Dcéra (20m) sa správa zvláštne, možno sú to len typické detské veci ale neviem, nepozdáva sa mi. Nič ju nezaujíma, žiadna hračka, najradšej robí nejaké iné veci (domáce práce, pečenie spolu, atď). Farby sa snažíme učiť dlho ale vôbec sa nechytá. Keď sa hrá tak všetko vykladá potom dáva naspäť do skrinky, ale žiadna funkčná hra, žiadne vkladačky, lego, nič. Očný kontakt má slabý, ale reaguje na meno vždy. Čo sa týka reči, je v poriadku, už spája slová,ovláda okolo 200-300 určite, papá pekne, spánok ok. Ale tá hra, že nič ju nezaujíma. Alebo aj keď áno, tak na 1-2 minúty a ide preč. Knihy má rada, aj ukazuje. Ale veľmi ma trápi že keď na ňu hovorím, nepozerá na mňa a s ničím sa nezahrá. Je to v poriadku podľa vás? Skoro žiadne deti nemáme v okoli, neviem čo je normálne a čo nie, ale keď vidím na FB rôzne skupiny že mladšie deti sedia za stolom, triedia podľa farieb, sedia tam dlho, maľujú, tak ma chytá panika že určite niečo robím zle alebo niečo nie je v poriadku :( ja sama viem že som úzkostlivá, chodím na terapie (toto riešiť nemusíme). Ďakujem ak sa vyjadrite svoj názor.
V 20’tich mesiacoch funkčná hra? Ty si nejaká premotivovana matka
Prekristove rany, v 20 mesiacoch učiť farby? Keď bude mať dva roky začneš ju učiť čítať?! Veď ju nechaj, je úplne normálna, nech sa hrá -nehrá ako chcew
Normalka
Schovajte hracky na tri tyzdne, nechajte jej len par, a uvidite, ze o tri tyzdne to pre nu bude ako nove a zahra sa na chvilu. Je este malicka
za mňa normalka
chodite aj na kružky ?
syn 2,5r a mal obdobie kedy sa so všetkým hra max 2 minuty ale rozhadzovať vankuše to ho bavilo aj pol hodinu tak som ho nechala
a rozpravaš nanu ked niečo robi a vtedy nereaguje ? lebo to je normalne
doma bolo obdobie kedy knižky nechytil do ruk aj mesiac , robil ine a takto je to so všetkým
@pribinak ja viem, snažím sa meniť, ale veľakrát mám pochybnosti :(
@bara_borka ďakujem, vyskúšam.
Ked mal syn 20 mesiacov som bola práveže rada, že sa mi moce aspoň v kuchyni a pri niečom aspoň má záujem ... Umyvačka bola pre neho čislo jedna, to vkuse ho lákali stláčať gombiky, tak isto skrinky, šuplíky a rôzne misky a varechy v nich, s tým sa dokázal prehrať nekonečno :D Hračky ? nula bodov ... Ale ked mal 2,5 roka, tak sa zrazu otočil a zrazu išiel ako pilka, začal prejavovať záujem sa niečo naučiť, tak až vtedy sa naučil farby, čísla a dokonca písmenka z abecedy skoro všetky už vie, aj po anglicky farby, počítanie ... To mal take obdobie vkuse to isté dookola sa chcel učiť a o hračky nejavil vôbec záujem, proste toto ho bavilo... Teraz obsedi už aj pri knižke, puzzle, ale to musí mať náladu, ale to už ma tri roky, aj to s manželom na seba kukneme, že ooo 10 min ticha a on si pozerá knižku :D takže myslím si, že máš len na 20 mesačné dieťa veľmi veľké nároky 🙂
@minesasubu ďakujem veľmi pekne. Áno, chodíme na cvičenie pre deti, na plávanie a na play wisely.
@autorka
aj my chodíme preto sa pýtam lebo syn sa kamoši s jedným chlapcom (chodíme spolu na veľa krúžkov) a jeho mamička povedala že podľa nej chlapec doma ,,odmieta ,, robiť organizovanú činnosť lebo to robí na krúžkoch a doma chce mať klud a robiť si podľa seba čo on práve chce a načo má chuť
takže ja by som sa zamerala nato čo chce aktuálne dieťa robiť ak sa chce motať doma nech sa motá , dieťa nasáva stále informácie aj ked to nevidno na prvý pohľad
doma nieje taká ,,organizovaná,, činnosť ako ked si na krúžku a robi viacej detí to isté lebo ,,musia,,
doma má byť pohoda 🙂
Farby sa mi deti učili okolo 3-4 rokov.
Trochu uber. 😀 U nás 20 mes dieťa si chcelo tak skladať kocky Lega dupla k sebe a behat po izbe hore dole s výkrikmi hatlanin 🤣
Podľa mňa by si mala skúsiť goniometricke funkcie …
Neviem čo čakáš od tak malého dieťaťa , nebuď premotivovaná
Je pozadu, moje dieta vedelo farby, ked nemalo este ani rok 🙄
To sa teraz, keď nemá ešte ani 2 roky nedá povedať, že je pozadu, každé dieťa vie iné veci skôr, farby ešte v tomto veku nemusí poznať, naučí sa ich z praxe napr. že tráva je zelená, mlieko biele atď.
Ak nie je veľmi odmietavá, nemá záchvaty zlosti, tak toto na necelé dva roky je dobre, hlavne aj to že rozpráva, a aj pokyny v tomto treba dávať jednoduchými slovami, aby rozumela.
Ahoj, ja si myslím, že sa vyvíja normálne, len má svoje tempo, dokonca aj to mi príde ok. Ja mám 3 deti. Prvá dcérka bola veľmi šikovná, vedela sa krásne hrať už veľmi skoro, aj všetko, proste tabuľkový nadpriemer, v dvoch rokoch strihala nožnicami, iné matere len čumeli, bola som za montessori matku roka, a ja som nespravila nič iné, len som jej strčila nožnice do rúk, aby ma nechala strihať 🙈, lebo aj ona "cem, cem" 🤷. Ďalšie dve deti - každé menej a menej "šikovné" 🙂, pri synovi som si trošku robila starosti, lebo začal rozprávať dosť neskoro a jednoslovne, aj hrubú motoriku mal slabšiu, neskoro začal chodiť, atď. Teraz sú už veľkáči (13, 10 a 7 rokov) a žiaden mentálny rozdiel nevidieť. Pohybovo sú baby šikovnejšie ako ten najmladší, ale oni sú obe baby trošku pohybovo nadpriemerné, čo sa týka triedneho priemeru. Zas obe mali viacero otrasov mozgu, trošku im chýbal v detstve pud sebazáchovy, čo zas ten malý je taký opatrnejší... (Naposledy pred polrokom mi došla 10ročná domov zo školy dochrámaná, že spadla v družine zo stromu 🤷, no ale bez otrasu mozgu, len "do pol boku odratá"). Takže všetko má svoje za a proti 😄. Každopádne, sorry, trošku som odbočila. Myslím si, že tvoja dcérka je úplne v pohode, skúma svet, objavuje, hranie príde na rad asi neskôr 🙂.
V jej mesiaci je to úplne normálne správanie dieťaťa.. u nás boli v tom období tiež najobľúbenejšie hračky nehracky, všetko v kuchyni, krabice, varechy..mali sme rozne vkladacky, krásne knihy a totálny ignor na všetko 😅
Ako mozes vediet ze tie deti na videach sedia za tym stolom dlho ? preboha, internet tolko toho znesie :D aj ja ti mozem cil napisat ze moja trojrocna dcera vie zarecitovat morho, ale nemozem ti dat video ako dokaz lebo je hanbila a povie to len mne .... Ty mas doma este male dieta, bud rada ze ti pekne rozprava a aspon nieco robi :D moja mala ked mala 20mesiacov, behala ako splasena koza hore dole, povedala dve slova a hmkala a to bolo vsetko :D teraz ma 3 roky a je to uplne normalne dieta
Ved ta už vie teraz viac než môj 14 ročný syn 😄 hlavne co sa slovnej zásoby týka. Dcéra išla pomaly do školy, kým sa naučila farby, fakt som už mala pocit, ze je farboslepa. A obaja sú výborní žiaci, bez nejakých väčších problémov.
Prestan pozerat videa a sledovat premotivovane matky. Dieta ma 20 m a je uplne normalne …Ono vacsina deti je normalnych aj ich vyvoj, kym ich matky neobjavia IG, FB a. Neviem co
Moja v 20 mesiacoch najradsej trhala papierovu vreckovku na co najmensie kusky 😂
@olimuc a hneď stanovia Google diagnozy
Hračky sú nuda 😃stále to isté, obkukané. V tomto veku dcéry najviac bavilo vykladať spodnú zásuvku na linke, boli tam varechy , naberačky, sitká , to bola zábava. Alebo potom v obývačke vykladali dvdčka, knižnicu ...
Při pečení a domácích pracach Ti pomáha funkčně? Opakuje Tvoju činnost, chápe čo má spraviť? Samoobsluzne činnosti sa učí? Ak áno, tak by som sa nebála. Zvláda cvičenie, plavanie, a chodíte aj na playwisely, tam čo na ňu hovoria? Ak Ťa na nič neupozornuju, zdá sa im asi ok. Niekedy ten vývoj nie je úplne rovnomerny. Môj najstarší bol podobný, svojsky, v zaujmoch aj reakciach bol iny nez ostatné deti, v niečom 0 bodov, zato farby poznal v 2r a to aj doplnkove, všetkých ohuroval, len ja som sa stále stresovala že nie je "v norme", ale nakoniec sa aj kreslit naučil (už som neverila), v kolektive je oblubeny, počúvam nanho od uciteliek aj trenerov samé chvály, bála som sa zbytočne. Je samozrejme lepšie podchytit pripadnu odchylku skôr ako neskôr, treba ten vývoj sledovat a nie mavnut rukou, je super že si starostliva maminka, a verím že je aj u Vás všetko v poriadku. A neboj, pri dalších deťoch už to bude pohodovejsie 🙂
z farieb v tomto veku staci ak bude vediet rozlisit zltu, cervenu, modru a zelenu. ak by nevedela rozlisit cervenu a zelenu, tak daj vysetrit zrak
A Turčianske poničan uz recitovat vie 😂?
Prosím ta nepreháňaj. Ja som sa prvému venovala fakt veľa, teda žiadne krúžky lebo korona a bydlisko uplne mimo mesta.
Ale hrali sme sa s loptou, kockami, čítali. On sa pekne hral aj s hračkami aj v kuchynke. Ale farby?? Neblázni! Tak biac zacal hovorit 2 mesiace pred druhými narodeninami.. Netuším ci vedel uz 309 slov skor nie ako áno. A teraz mele od rána do večera, neprehanam.
Kamoskin maly v roku a pol vedel niektoré písmená, chodili okolo zastávky a boli napísané na zemi. Kamoska len povedala ked naň ukazal A /H atd. Nesedela s nim a neučil ho aktívne abecedu.
On je ale taky fakt veľmi múdry od malička. Ten ake hlášky dával uz v dvoch rokoch, to by si bud okoktavela alebo by si kukala s otvorenými ústami.
Ale ty nemôžeš porovnávať takéto deti s tvojim. Oni nie sú norma! Je to úžasné pozorovať, ja som sa tešila s kamoskou a teda neporovnavala som. Skôr ked som mala obavy kolo reci - dvojjazicne- ona ma ukludnila, ze ma kamosa tiez dieta dvojjazyčné a hovorit začalo riadne až v 3 rokoch. Ona Bohu dik nebola ten typ, ze by hovorila ako jej dieta co uz vie. Ja som jej povedala, ze jej maly je nadpriemerne inteligentný, nadaný- ešte mi povedala skromne, ze prehanam.
Nas sa hra s panenkami, náradím a v kuchinke, jej s vesmirnymi raketami a stále ma veľmi rozumne reči.
Keby ich mam porovnávať, bol by to veľký nepomer. A načo, nas je tiež šikovný a hotovo.
Ty mas uplne normalne dieta. Ďalšej kamosky mala 5 rocna od malička skor radsej upratovala a s hračkami sa nehrala. Ešte ako 4 -5 rocna radsej sa motala s mamou v kuchyni. Stále potrebovala niekoho na hranie.
Deti sú rôzne, nechaj ju vyvíjať sa po svojom. Ved na to je dr aby zistila pripadne nedostatky. Teraz to je ok. Rozumie ti jednoduché "povely" - dones mi loptu - napriklad? Ak áno, niet o com.
Ja som mala tiež takú dcérku prvú a je v poriadku. Niektoré deti sú prakticky orientované. Tak máš teraz parťáka.
S tým, čo dokáže, ako sa hra je to úplne normálna vzhľadom na vek. Na farby ma čas a vôbec ich netreba cielene učiť, ak si dostatočne často čítate, hráte sa, pri hre spomieš, sama na to časom prijde.
Ty však pozorujes zmenu spravania ako matka, ktorá to dieťa pozna a to je iné. Niečo ti pride zvláštne? Predtým sa na teba pozerala a teraz nie. Ako dlho to trvá? Väčšinou maju deti rôzne obdobia, niečo zvláštne pride a zas odzneje. Ak je to len pár týždňov, nerieš. Môže byt za tým hocičo. Možno zistila, že nie vždy na teba musí pozerať, keď rozprávaš a i tak ta dokáže vnímať 🤷♀️
Ak však porovnávaš iné deti, deti na videách a svoje a z tohto dôvodu ti pride zvláštne, tak to už vôbec nerieš. To je len naše želanie, že aj my chceme, aby bolo takéto. Nič s tým však nenarobíš.
Normálne dieťa, nestresuj.... robi bežné veci ako všetky deti. U nás bola najobľúbenejšia hračka hrnce a varechy, naberačky.
moji majú skoro 5 a 4 a farby sa teraz učia. Starší začal viac hovoriť, až keď mal cez 3 roky, mladší mlel cele vety v 2,5 roku. Staršieho som nevedela odplienkovať v 3 rokoch, mladší sa odplienkoval sám v 2 rokoch...
Normálne dieťa