Je to Asperger?

16. máj 2023

Ahojte mam 4 ročnú dcéru ktorá do škôlky začala chodiť od januára, kvôli jej chorobnosti ak to zrátam tak od januára bola v školke asi 20 dní. Pýtala som sa učiteliek ako sa malá chová v školke tak že je dosť bojazlivá, s deťmi sa veľmi nechce hrať, teraz nacvičujú program a vôbec nenacvičuje s nimi. V domácom prostretí je tiež taká hanblivejšia, ale má rada deti, len sa k ním nevie prihovoriť. Už jej dávam rôzne diagnozy, myslíte že nespolupráca v školke môže znamenať že ma aspergra?

januska12323
16. máj 2023

A možno je len obyčajný introvert.

anjelicek26
16. máj 2023

Matkam by mali fakt zakazat internet, lebo take chobotiny ich napadaju :( Nie, tvoje dieta nie je asperger (preco si s toho vyvodila prave toto?), len je hanblivejsia, normalna povaha ako mnoho inych deti... Do skolky chodi 20!! dni a ty po nej chces "aby spolupracovala a nacvicovala program" oh yes... ani ty v novej praci, kde si za 5 mesiacov bola 20 dni a ani to nie suvisle neurobila dieru do sveta v spolupraci a produktivite...

viestta
16. máj 2023

@anjelicek26 presne.

katkine_terapie
16. máj 2023

"Už jej dávam rôzne diagnozy, myslíte že nespolupráca v školke môže znamenať že ma aspergra?" Nie. A určite nie u 4 rocneho dietata. AS sa diagnostikuje o dost neskôr. Tvoje dieta je hanblivejsia povaha, este chodi do skolky malicko, takze spravanie je primerane veku a povahe dietata.

pininka1
16. máj 2023

Treba si precitat ake su deti s touto diagnozou a asperger rozhodne nieje utiahnuty a hamblivy, prave naopak. Je nova, daj jej cas prosim ta.

pribinak
16. máj 2023

Jednoducho nie je v MS zvyknuta.

simona20201309
16. máj 2023

Asperger ma kopu ďalších príznakov.
Dcérka nastúpila v januári, už do zabehnuteho kolektívu. Okrem toho chodila dokopy 20dni a akurát nacvicuju program. Pre dieťa dosť veľký stres a chaos. Skôr je to na ňu priveľa a obzvlášť, keď ju charakterizujes ako hanblivé dieťa.
Ber ju takú aká je, bud jej oporou. V žiadnom prípade jej to nevycitaj. Pochváľ ju potom aspoň za odvahu, aj keby ani len usta neotvorila.
Také dieťa zvláda sama so sebou veľmi ťažký vnútorný boj. Daj jej pocítiť, že si tu pre ňu stále a že jej pocity sú v poriadku.

ukulela
16. máj 2023

pocas 4 mesiacov bola v skolke max 1 tyzden kazdy mesiac, je to pre nu uplne - ale ze UPLNE nezname prostredie a aj neznami ludia, novy kolekttiv, nie je vodec v nom etablovana, preto nespolurpacuje, lebo ich nepozna .... je tam 4 dni as potom 3 tyzdne doma kvoli chorobe. uplne normalna reakcia.

akiana
16. máj 2023

Dnes je diagnoza dietata ako nejaky modny doplnok, ktory musi mat kazda. Autorka predstav si, ze deti nie su male roboty, ktore sa musia spravat podla nejakej formulky, a kazda odchylka musi znamenat devastacnu diagnozu. Mala je uplne normalna a je dost mozne, ze sa nevie aklimatizovat, lebo v skolke stravila zatial malo casu. Nehysterci a vypni internet.

barbora19911
16. máj 2023

Oh máj gád 😩😩 prosím ťa nečítaj somariny, takéto je každé druhé dieťa čo opisuješ ...ja mám diagnostikovaného aspergera od detstva a poviem ti keby som mala len tieto banálne problémiky bola by som šťastná 😑😑😑😑

reni1512
16. máj 2023

Dcera nema aspergera ale ty paranoju...

autor
16. máj 2023

@barbora19911 aké iné príznaky sú ešte ?

1ryba
16. máj 2023

Pouzi Google snád si vieš nájsť príznaky🤯

1ryba
16. máj 2023

A hlavne diagnózy dávajú odborníci, nie matky na internete.

babatko2010
16. máj 2023

Mám Aspergerku,áno v škole bola takmer vždy mimo kolektívu,no v tomto veku fakt nemá zmysel uzatvárať diagnózu,je to rad rôznych príznakov,atď,mojej sa diagnóza uzatvorila v 12.rokoch,kedy je už na nej fakt veľmi viditeľne poznať že je proste "iná"ako jej rovesníci...

basska_b
16. máj 2023

Uff, ved si kukni priznaky, prejavy. Kamoska ma taku dcerku - co mi tak udrelo do oci, neznasa dotyky, nema rada rozpravky, len encyklopedie, fakty... vie ist do velkych detailov, ked ju tema pohlti. A nerobi nic , co jej nedava zmysel

nikaeli
16. máj 2023

Vieš, stanoviť diagnózu PAS je veľmi náročné aj pre odborníkov, ktorí takéto detičky vidia denne už niekoľko rokov. Mnohí si netrúfnu uzavrieť diagnózu po jednom stretnutí. Ja s nimi pracujem už 18 rokov. Z tých pár slov, čo si uviedla chceš, aby ti mamičky na fóre potvrdili tak závažnú diagnózu? neblázni 🤦🏻‍♀️ pozri si aplikáciu ASDetect - je síce určená pre deti do 36 mesiacov, ale to nevadí. Vďaka videám uvidíš, aké sú najčastejšie príznaky PAS a porovnáš si ich s dcérkou. Ak budeš mať stále pocit, že je 'iná', choď za odborníkom (pediater, neurológ, pedopsychiater, centrum včasnej intervencie, kde sa na ňu vie pozrieť psychológ, aj špeciálny pedagóg). Podľa môjho názoru - z tvojho opisu - je ešte nezadaptovaná na škôlku = nezvyknutá na režim v MŠ, deti, učiteľky. Asperger má toho oveľa oveľa viac.

autor
17. máj 2023

@babatko2010 prosím ťa a vieš mi aj napísať že v čom je viac ina ako rovesníci?

barbora19911
17. máj 2023

Každý aspik je iný 🙂 ...ja mám konkrétne problém v sociálnej interakcií že jednoducho keď som s niekým v osobnom kontakte neviem naviazať očný kontakt a nemám záujem proste o rozhovor o toho človeka kontakt jednoducho mám svoj svet a iný má nezaujímajú 😅😅 ani ich problémy ani proste nič ...najradšej som sama so sebou a riešim si svoje záujmy ..a čo sa týka detstva škôlky tak v škôlke som proste nemala záujem o deti vždy som bola sama a nikto sa so mnou nechcel hrať pretože som rozprávala len o sebe a nereagovala som ani na učiteľky bolo mi to proste jedno všetko robila som si čo som chcela a nerešpektovala som nikoho žiadne pravidlá mi nešlo nastaviť ani hranice ...

autor
17. máj 2023

@barbora19911 No a presne toto mi pripomína dcéru, ona má tam jednu kamošku, ale mám pocit, že sa s deťmi nechce alebo nevie hrať. Teraz, vôbec nechce nacvičovať program, ale doma ho pekne cvičí.

autor
17. máj 2023

@barbora19911 a chodila si do riadnej školy či špeciálnej? A celkovo ako si teraz na tom v dospelosti?

barbora19911
17. máj 2023

Áno ale doma ho pekne cvičí 🙂 ja som nechcela cvičiť nič proste totálny nezáujem mala som len svoje hračky svoj svet rodičov som mala na háku nekomunikovala proste s nimi keď som išla vonku tak len na svoje ihrisko a nikde inde som nechcela ísť ...a palacinka musela byť len na mojom tanieri a vždy dva krát preložena to isté jedlo jedla som len špagety napr mesiac čisté špagety chapes 😅 alebo potom neskôr noky s lososom a špenátom 2 roky na obed raňajky večeru ale len s reštaurácie mi mama musela nosiť inak by som bola hladná ...no chodila som do normálnej školy lebo v škole mi to išlo ... mala som samé jednotky ...a teraz v dospelosti mamka mi nechala živnosť takže som doma a venujem sa tomu ..klasická robota nepripadá do úvahy presne kôli ľuďom, mňa ľudia dokazali tak vyčerpať to od detsva že som musela deň prespať alebo som proste skolabovala a bola som v nemocnici každý mesiac minimálne 4 krát proste keď je toho na mňa veľa moje telo vypne a koniec ...

babatko2010
17. máj 2023

Ju proste nezaujímajú veci ani témy ktoré majú jej rovesníci,vie sa zahrať jedine s vekovou kategóriou 5-6rocnych,staršie deti už veľmi neberie...jej záujmy sú kreslenie a jej zvieratká,veľmi veľa vecom z nášho dospelackeho sveta nechápe...čiže ani pubertiakom nechápe....

autor
17. máj 2023

@barbora19911 tak my s jedlom problém nemame ona práveže nemá rada ak by som jej dávala to isté po sebe jesť. Hrať sa sama nevie iba s nami.

autor
17. máj 2023

@babatko2010 tak moju zaujíma Frozen bábiky má rada teraz kúzelnu berušku chce postavičku