Je to podľa vás ADHD?

20. apr 2024

Ahojte, neviem si poradit so synom. Podla mojej mamy ho mam zbit rovno na kruzku, aby nevyvadzal.

Do skolky nechodi, pretoze moze az v predskolskom veku, je to vo vsetkych skolkach okolo nas. Na sukromnu zial peniaze nemame. Sme doma, venujem sa mu, aj ho necham nudid sa, vtedy si vymysla eozne hry. Je laskavy, mily, dakuje, prosi, uz chodi aj sam cikat, niekedy sa necha krmit este, ale vacsinou papa sam, vie si pekne vypytat. Chodim s nim von, aj k nam chodi navsteva, teda kamoska so synom, pekne sa hraju, nahanaju sa, hraju sa vedla seba s autom. Doma nebadam ziadne znaky adhd. Dokonca je schopny hodinu mi sediet vedla mna a citame si, pyta sa, co je co, rozpravame, vysvetlujeme.
ALE!!!!!!
Chodi do vikendovej skolky kazdy druhy tyzden na 2 hodiny uz pol roka. Na poslednych 2 hodinach mam tam byt s nim, pretoze extremne place. Nebol 2 mesiace, a na kruzku ako keby vymeneny. Nepocuv apani ucitelku, nezapaja sa do hry, teda zapoji sa, ale po svojom, uz sme si vysvetlili, ze ked sa tancuje kolo kolo, tak sa chytime za ruky a nelezime na zemi, alebo na minulej hodine bral detom veci z ruky, dnes pozeral co maju jest ostatne a ked tam nie som, tak urcite by aj od nich nieco zobral. Jednoducho keby tam nie som, tak pani ucitelka sa podla mna zblazni kvoli mojmu.
Viem, ze je este maly (cerstvo 3r), ale niektore deti tam su v jeho veku, dokonca aj mladsie a ani 1 dieto sa takto nesprava, ako moj (je tam cca 13 deti). Proste strasnu hanbu citim a uz ked ide vikend a caka nas skolka, tak mam nervy, neviem spat, co zas bude, co ma tam caka. Neustale som ho musela napominat, co sa nemoze robit. Po skolke mam hnacky. Ucitelka je zlata, mila, aj ona ho niekedy napomenula, pocuval ju.
Ak pani ucitelka nieco ukazala, napriklad srdiecko, ktore robila doma, moj zacal kricat, ze to je jeho? Chce ho chytit do ruky a zacal plakat a chcel tam ist zobrat od ucitelky. Uz som ho drzala v ruke nasilua snazil sa mi utiect.

Ako rodic, som tam iba ja s nim.

Do skolky najskor moze az v 4,5.... Ja neviem, co ma caka, ak bude chodit kazdy den.

Bojim sa velmi a mam pocit, ze som v niecom strasne zlyhala. 💔😔😪

autor
20. apr 2024

A sprava sa tak od zaciatku, teda uz pol roka. Zo zaciatku sa bal, sledoval, potom nabral odvahu... A na poslednych uz place, aby som tam bola.....

pribinak
20. apr 2024

Moc to prežívaš. Prosím Tá. Za pol roka to bude zas úplne iné dieťa. Pokial sa ucitelka vyslovene nesťažuje tak je všetko ok
A prosím Tá nebi ho.

autor
20. apr 2024

@pribinak ucitelka by sa nestazovala, lebo je to anjel. Urcite ale aj jej je trapne, ked moj chce z jej ruky vtrhnut nejaku vec. Mne este viac... A dohovaram a dohovaram, ze sa ro nesmie, a ide si po svojom.

pribinak
20. apr 2024

Moc to riešiš. Ucitelka nie je anjel, ale má nadhľad a skúsenosti čo tebe chyba

jumama
20. apr 2024

A musi do tej skolky? Vyzera to, ze nie je na to zrely, ze nema taku organizovanost rad. Mozno dozreje trosku neskor. On ak ho aj zlomite a zostane tam, tak si potom vsetok stres moze kompenzoat na vas doma. On zrejme este nie je schopny pocpopit to odlucenie od mamy.
Pri adaptaciu na skolku vraj pomaha to, aby si dietatko uvedomomvalo, ze pridete poobede alebo kedy pre neho - ze rozpravat mu kam potom pojdete, co budete jest, co budete robit.... aby sa tesil na okamih, ked pre neho pridete a potom to aj naplnit... aby mal akysi pocit bezpecia, ze to co ste slubili sa aj deje.

simona92101
20. apr 2024

Za mna robi zlobu to,ze chodi len kazdy druhy vikend..nema ten navyk ako v beznej skolke ze sa chodi kazdy den.a myslim si,ze nie je este pripraveny...

autor
20. apr 2024

@jumama Ide mi hlavne o to, aby nebol iba v nudnom prostredi doma so mnou, aby bol aj s inymi detmi. 😔 Aby videl, ze existuje aj nieco ine, ako ja, ihrisko a domacnost.
Tieto deti zvyknu mat aj odklad do skoly?

autor
20. apr 2024

@simona92101 ano, velmi rada by som ho dala do dennej statnej... Aj mna boli z toho srdce. :( preto som chcela aspon takto.

jumama
20. apr 2024

Ja by som ti poradila nieco taketo: Predstav si, ze sa ti zverila tvoja najlepsia kamoska, ze jej chlapcek sa sprava tak a tak... ako ten tvoj. Co poradis kamaratke? To porad aj sebe.

O vyvoji dietata, ze predcasne ho odtrhat od mamy nie je ideal:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/252837/dat-...

O vztahovej vazbe:
https://eduworld.sk/cd/andrea-mikusova/7654/vzt...

Tie clanky ta nemaju rozrusit, odradit, iba mozno zastavit, aby si porozmyslala, ci je naozaj nutne, aby tam syncek chodil. Ci ten cas, kym tam je na nieco potrebujes.

Ja mam na to asi trosku iny pohlad, lebo mam uz pubertiacku a velmi vela som si poprecitovala vseliakej psychologickej literatury o vyvoji dietata ... vies preco? Tapala som pri vychove. Pretoze sa mi zdalo, ze z mojej povodnej a ani z muzovej povodnej rodiny nemame dobre vzory. To by bolo nadlho preco, hlavna crta je asi narcizmus... Moji rodicia uz neziju, mama ani nepoznala moju dcerku a otec mi zomrel ked bola malicka. Svokra je vsak stale schopna velmi ovplyvnovat a zasahvat. Svokor je tichy introvert. A prave tie programy ktore od malicka v sebe mame z povodnych rodin... to je taka ta automatika, ktoru sa musime odnaucit a zastavit sa a povedat si, ze ci je to ozaj to, co potrebuje to dieta.

Vyvoj bezpecnej vztahovej vazby povazujem za najpotrebnejsi a najzasadnejsiu vec, co moze rodic pre svoje dieta urobit. Bezpecna vazba sa vyvinie vtedy, ked je rodic naladeny na dieta, malicke do 3 rokov, a vnima jeho potreby. Potrebu blizkosti, potrebu upokojnenia...

Tvoj malicky ti daval najavo od 2,5 roka, co tam bol, ze este nie je na to pripraveny. Kam ho zenies? U 3 rocneho rozmyslas uz o odklade skoly. Preco? Kto ta zenie, kto at s kym porovnava? Preplieskaj vsetkych okolo co ta do toho porovnavania a urychlovania zenu a ochran svoje dieta. Dopraj mu bezpecie pri tebe, lebo ti dava najavo, ze ho potrebuje. Postav sa vsetkym. Toto je byt mamou. Prihliadat na potreby dietata, signazlizuje ti ich, do isteho veku.

Mozno ty mas pocit a potrebu svojmu dietatu dopriat nieco, co ono ale ze vobec nepotrebuje v tejto chvili. Jasne ti dava najavo, ze ono to nechce, ze chce byt s mamou, ze sa tam neciti ani zabavne ani bezpecne a nechce tam byt. Poloz samej sebe otazku, preco to robis. Preco aj napriek tomu tam podla teba to dietatko patri. Co v tebe to potrebuje?

jumama
20. apr 2024

Este to doplnim - casto to bola svokra, ktora porovnavala, co ktore dieta, vnuca, susedovie deti a podobne uz vedia. Casto nas ako rodicov podcenovala v tom, ako vychovavame. A vies c je napokon vysledkom? Ze uz jej to nezerie ani ta nasa pubertiacka. Nechce uz chodit na pradniny starym rodicom par rokov, pretoze vie, ze by tam bola nutena stale len do niecoho, co si predstavuju oni, ze je pre nu ideal, ale ona po tom netuzi. Zaroven sa tak zatala, ze im nic o sebe nepovie, aby nemali v rukach cosi, co by zase len porovnavali a hnali ju do sutazenia s nejakym neexistujucim idealnym idealom.

autor
20. apr 2024

@jumama dakujem, poprevitam si vsetko. Ano, tak ako pises, citim az NUTKANIE, ze tam musi chodit. Mozno, tlak z prostredia, lebo vacsina mojich kamosiek, ktore ale nebyvaju pri nas, dava deti do skolky, atd, atd, tlak od mojich rodicov, svokry, jednoducho kazdy povazuje to zle spravanie v skolke za moju chybu, pretoze neviem nijak vybavit mojmu synovu skolku na dennej baze. A bojim sa, ze bude o nieco ukrateny. Uz teraz mi moja mama hovori, ze urcite bude meskat aj v skole, a mam mu dat na zadok v skolke pred kazdym, aby citil hanbu, ze s atakto spravat nemoze.

Dakujem za clanky, vsetko si precitam.

autor
20. apr 2024

@jumama a + ked nie je od malicka vedeny k tomu, aby v skolke posluchal, a naucil sa, ako treba byt v koletkive, neskor to uz bude neskoro a horsie.... Ja fakt neviem uz, co je spravne

jumama
20. apr 2024

Si najlepsia mama, ver si! 🙂 Oni ti hovoria rady, ktore mozno sami dostali pred 20-30-40 rokmi, ked nas vychovavali. Rodicia vzdy robia najlepsie ako vedia, neskodia nam ani vnucatam vedome ci zamerne.

Tuto je taky serial o vztahovej vazbe - je tam 28 videi, ak chces...

https://www.youtube.com/watch?v=twqPP99uA_0

Robila ho Zuzana Zimanova pre obcianske zdruzenie Navrat, teda tyka sa to adoptivnych rodicov. Pretoze tam je to narusenie vztahovej vazby najvypujklejsie a narobi najviac skod. No ja si myslim, ze o tomto by sme malli byt vzdalavani vsetci. Pretoze to aky ma vztah mama a dieta - to urci ake bude mat vztahy ako dospele. Ci zdrave, alebo uzkostne, alebo vyhybave. Ten serial je naozaj velmi velmi podrobny, ale zaroven aj tak ludsky, polopatisticky vysvetleny.

Viem, som len jeden clovek z internetu.

simona92101
20. apr 2024

Preboha len nikoho nepocuvaj,kto ti radi zbit dieta pred vsetkymi..a hlavne preco?ze sa tam dobre neciti?tym si akurat zarobis na problem do buducna.ked sa tam neciti dobre tak ho tam nedavaj,nie je na to pripraveny..

autor
20. apr 2024

Dakujem vam pekne. Nasla som jeden super clanok... Pdf. Velmi pekne napisane.... A ma nieco do seba

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=...

jumama
20. apr 2024

Drzim palecky, aby na teba nebol z okolia vyvijany taky strasny tlak. Keby bolo keby ... keby si to vedeli precitat aj ti "tlaciaci"... 🙂

autor
20. apr 2024

@jumama preposlem, akonahle do mna budu hucat.

andreatytler
21. apr 2024

Vzdy mam najvacsie mindraky ako mama ked zacnem porovnavat svoje dieta s detmi co vidim na okoli.
V tomto veku by mala byt kazda aktivita pre dieta nieco co ho bavi a zaujima. Aj v tej skolke (klasickej dennej ale tejto vykendovej) by mal robit len to co ho bavi. Tym nemyslim ze by mal behat a nicit detom vytvori z plasteliny, ale ak ine deti robia kolo, koli mlynske a on chce lezat na zemi, tak nech lezi. Ani by ma nenapadlo mu dohovarat ze sa musime drzat za ruky a tancovat. Uz len to ze je medzi detmi a vidi co robia je uzitocna vec. Vobec sa tym netrap ze sa nezapaja, ani to ze je zvedavy a chce vidiet co maju deti jest. To ze bral veci detom z ruk je dobra prilezitost ho ucit ako v takych pripadoch reagovat. Najskor sa opyatat a cakat ci mu to deti daju. Naucit sa interakcii s inymi detmi je presne to koli comu tam chodite.
Moj 4 rocny chodi na gymastiku. Trenerka ma 3 skupiny deti: jedna pocuva pokyny a zapaja sa, druha sedi, alebo lezi opodial a nerobi nic a tretia beha a poskakuje a naraza do inych deti. Problem ma iba s tou tretou skupinou. Tie deti vyluci a posle domov.

autor
21. apr 2024

@andreatytler keby taketo veci robilo aj ine dieta v skupine, tak to riesim menej. Ale iba on sa takto sprava, ze nevydrzi tam sediet dlhsie ako 5 minut a ide sa pozerat na veci namiesto pocuvania rorpravky napriklad. A to nie je najmladsi... Preto sa bojim. A este do mna huci aj moja mama, ze takto sa spravat predsa nemoze, aj ja som pocuvala (ano mna bili stale a nie pekne), a ze mu mam dat na zadok, atd atd... Proste citim sa strasne, ze som nieco posr.la... Bit ho ale nebudem.

andreatytler
21. apr 2024

Uplne presne viem ako sa citis. Moj syn bol jedinny na plaveckom kurze kto nepocuval instrukcie, alebo mal hysak pri odchode. (Mal 2 roky, takze mi to bolo jedno, lebo mi islo o to aby sa skamaratil s vodou a nie naucil plavat). Vsetky ostatne deti poslusne vsetko robili a tiez tam boli mladsie. A takto je to pri vsetkom. Ostatne deti su ako babiky, pocuvaju na slovo. Iba ten moj nie. Tiez neustale zvazujem ADHD diagnozu.
Potom isiel do skolky minuly september a tam si nasiel kamosku - susedu. Presne take iste dieta. Su ako dvojicky a ja sa z toho naramne vytesujem ze uz nie som jedinna.
Ver mi, takych deti co su tvrdohlave a radi robia veci po svojom je viac. Ty si len nemala sancu ich este najst kedze nechodite medzi deti tak vela.
Napriek tomu vsetkemu ho ucitelka velmi chvali. Dokaze sa krasne sustredit na ucivo (tu kde zijem sa deti ucia pisat a citat v 4 rokoch ked nastupia do skolky). Vravela ze je jeden z tych lepsich co sa pozornosti tyka. Velmi pekne napreduje. Pocuva instrukcie ked idu napriklad do kniznice sprava sa ticho a nebeha. Toto je preto, lebo ta ucitelka ho vie zaujat.
Ak nejde o zdravie, alebo zivot, tak tam netreba aby pocuval na slovo. Ak je tato aktivita nieco co si ma uzivat a z coho sa ma nieco naucit, tak to ho musi bavit a zaujimat. Neda sa ti skusit ine kruzky? Ale celkove podla mna tieto tvrdohlave deti potrebuju vela casu pri ktorom nemusia nasledovat istrukcie, lebo to aj tak robia cely den. Potrebuju aj cas kedy mozu robit co chcu.