Ahojte. Kedy zacinate znizovat teplotu u malych deti? Moj ma 2 roky a kedze panadol mu tentoraz zabera velmi slabo, snazim sa mu davat len nurofen, ibaze tym padom musim natahovat ten cas, kym mu mozem dat dalsi a tak mu ho davam az pri teplote 39-39,2. Je to v poriadku, ze neznizujem hned ako ma nad 38,5 a necham ho v takej horucke?
No ja hned ako ma viac ako 37,5.
Nech si hovori kto chce co chce, ale nenecham dieta trapit sa, mojho syna pri teplote boli zvycajne cele telo a len mi tu odstonava, ako ho vsetko boli a zaroven ako mu stupa, tak ma aj zimnicu. Radsej znizim hned, ako by som mala nechat vystupnovat na viac ako 38,5 a to potom uz ide tazsie znizovat.
@anjelicek26 ibaze vacsinou ma studene ruky a nohy, vtedy ho nemozem schladit zabalmi ani vanou
@zenulkaaa dakujem. Moj prestava behat az ked ma nad 39, dovtedy sa tvari ze mu nic nie je.
Studene zabaly a vana su dve uplne rozdielne veci, hlavne pri 37 stupnovej vode.
Pozor na febrilne kŕče.
@anjelicek26 cize aj ked ma studene ruky a nohy je to v poriadku? Tak vyskusam hned ako mu vystupi nad 38,5 najblizsie, dakujem.
Syn mal vyse tyzdna 40ky (mononukleoza) a toto nam kazali na pohotovosti a zaberalo to dobre.. ziaden sok, lebo voda velmi tepla, sedel tam dlhsie, ta schladla, aj horucka s tym sla subezne dole.
Ja znižujem nad 38,5. Vtedy by sa malo začať , tiež nie je dobré znižovať hneď keď vyskočí trocha teplota .
Nie je to v poriadku, pri takej teplote už trpí srdce. Aj mojim deťom zaberal Paralen vždy slabo, ale teplota aspoň nestupala. Takže by som striedala lieky
môj 5 ročný syn má aktuálne kiahne, prišiel za mnou, že ho bolí hlávka a že mu je strašná zima, ruky a nohy mal ľadové, triasol sa. A hoci mal 'len' 37,4°, dala som mu liek. Nebudem čakať kým mu vyletí teplota. Súhlasím so @zenulkaaa. Keď bola dcéra malá, čakala som podľa pokynov na 38,5° a potom som jej tú teplotu nedokázala s ničím zraziť. Už to viac nechcem zažiť. Hlavne nie takto na noc. Striedaj mu Panadol s Nurofenom po 4 hodinách.
@anjelicek26 a vodu vo vani mal tak, aby aj brucho bolo scasti zakryte?
Ak má studené končatiny, teplota rastie. Vtedy by sa nemali dávať zábaly ani kúpeľ.
Zrážam teplotu podľa celkového stavu dieťaťa, nie podľa čísla. Keď vidím, že dieťa je nesvoje, umrnčané, polihuje, tak dostane liek aj pri 37,8. Keď dieťa pri 38,6 behá ako srnka, len sledujem a čakám. Nie raz dcére klesla teplota nad 38,5 onedlho aj bez zásahu.
Keď sú studené končatiny tak sa nesmú používať fyziologické metódy zrážania teploty (tj vaňa, uterák atď). Moja dcéra mala febrilné kŕče, čiže sa toho bojím ako čert kríža a nakoľko máva tiež pri teplote studené končatiny, tak je to trápenie. Aktuálne je opäť chorá a Dr kázala dávať Nurofen aj pri jemne zvýšenej teplote pred večerným spánkom. Skus telo na telo, keď tak.
@mima172 telo na telo?
Ono závisí od toho, či má dieťa sklon k febrilným kŕčom, či je celé ubolené atď. ... ja dcére zvyčajne začínam zrážať až nad 38,5 st. ... no stalo sa, že mala 37,5 a hovorila mi, že ju bolí hlavička ... vtedy som jej dala tabletku hneď ... čo sa týka zábalov a studených končatín, najprv treba rúčky, nôžky zohriať (ja dávam dcére na nohy štrikované hrubé ponožky, na ruky rukavice), keď sa jej zohrejú, idem na zábaly, tie dávam až keď má teplotu nad 40 st. ... len dávaj pozor, nesmieš dávať studenú vodu, skôr takú vlažnú, letnú.
Autorka - áno. Dieťa donaha, nechaj len ponožky ak má studené nôžky, seba do pol pása donaha a dieťa na seba. Zakryť sa nemusíte alebo len niečím tenučkým. Vie to krásne stiahnuť teplotu.
Paralen/panadol ma dlhsi nastup ako nurofen, ale za to posobi dlsie. Aspon tak mam odsledovane u mojich deti. Davaj kazde 4h a striedaj, urcite zaberie aj paracetamol. Kym je to take zle, necakaj moc... Drzim palce, nenavidim horucky u deti...
Nam povedali prave, ze obklady nie, vana ano... tepla samozrejme... zrovna sa telesna teplota, koncatiny budu teplejsie, telicko schladne... kazdopadne drzim velmi palce, nech sa dietatko co najskor vyzdravie, taketo noci su dlhe a narocne pre vsetkych.
Nie, nie je to v poriadku. Febrilne kŕče ti asi nič nehovoria, že? Prečítaj si o tom niečo pre dobro vlastného dieťaťa. A teplota sa neznižuje len liekmi, existujú aj také veci ako studené obklady alebo sprcha vo vlažnej vode. Ale aj to musíš vedieť kedy a ako dat.
Hlavne aby išla teplota dole treba dávať aj správne dávky liekov od teploty. Keď dáš menej ako telo podľa hmotnosti potrebuje tak tak vysoká teplota klesne len minimálne alebo vôbec. To, že má drobec v tomto prípade 2 roky je trochu nepodstatné dôležité je koľko má kg a koľko akého lieku užil
Febrilne krce nevznikaju len pri vysokej horucke, ale vtedy, ked teplota prudko stupne, teda niektore dieta moze mat FK pri teplote 38 a niektore nema ani pri 39,8.
Znizovat teplotu v kontakte koza na kozu je super metoda a naozaj par desatin stiahne.
Dolezite je spravne davkovanie liekov podla vahy!
Cielom podania antipyretika nie je znizit teplotu do normalu, staci ju znizit na teplotu okolo 38, pricom nastup ucinku trva aj 1,5-2 hodiny (teda cca vtedy je teplota najnizsia, dovtedy staci, ze klesa..).
A je v poriadku dat dietatu lieky aj pri teplote 37,5 AK sa dieta neciti dobre, ma bolesti apod., nikto nekaze rodicovi dieta trapit, ale pokial je dieta v pohode, staci zacat znizovat horucku od 38,5 (ked dieta v minulosti prekonalo FK, tak sa znizuje uz skor, inak to nie je potrebne).
Cize mi z toho vychadza, ze ak mozes pri Nurofene cakat, kym ma dieta horucku nad 39, tak pokial budes znizovat horucku uz pri 38,5, postaci ti aj “slabo ucinkujuci” Panadol/Paralen a pripadne striedanie po 4h.
Studené ruky nohy sú znak ze teplota ešte pôjde hore. Nezabra panadol. Daj cipok napríklad. Striedala by som ten paracetqmol s ibuprofenom. A ja znižuje teplotu od 38,5 určite.. aj skôr ked sa mi to nezdá napr keď stúpa nad 38...
Dakujem vam za rady. Lieky davam podla hmotnosti. Podla mojich vedomosti treba davat 10mg/kg vahy ibuprofen a 15mg/kg vahy paracetamol. Vedela som tak, ze davkovanie nurofenu je prilis nizke na krabicke. Ale napr aj paralen 100mg cipok ma uvedene davkovanie, ze jeden cipok od 7 do 13kg. Ja som davala takmer dva cele cipky - 180mg - podla pravidla 15mg/kg. Ako postupujete pri paralen cipok vy. ?
Lieky podávam nad 38,2-38,3. Dávam aj obklady
Davkovanie mas spravne 👍🏻
Daj male do vane (37 stupnova voda) tam ti schladne... ako bude voda chladnut dole... v horucke ho nenechavaj, take male dieta moze lapnut krce...