Je rázštep dedičný?

deana100
8. okt 2024

Dobrý deň aká je pravdepodobnosť že ma syn raštep môže mať aj on v budúcnosti deti s touto vadou. Môže aj nemusí.

pribinak
8. okt 2024

@deana100 áno môže. Ale nemusí

domka222
8. okt 2024

Sama si si odpovedala,čiže s čím chceš pomôcť?

egonsk
8. okt 2024

@deana100 vacsiu cast genetickych chyb predava dietatu matka, takze je odost mensia sanca, ze bude mat po otcovi razstep.

petkaaj
8. okt 2024

@deana100 brat má rážtep po našom otcovi, čiže šanca tam je. Keďže to máme v rodine, lekári nám odporúčali užívanie kyseliny listovej už v období plánovania tehotenstva. Čiže jeho potencionálna priateľka / manželka by mala na to myslieť v čase snaženia sa o dieťa.

huxy
8. okt 2024

@egonsk a toto máš odkiaľ? 🤔

egonsk
8. okt 2024

@huxy od doktorov, ked uz v tehotenstve nas poslali na geneticke testy z plodovej vody, lebo ex mala choroby, ktore by mohli deti zdedit. Vysledky boli ok a zatial to vyzera, ze zdedili po nej iba zle zuby, krvnu skupinu a alergiu (na chlad) 😁 ... a po mne jeden zdedil citlivejsiu plet na umyvaciu chemiu (sampony, mydla).

viestta
8. okt 2024

@egonsk lenze nie vsetky geneticky podmienene choroby sa prenasaju len z matky na deti, prenasacmi mozu byt obidve pohlavia, moze sa "preskakovat" generacia a su choroby, ktore sa prenasaju po otcovskej linii. Zavisi od toho o ake geneticke poruchy sa jedna. Dokonca geneticky podmienene choroby sa mozu vyskytnut aj bez toho aby rodicia boli prenasacmi chybnych genov, napriklad DS

pralinka25
8. okt 2024

@deana100 a mali ste ho uz niekedy v rodine?

michaela329
8. okt 2024

@egonsk ale to boli konkrétne choroby Tvojej Ex, nie že vo všeobecnosti ženy viac prenášajú. My sme s mužom boli na genetických testoch a teda nič také nám nehovorili. Len to, že ak sa v rodine u jedného z nás už niečo vyskytlo, jednoducho to tam bude v tej línii. Napríklad u muža cukrovka a rakoviny, ktoré majú u nich práve muži.

michaela329
8. okt 2024

Syn si môže dať v dospelosti urobiť genetické testy, pekne mu tam ukáže, ktoré choroby môže prenášať. A hlavne, existuje aj veľa voľných genetických vád - vyskytnú sa náhodne.

mamickalisticka
8. okt 2024

@deana100 v rodine môjho manžela sa to dedi po ženskej línii. Má aj starká aj jej dcéry (svokra so sestrou) a mal este niekto pred starkou

sono2
8. okt 2024

@egonsk blbosť

deana100
autor
8. okt 2024

@mamickalisticka tiež som toho názoru

deana100
autor
8. okt 2024

@pribinak ďakujem

deana100
autor
8. okt 2024

@pralinka25 nie ja ale z mužovej strany

pralinka25
8. okt 2024

@deana100 aha. my mame z muzovej strany tiez ale ze dost tazky razstep. nase tri deti su zdrave. a u nich predtym v rodine nikdy nebol. ale ten clovek s razstepom este svoje deti nema tak nevieme.

huxy
9. okt 2024

@egonsk no, tvrdiť že väčšiu časť genetických chýb predáva dieťaťu matka, je totálna blbosť. To je také rozvšeobecnenie vášho prípadu. Kde po matke má zlé zuby, alergiu na chlad a po tebe citlivú pleť 🤷🏼‍♀️
Mimochodom krvná skupina je u matky a dieťaťa rovnaká.

sono2
9. okt 2024

@huxy tiež blbosť

rejka7
9. okt 2024

@egonsk to je nesprávna informácia, že dieťa dedí po matke hlavne, správna informácia je, že 50% genetického materiálu pochádza zo spermie a 50 z vajíčka, teda polovica od otca a polovica od matky.

egonsk
9. okt 2024

@rejka7 zivot nie je spravodlivy a nie je to 50/50, ale myslim 60/40 v prospech chlapa... Ale defekty vraj zvycajne idu od matky, pokial aj jej krvna skupina prebila tu chlapsku (je taka tabulka, ktora urcuje kombinaciu krvnych skupin M+Z vo vysledku u dietata prevazujuca, resp. vysledna). Ale nebudem tu flameovat, povedal som iba svoj nazor na svojich doterajsich poznatkoch zalozenych. Kazdemu prajem len zdrave dieta, nase zdravotnictvo je beztak pretazene a starosti ma kazdy vyse hlavy tiez.

huxy
9. okt 2024

@sono2 ok, zle som sa vyjadrila. Nie je to vzdy tak, ale často

sono2
9. okt 2024

@egonsk práve nie , pretože my máme xy a vy xx.
Čiže skôr dedi chlapec kvôli rovnakému xx, nám sa to vie stratiť, akoby som to nazvala
Dedí muž od otca