Caute, vedeli by ste mi poradit, ci to podla vas je ten maly epi zachvat (absencie) alebo nie. Kedze sa tu rozbehli nejake tie temy, tak by ma to tiez zaujimalo. 😏 Citala som teraz kadeco na nete, ale viete ake to je... Podla Dr. Google mam aj ja rakovinu mozgu. 🤦🏻♀️
Tak sa chcem opytat skor skusenych maminiek, keby sa tu naslo, alebo len staci mi, ak poviete, ze mi sibe v hlave a vymyslam si.
Opisem teda situaciu. Syn sa mi zamysli kedykolvek pocas pasivnej cinnosti. Z nudy, unavy, alebo len tak, lebo rozmysla nad mojou otazkou/rozpravkou/dolezitostymi vecami v zivote... To je pre mna ok. Ved kto sa nezadiva. No, ale vcera sme boli na ockovani (nepovinnom) o 10:00, syn mi chodi vacsinou spat o 11:30 - 12:00. Ja, ako vzorna mama sme prisli domov, rychlo sa prezliekli a isli von namiesto na prechadzku namiesto oddychovania. 🙆 Boli sme trosku dlhsie, cca do 12:00, isli sme akurat domov a hovorim mu, ze, IDEME DOMOV, dobre? A on v tom momente sa zastavil, zamrzol, pozeral sa pred sebou, ja v prekvapeni (v soku?!) som ho nestihla ani vyrusit, trvalo to cca dobrych 5-6 s neviem, pozrel sa na mna, otocil sa, zakyval a povedal ahoj. Tak som ho zobrala na ruky, isli sme domov a hned mi aj zaspal. Z toho sudim, ze mohol byt aj unaveny, aj z ockovania aj z toho, ze uz mal spat.
Podla vas je to ok? Ci ani nie? 😏 Mam ist za pediatrickou?
Ty vieš ako vyzerá epi záchvat?
Lebo toto epi záchvat určite nebol
@stellarstar Ano, dnes som si pozrela o tom KVANTUM videi. 😏 A ano su aj take male, kde sa iba zadiva...
po ockovani si ho mala vziat domov a bie sa prechadzt a nech sa zbytocne unavuje
najskor bol unaveny nechaj ho oddychnut a hlavne neries hluposti
Ano, mohol to byt epi zachvat. Nerobila by som paniku. Ked sa to zopakuje, tak teba natocit na video a ist k lekarke, nech vas posle k neurologovi.
Ja som videla stovky epileptickych zachvatov, ale tak robila som na najlepsie neuroscience oddeleni v UK.
@oslo1 no super.... 😣
@loginexistuje Ano viem, mali sme byt doma. 😣
Mne keď som mala zhruba 20 rokov bola diagnostikovana epilepsia. Pritom som žiadne záchvaty nemala. Mne sa stávalo to, že keď má niekto zobudil , som sa postavila, po par sekundách som pri vedomí padla ako keby som sa potkla, postavila som sa a už bolo všetko ok. A vtedy mi neurologicka povedala, že sú rôzne druhy epilepsie , napríklad aj to, keď sa niekto na par sekúnd zadíval mimo. Takže kľudne to mohol byť aj epi zachvat
@stellarstar Epilepticke zachvaty maju rozne podoby a ano aj zapozeranie sa doprazdna moze byt maly zachvat.
Možno bol unavený sleduj ho, ale moja dcéra bola taká zasnivana princezná kľudná, pomalá ...netreba sledovať videá a naháňať si strach.
@jankap55 😣
@luccija ano aj moj je inak presne taky
Ja ako lekárka by som nerobila paniku. Malý mal dovod byť unavený, bola to určite neštandardna situácia. Určite ho normálne sleduj ďalej, ale ja by som za tým nevyhnutne nehľadala patologiu. Držím palce!
@sss777 och, dakujem Vam! Ale ano, bolo to nestandardne, nemala som ho hned brat von. Inak, velakrat vidim aj maleho susedka sa zapozerat. Nasla som na jednej zahranicnej stranke (dala som prelozit) rozdiely medzi zdravym a zlym zahladenim. Pisali ho lekari.
Som epilepticka dokonca Poznám plno epileptikov a hento nemyslím že bude epi, ale skús isť k neurologické nech spravi eeg a uvidi sa
Bude to určite iné
@lenjaona vcera som este nasla vela zahanicnych clankov ohladom tejto formy... Dala som prelozit iba https://www.epilepsy.com/parents-and-caregivers...
Tento clanok je fajn, pekne opise rozdiely. Podla mna to bola iba unava a nechcel ist domov... Tak si preplanoval v hlave, co robit.
Kazdopadne je dobre ist k lekárke a trvaj na svojom že chces eeg pre istotu, lepsie ist k lekárovi zbytocne ako potom riesit problem.
Moze to byt petit mal, nemusi..urcite by som zbehla za lekarkou..moj brat ako maly mal epi - petit mal..z nicoho nic sa zapozeral, par sekund to trvalo a potom fungoval dalej..samozrejme nepamatal si co sa stalo.. Bral antiepileptika a bolo to ok.
ale nie..hlavne bud pokojna..ako som pisala..moze, nemusi..
Pokojne to moze byt aj z ockovania..nikdy nevies ako organizmus zareaguje.. Navstiv lekara, budes mudrejsia. Drzim palce😊
Takýchto zapozerani majú ale deti s epi desiatky za den, alebo sa mýlim ? 🙂 z jedného zapozerania by som určite neriešila prediatricku
@vahcaac Ono je bezne zapozeranie sa a potom je zapozeranie sa na jedno miesto, kedy ta dotycna osoba prestane vnimat a nevie odvratit zrak a ukoncit to zapozeranie len tak.
Pisem to hlavne kvoli tomu, ze netreba to podcenovat, radsej sa ukazat lekarovi a absolvovat vysetrenie ako nevediet, ze co moze byt vo veci. Pisem z pozicie cloveka, ktory je sam neurologicky pacient 😶🌫️.
Ahojte, bola som s malym u neurologicky. Pre istotu, aj som jej videa ukazovala, opisala, kedy sa podla mna zahladi. A povedala, ze to nie je ani zahladenie, ale zamyslenie, urobila aj dlhsie EEG a povedala, ze syn na svoj vek ma velmi dobru aktivitu mozgu. Ze je rozumny chlapcek, to preto tolko rozmysla.
A tie zahladenia treba vysetrit vtedy, ak sa rozpravame v desiatkach az stovkach denne + ak sa tie zahladenia objavia skor pocas aktivnej cinnosti, kedy by prirodzene nezadival.
Tak som pokojna baby. 🙏🏼
+ keby nahodou 1x vyvratil ocka, spadol, mal tiky pri tom, tak treba hned.
Baby hrabe mi. V poslednej dobe si všímam, že sa mi syn zapozera. Ani by som sa na to dako nesústredila, ale keď napr dačo robíme a on nereaguje, tak je zahladený a potom mi povie “zapozeral som sa” bude mat 7 rokov. Uvedomuje si človek s epi, že sa “zapozera”? Hrabe mi z toho.
Zabudla som este dodat vek synatora. Ma 23 mesiacov iba.