Je to znak autizmu u 3-ročného dieťaťa?

24. jún 2024

Ahojte. Keď sa 3 ročne dieťa hráva, ze lezi na zemi a pozera sa tak bokom ocami pritom na hracky s ktorymi sa hra, alebo sa proste na ne chce len pozerat zboku ako lezi. Je to znak autizmu? Moc ešte nerozpráva. Prosím ušetríte sa toho, ze som hysterka. Malí toho už dosť prekonal a sme nesmierne šťastní ako napreduje. Len toto nás trápi. Hranie. Plus, ze sa skoro vôbec nechce hrať s deťmi. S dospelými skôr. Ďakujem

katkaseiner
24. jún 2024

nemusi mat autizmus... znamej syn tak pozeral lebo je albino a v takej polohe videl dobre... neskor dosli na to ze potrebuje okuliare (kedze sam to povedat nevedel)... nemusi to byt tvoj pripad, len hovorim ze su aj taketo priciny...

autor
24. jún 2024

@katkaseiner on vidí dobre. Boli sme na očnom keď mal 10 mesiacov

vanilkovazmrzka
24. jún 2024

Autizmus ti moze diagnostikovat len lekar

autor
24. jún 2024

@vanilkovazmrzka skôr chcem vedieť, či je tu nejaká maminka ktorej dieťa sa takto chovalo a či to bolo v norme alebo nie. Viem, že toto môže len Dr stanoviť

kiki68
24. jún 2024

Nie. Autizmus je pomerne komplexny a nema iba jeden znak. Dokonca na urcite spektrum nie je ani neskorsi nastup reci, prave naopak je skorsi a hned vo vetach. Autizmus je vzdy o tom, ze je zasiahnutych viac oblasti, casto je to socialna oblast a videnie vztahov, seba, sveta okolo. Potom rec, motorika, naozaj vsetko mozne, co sa naraz odlisuje. Len to moze mat rozne spektrum tie specificke odlisnosti. Casto je tam aj velmi uzka preferencia jedal, materialov, motivov.

viestta
24. jún 2024

To, ze videl dobre pred dvome rokmi neznamena, ze vidi dobre aj dnes. Objednaj ho na ocne

vanilkovazmrzka
24. jún 2024

Ako bolo povedane, dieta moze mat tento “priznak” a byt autista a rovnako ak nebyt autista, a plati to aj naopak, moze nemat tento “priznak” a byt alebo alebo aj nebyt autista. Preto ak mas podozrenie, treba komplexnu diagnostiku, tento jeden aspekt o nicom nevypoveda.

deti95060810
24. jún 2024

z jedneho príznaku autizmus neurobíme...😉

30katrusa40
24. jún 2024

@vanilkovazmrzka väčšinou psychológ a to nie je lekár

30katrusa40
24. jún 2024

Môže aj nemusí. Autizmus je komplexný a obsahuje veľmi veľa prejavov a problémov s týmto stavom spojených . Nie si si istá? Povedz obvodnej. Mala by ti dať vypnúť dotazník a na základe vyhodnotenie určiť či poslať ešte ďalej. Prípadne môžeš ísť po vlastnej osi a zistiť si psychológa, centrum včasnej intervencie, cppp niekde v okolí.

cimage
24. jún 2024

Aj moj 12r syn sa tak rad hrava s autami. Urobi si drahu a takto z boku to vyzera viac realne ako pri pohlade zhora. On si ich aj nataca a foti v tej polohe. Takze pre mna je to v poriadku ak sa tak hraju deti.

mia781312
24. jún 2024

10 mesiacov a 3 roky je už rozdiel

jesenzima
24. jún 2024

Aj môj to robí. Pouklada si hračky, ľahne si a pozerá a brble si .. nie je autista ...

beata_k
24. jún 2024

Dieta v jeho veku sa este stale moze hrat vedla rovnesnika, nie s nim. Interakcia medzi detmi pri hre prichadza neskor.

kiki68
24. jún 2024

Deti objavuju, moze mat nejaku fazu ked preferuje hlavne toto pozorovanie. Skor by som na to isla tak, je to jedina vec v her a celkovo, ktora nesedi? Clovek vidi na ihrisku a pod ine deti a dokaze to laicky porovnat. Zase nie je kazde dieta rovnake. Ale v nejakom priemere budu podobne.

vanilkovazmrzka
24. jún 2024

@30katrusa40 jezis dobre podme sa dotahovat za slovicka

butterflyeffect
24. jún 2024

Moze nemusi. Synovec autista to robil, hlavne s autickami-hlava az na zem a pozeral ako sa krutia kolesa. Podla toho jedneho naznaku ale tazko povedat. Ak je tam viac naznakov treba spomenut doktorke a poslu vas na vysetrenia. Synovec v 3 nerozpraval vobec a nechcel sa hrat ani s dospelymi.

autor
24. jún 2024

@kiki68 takto. On keď bola bábätko dostal navaznejsiu formu epilepsie. 1% deti sa z nej dostane. Tento malý zázrak sa z toho dostal ❤️ mal ťažkú liečbu. Všetky tie lieky mali veľa vedľajších účinkov. Po roku začal napredovať. Lieky ma úplne mini dávku. Nemôžem ho porovnávať s inými deťmi. Do 2 rokov nemal teda mal ale veľmi slaby očný kontakt. Teraz pozerá krásne. Reaguje na všetko, ukazuje. Snaží sa rozprávať spojiť 2-3 slová. Len táto hra je taka iná. Nehrá sa takto stále. Tak 2x do dňa. Keď je vonku sem tam sa pripojí k deťom keď niekde behajú. Milión vyšetreni ma za sebou. Ale ja ho beriem ako zdravé dieťa ❤️ len chcem vedieť názor iných mamiciek ci je to normálne sa takto niekedy hrať

brezza
24. jún 2024

Tazko povedat len z toho odporucam ti spravit si test na internete a podla vysledku sa zariadit. Na diagnostiku odporucam klinicku psychologicku Lazikovu alebo Janosikovu v trnave.

brezza
24. jún 2024

@brezza tu mas screeningove testy. Kedze uz mal 3 roky odporucam M-DACH test.
https://autismport.cz/testy
Inak autisti maju zvysene riziko epilepsie, preto chodia aj na vysetrenie neurologovi kvoli eeg.

kiki68
24. jún 2024

Tak potom riesit na vcasnej intervencii za mna, ale pokial je to iba hra, tak to nevidim nejako na autizmus. Pripadne to moze byt hranicny autizmus, moze to byt aj znak vyssej inteligencie. Toto vsetko ma take odtiene of seba, ze iba odbornik to dlhodobo pozorovanim dokaze vyhodnotit. Ja mam sama spektrum autizmu, Ja toto robim doteraz. Ale ja som ja a nie to konkretne dieta. Ale mam dost skusenosti s detmi v ramci pracovnej sfery a deti toto bezne robia. Tam je naozaj skor otazka, ze ci sa vie hrat aj inak a ci preferuje toto dlhodobo. Autizmus je tak specificky, ze ine mamicky velmi nepomozu. Lebo napr jedno dieta ma obsesiu mackami, druhe ma fazu, ze iba konkretne tri auticka, dalsie sa a hrackami nehra a fascinuje ho iba nejaky zvuk predmetu. Vzhladom na tu situaciu by som povedala, ze nejake prvky autizmu su iba taka okrasa na torte. Hlavne ze ta epi je v pohode a dobre to dopadlo. Nejake lahsie spektrum je nieco, s cim sa da plnohodnotne fungovat

autor
24. jún 2024

@kiki68 ďakujem veľmi pekne. Hľadám už kontakt na odborníka. Ale ukludnila ste ma troska

kacena4
24. jún 2024

ahojko ja mam 2 autistov. pozeranie bokom je jednym z desiatok priznakov autizmu, ale nie ked to robi 2x do tyzdna ale musi to byyt pravidelne aby sa to dalo pocitat ako priznak, to ze ma epi (nie ze ju mal ma ju stale len uz nema zachvaty - drzim palceky) je ina vec, ak sa neprejavuje specifikam i reci (verbalnej i neverbalnej) ak nema repeticie, opakovania tak tento jeden priznak urcite nebude hovorit o autizme

autor
24. jún 2024

@kacena4 tak 2x do dňa. Ale vie sa hrať aj normálne. Len sa mi zdá, že sa takto hra keď je unaveny

brezza
24. jún 2024

Hra musi byt funkcna. Ako sa hrava?

autor
24. jún 2024

@brezza aká je to funkčná hra? Najradšej sa hráva s autami, traktormi atď. Telefón si prikladá k uchu akože vola. V kuchynke niekedy akoze vari a donesie mi jesť. Schovávacku tak sa schová

kiki68
24. jún 2024

To je normalny sposob hry v jeho veku ( nas sa hra podobne)

nicol_10
24. jún 2024

Naša dlho všetko zoradovala do radu a nemá autizmus..proste sa jej to tak páčilo..teraz má 3 a pol roka a nerobí to..jeden znak nemusí nič znamenať