Je nutné vyberať nosné mandle?

laurika554
21. jan 2024

Ahojte, zaujíma ma, či aj vám dr. povedali, že treba vybrať nosné mandle a ako ste sa rozhodli? Je tu niekto taky, kto nedal vybrat, a chorlavenie dietata sa upravilo?

deti95060810
21. jan 2024

ja , synovi...
lekárka ma poslala do nemocnice aby som prihlásila dieťa.... zĺakla som sa a odišla som domov...
syn vyrástol, už je dospelý muž. vtedy mal asi 4 r.

zuzuliennka1
21. jan 2024

chorlavenie - ake. mandle su totiz ochranny stit pred virusmi, ine je, pokial sa niekomu mandle pravidelne zapaluju a teda svoju funkciu neplnia, vtedy samozrejme lepsie vybrat, inak praveze virusom brania

laurika554
autor
21. jan 2024

chorlavenie - caste soplenie, kasel, sem tam teploty, 8 a viac Atb do roka. Slabsi sluch, caste zapaly uska od mala.

zuzuliennka1
21. jan 2024

@laurika554 a vek dietata?

laurika554
autor
21. jan 2024

3,5 roka

marikaan
21. jan 2024

@laurika554 Obom deťom odporúčali. Nedala som. Prečítala som si na nete že mandľa sa okolo 8 rokov sama zmenšuje a to rozhodlo že som nedala .Tak do druhej triedy mi boli deti viac choré a potom sa to zlepšilo.

ajajaj00
21. jan 2024

nam teraz vyberali nosnu mandlu kvoli opakovanym zaplom stredneho ucha plus v jednom usku mal uz aj tekutinu a dr povedala ze dobre ze sme ju dali von lebo mandla bola uz dost velka

zuzuliennka1
21. jan 2024

@laurika554 mandle sa totiz prirodzene okolo 3-4 rokov zvacsia, ale potom cca medzi 5-6-7 rokom zmensia naspat.
a mandle su dolezite v boji s virusmi. aj ja som vybratie zvazovala, ale len kvoli chrapaniu, syn je zdravy ako rybicka.
pockala som, mandla sa zmensila, vybrat som nedala

pribinak
21. jan 2024

8x do roka ATB? Veď to je šialene ….

zuzuliennka1
21. jan 2024

@marikaan ja tiez tak, mandla sa sama naspat zmensi, tiez som nedala vybrat nakoniec

laurika554
autor
21. jan 2024

suhlasim, tiez s tym nie som ok, ze tolko atb stale berie.

laurika554
autor
21. jan 2024

navyse teraz nastupila do skolky, vydrzi tam 2-3 dni a je chora. od septembra dookola

zuzuliennka1
21. jan 2024

@laurika554 a ma tie mandle pravidelne chytene? ak nie, v 3,5r by som nevyberala a casta chorobnost v prvom roku skolky je bezna. velmi vela deti nastupi do skolky a od septembra do jari su viac doma nez v skolke.
mandle ale budu plnit funkciu cely zivot, chorobnost v skolke sa casom upravi

laurika554
autor
21. jan 2024

bolo mi povedane, ze vybratie nosnych mandli moze len pomoct. Ze oni casom znovu narastu. Ze horsie je vybrat krcne mandle ako nosne. preto vaham

laurika554
autor
21. jan 2024

ja neviem ako su na tom mandle pri chorobach. doteraz sme chodili len k obvodnemu a ten dal atb a neriesil. teraz sme boli na vlastnu ziadost na krcnom a toto nam povedali

ajajaj00
21. jan 2024

@laurika554 ja by som na tvojom mieste nevahala prve dvojca malo vybrate nosne mandle 04/2023 a odvtedy len raz chory a to bez atb

laurika554
autor
21. jan 2024

ona odmala nejak slabsie pocuje. raz pocuje lepsie raz horsie. teraz ma vraj vtiahnute bubienky. Aj preto uvazujem, ci by nepocula lepsie, keby sme ich dali vybrat.

zuzuliennka1
21. jan 2024

@laurika554 dal atb a neriesil?? 🙄🙈 takze atb random na hocijaku chorobu? to dufam nie.
daj najskor orl vysetrenie urobit, na vyberanie mandli, ak vobec, su aj tak 3,5roka malo.
na vyberanie musi dieta spolupracovat, pokial viem vyberaju sa starsim detom.

kikundela
21. jan 2024

Nám hovorili všetci aby sme dali vybrať.... Aj pediatrická , krčná, alergokogicka.... Nechceli sme najprv ale dali sme nakoniec s tým ze sme dúfali ze mu to pomôže a už nebude toľko chory. Týždeň v škôlke 2 týždbe doma... Dookola... Skoro každý mesiac atb.... Vybrali mu ich pred dvoma rokmi... Teraz ma 7 rokov. A nepomohlo. Furt bol chorý. Teraz riešime krčné mandle lebo ich ma stále veľké .. Ze prebrali funkciu tých nosných. Chori je trochu menej... Ale je aj tak často. A to už je v skole. Niekomu to pomôže a už to dieťa tak často choré nie je... Nám to nepomohlo.... Ale dali sme lebo sme už nevedeli čo robiť...

zuzuliennka1
21. jan 2024

@laurika554 a tvoje dieta je presne vo veku, kedy sa ta mandla prirodzene zvacsila. ja by som na tvojom mieste pockala

laurika554
autor
21. jan 2024

@zuzuliennka1 no praveze ano. stale atb, skaredy kasel - atb, angina - atb, bolest uska . vraj zapal - atb, a tak rad radom. pri poslednych som uz ani nechcela ist k dr. ale bolest ucha bola hrozna, nakoniec ani dr. atb nezabrali, skoncili sme v nemocnici.

ritalein
21. jan 2024

Ahoj, aj nas syn je casto chory, ale nema casto ATB,uz sme boli 2x na kontrolu mandli, ale nie su zvacsene, cize to nie je na vyber. Minule som si vsimla, ze nepocuje na jedno ucho, prave vtedy sme mali kontrolu na ORL, sice bol zdravy, ale zahlieneny a to mu tlacilo na usko. Dostal nejake kvapky a uz je to ok.
Kamaratkina dcerka odmalicka zle rozpravala. Az logopedicka zistila, ze dobre nepocuje, resp. pocuje akoby pod vodou, preto aj zle opakovala, ked sa ucila rozpravat. Nakoniec sa zistilo, ze jej nosne mandle tlacili na uska, tak ich dali vybrat.

zuzuliennka1
21. jan 2024

@laurika554 a boli tie atb opodstatnene? vysetrenie na to, ci ich vobec nasadit? dnes bohuzial zvyknu poniektorii (cest vynimkam) brat atb "na vsetko. a vyrobit si tak akurat rezistenciu na atb.
a vybratie mandli nemusi vzdy automaticky pomoct, s tym treba tiez ratat

laurika554
autor
21. jan 2024

nemyslim, ze boli stale opodstatnene. lebo ked som aj pytala nech urobi crp, odpoved bola, ze zbytocne, ze nie je podstatne ake vyjde, ze treba atb. a to bolo vsetko. Na tu skolku mam tiez nervy. Lebo moje dieta tam pojde 2 dni, ochorie, a je 3 tyzdne doma, kym si ju vypiplem, a je bez soplov. A pridem do skolky, a tam ine dieta hrozne kasle jeden den, pridem na druhy den a ono je zase v skolke a kasle rovnako. Jasne, ze moja hned chyti.

laurika554
autor
21. jan 2024

Minuly rok mala bronchovaxom a to naozaj pomohlo, vtedy tak chorlava nebola. ale teraz je to kolotoc.

sono2
21. jan 2024

@laurika554 moja dcéra 4 krát minulý rok atb nikdy predtým, každá nádcha končila zápalom ucha.
Dostali sme špeciálny sprej kortikoidy samozrejme a ide už smrkať a zvládli sme aj nádchu. Za dva týždne kontrola.
Absolvovali ste také?
Doktor, sme síce v zahraničí, mandle aj keď počet atb by na výber bol, mandle vybrať nechce!

laurika554
autor
21. jan 2024

kortikoidy davame tiez. preplachy nosa robime 3krat denne, pochybujem, ze ine mamicky robia tak poctivo ako my. Rozmyslam, ze este skocim k inemu dr. Krcnemu, co povie. Da sa zistit, ci tie mandle tlacia na usko? Lebo to mi nepovedala. A este ma zaujima, co znamena vtiahnuty bubienok, NEjak nam to nevysvetlila, dookola vravela, ze to suvisi so soplami

zuzuliennka1
21. jan 2024

@laurika554 omg🤦🏼‍♀️ 8x do roka atb, bez crp...ved to je plusminus skoro kazdy druhy mesiac, no snad nema vyrobenu uz rezistenciu na atb. to potom naozaj uz nezaberaju.
ja by som sa pripadne poradila este s inym lekarom a urcite dala to orl vysetrenie urobit, a vybratie mandli az ako uuplne posledna moznost

tinkavvv
21. jan 2024

@laurika554 ak ma uz nalez na usiach, tak naozaj nevahaj.

ukulela
21. jan 2024

@laurika554 moj chrapal, kvoli mandli mu kazdy sopel udrel do stredneho ucha. Za rok mal ucho 3 ci 4x.... to bola len pohotovost vkuse. Po vybrati mandle to ustalo. Jednodnovka, par hodin na klinike. Mladsi podobny problem, jemu pomohli kortikoidy. Ja by som sabala poskodenia sluchu. Okrem toho zapal stredbeho ucha vzdy strasne boli. Plakala som cele noci s nim, ked to udrelo a nurofen nezaberal.