Jedná sa o DMO?

julialeng
21. máj 2023

Dobrý deň. Píšem sem lebo hľadám odpovede. Mám syna ktorý sa narodil predčasne v 34 týždni. Bol dva týždne v nemocnici bez nejakých závažnejších problémov. Po prepustení sme mali sono hlavičky kde mu zistili HIE (nedokyslicenie) 1.stupna. povedali že to môže vymyznut keď mu dozrie mozog. Medzi tym sme boli odoslaný na rehabilitácia kôli torticollis. Tam na vstupnej prehliadke ešte napísali CKP s asymetrickou posturou, akralny hypertonus, diastaza. O 2 mesiace na to sme šli neurologicke kde sono hlavičky dopadlo dobre a bol tam normálny nález. No malý má už 5 mesiacov korigo a stále neurobil druhé vpriamenie, nepivotuje a na brušku vydrží tak 5-10 minút a začne plakat. Vďaka cvičeniu sa v 4 mesiacoch začal pretáčať na bruško no z bruška na chrbatik ešte nevie. Chcem sa spýtať či je tu nejaká mamička ktorá má dieťatko s DMO a či sa nevie podeliť o skúsenosti ako boli na tom ich deticky čo vedeli nevedeli, príznaky ktoré si všimli. Prípadne podľa toho či píšem či to vyzerá na detskú mozgovú obrnu. Ďakujem za každú jednu správu.

deti95060810
21. máj 2023

tu na Mk je skupina DMO...
aj na facebooku

marcella1979
21. máj 2023

ahoj.aj ja mam predcasniatko, 33.tyzd..na neurologii mu doktorka napisala diagnoz od vymyslu sveta.nic z toho sa nepotvrdilo. cvicili sme chvilu vojtovu metodu.nesil nic nasilu a nestresuj sa.prvy rok s predcasniatkom je narocny, lebo kazdy mesiac treba absolvovat nejake vysetrenie....postupne budu ubudat.na niektore vysetrenia nas poslali zbytocne, len co sme sa vystresovali...naš ma coskoro 3 roky.je zdravy, chodit zacal skor ako niektore donosene deti, je sikovny, rozprava plynule vetami.v mnohych veciach je popredu oproti donosenym detom jeho veku...

tinka_1807
21. máj 2023

@julialeng Na druhé vzpriamene má ešte čas do 8. Mesiaca. Môj sa vzpriamoval tuším v 6 a pol mesiaci a v 8 už stvormozkoval. Proste keď sa to rozbehlo, tka išlo to rýchlo. Môj syn mal tiež hypotonicke bruško a hypertonus v končatinách, ako tvoj. Cvičili sme a tiež sa zacal na bruško prehadzovať až v 4. Mesiaci. Prehadzovanie z bruška na chrbátik príde až oveľa neskôr. Zrejme až potom, čo začne loziť a sediet. Inak cvičíte stále?
Podľa mňa je jeho vývoj zatiaľ v poriadku. Čo je možno blbé je, z sa mu na brušku nepáči. Treba ho motivovať, hračkami, knihami, hocičím. Ľahni si s ním na zem 🙂 ... A nenechavaj ho tma dlho, ale radšej kratšie a častejšie.
Chápem ťa, z emas strach, ale ak ste pod dohľadom lekárov a cvičíte, tak to bude dobre. Ver tomu bábätku a a daj mu čas 🙂 Mne príde úplne normálny 🙂

kacena4
21. máj 2023

pri predcasniatku je skoro hovoril o DMO v 5.mesiaci, min. do 2-3 rokov sa este bude vyvijat a uvidite ci to bude DMO alebo sa to upravi. treba vojtovku aj viac rokov ak to treba držím palceky

julialeng
autor
21. máj 2023

@tinka_1807 Áno cvičíme stále, pravidelne 3-4 krát denne a chodíme aj na baby plávanie. No na tom brušku som už vyskúšala naozaj všetko no nič reálne nepomohlo. Na vyšetrení v Piešťanoch v Adeli nam rehabilitačná sestra povedala že tým že má diastazu zapája chrbtové svalstvo miesto brušného. a môže byť v tom veľký problém aj prečo nechce byť na brušku. Ako nehovorím nieco na tom bude ale mne sa proste niečo nezdá. Neviem to vysvetliť. Stále verím že príde ten moment kedy to zvládne ale ako ide ten čas tak rýchlo a stále nič začína ma to desí viac a viac.

aurora33
21. máj 2023

@julialeng na pretáčanie z bruska ma chrbátik ma ešte čas.

drake122
21. máj 2023

Nebude mať DMO netreba paniku.

ada309
21. máj 2023

Ma len 5m,este sa vsetko len rozbieha,na 2 vzpriamenie ma ešte dosť času.. mam 3 deti,všetky boli motoricky pozadu.. prvá ma už 15r,nič jej nie napriek tomu,že sa ledva preledva pretocila v 6m,nikdy neplazila,lozit po 4 začala až po 10m... druhá dcéra 6r tiez bola pozadu,cvičili sme chvíľu vojtu, tiež nikdy neplazila,loziť po 4 tiež až v 10m.. tretia dcéra má 9,5m a tiež cvičíme vojtu,plazila len pár dni, lozit po 4 začala presne v 9m,hned na to sa aj dviha na nohy... tie pohybové vzorce sú dané aj geneticky,sama to vidím... všetky tri boli motoricky pomalšie a to boli narodené relatívne v termíne- 40tt, 38tt a 37tt..

snehulak77
21. máj 2023

Náš sa narodil v 34tt, boli sme na Tom podobne. Všeličo som čítala a nakoniec som sa narovinu opýtala neuro, či má DMO. a ona na mňa vyvavila oči, že nie, nič tomu nenasvedčuje a že mám prestať čítať internet 😁... Stále som ale mala pocit, že niečo nie je oka. Nakoniec to bol fakt len zlý pocit. Malý je oka, behá lieta ako divý 😁😁😁

trojnasobnamama
21. máj 2023

Mam dceru s dmo a detskym autizmom.Narodena v 33+2.Zakrvacanie do mozgu 1stupeň.Vraj dieťa si s 1stupňom poradi.Dcera si nedržala hlavu v 3mesiaci sme začali cvičiť vojtovku.Pomahala dcerka napredovala aj chodi hoci nie velmi pekne.No nam sa pridruzili aj ine zavazne diagnozy.Dmo nam diagnostikovali v roku apol .stala s pomocou s pokrcenymi kolenami.

stanulienkat
21. máj 2023

Mnohe pohybove problémy čo opisuješ malo aj moje dieťa a teda DMO nemá ani náhodou. Mala slabšie svaly a trvalo jej všetko oveľa dlhšie.

mogaa
21. máj 2023

@julialeng predčasniatka zaostávajú vo vývoji, takže veľa vecí robia neskôr....DMO je len pomenovanie na viac pohybových ťažkostí a nezriedka sa stanovuje oveľa neskôr....nepanikár a daj mu čas....u malých detí nerobí problém ak nerobí daný pohyb podľa tabuliek, veľa vecí môže aj uplne preskočiť a vráit sa k nim až neskôr....kamarátka má dvojičky predčasniatka, chodiť , sedieť, plaziť sa začali oveľa neskôr ako bežné deti....teraz majú 5, chlapček má problémy s chôdzou ale chodí, dievčatku nič nie je....

tajly
22. máj 2023

Tiez mam predcasne narodenu dceru, ma korigo 4,5 mes, ale este som neuvazovala nadtym, zeby mala dmo, este sa vobec nepretaca na brusko, ale u tychto deti sa rata s tym, ze v podstate budu trochu oneskorene… netreba sa stresovat skor, ako nejaka situacia nastane 😉