Je to alergia alebo intolerancia?

marteenka
23. aug 2017

Ahojte. Velmi diskusne prispevky nepisem, ale sme s muzom uz bezradni.
Syn ma od 1.5 take ekzemiky na tele. Zo zaciatku boli len hmatatelne mapy, neboli sfarbene. Pediatricka mu na to ´predpisala ´ kyselinu mliecnu. Pomahala. Okolo dvoch rokoch sa mu opat vytvarali hlavne na rukach nohach, oblasti pupku, prs, zadku tie iste akurat boli cervene. Nesvrbelo ho to a kyselina mliecna nepomahala. Tak mu doktorka predpisala Holtov krem. Zaberal ale mapy mizli a vytvarali sa nove na inych miestach. Tak sme zacali experimentovat so stravou a vyhodili lepok s mlieko. Ekzemy sice boli ale uz len kde tam s nie take velke a rozsiahle. Tak sme mu dali spravit platene testy intolerancie a zistili intoleranciu na kopec potravin: vsetky obilniny lepkove, ryza, vajcia, vacsina orechov, mlieko, hrasok, soja a kopec inych. Traviace problemy ocividne neboli. Stolicu mal pravidelnu a v poriadku. Ci ho brusko boli povedat nevie, lebo nevie rozpravat. Poslali nas na imunoalergo, vrajmoze mat oslabenu imunitu pripadne aj celiakiu. Opat sme zaradili vsetky potraviny aby neboli alergo testy skreslene. Ekzemy sa rapidne zhorsili, msl krupicovite cele ruky, vyhadzal sa aj okolo krku a to ho uz aj svrbelo zacal sa do krvi skriabat. Kozne testy na zakladne potraviny na alergo boli negativne. Roblil mu aj krvne testy a cakacka na vysledky mesiac. Doktorka mu na svrbiaci krk dala antihistaminika, do tyzdna mu cervena svebiaca krupica na krku zmizla ale ostatne ekzemy nie. Vysledky krvnych testov boli hranicne hodnoty mlieka a soje a zvysena reakcia na histamin.

Nikto z doktorov nam na isto nevie povedat, aky typ diety mame drzat a co mu vadi. Keby sme sa mali riadit podla vysledkov intoelrancie, tak chudak nemoze jest skoro nic len maso a ovocie a zeleninu. Aj tu zeleninu tak obmedzene.
Prosim vas, mate nejake skusenosti a rady ktore vam zabrali? Jedine co mame robit je jest potraviny, ktore mu nerobia zle. Ale je to normalne ked vysledky vysli negativne?
Moze to byt aj inou alergiou ako potravinovou? Napriklad na prach áebo na slnko? Nikto nam nic nevie k tomu povedat, preto hladam niekoho, kto si presiel niecim podobnym. Vdaka!!!

jvlo
23. aug 2017

Och, že kožné testy. Popros pediatricku, nech vás pošle na gastro. Alergie sa zisťujú aj z krvi. Ale nepoteším ťa, sú deti,ktoré majú krv negatívnu a aj tak sú alergické, hovorí sa o tzv. Non IgE alergikoch. Vtedy nepomôže nič, len dieťa. Ak máš podozrenie na niektoré potraviny, je potrebná eliminacnym dieta. Musí byť dôsledná, ak chces zistiť, či robí zle mlieko musíš ho vylúčiť na 100%, čiže aj maslo, jogurty, potraviny obsahujúce mliečne zložky. V tom čase sa nesmú brať antihistaminiká, pretože tlmia reakciu. Osobné by som mu tu prísnu diétu dala a postupne by som zavádzala potraviny a sledovala redakcie.
Prešla som si tým pri dcerach

alami
23. aug 2017

Môj syn mal alergiu na mlieko aj sóju. Píšem MAL, nech ťa to povzbudí🙂 neverila som, ale fakt sa z toho dá dostať. Takže - mlieko mu robilo ťažké zápchy, neskutočné, stolicu mu museli vyberať z konečníka v nemocnici! to kým sme zistili, že je to mlieko. Kázali nám nahradiť sójovým. Dostal silnú alergiu na sóju! Prejavovala sa presne takou krupicou, ako opisuješ. Takže sme museli súrne vyhodiť sóju. Znie to tak v pohode, veď čo sója! Pozor, je aj v podobe sójovej múky v potravinách a hlavne sójový lecitín je všade - každá malá sprostosť, sladkosť, všetko možné má sójový lecitín. Čítala som zloženia ako divá, až mi z toho šibalo. Pýtala som sa na zloženie kornútku na zmrzku, či fornettov. Okrem týchto dvoch alergií mal syn v tom čase silný reflux (nie novorodenecký, on už mal 3 roky v tom čase) Na to je ďalšia prísna diéta. Takže som kombinovala 3 diéty a mala som pocit, že dieťa už fakt nemá čo jesť. Ale vytrvali sme. Mal sa zrazu prudko lepšie, pre diétu na reflux prestali úmorné kašle deň noc, čo sme vôbec nespali, konečne sa upravila stolica a zmizli výsypy a ekzémy. Stojí to za to! Do škôlky som nocila komplet stravu, keď išiel neskôr. od raňajok, desiat, obed, olovrant. Ale zvládli sme to. Pomaly prešiel na škôlkarsku stravu, dali sme ho do škôlky na dedine, inak by sa to s tou stravou nedalo. A tam nám pani kuchárka upravovala stravu, aby mal čo najmenej nevhodných potravín. Do školy už išiel s tým, že tam bežne obeduje. len nepije čisté mlieko. Mlieko a sója mu už neprekáža. Z refluxu vyrástol. Ide mať 10 rokov a o problémoch už nejaký čas nevieme nič.
Povzbudzujem vás k dodržiavaniu diét. Dá sa to. Len si treba nájsť vhodné potraviny a zvyknúť si. Začiatok je ťažký, ale potom to už ide v pohode. Po tvojom opise by som skúsila vyhodiť to mlieko a sóju a uvidíš. Počkaj aspoň 2 týždne, ako na tom bude. Či uvidíš dáky výsledok. Držím palce! 🙂

alami
23. aug 2017

Inak, ako náhradu mlieka mi potom pil mandľové tekuté (nie v prášku) z DM. Majú tam veľký výber, môžeš skúsiť aj ryžové atď. My sme vtedy veľa poskúšali. Mandľové bolo najlepšie pre nás.
Nemyslím si, že ide o intoleranciu laktózy (tú mám ja), vtedy je to o bolestiach, kŕčoch, vtedy stačí mlieko ponechať a piť bezlaktózové, také je už teraz aj maslo, tvaroh... ale neviem o tom, že sa intolerancia prejavuje kožne. A ak je to teda alergia, tak treba vylúčiť všetko z obsahom mlieka.

bamb27
23. aug 2017

@marteenka intolerancia je vacsinou sposobena absenciou niektoreho traviaceho enzymu, cize viac-menej traviace potiaze, alergia je autoimunna odpoved organizmu, ktora moze mat cely rad prejavov, ake ma aj tvoj syncek ...pridavam sa k teda k @alami a @jvlo
krvne testy su jedna vec a realna reakcia organizmu je druha vec, cim mensie dieta ...tym mozu byt krvne testy viac skreslene, moze vyjst falosna negativita resp. pozitivita ...a dieta aj tak reaguje inak
syncek je este maly, ta prisna dieta bola mozno trosku aj na mieste, kedze vyrazne pomohla ale znovuzaradenie vsetkych vysadenych potravin (aj ked s istym cielom) nebol dobry napad... ale nevadi, co uz
pri malych detoch je najucinnejsia (a zaroven najzdlhavejsia ale aj najsetrnejsia) metoda ako zistit co mu realne sposobuje problemy je eliminacno-expozicna dieta ...jej prvu cast a teda vynechanie alergenov ste zvladli, telo sa vycistilo a potom mala nastupit druha cast a po postupne a velmi pozvolne zavadzanie jednotlivych alergenov naspet a sledovanie naslednej reakcie
dobra sprava je ze sa s tychto detskych potravinovych alergii naozaj pomocou dobre zvladnutej diety da dostat
...ak sa to vsak zanedba, tak sa moze stat ze sa objavia aj dalsie alergie, tzv. skrizene ...tie zahrnaju aj pele, napriklad pri alergiach na urcite druhy ovocia, ci napriklad soja velmi casto vznikne pri alergii na bielkovinu kravskeho mlieka ,,,ine zivocisne mlieka vsak maju podobnu DNA, preto sa tiez musia vynechat ..plati to tiez pre hovadzie maso, ktore moze obsahovat niektore mliecne bielkoviny
...a fakt je ten, ze ked sa to neriesi, alebo riesi nedosledne, organizmus je uz taky oslabeny ze reaguje ako na alergen uz na cokolvek

margareta1379
23. aug 2017

Tie testy intolerancii su podla viacerych zdrojov len marketing, zalozene na uplne zlom principe. S koznymi by som neriesila nic - tiez mam skusenost, ze natierajte. Kazdy predsa potrebuje zistit, preco ma kozne problemy a odstranit ten dovod, nie sa trovit dalej a potom este zvonka do tela dostavat chemikalie a hormony v mastiach. Zvlast take male dieta. Alergie sa prejavuju hned po vystaveny alergenu, max par hodin. Intolerancie naopak - za par hodin az dni. Preto je niekedy problem odsledovat, na co je clovek intolerantny. Zvlast pri koznych prejavoch, ktore nemiznu zo dna na den. S obmedzovanym tak malych deti treba davat pozor, potrebuju komplexnu stravu. Treba skusit odsledovat (pis kazdy den, co zjedol a stav) na co reaguje intoleranciami realne a obmedzit len to (potom vyskusat, ci mu vadi aj ak toho je menej, alebo v inej forme - napr. nemôže surové, ale varené a pečené ano), aby netrpela výziva. V ziadnom prípade nie priemyselne spracované potraviny plné prídavných látok ("masové výrobky", keksy, sladkosti, malinovky ... pozor niektoré bezlepkové, bezlaktózové výrobky sú z hladiska pridaných látok vacsí humus, ako obycajne). Pozor aj na lieky a vyzivove doplnky. Kupujte z dobrých zdrojov, co viete. Su bezpecnejsie a menej bezpecne potraviny, co sa tyka skodlivych latok (morcace maso je spolahlive kdekolvek, kura ak nemáš svoje je hroza). Kupuj jednozlozkové potraviny (kúpiš maso, vajce, zeleninu, ....) a doma uvar. Skús do všetkého pridat protizapalove potraviny/bylinky/korenia. Vela ludi s ekzemami ma HIT a "staci" ak dodrziavaju vyssie uvedene + jedia vzdy len cerstve a maju cistu kozu. Je to na dlho a vyzera to hrozne, ale koza sa podakuje. A nielen koza, kedze tam je len prejav, ale cele telo.

salome123
23. aug 2017

testy na intoleranciu su zevraj marketingovy blud...pretoeze intolerancia sa neprejavuje zmenenymi hodnotami v krvi, ale je to zalezitost criev.

sami najdite to co mu vadi a co moze jest...je este maly, zvykne si. my sme tym tiez presli, mala ma 4,5r a tento tyzden ma v skolke prvy krat normalnu stravu...teda ostala nam len alergia na vajicko a arasidy. kozne prejavy suvisiace s neznasanlivostou potravin zmizli. ale ti poviem tiez nemohla kopec veci jest ako mlieko, mrkvu, rascu a milion dalsich beznych veci.
davas mu aj UM?

juliciz
23. aug 2017

No prave som pre syna testy na intoleranciu potravin kupila, tak ste ma zarazili, že je to marketingový ťah. Ale snáď nie, veď v krvi sa práve pri intoleracii nachádzajú IgG protilátky, a tie sa tým testom zisťujú. Som zvedavá, aký bude výsledok.

miskooo1987
23. aug 2017

Alergia je priamy nasledok konktaktu s alergenom, teda latkou ktoru dany organizmus vyhodnocuje ako cudzorodu a je potrebne sa jej urychlene zbavit. Prejavy su rozne, vyrazky, svrbenie, (rychle ako koprivka ale aj dlhodobe ako ekzemy) zhorsene dychanie, anafylaxia ako extremne prehnana reakcia organizmu. Priciny aj prejavy su velmi rozne, rovnako aj doba vyskytu. Ja som napriklad pelove alergie objavil az cca v 15-16 rokoch a prakticky prestali okolo 28 roku. Pricom niektore mi sposobovali len svrbenie oci, ine len kychanie. Je to choroba imunitneho systemu, ked imunitny system zbytocne reaguje. Velmi dobre sa da urcit kombinaciou krvnych testov + koznymi testami u alergologa, avsak otestuju len bezne alergeny, alergicky moze byt clovek na cokolvek v reale. otestuju ti ale len bezne veci. Statisticky je to choroba prehnanej hygieny, napriklad deti vyrastajuce na dedine(beznej drsnej dedine, nie sterilenom bratislavskom satelite...) maju nizsiu pravdepodobnost alergii, rovnako napriklad deti od detstva vyrastajuce so psom, ktory je velmi intenzivnym zdrojom alergenov maju nizsie vyskyty alergii. Alergicka reakcia moze vzniknut aj na telu uplne neznamu latku pri prvom kontakte(ale je to asi zriedkave, ale poznam osobu ktora pri prvom kontakte s bodavym hmyzom, vcela alebo osa dostala prudku reakciu a podla vsetkych dostupnych informacii nikdy s tym do kontaktu neprisla). Vo vemi hrubom aergie sposobuje uvolnovanie histaminu, co zhruba mozme pomenovat ako lokalny hormon.

Krizenec medzi obomi: histaminova intolerancia. Je to intolerancia - chyba enzym ktory rozklada prijimany histamin. Prejavovo je to alergia, nakolko sa do tela dostava nieco co je usmernovacom alergii. Rizikove su potraviny kvasene (kapusta uhorky), zavarane, alebo akokolvek odkladane ( teda jedlo je potrebne jest okamzite po uvareni, nie druhy nebodaj treti den, pripadne specificke ako paradajky. Da sa lahko zistit aktivita enzymu z krvi, da sa liecit(usmernit) dietou, alebo doplnkom stravy(drahsia varianta).

Intolerancie. Je to extremne siroky pojem. Taka intolerancia voci laktoze/mlieku je absencia alebo nefunkcnost enzymu rozkladajuceho laktozu. Laktoza ako zlozeny cukor sa v creve nevstrebava, preto bez enzymu pokracuje dalej a teraz do hrubeho creva, kde normalne pride uz absolutny odpad pride pomerne jednoduchy cukor. A reakciu tela + bakterii + ich produktov mozme prirovnat k priliatiu benzinu na sviecku. Bakterie v crevach si pekne ziju, horia ako sviecka. a Zrazu na ne niekto prileje benzin. Efekt si domysliet vieme, ale v zasade 2 dc mlieka o nejaku dobu podobnou rychlostou vylezu opacnou stranou... Pripadne intolerancia lepku, ktora ma ine spravanie, je to zhrua povedane alergia na transglutaminazu, teda latku ktora sluzi ako prenasac glutenu. Pokial nieje gluten, nevytvara sa ani tato latka,a teda imnunitny system proti nej nebojuje. Inymi slovami na rozdiel od alergii maju velmi komplikovane mechanizmy vzniku. Preto nejake standardizovane hromadne testy su nezmyslom. Uz len bezne dostupne testy na celiakiu su negativne, ak je vylucovany lepok v dobe predtym. Z osobnej skusenosti viem, ze ak zjem nieco nedobre (rozumej vonku s kamosmi si po politri poviem, ze ten kebab v zemli mi az tak neuskodi, aj ked si to po par hodinach doslova odseriem), tak 2-3 dni potom mam testy na protilatky v norme.

Rozmysala si uz nad kontaktnymi alergiami, alebo nejakym synergickym efektom roznych mensich alergii? Napriklad ja mam pelovu alergiu na palinu a ambroziu(okrem inych), jedno z toho kvoli pribuzenstvu zvycajne sposobuje alergiu na paradajky, ak zjem paradajky v pelovej sezone mam vyrazne zazivacie tazkosti, ak ich zjem v zime akoby sa nic nestalo.
Tiez napriklad starsi syn cca v 5-6 rokoch zacal mat exemy, neuspesne liecene, ale ovela horsie na jar a v lete. Zmensujuce sa jesen a zimu. Liecba pomahala striedavo oblacno. Pomohlo vyrazne vylucenie akychkolvek pracich prostriedkov a avivaz. Perieme nejaky rok sposobom, ze sa namoci pradlo na polhodinu do teplej vody s postruhanym najlacnejsim neparfumovanym, mydlom a parkrat sa premiesa. potom ide do pracky kde sa standardne vyperie, le bez pridania prasku, alebo avivaze. Do dvoch mesiacov ekzemy zmizli, ale neviem logicky povedat ci by nezmisli aj bez toho. Madsi syn problemy nikdy nemal. Starsi ma tak ako ja celiakiu a laktozovu intoleranciu.