Je tu niekto s nehovoriacim cca 2,5 ročným dieťatkom?

marin89
17. mar 2022

Hľadám mamičku s podobným problémom, mám 2 a pol ročnú dcérku, ktorá ešte nerozpráva. Riešime tortúru - pediater, logopéd jeden, druhý, neurológ jeden, druhý...

eriksonka1234
17. mar 2022

@marin89 nerozpráva vôbec, alebo len pár slov?

eriksonka1234
17. mar 2022

@marin89 ak pocuje, rozumie, dokáže splniť jednoduchú úlohu, neriešila by som to. Syn tiež nerozprával do 2,5 roka. Teraz je na gympli, vyniká v mnohých oblastiach. Každé dieťa je iné.

svetlana16
17. mar 2022

@marin89 nerozpráva ani mama, baba a pod.? Celkovy stav dieťaťa nepozname. (ci ma nejaku vrodenu chybu... Ako sa sprava v kolektíve.. Ci rozunie tomu ak mu povieš aby ti podala loptu, babiku, ak ju zavolas papať a pod.) . Ale vela deti do 3r.nerozpravaju a zacnu postupne v skolke medzi svojimi...

stastna17
17. mar 2022

moj nerozpraval vobec do 3. rokov ale ani nerozumel, to je rozdiel, rozpravat nemusi ale rozumiet by dieta malo pokynom.

vamajka
17. mar 2022

@marin89 znamej dcera do 3r. nic a v 3r. hned cele vety

nikpa
17. mar 2022

@marin89 prešli sme si tým, náš začal prvé slová keď mal cez 2 roky. Všetko čo si písala sme tiež absolvovali a stále tam aj chodíme, má 4r. reč nabehla ale je to slabšie oproti rovesníkom, hlavne porozumenie.

marin89
autor
17. mar 2022

Ďakujem baby, pôrod prirodzene, apgar 3/8. 4230g mala, nevládala som ju rýchlo vytlačiť. Predýchavali ju. Inak nič, motoricky raketa, od 9 mesiacov sama chodí. Mamama, bababa, havo, ham, mňam, mám, ale inak nič. Logopedičky 3, že robím všetko ok, správne, mám jej povykladať veci hore na poličku...ale ona si donesie stoličku a postaví sa. Neurologička v NR sa vyjadrila, že pokiaľ rozumie, tak má čas. Neurologička v NZ je za liečbu formou injekcií, že 2.5 roka je čas už na to akurát. Syn hovoril ročný, dvojročný po vetách. V septembri by mala nastúpiť do škôlky.

marin89
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marin89
autor
17. mar 2022

@eriksonka1234 počuje, rozumie. Len už ma chytajú obavy, keďže na jeseň sa musím vrátiť do práce a ju dať do škôlky.

marin89
autor
17. mar 2022

@vamajka na to som sa pýtala aj logopedičky, že áno, sú takéto detičky, ktoré zrazu začnú, ale je ich málo.

marin89
autor
17. mar 2022

@eriksonka1234 mamama, babababa ako zhluk slabík, sem tam som započula havo. Keď niečo je, vtedy si povie ham, mňam, mám. Ale to je celé.

matkahelka
17. mar 2022

@marin89 moja dcera zacala rozpravat, ked nastupila v 2r.a 9 mes. do skolky. dovtedy nepovedala ani makke f. ja som neabsolvovala nic, ani neurologa, ani logopeda, pretoze mna pediatricka ubezpecovala, ze sa este rozhovori, ze kazde cca sieste dieta rozprava az po 2.5 roku. tak aj bolo. aktualne ma 13, trieska s nou puberta a dala by som pol kralovstva za to, keby bola pol dna ticho.

marin89
autor
17. mar 2022

@matkahelka 13 ročného mám doma tiež, to je podobné 😂

angelheart
17. mar 2022

@marin89 zaujalo ma, že Ti neurologička odporučila liečby formou injekcií, čo to je, prosím Ťa? A tie logopedičky, boli ste aj u klinického logopéda?
Naša dcéra má cez 3 roky, logopédiu navštevujeme už rok, ale teda v živote mi nepovedala, že máme veci vyložiť na poličku ... aj k neurológovi chodíme každého pol roka, ale nikdy nepovedal nič o injekciách, max. o omega 3 mast.kys., takže malej dávame rybí olej každý deň.
Dcérka vám naozaj rozumie? Všetko? Keď niečo chcete, prinesie, odnesie? Alebo keď dáte na stôl 3 veci, ktoré pozná a poviete jej, aby vybrala z tých 3 jednu konkrétnu, spraví to?
My sme boli s dcérou aj u psychol., či nezaostáva aj inak ako v reči. Pre rodiča to nie je vždy jednoduché spoznať. Sleduje sa porozumenie, jemná motorika, grafomotorika.
Naša dcéra stále používa iba máličko slov, ale do škôlky som ju dala. Aj preto, že je šanca, že jej to pomôže rozhovoriť sa. Ide to síce veľmi pomaličky, ale nestagnuje, chvalabohu.

iwka1984
17. mar 2022

@marin89 ahoj môj má 3r a 4m a tiež nerozpráva a začali sme chodiť na logopediu a tam nám povedala že on má svoju reč takže v podstate rozpráva ale po svojom. Chodí aj do škôlky a nemajú tam s tým problém. Ja osobne by som do neho nedala pichať nič a ani nám zatiaľ nehovorili ani o žiadnych podporných kvapkách a ani nad tým neuvažujem, celkovo je šikovný len sa mu akosi nechce rozprávať 😁😁😁

sante81
17. mar 2022

@marin89 syn nerozprával do 3 a pol roka, oneskoreny vývoj reči, logoped atď. Dnes už ťažká puberta a hubu ma zatvorenu len keď spí. 😁 Čiže sú aj detičky ktoré sú v niečom pomalšie, ale dobehnú časom všetko

marin89
autor
17. mar 2022

@angelheart u klinickej sme boli. A v dys-centre. Vyložiť, aby bola nútená si pýtať, len to nefunguje, nakoľko si donesie veľkú stoličku a zoberie si sama. MUDr. Stanovičová, NZ, neurologička, navrhla liečbu injekčnú. MUDr. Nemčovičová nerieši, že keď rozumie, má čas.

marin89
autor
17. mar 2022

@angelheart to bude niečo ako cerebrolysin, nepovedala mi menovite, ale na podporu mozgovej činnosti. Pediatrička ma ubezpečuje tiež, že sa to v škôlke pohne, nakopne. Ale jednoducho ja mám taký zlý pocit dať ju tam nehovoriacu. Rozumie, ukazuje predmety. Aj v knihe, aj položené. Ale nedostanem z nej slovko, ani nenapodobňuje. Logopedička chcela, že nech spievam, hovorím riekanky, urobím pauzu, aby som čakala, nech doplní, má snahu doplniť, ona na mňa bide pozerať, či som sa pokazila, ale nejde to tým smerom, žeby chcela doplniť...tak sa točím v takom kruhu. Jedna, druhá, tretia logopedička, jedna neurologička nerieši, druhá, že už aj treba na injekcie...

angelheart
17. mar 2022

@marin89 to je fakt divné, lebo toto "nútenie" teda ozaj nefunguje na každé dieťa. Naša by tiež nepovedala ani slovo. Skôr by tam stála a plakala, kým by sme jej to nepodali. Teraz už ukáže a povie "to" alebo "toto". Už sa snaží aj čo to napodobniť, keď jej hovoríme, ale predtým absolútne nie. Nezopakovala nič, vôbec nič.
My sme začali chodiť keď mala niečo cez 2 roky a bolo to hravou formou, naučila sa postupne ukazovať, znakovať a pomaličky, ale že ozaj veeeeeľmi pomaly tie znaky zamieňa za slová. Keby mi logopedička kázala dať veci hore, nech si ich vypýta, tak si zaťukám na čelo a idem preč.
A ono, áno, veľa detí sa v škôlke nakopne, ale rovnako veľa detí aj tak potrebuje trošku potiahnuť aj formou logopédie. Netreba sa spoliehať iba na škôlku, nie je to všeliek. Ja tiež nemám doteraz dobrý pocit, že mi nepovie, nevie povedať, či jej je tam skutočne dobre alebo tak, však asi chápeš, čo myslím, ale neplače cestou tam, na fotkách zo škôlky (keď majú nejaké aktivity, posielajú nám fotky, videá) vyzerá byť spokojná. Nemohla by som s ňou byť naďalej doma. Nedám jej to, čo tam, potrebovala už iné podnety.

luciaaaaa
17. mar 2022

@marin89 ja som zhrozena, do dietata pchat injekcie, lebo v 2 a pol roku nerozprava? Preboha, to je co za lekarku?! Utekala by som od nej co najdalej. Ved to nie je 5 rocne, ale 2 a polrocne. Moja dcera nastupila do skolky presne v 2 rokoch a 7mes. Dovtedy doma ani neslabikovala. Prve mesiace v skolke bolo mama, baba, dada, ham a pod. Az po 3 rokoch sa rozhovorila. Ja som vsak vobec nestresovala a ani by mi nenapadlo ist s dcerou k specialistovi kvoli tomu, ved kazde dieta je ine, ma ine tempo. U nas v skolke sa vzdy najdu take deti, co rozpravaju neskor, riaditelka nema problem vziat ich do skolky, ta praveze pomoze skor sa rozhovorit. Vcera tu bola diskusia, te v 7mes.dieta nelozi, co robit. Tvoja v 2 a pol roku nerozprava, tak s nou obehavas doktorov. Neber ma v zlom, ale poniektore by ste mali vypnut internet a uvedomit si, ze deti nie su klony, kazde je jedinecne a inak sa vyvija. Prosim ta, nechaj dcerku v klude, nech sa vyvija svojim tempom, nestresuj ju lekarmi a uz vobec nie injekciami.

sendyle
17. mar 2022

@marin89 ahoj, no moja takto bola len toe základy mama, tata, piť, mňam, a ešte zvuky zvieratiek a z jednej odna na druhý sa tak rozkecava ze dovi už to trvá cca 4 mesiace zhruba vie všetky farby veľa som snou čítala a zrazu začala. V máji ma 3.
Ak je takto v poriadku tak sa neboj príde to len ako aj nám hovorili zo srandy" asi nebilo o čem "😁
Ešte doplním ze susedky mladcie o pol roka krásne rozprávajú myslím si každé dieťa je iné" každá hviezda zažiari keď ma svoj správny čas " tak to platí u dieťaťa neboj s a bude to fajn 🙂 mojej švagrinej syn sa rozkecal v 4 rokoch a teraz v júni bude mať 5 ako hovorím no ❤️

lenkakravcova
17. mar 2022

@marin89 Nemusíš stresovať. Naš vedel v 2,5r toľko ako vaša. Inak rozumel všetko. V 3r a 2 dňoch šiel do škôlky a vedel tak 3 vety o 2-3 slovách. Proste katastrofa. Prešli 4-5 mesiacov a ako kolovratok. S rovesníkmi sa osmelil a začal hovorovo komunikovať. Teraz ma 4r a ústa sa mu nezatvoria.. Dcéra mladšia ma 1,5r a vie len mama. 😂 Myslím, že bude rovnaká. A pritom jej brat na ju rozpráva dosť. Nechce sa jej ale odpovedať, tak len kyve hlavou či áno alebo nie alebo kričí keď niečo nechce (to isté robil on). Myslím, že sa nemusíš báť ak ti dieťa rozumie pokynom.

Inak nechapem akú injekčne liečbu. Len ju to bude stresovať. Čo to. Načo to?

diamond007
17. mar 2022

@marin89 to je super, lepšie ako nič.
Švagriná sestrina má 3rocnu a tá nerozumie. Rozumie obuj sa, ale nevie spojiť a osloviť mamu mamou, babku babkou. Toto je problém.ale u teba problém nevidím, do 4r sa deti vyvíjajú recovo 🙂

marin89
autor
17. mar 2022

@angelheart čítame, spievame, tancujeme, kreslíme, skladáme puzzle, vkladačky. Rozprávam s ňou jednoducho, ako všetci vravia iba o krôčik dopredu, čiže keď nerozpráva, tak ideálne jednoslovne, už som ako papagáj. Najviac mi poradili v dys-centre, ale že nemajú s ňou inak ako pracovať tiež, odpozorovali nás, že to robím správne, tak ja neviem...žiadne záchvaty hnevu, režim, rutinu máme, v spoločnosti ok, žiadne úzkosti nepozorujem, v dys-centre vylúčili autizmus, PAS, že v ničom sa tak nejaví. Pediatrička tiež, že nevšimli si doteraz nič. Tak neviem čím to je. Len jednoducho, ak má mama pocit, že sa niečo deje, treba to riešiť, ale skôr som pochodila tak, že zakaždým to ktosi uzatvorí, že má čas a mna ľaká, že nič ani neopakuje. A na druhej strane, iný lekár na mňa vyrukuje s injekciami.

marin89
autor
17. mar 2022

@luciaaaaa tak môj syn vo veku 2 rokov rozprával po vetách, tak logicky ma desí, že ona neopakuje absolutne ani žiaden zvuk zvieratka.

vierka0508
17. mar 2022

@marin89 no podla mna sa nemate vobec coho bat. Syn tiez siel v 2a pol roku do skolky, povedal malo co, ale okolo 3 rokov sa fest rozhovoril a rozprava krasne. Urcite by som to neriesila este, zbytocne sa stresujete a ju tiez. Kludne ju dajte do škôlky a netlacte na pílu, vsetky deti maju svoj cas. U nas to bolo takto s velkou potrebou. Dlho sa schovaval pod stol tlacila som na neho, stresovala som sa, nutila som ho aj motivovala vseliako a ked som si to sama v sebe upratala a nechala mu cas, zazracne sa to naucil. Vsetko robite spravne, je prirodzene ze mate obavy, ale skuste ju momentalne prijat takú aka je. Drzim palce

ivka21
17. mar 2022

@marin89 môj synček presne len mama dady dodo brmm ale rozumie vsetko. Doktorka vravela ze to je v poriadku a ma 2,5r

angelheart
17. mar 2022

@marin89 to všetko sme robili aj my a napriek tomu naša dcéra ani neukazovala, čo chce. Rozumela vždy, ale neukazovala, nehovorila, iba plakala keď nedostala čo chcela. Až po pár návštevách u logopedicky. My sme od logopedicky vždy šli s nejakými aktivitami, ktoré sme mali precvičovať, priradovat farby, znakovat zvieratá, veci, neskôr priradovat, čo ktoré zviera papá, ukazovať malé-velke, väčšie-mensie. Naozaj to bola a je viac hra ako učenie. Malú to vždy bavilo a teší sa tam doteraz. Nie je u vás viac klinických logopedov?
Aj mne hovorili všetci, že čo riešim, ma čas a pod.,ale teda neľutujem ani čas ani peniaze. Neviem, kedy by sme z nej inak "vydolovali" prvé slovo.. niektorým deťom treba trochu pomôcť, iným nie. Ja som už viac čakať nechcela.

panelacikova
17. mar 2022

@marin89 aj moju po pôrode "kriesili". bola na tom rovnako, ako tvoje dieťa, v 2,5 roku takmer nič. sem-tam nejaká mama padla, aj to náhodou a inak jej slovník obsahoval takéto slovo: eeeeee 😀 v cca 3 r a 3 mesiace sa postupne rozkecala - v škôlke. dnes má 12, je veľmi šikovná, vnímavá, bystrá. ale čo nevie dokonale - komunikovať. rozpráva normálne, slovná zásoba nadpriemerná veku, ale "vytlačiť" zo seba, obkecať niečo (napríklad v škole) -to je nula bodov 😀 čiže kľud, ono sa to ešte rozbehá...

luciaaaaa
18. mar 2022

@marin89 prepac, ale ty mas pocit, ze kazde dieta je vo vsetkom ako cez kopirak? Dcera nasleduje syna vo vsetkom? Ma rovnaku povahu? Oblubuje to iste,co syn? Urcite nie. Kazde dieta je jedinecne. Ja mam 11 rocnu a 3mesacnu a uz teraz je krasne vidiet rozdiely medzi nimi - v spanku, v sikovnosti, v povahe.