Je toto podľa vás skafocefália?

katka3212
7. nov 2023

Ahojte, už v tehotenstve pri meraní bábätka u gynekológa mal malý užšiu hlavičku (BPD či ako sa to volá).

A dnes, v 7 mesiaci mu lekárka opäť merala hlavu a sestrička povedala že ju ma trošku užšiu a vzadu dlhšiu.
Lekárka nato, že poďla grafu je to v norme.

No mne to vŕta v hlave už dlhšie, odkedy mi to gynekológ podľa meraní povedal. Ale tvrdil tiež že je to normálne.

Čo si o tom myslíte vy?
Vyzerá to ako skafocefalia “ sagitalna synostoza” (loďkovita hlava) ??? V komentári pridávam fotky. Je potrebné navštíviť neurológiu ???

Všetci mi tvrdia že nie.

Ďakujem

katka3212
autor
7. nov 2023

.

katka3212
autor
7. nov 2023

.

alickapusinka
7. nov 2023

Podľa mňa nie. Je to krásne chlapčiatko.

anavixy
7. nov 2023

Nema niekto v rodine taku hlavu? Mne to skor pripada ako dedicny tvar, nie kazdy ma gulatu hlavu a pritom to je uplne ok 🙂 myslim, ze lekarka by vas poslala na vysetrenia, keby sa jej cokolvek ci uz na tvare ci PMV ci po neurologickej stranke nieco nezdalo byt v poriadku 🍀

kacena4
7. nov 2023

uzsia chpl je, no pokial je to v norme netreba nic riesit. je to len esteticky problem. pri skafo... ide 9 zrasteny lebecny sev, zrastenu fontanelu... a riesi sa to operacne

basska_b
7. nov 2023

Kdeze, toto je uplne normalna hlavka, obe moje deti maju taku, obvodom su na 90./99. percentile od narodenia. A kamoska, co jej syn mal trigonocefaliu a robili mu aj plastiku lebky, vzdy hovorila, ze ake maju moje deti krasne hlavky, ze ona uz ma taku uchylku a vsima si lebky deti

kacena4
7. nov 2023

@basska_b presne aj ja mam taku uchylku, nasu tiez operovali rozsiahla plastika, kedze sa uz narodila so zdrastenymi viacerymi svami a deformitou lebky

mimi3008
7. nov 2023

@katka3212 na foto vyzera hlavka uplne v poriadku, riad sa pediatrickou

tykat
7. nov 2023

@katka3212 uuuplne v pohode, deticky maju hlavky kadejake a potom sa to upravi, narastu vlasy a nic nevidno. Ak je inak v poriadku tak si nerob starosti. Pediatricka to sleduje.

mia_von_prag
7. nov 2023

Hod si do Googlu fotky, skafocefalia vyzera inak. Toto vyzera ako normálna zdrava hlava.
Dr by to riešila, neboj

katka3212
autor
7. nov 2023
katka3212
autor
7. nov 2023

@alickapusinka ďakujem 🙂

katka3212
autor
7. nov 2023

@anavixy práveže nie, ale už sú všetci dospelý a nikto si to nepamätá :D ale podoba sa veľmi na mna , a ja som mozno mala užšiu, keď som bola mladšia

katka3212
autor
7. nov 2023

@basska_b aj ja, ale minule som tu na MK našla chlapčeka - fotky, a bol kvôli tomu na operáciu. A tiež mal podľa “ mna “ peknú hlavičku, tak sa bojím. Že mozno to vyzerá ok ale nie je

katka3212
autor
7. nov 2023

@alickapusinka
@anavixy
@kacena4
@basska_b
@kacena4
@mimi3008
@tykat
@mia_von_prag
Ďakujem za pozitívne komentáre 🙂

kacena4
7. nov 2023

@katka3212 pri operacii nejde o tvar lebky ale o to ci su zrastene lebecne svi

kirakira
7. nov 2023

mali by sťe si spraviť ešte jedno dieťa aby si ho tolko nepozorovala maš krasneho chlapčeka

basska_b
7. nov 2023

@katka3212 Presne ako pise @kacena4 ked je šev zrasteny, je to problem, hlava potom rastie nerovnomerne a kedze lebka za prvy rok narastie v obvode o 12 cm (potom uz len velmi pomaly), treba to riesit cim skor, ale to by ta uz isto odbornici upozornili. Tvoj drobcek je uz relativne velky a pekne mu to rastie. V skupinke terminoviek mame maminku, ktorej fesak nemal ani 9 mesiacov a mal obvod hlavy 52 cm, co je mimo akukolvek tabulku, no podla lekarov vsetko oka a chodia aj k neurologovi myslim kvoli tomu, ze sa predcasne narodil a ani ten nic nevravi

lienka9
7. nov 2023

@katka3212 moj syn ma skoro rovnaku hlavicku,taku vzdau akoby predlzenu,nikdy nebol problem.dr.to ani raz nespomenula.dorastli vlasy a nic nevidiet 🙂

luciazahornadska
7. nov 2023

Náš synček má dolichocefaliu - hlavičku má úzku a rastie do dĺžky. Teraz má 14 mesiacov a má to veľmi viditeľné - avšak nemá zrastené švy. 🙂