Je moje dieťa ignorant alebo autista?

silvika2022
5. apr 2023

Mamičky má niekto dieťa ako to moje? Dievčatko 2r 3m. Rozpráva jednoslovne, netvorí vety. Hovorí funkčne keď niečo chce, napríklad vonku, vodu,papať, mliečko, keksik, vypyta si hračku, zopakuje po mne, spieva pesničky, basnicky vie, hrá sa funkčne, ovláda abecedu, počíta do 20, farby, ovocie, zeleninu, v knihe aj vonku pomenuje všetko, este komoli. To všetko je ok, aj ta reč. Problém je v tom, že ona totálne ignoruje ľudí, deti. Nehrá sa s nimi, max vedľa nich, nepozrie keď s nou hovoria,nereaguje nijak až keď ju upozorním, počuje dobre. Strašne ma to mrzí, lebo som sa s takým dietatom este nestretla, je možné že je to taká povaha alebo ísť už na vyšetrenie?

taktotedanie
5. apr 2023

Podla mna povaha, asi je jedinacik a malo ste ju socializovali do kolektivu

silvika2022
autor
5. apr 2023

@taktotedanie nie je jedináčik a chodíme do kolektívu aj detského klubu od 9m, okrem toho každý deň von alebo na ihrisko

januska12323
5. apr 2023

Uvidíš neskôr, zatiaľ je to v pohode k jej veku.

pribinak
5. apr 2023

@silvika2022 takéto maličké deti nemusia hneď potrebovať kamosky a kamosov
Stačí im keď deti vidia a hrajú sa same vedla nich, nemusia sa hrať s nimi

Nemyslím si ze je autistka.

sasa1310
5. apr 2023

@silvika2022 trošku som mimo. na základe čoho si zhodnotila, že sa jedna o autizmus? Odporúčam niečo naštudovať o tej diagnoze. Tuším už to tu z brucha každá cápete túto diagnozu svojmu decku, čo sa len trošku inak doma pozrie

silvika2022
autor
5. apr 2023

@pribinak tam ani nejde o to ze sa nehrá ale ona sa na nich ani nepozrie, ani na cudzích dospelých. Totálna ignorácia.

silvika2022
autor
5. apr 2023

@sasa1310 milá pani až až mám toho naštudované, preto nechcem robiť unáhlené závery. Dcéra je extrémne rozumovo vyspelá, už 20m vedela abecedu, čísla, farby, dokonca dvojjazyčne, zaspieva pár piesní ALE nedostanem z nej odpoved keď sa niečo pýtam, ani ano a nie, to je jedna vec a druhá je tá ignoracia, neviem čo si o tom myslieť, keďže na človeka nepozrie keď sa jej niečo pýta, resp málokedy aj to po mojom upozornení.

sasa1310
5. apr 2023

@silvika2022 tak keď máš naštudované, tak je úplné jasné, že tvoje dieťa autizmus nemá. Autisti v 2 rokoch nerozprávajú vôbec.

silvika2022
autor
5. apr 2023

@sasa1310 to je blbosť, asperger rozprávať môže aj od roka

sasa1310
5. apr 2023

@silvika2022 asperger nie je autista. To je úplne iná diagnoza

simona20201309
5. apr 2023

@silvika2022 v 2r a 3mes. Nie je normálne, aby ovládala abecedu a počítala do 20. Vymyká sa to z normálu, hoc smerom hore. Ide o to, či si ju to učila ty? môže mať preťažený mozog. Ak to pochytila sama tak je nadpriemerne inteligentná a tie detičky zvyknú byť svojské. Nie je vylúčený autizmus, keďže tam je mechanická pamäť dosť častá. Ale nehľadaj jej diagnózy, teš sa, že je sikovna.
Trochu mi nedáva logiku, že hovorí jednoslovne, ale ovláda dvojjazyčné piesne a básne?

thereisabear
5. apr 2023

@silvika2022 ja by som ju objednala pre pokoj duše. Na základe toho čo si napísala, sa autizmus úplne vylúčiť ani potvrdiť nedá.

silvika2022
autor
5. apr 2023

@sasa1310 asperger je forma autizmu, patrí do skupiny pervazivnych porúch, to znamená pod PAS - poruchy autistickeho spektra

andrejka1974
5. apr 2023

@silvika2022 autistka nebude to že nemá rada deti neznamená že je autistka ti sa prejavujú ináč a tvoja je úplne zdravé dietatko časom to prejde neboj

silvika2022
autor
5. apr 2023

@simona20201309 ani mne to nejde do hlavy, ona vážne zaspieva niekoľko slovenských a anglických pesniciek, zarecituje báseň nie čisto ale je rozumieť čo hovorí. Keď jej niečo hovorím ja nejakú riekanku tak doplní slovo. Som učiteľka tak čítame, recitujeme,cvičíme a tancujeme na riekanky, má výborný orientačný zmysel, pamätá si kde co je, aj keď sme tam boli raz.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
silvika2022
autor
5. apr 2023

@thereisabear stále nad tým rozmýšľam a stále neviem sa k tomu dokopať, bojím sa veľmi

simona20201309
5. apr 2023

@silvika2022 dovolím si kopírovať text z inej diskusie. Síce je to test od 3r ale je tam test aj na sluch. Skus. Myslim že je na vyššej úrovni a v pohode zvládne tie testy.
@stanno

Dnes o 15:20

ahojte. trošku to súvisí. Ak by ste si doma chceli urobiť taký predbežný test toho, čomu všetkému vaše dieťa rozumie a čomu nie, vytvorili sme voľne dostupný test, ktorý si viete doma vyskúšať (https://skcomprehension.great-site.net/login.php). Bude pre nás veľmi prínosné, ak vyplníte aj krátky dotazník ;)

Ak si nie ste isté, či vaše dieťatko dobre počuje reč, viete si ho zbežne otestovať našou implementáciou Lingovho testu 6tich zvukov tu:
https://pk152ed.github.io/newversionlingsound/
alebo tu:
https://data.kemt.fei.tuke.sk/AudiometryTest/Li...

Kľudne posunte tieto linky aj hocikomu inému, je to free

simona20201309
5. apr 2023

@silvika2022 ste bilingválna rodina? Ak nie, asi by som jej tu angličtinu na chvíľu úplne vylúčila. Môže mať v tom chaos a nemusí rozumieť ani jednej reči poriadne. Ma len mechanicky naučené slová a texty

silvika2022
autor
5. apr 2023

@andrejka1974 ďakujem pekne ale bojím sa
@tanapeta máme v rodine dieťa, adoptovane a ten je autista, do 4r nerozprával takže moja je na tom oproti tomu chlapcekovi super len tá socializacia

sasa1310
5. apr 2023

@silvika2022 tak hádaš dieťaťu diagnozu, tak nemôžeš dávať dokopy autizmus a asperger.

hipuska
5. apr 2023

@sasa1310 to ti kto povedal takú blbosť? Že autisti v 2 rokoch nerozprávajú?

@silvika2022 ešte je skoro na túto diagnózu. Ešte ti ju asi nepotvrdia. Podľa tvojho opisu môže ísť aj o nadpriemerne inteligentné dieťa. Tie potom trochu stradaju po emocionálnej stránke. Držím palce

sasa1310
5. apr 2023

@hipuska ešte som nevidela autistu s dg. autizmus, ktoré v 2 rokoch súvisle rozpráva hlavne funkčne

silvika2022
autor
5. apr 2023

@simona20201309 práveže sa mi zdá že rozumie. Používa niektoré slová v angličtine, také ktoré sa jej ľahšie hovoria asi. Napríklad pri číslach. Včera skladala puzzle a na psíka povedala dog, zvieratká a ich zvuky vie od roka

silvika2022
autor
5. apr 2023

@hipuska ona čo sa týka emocionalnosti tak je na mňa veľmi naviazaná, ale na druhej strane je aj veľmi samostatná. Sú dni keď sa sama vyhra aj hodinu. Aj v klube sa hrá sama a keď niečo chce tak pride.

tanapeta
5. apr 2023

@hipuska tak moja autistka začala až v 4 rokoch rozprávať a to bola najsikovnejsia zo všetkých detičiek v auti škôlke. Tam nerozprával nikto v takom útlom veku. Preto sa používajú komunikačné kartičky, lebo tie deti sú nerozprávajúce.

@silvika2022 no moja napr. bspoločnosť vyhľadávala a deti milovala. Ale nevedela sa cielene hrať. Iba ukladala všetko vedľa seba. Tvoje dieťa nie je autista.

vafinka
5. apr 2023

@silvika2022 ja mám chlapca autistu a v tomto veku bol ako Mimoň z iného sveta,na tvojej malej nevidím nič nič nič,nie každé dieťa musí byť také že na rada kolektív,no nemusí a nemusí mať rada spoločnosť,

belasy_motylik
5. apr 2023

@silvika2022 čo chceš počuť? Môže byť autista, rovnako aj nie, na základe toho či opisuješ a vzhľadom na jej vek by to s určitosťou nevedel diagnostikovať a určiť ani megaodborník s x rokmi skúseností a pokiaľ ti niekto povie že je/nie je tak si vymýšľa.

belasy_motylik
5. apr 2023

@sasa1310 jasné že aj autista môže používať plne funkčne slovnú zásobu vo veľmi skorom veku a pokiaľ je vysokofunkčný, napr. AS, tak dokonca oveľa skôr ako neurotypické dieťa 🙂

sasa1310
5. apr 2023

@belasy_motylik pokiaľ je AS. Ja sa bavím čisto o autistovi. Nie o aspergerovom syndrome.