Jednodňová chirurgia - operácia pruhu na Kramároch

czechzuzanaba
4. jan 2014

Ahojte. Hledam nekoho, kdo ma zkusenost s jednodnovym chirurgickym zakrokem na Kramaroch, ne v te soukrome klinie, ale statni. Jak to probihalo? Dekuji.

luba28
4. jan 2014

@czechzuzanaba moj brat to absolvoval,ale v Presove,....ides na konzultaciu s chirurgom,urci sa termin,predoperacne vysetrenie,ak je to rozsiahle,ak nie tak netreba,vtedy sa to robi v lokale....my sme ho doviezlki o 15:00 a o 19:00 sme po neho prisli,...mal vyvod na odtekanie a po 7 dnoch isiel vybrat stehy,.....

baruskas
4. jan 2014

treba ist normalne na kramároch na chirurgickú ambulanciu s odporúčaním od detského lekára...tam vás pozre chirurg dajú termín a čo treba si vybavit aké odbery...ale nezabudnite povedat že chcete v rámci jednodnovej chirurgie...ráno prídete najprv an amb kde vám dajú prijímacie papiere a pojdete na odd. kde budete čakat kedy vás zoberu na sálu a potom po op by mal byť min 4 hod. na infúzii...začne pomaly piť čaj,ktorý prinesie sestrička....vypije 2 až 3 poháre pár piškótov, príde vás pozriet anesteziológ či je po narkóze všetko ok, ten vás odporučí na domov...chirurg napíše prepúštaciu správu a vy pojdete domov...po 7 dnoch na kontrolu opat na ambulanciu...tak to prebieha na detkých kramároch..

czechzuzanaba
autor
4. jan 2014

@luba28 diky za odpoved, jsem zapomnela napsat ze pruh ma dcerka (4 roky).

czechzuzanaba
autor
4. jan 2014

@baruskas diky moc za odpoved. My uz termin mame, 22.1. mame jit na papirovacku a 23. nastupujeme na operaci. Nejvic mam strach, aby se treba na dcerce neucil nejaky student napriklad, nebo aby se nejak nezkomplikovala narkoza. Ty jsi na tom byla se starsi dcerkou? Vidim ze ma stejne jako moje...

baruskas
4. jan 2014

neboj tam učni nie su...aj ked podaktorí vyzerajú dosť mlado, sú tam odborníci...nie nebola som ...ja tam pracujem 🙂

ushuaia
4. jan 2014

@baruskas
@czechzuzanaba , mozem len potvrdit, tiez som tam pracovala... 🙂

czechzuzanaba
autor
4. jan 2014

@baruskas takze se uvidime? 🙂 A prosim te uklidni me, ze u te narkozy komplikace nebyvaji....Kazdy rika, jak je to banalni zakrok, no ja mam samozrejme obavy...

baruskas
4. jan 2014

nie bohužial nie...som dlhodobejšie PN...je to banálnejší zákrok,ale netreba to podcenovat...čo sa týka komplikácii sú ozaj málo časté...na sálach sú skvelé tímy odborníkov,keby sa vyskytli poradia si bez dalších komplikácii...na oddelení je skvelý tím sestier a lekárov,ktorí tiež vedia čo a ako...chápem obavy sú...ale najviac sa obávaj ked ste ako jednodnovka aby dcérka nezačala zvracat...potom vás domov nepustia a nechajú si vás tam cez noc keby bolo treba dat liek proti zvracaniu...aj tak ist na banálny pruh ako ked sa do pruhu vsunie črevo a tam sa zaškrtí... myslím že si sa rozhodla správne ohladom dfnsp kramáre...

czechzuzanaba
autor
4. jan 2014

@baruskas Tak kdyby si nas tam nechali pres noc, to uz je nejmin. Spis mam strach jak bude upadat do narkozy, aby nemela z toho nejake trauma nebo neco. Jaky na to mas nazor - pripravovat nejak nebo nerikat radsi nic? Jinak skoda ze tam nebudes, hned by bylo veseleji 🙂

czechzuzanaba
autor
4. jan 2014

@baruskas napriklad me prekvapilo, ze vubec neudelali zadny ultrazvuk, nic. Jen tak pohledem diagnostikovala pani doktorka, jeste rikala ze ma dcerka ukazkovou obojstranou triselni kylu. Aj mi pripadalo, ze se trochu zaradovala, jak je pekna :D

baruskas
4. jan 2014

pani doktorka predpokladám Košnárová to má v rukách a oku 🙂 100%....čo sa týka uspávania na sálu ju možes odprevadit a počkat na premedikacej miestnosti...čo sa týka troška ju priprav ale v dobrom slova zmysle...len že budú pozerat bruško a opravia ho...a ked bude po operácii že už to má opravené a už bude len dobre a tak...na premedikacej miestnosti tam jej dajú liečik do pusinky ( sirup aby si nič nepamatala) bude veselá,usmievavá ako opitá...moja bola na mandliach a nasmiala som sa pri nej ako bola veselá a veru si nič nepamatala...budeš tam asi 10 až 20 minút...záleží čo robia pre nou atd. trauma nebude neboj sa ...potom ti ju privezu na izbu a bude spinkat...ked to vyspí je najlepšie...netreba budit,len niektoré deti( málo ich je) narkózu horšie zvládajú sú nekludné nespia a potom zvracajú...krédo najlepšie to vyspat...

mammaroma
4. jan 2014

@czechzuzanaba
Ahoj, pri pruhu sa ultrazvuk robí iba málokedy. Ten nález je poväčšine jednoznačný. Tiež Ťa chcem povzbudiť, aby si sa nebála, sú tam naozaj skvelí odborníci. Čo sa týka anestézy, lekári uspávajú detičky-od malinkatých nedonosených novorodencov po adolescentov, čiže majú naozaj široké skúsenosti. Skús drobčekovi vysvetliť asi takým spôsobom, že bude spinkať a pán doktor si pozrie bruško-ja by som to tak riešila.
Držím palčeky 🙂

mammaroma
4. jan 2014

@czechzuzanaba
Vidím, že kým sa mi podarilo dopísať, dostala si už odpoveď 🙂

czechzuzanaba
autor
4. jan 2014

@mammaroma @baruskas @ushuaia Uklidnily jste me, i kdyz asi nervozitka jeste prijde s blizicim se terminem. Ale ja mam na Kramarech jen ty nejlepsi zkusenosti, byli jsme vloni s mladsi kvuli urazu, tak doufam, ze me nezklamou 🙂 Diky ze jste napsaly 🙂

ushuaia
5. jan 2014

@czechzuzanaba kazda mamina ma obavy o svoje dieta, to je uplne normalne, aj napriek tomu ze som zdravotnik...ale som teraz mama, a teraz uz ,,banalnost,, nejestvuje, clovek preveruje a pyta sa...drzim palce aby vsetko dobre dopadlo a hlavne sa nestresuj... 🙂

safirko
23. jún 2014

@czechzuzanaba ahoj, aj nas caka operacia v oktobri, mala bude mat 3,5 r. Ako ste dopadli?

czechzuzanaba
autor
23. jún 2014

@safirko Ahoj. Sli jsme nakonec na Kramare normalne do statni, tak nevim ci ti moje zkusenost pomuze. Dcerka to zvladala velmi dobre, jedine co me mrzelo na Kramaroch, ze slibili, ze narkoza bude probihat tak, ze dcerka dostane tabletku, to jsem mela byt jeste s ni a pak bude foukat do balonku a to ji melo uspat. Nakonec nebyl cas, takze sla rovnou foukat a me uz tam nepustili. Tak to mi vadilo, protoze jsem ji (i sebe) pripravila na jiny scenar). Po operaci, kdyz se vzbudila, tak byla samozrejme ubolena a nestastna, ze co se ji to stalo, to byl asi nejhorsi moment. Koupila jsem ji jeste pred tim plysaka, ktereho jsem ji hned po probuzeni dala, to ji potesilo a trosku to odvedlo pozornost. Potom ten den po operaci jsme zustali v nemocnici, domu nas pustili az na druhy den, i kdyz pred tim rikali, ze je to na jeden den, ale ani nam to nevadilo, protoze stejne ji to bolelo, tak si ten prevoz domu nejako neumim hned po operaci predstavit. Druhy den jsme sli teda domu, a to uz i chodila. Dnes kdyz se ji zeptam, pamatuje si toho plysaka, vic ne.

safirko
24. jún 2014

@czechzuzanaba ďakujem, tiež sa chystáme na Kramáre. Dúfam, že to bude o.k. Tiež si nachystám nejaku hračku. 🙂 ďakujem ešte raz.

czechzuzanaba
autor
24. jún 2014

@safirko tak drzim palce. Ja bych to s odstupem casu zhodnotila tak, ze ja jsem to snasela hur ne dcerka 🙂 A tvoje je taky jeste mala, nebude si to pamatovat.

safirko
22. sep 2014

@czechzuzanaba bliži sa nam uz termín, a ja som viacej nervozna. Prosím ťa ako sa robí tá operácia? bruško jej aj zorzežú alebo ako sa to robí? ďakujem. na buduci tyzden sa chystame na predoperacne vyš. , robili tvojej dcérke aj interné vyš.? Lebo našu objednali len na krv a odbery. ďakujem.

macka23
22. sep 2014

@safirko 3,5 roka je uz velka slecna My sme boli sice davnejsie, ked mam syn 2roky a 9 mesiacov, ale uz bol velmi rozumny. Sam vedel ze ho to bolelo pri niektorych cinnostiach, tak sme mu vysvetlili, ze mu brusko "opravia" a pojdeme domov. Vtedy este nebola jednodnovka, tak sme v jeden den prisli, druhy ho operovali a treti sme isli domov. Zaplatili sme nadstandard, aby sme boli v klude a bolo to ok.

czechzuzanaba
autor
22. sep 2014

@safirko ahoj. Ta operace se robi tak, ze ji to nariznou, pruh opravi, zasiji a potom zasijou horni kuzi. Mysli na to hlavne, ze malinka si z toho nebude nic pamatovat, je to psychicky horsi pro tebe nez pro ni 🙂 Kup ji nakou tu hracku, az se probudi, at ma nejake to rozptyleni a doporucuji i na tu pooperacni chvilku pohadky na notasu, nebo tabletu nebo tak 🙂 Neboj se, vsechno bude dobre. Ja se taky bala a ted uz si na to ani nevzpomenem. Minule si mala koleno odrela venku a zahlasila, ze to boli vic nez ty carky na brisku (to vi ze byla na operaci jen podle tech jizvicek - ktere uz mimochodem by jsi si ani nevsimla 🙂
Ty predoperacni nam delala pediatricka. Take jen moc a krev.

safirko
22. sep 2014

@czechzuzanaba ďakujem za povzbudenie.
@macka23

safirko
1. okt 2014

este mam otazku, dr. povedala ze pred operaciou nemozeme mat ani soplik ani kasel. zatial sa drzime, aj zo skolky sme sa nateraz odhlasili, pre istotu. na krvny obraz sme boli vcera, vsetko je v poriadku. Len vcera mala mala soplík, ale nic vazne, len taka vodicka, ani nie cez den, iba rano, troska na vecer. Neviem ci uz toto je definovane ako soplik kvoli ktoremu by sme mali presunut operaciu. neviete mi poradit. Mne pripada ako by to mala tlacila nasilu lebo vie ze teraz striehnem aby nebola chora. ´dakujem za odpoved.

zzuzanah
15. dec 2019

Babyjednodnova chirurgia na kramoch je aj pre dospelych? Potrebovala by som poradit ohladom operacie pruhu laparoskopicky u dospelych. Kdevsu najlepsi odbornici?