Dieťa 2 roky 10 mesiacov, čokoľvek ho chceme naučiť nedáva pozor, nepočúva. Pri tomto mám podozrenie na poruchu pozornosti. Ale ako náhle sa niečo vysvetľuje v TV, tak mu pozornosť nechýba a z TV už vie počítať do 110 po slovensky, do 50 po anglicky, abecedu od A po Z a od Z po A aj po anglicky, farby po slovensky, agnlicky a taliansky, a všeličo iné. Na toto je pozorný, ale ak niečo my rodičia chceme vysvetliť, nie a nie. Do teraz nevie povedať že je pokakaný, nevie si naberať lyžičkou polievku,... základné veci.
Je to teda dôvod na podozrenie na poruchu pozornosti alebo nie? Očný kontakt nechýba ak sa chce niečím pochváliť, hrať sa hrá ak je vypnutý TV, aj vonku. Neodpovedá na otázky, ide si svoje.
@deedol rozprávať vie iba slová, vety nie.. aj čítať vie iba po písmenkách napr. špz na autách vonku
Môj síce nerozpráva ale s tou pozornosťou keď ho chcem niečo učiť sme na rovnako akurát neviem na akej úrovni máme porozumenie
no okrem obmedzenia TV by som sa poradila s nejakym odbornikom, aspon s klinickou logopedickou. ak sa jej nebude nieco zdat, nasmeruje vas k psychologovi. pripadne ak mate v okoli nejake centrum vcasnej intervencie?
ešte počakj zoprá mesiacov a keď sa to nebude lepšiť tak povedz min. pediatrovi popr. centrum včasnej intervencie..
to je selektivna hluchota, nie porucha pozornosti...
je dostatocne zdatny, aby robil to co ho zaujima...nie to co by si chcela ty...mozno by uz mohol cosi prestudovat aj z vybranych stati z fyziky...
Vymenovať abecedu, či číselný rad, ktorý má napočúvaný z videí nie je počítanie 🙂 to, že vie farby po anglicky, je fajn. Ale vie ich aj po slovensky? keď chceš červenú loptičku, dá ti ju? alebo iba keď povieš red? obmedzila by som videá a začala pracovať na sebaobsluhe a jednoduchých pokynoch v slovenčine, pokiaľ nie ste dvojjazyčná rodina 😉 nemyslím si, že je to porucha pozornosti. Je to o tom, že robí len to, čo chce...
Ďakujeme všetkým za komentáre aj názory určite obmedzíme TV.
ja nevidim problem v tom, ze vas nepocuva, ale v tomto: "z TV už vie počítať do 110 po slovensky, do 50 po anglicky, abecedu od A po Z a od Z po A aj po anglicky, farby po slovensky, agnlicky a taliansky, a všeličo iné" - to aku TV pozera??? nepozdava sa mi to jednostranne zameranie na detail, ked uz, v pomerne skorom veku...do 110 nevie napocitat ani moj 6r syn, a ani to nie je potrebne pre 3rocne dietata toto mat v hlave
Ano, je to porucha pozornosti. Vasej rodicovskej pozornosti. Lebo ak sa 2r.10mes.dieta nauci pocitat do 100 z TV ! tak to jednoznacne svedci o tom, ze Vy ako rodicia mu dostatok pozornosti nevenujete. Vyzera, ze je v kuse usadene pred tv. A berie podnety len z nej. A take, ze "bude sa hrat, ked je TV vypnuta..." no, neviem, mne pride, ze vy mate tu telku zapnutu viac ako treba. Mne pride uz ako zavisly.
@silvike autorka nepise, ci je maly na TV polhodinu denne alebo 5hod...na toto pozor...dieta si z obsahu vybera to, co vie spracovat a podozrenie na nejake zvlastne spracovanie obsahu tam je...ci je v tom dieta podporovane, nevieme...nie je proste bezne a standardne, ze sa 3r dieta samo nauci pocitat do 110...moze to byt prejav niecoho, nechcem ani nahrubo tipovat coho, ale naozaj s tym pozeranie TV nemusi mat suvis - alebo moze mat...syn tiez pozeral TV ale jakziv som nevidela rozpravku, kde by sa pocitalo do 110, proste je to blud...
Moj ma poruchu pozornosti s hyperaktivitou ale aj ine dg. V 2r nevedel normalne s nami hovorit ale stacilo ze 2x pocul abc song a poznal celu abecedu a nic ine ho uz nezaujimalo. Cisla pismena boli vsade a vsade to potom sledoval a dozadoval sa toho. Mal rad cocomelon a veru farby tvary a vsetko anglicky vedel. Nepresedel pri tom cele dni, stacilo mu to par krat vidiet. Venovala som sa mu na 120% napriek tomu vsetko z toho co som sa ho snazila naucit ja mu bolo jedno, mna nechcel vnimat. Zato stacilo ze videl niekde nieco na obrazovke a ostal ako prikovany a hned to vedel. My sme stopli na nejaky cas obrazovky ale nepomohlo to nejak. Syn zacal viac hovorit ale tk bolo vsetko, problemy s pozornostou zostali a zacal mat zrazu problem s akoukolvek hudbou, rozpravkou, riekankou, dokonca ani knihy sme uz nemohli citat. Uplne obdobie temna😅 Ak mas podozrenie ries s odbornikom, aj logoped ta vie dobre nasmerovat ako s dietatom pracovat atd
@mabenn
@silvike
"to aku TV pozera???" youtube detský kanál, ak je TV vypnutá, bežne sa hrá, alebo ak ju vypneme večer, vie že je čas na spánok. S hraním mimo TV nemá problém. Aktivity pozná, vie kopnúť do lopty, vie mi hodiť loptu, vieme si kotúľať loptu, vie roztriediť farby, zložiť jednoduché puzzle, pozná autá podla zamestnania (sanitka, požiarnici atď), vie tlačiť kosačku, fúrik.. Nieje 24 hodín na TV, len učiť sa nechce od nás rodičov.
"jakziv som nevidela rozpravku, kde by sa pocitalo do 110"
Po desiatkach počíta. 1,2,3..9,10, inokedy začne 31,32,..39,40.. a teraz 101,102,...110.. Začne tam kde sa mu chce, ale ak by chcel, vedel by aj doradu. To ale nieje pointa tejto diskusie skôr sme chceli vedieť ohľadom toho počúvania rodičov, ak chceme niečo vysvetliť my. No ak je to naozaj kvôli TV tak ako ste písali obmedzíme ju.
budem uprimna, dobre? "Po desiatkach počíta. 1,2,3..9,10, inokedy začne 31,32,..39,40.. a teraz 101,102,...110.. Začne tam kde sa mu chce, ale ak by chcel, vedel by aj doradu. To ale nieje pointa tejto diskusie skôr sme chceli vedieť ohľadom toho počúvania rodičov, ak chceme niečo vysvetliť my. " - toto JE pointa diskusie, lebo to ze vas nepocuva, je normalne obdobie vzdoru, ale to, ze sa extremne upina na detaily nepatriace do svojho veku, by som minimalne sledovala a neskor riesila, ak sa to bude dalej prejavovat alebo rozvijat...
ked nastupi do skolky, budete mat informacie aj z okolia - pedagogickeho personalu, ci tam nie je nejaka odchylka...syn sa odplienkoval az tesne okolo 3r, takze toto je este ako tak ok, tiez aj to jedenie samostatne
@selest dobre, a? toto je ucivo prvych rocnikov ZS, ci sa mylim? dieta sa ma okolo 3r prave ucit tie samoobsluzne cinnosti spojene s nastupom do kolektivu, a nie zaklady matematiky a cudzich jazykov....akonahle dieta ma velmi specificky orientovany zaujem mimo adekvatneho veku, je na mieste to sledovat...cela tato tema bola zalozena prave o tom, ze dieta XY veci vie ale neriesi prave tie, ktore riesit ma...normalne psychika selektuje vzhladom na vek podstatne a nepodstatne veci, kde tu mi toto chyba
@mabenn dcera v 2,5 roku citala spztky vonku,abecedu vedela odpredu od zadu,velmi ju to bavilo,miluje doteraz knizky.ale neucila sa z TV ale vela sme spolu pracovali,kedze pocas covidu sa von chodit nedalo,tak ju toto chytilo.aj anglictina ju zaujimala,pisanie atd.nema ziadnu diagnozu...
2 roky a 10 mes. počíta do 110 a 50 po angl? Uf, to je teda neštandardné. Ak má v sebe niečo "iné" tak by sa to naučil, či pozerá, či nepozerá telku. Naučil by sa z knihy, z prostredia, od rodičov, skrátka by sa to naučil. Mám dieťa ADHD a autizmus a tiež čítal ŠPZ, počítal jak divý. Samozrejme to nič nemusí byť, iba je nadpriemerne inteligentný. Treba sledovať, to sa časom ukáže, s nástupom školskej dochádzky určite.😀
@simona92101 a?...syn v roku vedel vsetky znacky aut a na ulici ich menoval...to nie je sutaz o to, ktore dieta vie viac v akom veku...myslim, ze najlepsie reagovala selest s vlastnou skusenostou
@rejka7
"Naučil by sa z knihy, z prostredia, od rodičov, skrátka by sa to naučil"
presne toto je pointa diskusie, nepočúva rodičov. Ani na meno nereaguje.
Ako špeciálny pedagóg by som sa k tomu vyjadrila, že sa zbytočne preskakujú znalosti ktoré sú potrebné pre vývin. To čo dokáže, nie sú pre neho dôležité znalosti, dôležité je pracovať na hrubej motorike, následne aj jemnej (zaklad samotnej reči, grafomotoriky)hrať sa s loptou, odrazadlom, plastelínou, pieskom, trhať papier..to tu píšem aj všeobecne pre mamičky. Často sa stáva že takéto šikovné deti, ktoré od malička ovládajú abecedu a čísla majú v škole poruchy učenia alebo problémy - základné piliere nemajú upevnené.
Ďalšia vec je, že je veľmi skoro na diagnostiku adhd a poruchy pozornosti v tomto veku, nakoľko sa CNS vyvíja. Niesom neurológ ani pedopsychiater, ale vždy som sa prikláňala viac k určení diagnózy adhd alebo add až v školskom veku (pozornosť sa delí na viac zloziek - tenacita, zameranie, unavitelnost..) toto je skoro v takom veku urcit. Hyperkineticky syndróm je v predškolskom už celkom viditeľný. Neviem v akom stave je reč, možno odporúčam nejake poradenske zariadenie alebo CVI, nech Vas nasmerujú, ako s ním pracovať, ako čo najlepšie podporiť vývin.
moj posledny prispevok do tejto diskusie: zacinajuce obdobie vzdoru sa prejavuje aj tak, ze dieta zamerne nepocuva a sleduje reakciu rodicov...aj 6r syn obcas zamerne nereaguje a usmieva sa pritom...rieste prave ten nestardardny prejav, nie ten standardny...male dieta ta bude nepocuvat este roky
Nuž ťažko povedať. My máme o mesiac staršieho a tiež nás nepočúva :D ... Resp. Počúva, ale len keď sa mu chce. Ale má teraz extrémny vzdor - problém je, keď chceme, aby sa obliekol, problém je keď chcem, aby si umyl ruky, aby sa vyzliekol ... Všetko je problem :D ... Pritom to vie, pretože chodí do škôlky a tam to robí, keďže učiteľky mi to hovorili a aj doma keď sa mu chce vie pekne všetko robiť sám. Náš je ale odplienkovany aj vie pekne sám papať lyžičkou. Vzdor má ale asi rovnaký ako váš. :D ... Ono ťažko povedať či tam nieoc je, môže byť a nemusí, to by lepšie zhodnotil lekár, ktorý tiež potrebuje viac informácií. 🙂 ... Ten vzdor mi príde obvykly, skôr to, že sa nepýta kakať (ale aj to môže byť do 3,5 roka úplne normálne) + samoobslužné činnosti - umyť ruky, obliecť (aspoň nohavice, obuť topánky,...) to vie? No a to, že nechce jesť lyžicou - to uz by mal aspoň ako-tak vedieť. Nemusí jesť čisto, ale aspoň držať lyžicu a snažiť sa naberať. Ale zase - nepíšeš, či odmieta ju vôbec držať (cize vzdor), alebo či ju takmer ani nevie chytiť.... Takže skús možno toto zvážiť. Ak nevie pomenovať samoobslužné činnosti a aspoň ako-tak ich zvládnuť, tak by som uvažovala o poradenstve s odborníkom.
Porucha pozornosti sa vyvíja vekom v 2 skoro 3 roku si nemyslím, ze sa da ešte hovoriť o nejakej poruche pozornosti. Dám ti príklad ako je to u nás, starší syn bol ako dieta pokojný, počúval a vnímal co sme vraveli, postupom času to bolo horšie a horšie, dnes je u neho jasná porucha pozornosti a u druhého syna zas naopak on bol ako dieta náročný a aj nepozorny a všetko možné mal a dnes je relativne pokojny. Takže som tým chcela povedať, že veľmi ťažko sa môže v tomto veku určiť nejaká porucha pozornosti.
No ako píšem, je to také trochu mimo normu s ohľadom na vek, ale myslím, že je fakt ešte maličký na diagnózy, čo máme v rodine, tak v jednom prípade bolo zvláštne správanie, akoby dieťa nereagovalo na otázky, aj neprimeraná zlosť a s nástupom školskej dochádzky v 7 rokoch hneď učitelia upozornili, a je z toho ADD + ďalšie veci, na uzkostnom podklade..., no a u nás Hyperkinetická porucha v 5 rokoch, autizmus v skoro 8. takže fakt skoro podľa mňa, dieťa sa vyvíja, uvidí sa. Treba sledovať a zbytočné sa neznervoznovat, čo má prísť príde tak či tak😉
@vladi4444 A co robit v pripade, ak dieta lopta a odrazadlo nebavi a zaujima sa fakt o tie cisla, cudzie jazyky a podobne veci? Moj je takyto pripad, od malicka intelektual. Ja som vzdy isla tym smerom, ze podporovala som to, o co som videla zaujem. Ale vacsina z toho su fakt len intelektualne a technicke veci. Podsuvala som aj odrazadlo, ale presiel par metrov, zaujem nulovy. V 3.5r ho nakoniec zobral na milost ako dopravny prostriedok. Uz z neho vyrastol, tak radsej chodi pesi, o bicykli nechce ani pocut. Kolobezka tiez stoji v pivnici. Lopta v sufliku. Obcas ide na preliezacky, ale tak raz za mesiac ho to zlaka. Nastastie aspon ta plastelina ho bavi a maganie v blate. A voda.
Sleduj ho a ak to bude pretrvávať tak, ako ti radia poradiť sa s Dr a ev včasná intervencia o tv vieš
@marianarem zdravím, je to v poriadku, samozrejmesa zle nuti robiť veci, ktoré ho nebavia. To je to iste, ako keď deti nebaví kresliť, potom to na tej kresbe vidno. Vtedy sa odporúča robiť aspoň aktivity typu kresba prstom do múky, a pod (sú rôzne rozvíjanie reedukacné činnosti). Ja som zas názoru, že každé dieťa nemôže byť 100% vo všetkom, vždy je oblasť ktorá môže byť slabšia. Hrubá motorika a celková koordinácia je základný pilier na to sa potom nabalujú aj školské zručnosti. Skúšala by som hľadať moznosti, ktoré sú pre neho prijateľné (najmä ak by nebola v poriadku napr reč). Nepoznám konkrétny prípad vášho dieťatka tak moc neporadím. Ale pokiaľ daná oblasť dieta nebaví, skúšame pri reedukaciach motivovať určitými cvičeniami.
Ale pokiaľ je dieťa v pohode a nema problémy netrápte sa. Možno hľadať alternatívu nejakého športu - plávanie a pod.
skusila by som v prvom rade obmedzit TV. rozpravat vie?