial porobiť veci, kludne aj naa záhrade, ale tá je taka velká, že nemám šancu sriehnuť ak sa rozletiia po nej. Vo februari sa mi narodí dalšie mimi a to už aby som sa rozkrájala.
Tie konvalinky planujem skosiť a zahadzať nejakými kamienkami aby znova nevyrazili von. Myslíš, že by to pomohlo?
Len ten tis, no, aj s mužom sa o tom bavíme, chcem fakt zodpovedne zvážiť riziká.. nie nechcem byť nejaká hysterická ženská čo hned vyklčuje celu záhradu, na druhej strane, nechce plakať ak by sa niečo stalo, že som zanedbala dačo čo som mala riešiť.

bosoriak
11. sep 2016

@vejula Ako vravim, konvalinky by som vykopala, naozaj. Tie su fakt nebezpecne, maju krasne listky, krasne biele kvietky a pekne vonaju. Pokosit ich nepomoze, to su cibuloviny, jeden rok pokosis, druhy vyrastu, ak pokosis dost skoro, vyrastu este ten rok. Vyrastu aj ked budu zamulcovane, cibule vydrzia niekolko rokov na suchu v pivnici vykopane a po zasadeni vyklicia. Proste von s tym a hotovo.

A ten tis, jedovaty je cely OKREM duziny bobuliek (duzina je jedla, semienka jedovate). Tak si vyber, dokazes ustrazit deti, aby neochutnali? Ako vravim, pre mna bola zahrada predlzenou obyvackou a tam tiez nenechavam odbalene tabletky do umyvacky na zemi, reku ved som vam vysvetlila deturence, ze sa to jest nesmie.

Rozumiem argumentu, ze dieta sa nenecha vyrastat v sterilite a boh vie, ze tie moje veru rozhodne tak nevyrastali. Ale je rozdiel jest piesok a hlinu a rozdiel jest konvalinky. 🙂

jana_eyre
11. sep 2016

myslim, ze zahrada patri k domu a sluzi na oddych, nie na to aby som na deti stale striehla co davaju do ust.. vonku v prirode, na uliciach je to ine, to je samozrejme ze deti mam pod vacsim dohladom a usmernujem ich viac, ale na zahrade?

clovek potrebuje kolko krat odbehnut do kuchyne, na wcko a prave v tom case dietatu moze vzniknut v hlave napad.. zahrada ma byt podla mna bezpecne miesto, tak ako domov.. ved doma mame tiez lieky v skrinkach, cistiace prostriedky tiez pred detmi skryvame - teda aspon u nas to tak je..

ked je nieco jedovate, tak jednoducho nikdy nevieme co sa moze stat v uplne malinkej nestrazenej chvili..

este ma napadlo, ze mozno dat na modrej streche inzerat, ze darujes velky tis za vykopanie a odvoz.. niekto si moze skraslit zahradu ked chce.. 🙂

vejula
autor
11. sep 2016

@jana_eyre to by bolo idealne, ja som aj pôvodnej majitelke hovorila, že ten tis asi vykopeme, aby si ho kludne prišla vziať a nasadiť do svojej záhradky. No ona mi vysvetlila, že ten tis ma už 30 rokov a že už sa presadiť nedá a že by mi radila ho nevykopavať (nie v zlom ako vyhrážka, skôr v tom bol sentiment) Dness som v záhrade objavila další 😅 Ten je možno mladší a možno sa bude dať presadiť, musím sa spýtať tety.

elisadavinci
11. sep 2016

mala som cezminu, syn ma 4 roky a teraz sa rozhodol že ochutná, v tom momente išla cezmina von. je nemožné stale chodiť za zadkami malych detí, niektorym deťom proste nevysvetliš, maju svoju hlavu

papricka33
11. sep 2016

@vejula ja osobne vediem deti k poznavaniu prirody, ako k obmedzovaniu. Prave tym ze mas zahradu sa ti otvara vela moznosti ist tymto smerom. Deti narazia na jedovate rastliny aj v beznej prirode. Dokonca aj na zahrade ti moze vyrast cokolvek ine a hned si to nevsimnes. Alebo ti nieco prinezu v zobaku vtaky 🙂 uz aj to som zazila. Nastastie to bola cernica z vedlajsieho lesa 🙂 Je dolezite ich viest k tomu ze ak nieco nepozname nekonzumujeme to. Vysvetlovat, byt s nimi, ked objavuju... Ja mam v zahrade okrasny, divy vinic, ale aj normalne hrozno. Maly mal pred rokom 1,5, zacal trhat ten divy vinic tak som ho stopla prvy krat, druhy krat, vysvetlila, ze toto nepapame a zaviedla k "dobremu" hroznu, ktore mozeme papat. Stacilo mu to. Teraz ma 2,5, prave rodia oba vinice, ale ten divy si vobec nevsima. Pri malych detoch je to o vysvetlovani a trpezlivosti, ale je dolezite aby s takouto informaciou zili a ucili sa, ze v prirode nepapame vsetko a musime ju poznavat. Ked sme v lese, po ceste ochutnavame maliny, cernice, ale som rada, ked narazime aj na nejedle plody, maleho na ne upozornim, aby videl, ze aj tu su pekne vyzerajuce plody, ktore ale nesmieme jest. Ty mas starsie dve deti uz dost velke na to, aby taku informaciu pochopili. Takymto nastraham sa vyhnes len tak, ze deti zatvoris v izbe a vypustis ich len ked pojdu do skoly, alebo nakupneho centra 🙂

bosoriak
11. sep 2016

@vejula Akoze ak ti je to luto vykopavat, tak ma este napadlo vyhradit deckam kus zahrady, oplotit docasnym plotom a nechat ich hravat sa tam. Alebo oplotit ten kus zahrady kde su jedovate veci. Ale teda neviem, ci by to skor nemalo opacny ucinok, prave kvoli principu zakazaneho.

papricka33
11. sep 2016

@aristka to mi tiez napadlo, ale to pochopi len ten kto zazil. Tiez sme stavali "na luke" a akurat som sa vcera kochala, ako nam to krasne zarasta a zalesnuje sa. Stromy su uzasne zive organizmy a davaju nam vela energie, v tychto besnych horucavach chladok... Cim su vyssie, aj travniku sa dari lepsie, vyrvaraju nam v zahrade taku intimitu a zavetrie, taky pokoj 🙂 Predtym to bolo take sterilne a boli sme ako vo vyklade 😒

ajana1
11. sep 2016

@papricka33 Ono je sice pravda ze ich k tomu treba ucit mna Mamka sama takto ucila a raz sme isli Na turu a ja sikovnica som namiesto brusnice si dala nejaku jedovatu bobulu. Nastastie si toho mamka rovno vsimla a strcila mi prsty do ust aby som vsetko vyvratila. A to som mala uz minimalne 6 rokov a v horach kazdy vikend. Takze za mna v zahrade mat iba to co sa da jest.

zuzana76
11. sep 2016

@papricka33 ja tak odveci otazka, ako dlho asi trvalo, kym sa zahrada zazelenela a nebolo to take sterilne? dakujem

papricka33
11. sep 2016

@zuzana76 mno, podla toho co do nej das. My mame teraz od susedov plot s cyprusovca a ten sa za rok vyhupne aj vyse metra. Ovocne stromky idu pomalsie. My sme tu dokopy 7 rokov, ale myslim, ze za takych 5 sa to da 😉 Mame skor pomalsie rastuce dreviny, ihlicnany, listnate len ovocne. Keby som mala dlhsi pozemok, urcite by som chcela nejaku lipu, alebo orech 🙂 Taku klasiku, aby som mala v dochodku pod cim sediet 😀

papricka33
11. sep 2016

@ajana1 my sme mali doma zahradu, rastlo tam kadeco, od susedov aj kadejake nejedle bobule, ale nikdy mi nenapadlo ich jest. To iste v lese. Sme 4 surodenci, ale neviem o tom, zeby sa niekto niekedy niecim priotravil. Jednoducho sme nejedli, co sme nepoznali. Ak som si nebola ista pytala som sa otca. K tomu vediem aj mojich. S dcerkou nebol nikdy problem. Syn je velky objavitel, takze musim byt viac v strehu. Ale zatial bol len ten pokus, ktory som spominala vyssie. Inak vidim, ze u neho zacina fungovat to, ze ak nieco nepozna, nedoveruje tomu. Musim ho presvedcit. Vcera som mu natrela chlebik s pastovanym medom. Vobec tomu neveril 🙂 az ked som ochutnala ja, a povedala mu ze je to dobre a sladke, dal si aj on. Tiez som do neho chcela minule dostat zivocisne uhlie. Az ked som si dala ja, pohryzla a povedala ze to je liecik na brusko a moze ho zjest, dal si 🙂 Tak ma to trochu ukludnuje. Lebo ako batola pchal do pusy co prislo 🙂