Jedná sa o reflux i napriek tomu, že dieťa priberá?

28. aug 2022

Mamicky pls poradte ktore mate skusenost
Pediatricka nam na zaklade mojich informacii povedala ze ma reflux avsak povedala ze je aj prekrmena , za 2 tyzdne pribrala 580g ( normal je 400)
Moze byt reflux aj ked dieta pribera ? Ide o to ze som jej povedala ze mala chrape za cely cas cca 4-5 x ma 6tt , po kojeni ked ju dam spinkat tak sa mrvi trosku pisti, tak si huhne, blble , dychci avsak bez placu a zvracania ( zvracala cca 2x - raz v kociku hned po jedle a ptm ked mala cca 2 tt v postielke) avsak grga velmi malo ale zase velmi pomaly pije cize moc vzduchu sa jej nedostane do bruska ci ?
Obcas pri nocnom kojeni hned po kupeli pekne zaspi a ptm cca 10-15 minut sa zobudi a place vypluva dudel dam jej cucnut a zaspi hned ( niekedy par krat po sebe sa to opakuje niekedy vobec )
Poradte ci mate podobnu skusenost - ide o skryty reflux ?

domka222
28. aug 2022

Pri refluxe nemusí vracať. Aj moja ho mala potvrdený vyšetrením. Priberala normálne, ale... Mlieko sa jej vracalo do úst aj dve hodiny po najedení. Ako vravíš, tiež zaspala na prsníku, no veľmi rýchlo sa zobudila s plačom, alebo sa mrvila v postieľke. Tak isto chrápala a ráno som jej musela odsávať z nosa. Vždy som ju dávala do vyvýšenej polohy, najlepšie na pravý bok. Po jedle som ju držala aspoň 10min, niekedy až pol hodinu, nech mlieko "sadne" . Treba kŕmiť v menších dávkach, alebo mlieko zahusťovať

danieladugard
28. aug 2022

Moze ist o tichy reflux - vtedy babatka nevracaju, kyselina zo zaludka sa im vracia do ust a placu, krmenim si to “hasia”, to palenie zahy akokeby mali, ako my v dospelosti. Jeden z nasich dvojiciek na to rok bral Omeprazol 10mg, lebo to mal extremne, nespaval v postielke, ale v bavlnenej hojdacke (takej, aka sa dava medzi dva stromy 😂, tato bola na drevenej kosntrukcii), tym padom sa mu to zlepsilo trochu aspon. Neznasal kocik, len nosic, alebo autosedacka na kolesach namiesto kocika.

jazula
28. aug 2022

Podľa popisu to kľudne môže byť tichý reflux. To je ako pálenie záhy, bábo nemusí vôbec zvracať (moja grckala veľmi málo). U nás sa to zistilo, keď začala malá v ľahu vyslovene chrčať a po zdvihnutí na ruky pekne čisto dýchala. Inak priberala v rámci normy stále.
Skús malej vyvýšiť postielku (podložiť knihami na jednej strane) a celkovo ju pár dní držať vo vyvýšenej polohe, ak sa jej uľaví, bude to ten reflux.

stanulienkat
28. aug 2022

No reflux je aj preto, ze sa prejeda.

sojorez
28. aug 2022

Kojene dieta sa nevie prejest, nevie byt prekrmene. Vytiahne si tolko, kolko potrebuje. Tie tabulky su robene na "sunarove deti", takze v Tvojom pripade by som dalej pokracovala v prikladani na poziadanie. Reflux nie je zalezitost prekrmenia. Tam sa nedoviera zaklopka a zvycajne sa to zlepsi po zavedeni prikrmov, plus aj rastom dietata sa to zlepsi. Reflux vie byt viditelny (mlieko ide von) alebo skryty (vtedy nevybehne az do pusy). Potvrdit sa to da sonom u gastro lekara. V oboch pripadoch vsak mlieko drazdi pazerak, cize deti su uplakane. Tym, ze si castejsie cucnu, tak splachnu ten obsah a nepali ich zaha. Pomoze nosenie vo zvysenej polohe (ja som satkovala), aj v kociari alebo v postielke polohovat (podlozit nohy postielky). Ak deti neprospievaju, pridava sa um antirefluxne, tym kojenym sa dava pripravok na zahustovanie materskeho mlieka (nasej sposobovalo zapekanie stolice, a kedze priberala i napriek refluxu, tak som prestala zahustovat).

autor
28. aug 2022

@sojorez a to polohovanie treba cely den alebo po jedle len ? Mame uz tie klinove vankuse pomozu , nakolko nemame este postielku( vid foto) da sa tam nastavit vyska noziciek na rozne stupne ale dost sa zosmykuje dole ked je tak sikmo

jazula
28. aug 2022

Moja dcérka mala tichý reflux a polohovali sme neustále, jediná rovná plocha bola podložka, kde ležala na brušku (taký bol aj pokyn od doktorky). Aj prebaľovák sme mali v sklone. Klinové vankúše boli pre nás príliš nízke, vôbec nepomohli, musela mať výraznejší sklon. Pod ritku som podkladala vankúšik, aby sa mi nešmýkala dole. Prešlo jej to cca v 6 mesiacoch.

sojorez
28. aug 2022

My sme polohovali neustale. V postielke som priestor na sirku zmensila narolovanou dekou a dceru davala k noham postielky, nie do hornej casti, takze sa mi nesmykala dole. Rovnako ako @jazula, ani ja som nemala klinove vankuse, kedze dcere vyhovoval vyraznejsi sklon postielky a tie klinove boli malo.