Je to psoriáza?

24. sep 2024

Vyuzila som benefit, ktory ma Dovera (vysetrenie kozneho problemu). Prisla mi odpoved, ze je to psoriaza a mam navstivit lekara. To aj urobim ale chcem sa spytat, ci s tym nahodou nema niekto skusenost kedze k lekarovi sa skor ako o mesiac nedostaneme.

ina2405
24. sep 2024

Synovi sa to robí za ušami, teda podobné. Pomáha mu Imazol.

autor
24. sep 2024

@ina2405 my mame na to tiez krem ale tym sa to iba lahsie odstrani ale opakovane sa to vytvara

tiezjedna
24. sep 2024

môže to byť psorka, vypadá to tak, ale z fotky sa to dá ťažko povedať na 100 %. Nikde inde to nemá? V záhyboch kolien, lakťov, prípadne vo vlasoch?

dadis
24. sep 2024

Podla mna to psoriaza nie je, ta sa vytvara prednostne na klboch - kolena, lakte, ruky. Isla by som ku koznej, nech vam da na to mast, popripade spravi ster.

autor
24. sep 2024

@tiezjedna nie iba za usami a pod nausnicami v okoli dierky, ma to uz roky

dadis
24. sep 2024

Antibioticka mast, dole nausnice a preliecit. Kozna to predpise.

autor
24. sep 2024

@dadis pravidepne jej to cistim, znovu a znovu sa jej tam vytvaraju supiny, uz sme s tym raz boli u koznej, nepomohla nam, musime skusit znovu.

negymama
24. sep 2024

@dadis moja mama ma cely zivot psoriazu silnu...a tieto loziska za usami aj vnutri usi.

negymama
24. sep 2024

a kolko ma dieta rokov?

negymama
24. sep 2024

skuste odstranit nausnice a mozno to je len reakcia na kov a prelieci sa to.

dadis
24. sep 2024

@negymama Aj moja mama ma psoriazu. Toto ako psoriaza alw nevyzera..

autor
24. sep 2024

@negymama 8 rokov

autor
24. sep 2024

@negymama nausnicami to neni, uz ich mala dlhsiu dobu aj dole a robilo sa jej to aj tak

lgal
24. sep 2024

Ja mám psoriázu, aj za ušami, ale tie ložiská vyzerajú trochu inak ako tie na fotke. Moja malá (2 r.) má za uškami podobné a nenosí ani náušnice. Pediatrička jej dávala na to nejaký krém, už si to presne nepamätám, ale potom sa jej to vrátilo. Alr staršia postupne z toho vyrástla. Psoriáza by ju aj dosť svrbela, neviem či si to škriabe?

autor
24. sep 2024

@lgal svrbi ju malo, az ked sa vytvoria suche supinky

lgal
24. sep 2024

Ak si spomínam dobre, tak sme to najprv za uškami pár dní jemne potierali veľmi slabým roztokom z hypermangánu a potom keď to bolo lepšie, tak premasťovať napr.kyselinou mliečnou.

negymama
24. sep 2024

@dadis moze byt aj nemusi, ja mam tiez psoriazu a mojim detom sa obcas robili supinky za usami, jednemu synovi aj podobne ako u autorky...ale nakoniec zatial sa ani jednemu nevytvorila /chvalabohu/ psoriaza a tie supinky za usami vekom zmizli.
Preto som sa aj autorky pytala na vek, lebo kriticka moze byt puberta.

negymama
24. sep 2024
tiezjedna
24. sep 2024

@dadis môjmu bráchovi sa prvá psoriatická vyrážka urobila v strede čela... Takže áno, kĺby sú to často (preto som sa na ne pýtala), ale nie je to pravidlo no.

kikusenka1
24. sep 2024

A čo takto ísť k lekárovi miesto hadania diagnózy na MK?

autor
25. sep 2024

@kikusenka1 a co takto sa naucit poriadne citat?

kikusenka1
25. sep 2024

Citat viem. Lenže tu dostaneš 6 odpovedí ze je to psoriáza a 3 ze je to ekzém.tak si vyberieš na základe toho diagnózu?

gab1sol
25. sep 2024

Dcéra má tiež 8 rokov. A tiež to má takto - od dvoch rokov riešime kožný problém, stále nás odbili, že atopický ekzém, až cca dva roky dozadu nám nová kožná lekárka povedala, že to je psoriaza. Existuje viac druhov. A na jeden, ktorým trpia najmä deti v tomto veku, tie príznaky sedia. Koža sa jej takto zosuší, šúpe sa, ale nová sa nestihne vytvoriť. Preto vznikajú takéto zápalové ložiská. U dcéry sa to opakuje cca každé 3 týždne, mesiac. Najskôr mala zasiahnuté okolie očí a ušká, neskôr sa jej to presunulo aj do vlasov. V oblasti kĺbov to nemá.
Takže psoriaza to môže byť, ale aj nemusí, preto je správne ísť k lekárovi.

autor
26. sep 2024

@kikusenka1 tak ked vies citat tak urcite si sa docitala, ze k lekarovi sa chystam, pytala som sa iba na nazor nie na diagnozu.

kikusenka1
26. sep 2024

Ano čítať viem ale každý ti tu povie inú diagnozu. Co tak radšej to odfotit a poslať lekárovi co na to odporúča? I keď nechápem tu poznámku ze sa dostanete k lekárovi najskôr o mesiac....

autor
26. sep 2024

@kikusenka1 ty naozaj nevies citat s porozumeni. V uvodnom prispevku to pisem myslim si, ze dost jasne. Kozny lekar to videl a odpisal mi, ze je to psoriaza a odporuca navstevu u lekara. A co prosim ta nechapes na tom, ze k lekarovi sa skor ako o mesiac nedostaneme? Vsade su dlhe cakacie doby, niektori objednavaju az o dva mesiace.

kikusenka1
26. sep 2024

Zaujímavé ka bývam v krajskom meste a viem sa ku každému lekárovi dostať maximálne do týždňa... v niektorých prípadoch aj v ten deň keď dostanem výmenný lístok. Stačí sa len dohodnúť so sestričkou, sadnúť si v čakárni na rit a počkať...