Je zadívanie/snívanie deti normálne?

20. aug 2022

Ahojte, neboli by ste take laskave nam poradit? Som velmi vystresovana a neviem normalne od strachu fungovat. Musim sa na to opytat niekoho. Podla mojich rodicov som to robila aj ja. A aj to robi kazdy clovek, ale predsa...

Docitala som sa, ze existuje taka forma epilepsie, ze sa dieta iba zadiva, vypne sa.

Mam doma 17 mesacneho synceka, ktory uz od narodenia podla mna sa zadiva. Tak ako my dospeli. Asi 2-3 dni ho sledujem intenzivne, tak ozajstne sa zadival pocas tychto dvoch dni 2x na par sekund, a ked som nanho fukla, tak hned zareagoval a usmieval sa. Druhykrat si uz to fuknutie pamatal a ked som sa k nemu priblizila uz mi zareagoval aj na to priblizenie sa. Ale ked sa v minulosti zadival, tak urcite na slovo sa z toho dostane. Robi to pocas jedenia, ked nerobi nic extra, ked kresli do zeme, tak sa zapozera, ale cinnost neprerusi, nezamrzne, len sa zadiva.

Je normalne v tomto pripade, ked sa deti zapozeraju? Moze to uskodit? Treba ich vyrusit pri tomto stale? Ako viem odlisit od tej epileptickej absencie? Ze by nereagoval?

VELMI PEKNE DAKUJEM!
HOTU!

lenkadenisa
20. aug 2022

Prečo by to nemohlo byť normálne? Čo dieťa sa nemôže zamyslieť?

mariaveronikag
20. aug 2022

je to úplne normálne, určite to nie je epilepsia. Z epileptickej absencie by si ho nedostala fúknutím a neusmial by sa na Teba...skús ho prestať intenzívne sledovať a počítať sekundy keď sa niekam zadíva...🙂 Urobíš najlepšie pre oboch. Pri ďalších detičkách Ti to už nenapadne, neboj 🙂

mikadooo
20. aug 2022

Ahoj. Jedna moja známa má takého synčeka, ktorý má epilepsiu a nemá záchvaty, len sa "zadíva". Keď sa to však stane, chlapec je náhle veľmi, ale že veľmi unavený. Myslím si, že keby to bola epilepsia, po záchvate by prišla aj tá únava. Ak si si nie istá, určite to spomeň pediatrovi, pošle vás na vyšetrenie a aspoň budeš pokojná, keď vám to vylúčia.

tiika
20. aug 2022

Juj, podľa mna je to normálne. Moja mala sa tiež niekedy zamyslí a len sa zadíva. Mne to nenapadlo riešiť, lebo je to u ľudí normálne a nevedela som ani o takých prejavoch epilepsie, takze možno preto neriešim a ani nebudem.

kacena4
20. aug 2022

ako pise @mariaveronikag uplne normalne, dcera ma absencie a nedostanem ju z nich musia odzniet a hlavne je potom vycerpana a prespi zopar hodin. mas zdrave dieta

moonlight1210
20. aug 2022

Ak sa zadiva do prazdna, ale zareaguje na teba, tak to epilepsia nebude. Tu neprerusis oslovenim, dotykom, fuknutim.

Zadiva sa, lebo ho nieco zaujme, alebo nad tym, co vidi, uvazuje. Popripade si nieco predstavuje.

tehula2016
20. aug 2022

Ja som toto riesila pri mojom 3. dietati, starsie 2 to nerobili..bala som sa epilepsie (sedelo mi to na tie absencie) - ale moj reagoval, bez problemov som ho vyrusila “zo sna”..eeg dopadlo dobre, nic sa nepotvrdilo, ale robil to dost dlho..teraz bude mat 4 roky a uz to nerobi asi rok..

autor
20. aug 2022

@lenkadenisa ved prave to.

autor
20. aug 2022

@mariaveronikag esteze som sem napisala. Inak odvtedy ho sledujem, odkedy som toto citala.

autor
20. aug 2022

@tiika tiez som bola v tom, ze je to iplne normalne.

autor
20. aug 2022

@kacena4 och zlata. ❤️ Takze hovoris, ze je to uplne ok? 🙏🏼

autor
20. aug 2022

@moonlight1210 Tiez som si myslela, ze presne tieto veci robi. Ved aj ja a podla mna kazdy clovek to robi. Takze patologicke je to vtedy, ak fakt nereaguje.

autor
20. aug 2022

@tehula2016 ale vobec sa uz nezadiva? Nezahladi? Presne aj toto ma zaujima. Lebo ja som bola doteraz v tom, ze je to uplne prirodzena a zdrava vec, ze sa niekto zadiva/sniva....

Ja uz fakt neviem.....

snehulak77
20. aug 2022

Akurát som minule čítala, že aj keď sú deti unavené, tak majú rôzne znaky ako to vyzerá, napr červené obočie, zadivanie sa, môžu sa viac motkat. Je to úplne normálne

anavixy
20. aug 2022

Prosím vás, ženy, vy si tu na koníku niečo prečítate a zrazu každé dieťa je zahľadené, alebo to je nahoda ze je tu niekolko príspevkov o tom istom v priebehu par dni? 🙈 a vlastne áno, každé dieťa sa niekedy zahľadí, dokonca aj novorodenec, si predstavte 🙂 kolegyňa sa ich vždy pýtala, či tam (kde hľadeli) vidia anjelika (vraj sa to hovorí 🥲).
PETIT MAL , alebo absencia, tak sa hovori tomu zahladeniu, ktoreho sa bojite, netrva par sekund (trva kratucko, ale nie 3-4 sekundy), nepreberiete dieta fuknutim do tvare, dieta si nepamata co sa dialo…
Je super, že čítate a občas aj dieťa pozorujete a zaujimate sa, ale čítajte radšej odborné články 🙏

danielahamar
20. aug 2022

Zadivat deti sa môžu aj z dovodu, že "niekoho, alebo niečo" vidia

autor
20. aug 2022

@snehulak77 vidis, to je tiez pravda, alebo ked este cikaju.

autor
20. aug 2022

@anavixy citam citam aj odborne, ved aj preto som sa zlakla, lebo fakt existuje takyto zachvat. Ani vo sne by ma nenapadlo.

tykat
20. aug 2022

Spomenula by som to pre istotu pediatricke. Mam znamu, ktorej dcerka ako mala sa takto zvykla zadivat a je z toho epi. Uz nepamatam ci a ako reagovala na podnet, bolo to davno, dievca uz je dospele.

Nemusi to byt vobec nic, ale moze. Ono je fajn taketo zadivanie natocit a ukazat dr.

autor
21. aug 2022

@tykat keby som sa to vedela natocit. Neda sa.... Proste ani ja neviem, kedy sa zadivam. Neviem to bohuzial predvidat ani u syna, nie je to casto a je to na 2 sekundy.

mariaveronikag
21. aug 2022

Tie epileptické absencie netrvajú iba 2 sekundy, dlhšie by to malo byť.
V takomto štádiu by som o tom asi pediatričke nerozprávala. Ale ak Ťa to upokojí, ubezpečí, tak môžeš. Urobia vyšetrenia a uvidíš. Len aby Ťa to potom ešte viac nevystresovalo.
Ja mám často na fotkách z detstva výraz, že pozerám do blba...asi to aj trvalo viac ako 2 sekundy, keď to vedeli vyfotiť a vôbec som si vraj ani nevšimla, že ma fotia. 🙂 Bola som pokojné dieťa, išlo to nejako spolu. Kde ma posadili, tam som sedela a pozerala občas ako zhúlená 🙂.. Nemám žiadne následky, ani epi, ani nič iné. 🙂

3petka
21. aug 2022

Suseda mala toto so synom pri nejakom vzruchu ho vyplo ale on asi minútu na nič nereagoval. Absolútne na nič. Bola mu potvrdená epilepsia a musel brat nejaké lieky, zatiaľ sa to našťastie už nezopakovalo. Ak reaguje tak by som to neriešila.

tykat
21. aug 2022

@autorka tak to sleduj, ci sa interval nepredlzuje. U tej znamej to trvalo dlhsie, urcite to mali natocene lebo sa jej to nezdalo. Ono to nic nebude, ale ak by predsa ano tak to treba zistit cim skor.

autor
21. aug 2022

@mariaveronikag ja som sa tiez pytala od mojej mamky, a povedala, ze som ja tak zamrzla, ze pritom som mala prst v nose. 🤣 A pozerala do blba. Preto som bola v tom, ze je to uplne ok a bezne, ale ked mi uz niekto pise, ze radsej sa opytaj od Dr. Tak ma to vystrasi... Tak teraz zadivanie je v poriadku, ci nie je. Preto som zmatena. 🤦🏻‍♀️

autor
21. aug 2022

@3petka minutu? Ahaaaa, tak to je uz ine zadivanie sa.

autor
21. aug 2022

@tykat ked to vedeli natocit, tak urcite to robil castejsie, dlhsie. Tvoje deticky sa nezadivaju? Teda nepozeraju sa do blba?

mariaveronikag
21. aug 2022

myslím si, že dvojsekundové zadívanie sa, ktoré dokážeš prerušiť fúknutím a dieťa Ti odpovie úsmevom a je bez únavy, bez apatie, je úplne normálne a netreba v tom hľadať žiadne príznaky.
Lekári Ťa popoaielajú na kadejaké vyšetrenia, ktoré Ťa vystresujú, že máš choré dieťa. Alebo Ti povie pediater, že je to ok a neodporučí Ti vyšetrenia. Záleží od doktora.
Ja by som toto neriešila. Ak Ťa ale viac upokojí, keď povieš pediatrovi, tak sa nabudúce na to spýtaj.

luciazahornadska
21. aug 2022

@anavixy Plne súhlasím. Nedávno som písala odpoveď k úplne rovnakému príspevku... A ak to niekomu pomôže, napíšem to znova - pri absencii sa dieťa nenechá vyrušiť doslova ničím, ani silným podnetom - naša dcéra nereaguje ani to, keď sa jej dotkneme alebo ňou pokývame. Trvá oveľa dlhšie ako bežné zahľadenie u zdravých detí. Rozdiel by si človek všimol hneď. To, že sa dieťa občas zamyslí, je úuuplne normálne, deti to robia bežne aj niekoľkokrát denne rovnako ako aj my, dospelí. Nevidím dôvod na to, aby niekto dieťa z toho "vytrhával". Keď má naša dcérka absencie, nevytrhávame ju z toho, nemá to zmysel. Vždy len pozorujeme, aby to neprešlo do veľkého záchvatu 🤷🏻‍♀️ Takže mamičky - nemusíte sa tým vôbec stresovať, zahľadenie je normálna a prirodzená vec. Ak sa vám niečo nepozdáva, natočte si video a navštívte neurológa. 🙂 Na základe EEG bude hneď vidieť, či sa jedná o epilepsiu.

3petka
21. aug 2022

Áno, a prvý krát sa mu to prejavilo keď sa deti hrali a klepli niečím po plechovej bude. Taký odporný hlasný zvuk. Potom hneď na druhý deň doma tiež niečo podobne ale to už si nepamätám a to hneď išli do nemocnice a tam to mal znovu. A to s ním suseda prvý krát riadne “hrkala” lebo sa zľakla a dieťa proste nič bez odozvy. NATO mu nasadili lieky a našťastie je to ok…takze tvoj sa proste naozaj len niekam zadíva a je natoľko zamysleny …

tykat
21. aug 2022

@autorka .moje deti maju 22 a 16 rokov 😊 pubertak cumi do blba 90% casu a nereaguje na nic.
Ale vazne, ako deti si nespominam, ze by sa zapozerali.