Jedna nožička slabšia. Zlepší sa to?

sisiska
1. nov 2010

mamicky, nasa mala ma devat mesiacov, nedavno som tu pridavala diskusiu o tom, ze nam este nestvornozkuje ani sa neplazi...to plati aj teraz, ale co ma zacalo trapit je, ze pomaly ju zacinam opatrne obcas dvihat na nozicky a pravu nozicku ma evidentne slabsiu ako lavu...cvicime vojtovku, aj ked nie priamo na tento problem...mame cvik na spravne postavovanie sa, ale nie na to, ze mame jednu nozku slabsiu...strasne sa bojim, aby sa nam mala vobec postavila na nozicky a zacala chodit...nemate niekto skusenost v okoli alebo osobnu? chcela by som len vediet, ci je sanca, ze sa to zlepsi a ako na to...dakujem moc za vsetky reakcie

evita123
1. nov 2010

ahoj sisinka.. vela ti o tom v podstate nenapisem.. ale moji rodicia mali so mnou tiez taketo problemy... cvicili so mnou , chodili po doktoroch... neviem ako tvoja dcerka, ale ja som to mala spojene s tym, ze som bola velmi predcasne narodena.... zacala som chodit dost neskoro, mala som skoro dva roky... potom ked som bola starsia som zle doslapovala na jednu nohum, chodila som tak nejak captavo..dnes to uz nie je vidiet, ale jat o vidim napr, ze skor zoderiem jeden opatok ako druhy.. a napriklad jednou nohou neurobim to vsetko co druhou.. skratka citim, tam ten rozdiel.... neviem co ti hovoria lekari, ako to u vas je.. ale myslim, ze sa nemusis bat toho, ze sa tvoje dievcatko nepostavi na nozky, len potrebuje viac casu....

sisiska
autor
1. nov 2010

dakujem evitka za povzbudenie, snad to naozaj bude dobre...keby islo len o to, ze jeden podpatok zoderie skor ako druhy, tak by som to v pohode prezila, len fakt sa bojim, aby to nebolo nieco vaznejsie...a dcerka sa narodila v 38 tt, takze nie velmi predcasne...

ma este niekto okrem evitky podobnu skusenost alebo nejaku radu?

evita123
1. nov 2010

@sisiska verim, ze mas velky strach, drzim palce nech to dobre dopadne... vela trpezlivosti obom 🙂

benne
1. nov 2010

@sisiska a to si spozorovala len nedávno, či už si to riešila aj s dr. Ja zatiaľ nemám problém u malého s nôžkami, tiež s ním cvičím vojtovku na iný problém ale napríklad mi rehab.dr. dala aj cvik, ktorým som precvičovala viac jeho ľavú ruku, ktorú sa môj malý tváril, že akože nemá .. 😎 teda ju nepoužíval, ale v pohode to dohnal postupným cvičením. Ona mi dala napr. cvik, ktorý sa cvičí obojstranne a ja som ho mala cvičiť len na tej jeho ľavej. Ja by som preto najskôr toto riešila s dr. ak k nej/nemu máš dôveru.

lenka1smejka
1. nov 2010

Ja by som tak male dieta nepostavovala na nozicky a na co cvicite???Nechapem...Moja mala zacala lozit v 10 mesiacoch postavila sa v 11mesiacoch a chodit zacala v 14,5mesiacoch a vobec som sa netrapila.Ani nas nikto nikam neposielal

sisiska
autor
2. nov 2010

@lenka1smejka cvicime prave kvoli tomu, ze nestvornozkuje ani sa neplazi ani sa nepostavi na styri...a kazala nam to neurologicka...a co robila tvoja mala, ked mala 9 mesiacikov? nasa sedi a dokaze sa otacat v tom sede do stran, ale z miesta sa viac - menej nepohne...a ked, tak len kusok suchanim po zadku...vobec nechce byt na brusku, hned sa pretaca na chrbatik a hned do sedu ide...

sisiska
autor
2. nov 2010

@benne pozorujem to uz cca 3 mesiace, a ked som to spomenula na rehabilitacii, tak mi povedala, ze mozno bude mat jednu stranu dominantnejsiu a tym to skoncilo, a neurologicka zas, ze mi nevie zarucit, ze nebude na jednu nozicku "smatlat", ale v podstate cieleny cvik na tento problem necvicime...iba ten cvik na spravne postavovanie...a neviem, ci ten jej moze tu nozicku posilnit

tinika
2. nov 2010

@sisiska ahoj, moj syn sa tiez narodil v 38tt, tiez cvičime vojtovku lebo mal deformaciu hlavičky a este niečo čo neviem vyslovit a uz dlho sa plazi ale lozit nie a nie, tiez ma jednu nozku slabsiu a my cvičime cvik na podporu lozenia, tak sa skus spytat rehabilitačnej sestry nech ti poradi, na nohy by som ju netahala, ani nam neodporučaju, aby nemal zle drzanie tela. Jedna kočka, čo chodime plavat ma dcerku mesiac mladsiu ako nas a nechce ani plazit, ani lozit a tahaju ju za ruky a preto vraj ani nebude uz chciet lozit, dostali radu aby ju netahali a ona sa pytala ze ako ked mala stoji pri stole a reve bo chce chodit, tak ze ju maju nechat a tak ju prinutia lozit abo plazit, ze ak bude pripravena začne chodit sama, ja tiez mam povedane, ze do roka chodit nebudeme a čo teraz? sak aj zdrave deti začinaju chodit niekedy neskor a nič tym nezmeskaju, on uz chodi okolo stola a nabytku dva mesiace ale sam sa nepusti lebo ma slabe nozky, on sa rukami drzi

sisiska
autor
2. nov 2010

@tinika a na tu slabsiu nozku necvicite ziaden cvik? a ake su prognozy? bude to ok? lebo nam sa k tomu vobec nechcu´vyjadrit...ja sa bojim, aby sa vobec postavila na nozicky a zacala chodit...a na podporu lozenia cvicite aky cvik? my sme cvicili tak, ze som malu dala na brusko, ja som stala z boku, vonkajsiu rucicku som jej zdvihla do uhla cca 120 stupnov od tela, chytila jej ju na mieste niekde kusok pod laktovou jamkou, jednu nozku skrcila pod brusko a druhu musela sama najprv vystriet do zadu do vzduchu a potom skrcit povedla seba...vy mate iny?

tinika
2. nov 2010

@sisiska no specialne na tu jednu nozku nie, mame cvik na to aby začal lozit a tam posilnuje aj tu nozku a rehabilitačna len skonstatovala ze jednu ma slabsiu ako druhu, to sa upravi, cvičime taky cvik ze ho mame akoby na styroch a prihahnem zadokček, aleboho drzim ako zvladas a on je nuteny sa dvihat na styri a snazit sa robit akoby kroky po styroch tak ze raz dviha jednu a raz druhu, akoby siel lozit a taky cvik sme my necvičili čo mate my na spavnenia bruska a cchrbatika a krku sme prv maly a teraz toto

sisiska
autor
2. nov 2010

@tinika a ako dlho uz cvicite ten cvik na to lozenie?

tinika
2. nov 2010

@sisiska neviem presne asi 3 mesiace? asi tak

sisiska
autor
2. nov 2010

a stale nelozite? a pomohlo vam to aspon k tomu plazeniu? lebo my sme cvicili asi dva mesiace, ale rehabilitacna to uz nechala tak a dala nam na to postavovanie cvik, aj napriek tomu, ze stale neplazime, nelozime, nie sme na styroch....

lenka1smejka
2. nov 2010

@sisiska Mala v 9 mesiacoch iba sedela teda posadila sa sama inak ani sa neotacala v sede este nemala az taku stabilitu.Ani na 4sa nedavala ani nelozila ani neplazila sa a lekarka nic nepovedala,ved niektore dfeticky rovno zacnu chodit a na brusku vobec nechcela byt.Ja som to neriesila,ani som nepocula,ze by niekoho kvoli tomuto posielali cvicit a ked mala 10mesiacov a tyzden sa mi kamaradka chvalila jak jeji mala stvornozkuje a ,ja,ze mi asi nikdy nebudeme obzrem sa a naraz mala lozila dost velkou rychlostou z nicoho nic to hned vedela.Od vtedy sa nam trosku ulavilo na kriza,ze sme ju uz nemuseli tolko vlacit 🙂 no a potom nas stale bavilo lozenie a chodenie stale nic ale zase to prislo z nicoho nic

sisiska
autor
3. nov 2010

@lenka1smejka a ako sa ti malinka posadila, ked nebola na styroch vtedy? lebo ani nasa nie je na 4 a sada si tak, ze sa oprie o laket...ale len cez pravu rucicku...asi sa to tak lepsie naucila...takze vlastne na styri sa tvoja malinka dala cca v 10 mesiacoch a potom hned zacala aj stvorkovat? snad to aj u nas tak bude...

lenka1smejka
3. nov 2010

@sisiska ja by som sa nestresovala aj keby nelozila niektore deti nelozia.Mala sa naucila na lavy loket sa opriet 🙂 raz na to pride sama ja by som sa tym nezaoberala a osobne ani na cvicenie by som nechodila ale to je kazdeho nazor